06 November 2010

UN usvoile zajednicki tekst rezolucije

UN usvoile  zajednicki tekst rezolucije

 

UJEDINJENE NACIJE USVOILE TEKST ZAJEDNICKE REZOLUCIJE SRBIJE I EU

Na sednici UN 9,septembra koncenzusom je usvojena  zajednicka rezolucija Srbije i EU. o Kosovu. Podrzan je stav svih  27clanica EU da se uz pomoc EU nastave pregovri sa Pristinom i iznadje najbolje resenje prihvatljivo za obe strane. Taj stav iznalazenja resenja kosovskog problema podrzan je i u UN u Njijorku, Time je podrzano savetodavno misljenje MSP  da se putem pregovora iznadje resenje kosovskog problema izmedju Beograda i Pristine.Odlukom  savetodavno misljenje MSP od 22 Jula se konstabtuje da  albanska deklaracija o jednostranom proglasenju nezavisnosti Kosova  nije prekrseno medjunarodno pravo niti rezolucija 1244.U zajednickom tekstu rezolucije nezavisnost Kosova se ne spominje, pa nije bilo za ocekivati odluke UN ili pravne smernice   za resenje statusa Kosova u SB UN. U diskusiji predstavnici pojedinih zemalja su podrzali stav Srbije.I ako je  rezolucija  usvojena koncezusom, pitanje statusa Kosova je za mnoge drzave zapada na celu sa Amerikom zavrseno.Medjutim ruski predstavnik istice da ce se pitanje Kosmeta u SB raspravljati u okviru vazece rezolucije 1244.To misljenje dele i clanice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova  Prihvatanje rezolucije koncezusom u UN je po misljenju vecine diskutanata u UN , posebno clanica EU je istaknuto da je Srbija shvatila realnost,da je na dobrom putu evropske integracije, standarda gradjana i putem pregovora za resenje krize na Balkanu. Vuk Jeremic kao vodja srpske delegacije je istakao posle usvajanja rezolucije da je rezolucija sto se tice Kosova neutralna i da je trenutno povoljna za Srbiju.  Medju politickim partijama u Srbiji misljenja su podvojena.Lideri opozicije smatraju da je rezolucija pogubna za Srbiju i  da je srpska diplomatija pretrpela jos jedan poraz na medjunarodnom planu. Da se nije smeo menjati prvobitni tekst rezolucije i da  je nedopustivo podleci pritisku Evrope za promenu teksta rezolucije. Da je  do izmene teksta rezolucije doslo bez odobrenja  skupstine a da  sa tekstom rezolucije niko nije bio  upoznat. Na zasedanju  generalne skupstine UN bila je prisutna i delegacija Kosova.Na insistiranje Vuka Jeremica da se  delegacija Kosova na ovogodisnjem zasedanju udalji sa sednice sa obrazlozenjem da Kosovo nije  clanica UN.Nakon 2. sata rasprave receno je da je  kosovska delegacija pozvana kao gost Nemacke ,Britanije, Francuske i Italije.



USAGLASENOST TEKSTA REZOLUCIJE SA ZAHTEVIMA EVROPE

 Na pritisak  Evropske zajednice doslo je do izmene prvobitnog teksta  rezolucije Srbije dostavljen UN nakon odluke MSP.Nakon ucena i pritisaka promene teksta rezolucije poverene su  Spaniji,jednoj od 5 drzava koje nisu priznale  Kosovo. Tekst su prihvatile svih 27 clanica Evrope koje su priznale Kosovo i one koje to nisu ucinile. Svi su se slozili u jednom da se putem pregovora resavaju problemi Beograda i Pristine uz pomoc EU. 

 

 

 Usaglasenost  teksta rezolucije o stavu Suda Pravde

Nakon posete Briselu, predsednik Tadic izjavi da je tekst rezolucije usaglasen sa   svih 27 calanica EU.Zajednicki stav  svih clanica EU je da  ce se uz pomoc unije nastaviti pregovori o Kosovu U tekstu ni reci o statusu Kosova vec o tehnickim pitanjima i dobrosudsedskim odnosima . To je jasno svima osim srpskoj politickoj eliti na celu sa Tadicem.Tadic  saopsti javnosti da  usaglaseni text rezolicije ne spominje  nezavisnost Kosova i da o tome nece biti rasprave na ovogodisnjem zasedanju skupstine UN. Tadic dobro zna da  je fakticki  pitanje statusa Kosova za zapad zavrseno.Ministri inostranih poslova Nemacke i Britanije su tadicu  prilikom posete Beogradu stavili do znanja da je pitanje statusa Kosova  zavrseno i da  Tadic treba da shvati realnost i posveti se putu  evropske Srbije. Reakcije  Srba severnog Kosova na tekst rezolucije odgovaraju da ce zatraziti  drzavljanstvo Rusije, tvrdeci da  Rusi znaju kako se  brane interesi svojih drzavljana.

Bice onako kako je medjumarodni sud pravde rekao da medjunarodno pravo nije naruseno rezolucijom o proglasenju nezavisnog Kosova. Međunarodni sud pravde doneo je 22. jula savetodavno mišljenje da kosmetski Albanci deklaracijom o jednostranom proglašenju nezavisnosti nisu prekršili međunarodno pravo, niti rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, kao ni pravni poredak ustanovljen u pokrajini tom rezolucijom..I u izmenjenom tekstu rezolucije Srbije dostavljenoj UN se po recima Tadica ne spominje nezavisnost Kosova.To ce biti dovoljan razlog da se o nezavisnosti Kosova ne raspravlja i da je pitanje nezavisnosti Kosova zavrseno. O svemu se moze razgovarati osim o nezavisnosti Kosova. Opet je u pitanju podvala evropske integracijie clanstva Srbije u EU.Ucene jedna za drugom stizu a Srbija sve dalja od Evrope. Na pomolu je nova ucena,PODRSKA SRBIJE ZA NESTANAK RS u jedinstvenoj BiH i nezavisnost Sandzaka i Vojvodine.Posle odluke UN na osnovu usaglasenog teksta rezolucije pristupice se pregovorima Beograda i Pristine posredstvom EU.Kako je vec receno sigurno nece biti reci o nezavisnoasti Kosova. Gde je to resenje kosovskog pitanja? Pitanje Kosova za Srbiju je izgubljeno.Srbija nema nista od toga ako Tadic nece priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu. Ni Izrael nije priznat od arapskog sveta pa i dalje od 48. do danas egzistira kao nezavisna drzava. Da su stavovi Srbije i svih clanica EU, koje su priznale nezavisnost i onih koje to nisu ucinile, usaglaseni novim tekstom rezolucije je obmana .Da li ce one clanice koje su vec priznale Kosovo povuci priznanje ,ili ce i onih 5 koje nisu priznale Kosovo to morati da ucine, nijejasno.Zar se to moze smatrati usaglasavanjem stavova Srbije i clanica EU.O kakvom usaglasavanju Tadic govori i obmanjuje srpsku i svetsku javnost. Zadnja poruka Evrope je jasna, da Srbija shvati realnost a ta realnost je nezavusno Kosovo i pregovori o dobrosusedskim odnosima dveju drzava Srbije i Kosova.

Vidanovic

 

 

 

 

No comments: