08 June 2012

Maske su pale

Maske su pale,  srusila se kula od karata. Nnista od predizbornih obecanja:investicije stranih investitora u Srbiji,otvaranje novih radnih mesta garancija za bolji zivot gradjana, Dobijanje statusa kandidata i investicije su bili glavni aduti Tadiceve DS u predizbornoj kampanji za bolji zivot gradjana Srbije. Da se sadasnja vlada  posle statusa kandidata ne  moze odbraniti od velikog pitiska investitora da dodju u Srbiju.U redovima cekaju ko ce prvi To su bile reci  aktera DS u predizbornoj kampanji. Sve su to bila prazna obecanja da se  da ponovno ukaze poverenje dosadasnjem rezimu, koji je jedino sposoban da  sve to realizuje. Sve su to kao i do sada  bile predizborne lazi.. Odmah po zavrsetku izbora u Srbiji, najavljeni investitori dizu sidra. Nista od investicije Baldieri  i Danijeli . Nista o novoj fabrici u Sapcu  investiciji od 500.000. evra i obecanih 1000 novih radnih mesta.  Investitorii odose u Hrvatsku. Kupise  zeljezaru Sisak za 300.000. evra.  I to nije kraj.Jos se neki pripremaju da  dizu sidra iz Srbije. Na granici nikog da ceka u red za investiranje u Srbiji, kako se govorilo.. Sta se to zapravo desava? Zbog cega do sad najavleni  sigurni investitori  beze iz Srbije? Krivica za to se svaljuje na  novo izabranog  predsednika Tomislava Nikolica .

 Potpredsednica DS Trivana Gebels je pohitala da  optuzi  Nikolica da je on za to glavni krivac Ssvojim izjavama koje  nisu po volji Evropi: negirao  postojanje genocida u Srebrenici, da  je Vukovar srpski grad, da ce priznati  Juznu Osetiju i Abhaziju, da ce stititi Srbe na Kosovu, jednom recju da je nepozelna  licnost protiv evriopskog puta Srbije.Covek rekao ono sto mu se nije svidjalo kod svog predhodnika. Da je Nikolic od Srbije nacinio nesigurno tle za  inostrane investitore. To je objasnjemje dato javnosti da bi se opravdali dosadasnji razlozi neuspesne  vodjene pogubne  ekonomske  i drzavne politike zemlje. Dosadasnji neuspesni razgovori unutar DS koalicije oko formiranja  nove vlade Srbije su jos jedan razlog da se narod ubedi u ispeavnost  formiranja  nove vlade od koalicije D na celu sa Tadicem.. Da se dokaze  i uveri narod da jedino  koalicija DS mora formirati novu vladu na celu sa Tadicem , kao jedino resenje za izlazak iz  trenutne krize.  Jos jedan od razloga koji se navodi za povlacenje investitora Abaldieri i Danieli da bez vlade  DS nema sigurnosti zemlje, koja svakim danom  tone  sve dublje u vecu ekonomsku krizu i zaduzenosti i da ce bez vlade DS definitivno propasti..

 Najlakse je za sve te dosadasnje neuspehe optuziti novoizabranog predsednika drzave  Tome Nikolica , koji nicim nije doprineo sadasnjem stanju drzave.

Pravi razlozi  odustajanja od  najavljenih investicija italijanskih investitora su  prazna drzavna kasa koja nije u mogucnosti da izvrsi obecanje da ce po svakom  novouposljenom  radniku uplatiti  sumu od 10.000 evra. Da Sabac po svojoj lokaciji,van prirodnih saobracajnica ne odgovara investitoru . Pogubno vodjene dosadasnje  ekonomske politike ,  je nesigurno, rizicno tle za spoljne investitore. Tome se  dodaje i velika korupcija, koja odvraca investitore. To je pre nekoliko dana otvoreno u oci  rekla politickom rukovodstvu Srbije prva najveca biznismenka Kanade srpskog porekla  da u Srbiji nikad nece investirati, navodeci da prvo sto su je odgovorni pitali  na koju sumu novca mogu racunati  za njihov vlastiti dzep. U takvoj zemlji i pod takvim uslovima  ja nikad necu investirati u Srbiji.  To nije prvi  niti poslednji slucaj ucene korupcije  u samom vrhu Srbije.

Trosenje namenskih budzetskih  sredstava je  nekontrolisano, u rukama pojedinih licnosti, koje su izmakle svakoj kontroli i odgovornosti. Nepotrebna sluzbena putovanja, mnogobrojnih clanova  delegacija su nekontrolisano tanjile  drzavni budzet za isplatu dnevnica, luksznih hotela.Nekontrolisana  kupovina najskupjlih automobila i koriscenje istih u privatne svrhe. Kupovina najskuplih medicinskih aparata u inostranstvu,nekontrolisan uvoz robe od jaja, belog luka,krompira i drugih poljloprivrednih proizvoda po daleko vecoj ceni od  domacih proizvoda da bi neko stavio u dzep poveci procenat za ucinjene usluge prodavcu. To je javasluk  ogromnih razmera sa kojim ce se susresti nova vlada. Ako to vladu formiraju  oni isti ljudi ,koji  ce nastaviti dosadasnju praksu, Srbiji i srpskom narodu nece svanuti. Nece biti ocekivanih promena za koje se narod izjasnio na poslednim izborima.

Moze li se bez promene  i reforme izbornog sistema racunati na dosadasnje nametnute nrodne predstavnike da ce stititi interesa naroda.U danasnjem  sistemu  izbor   nametnutih predstavnika naroda  ne mogu biti  narodni predstavnici, vec predstavnici politickih partija. Mogu li 169  nametnutih poslanika  iz Beograda, prema 45 autohtonih poslanika u  novoformiranom parlamentu Vojvodine biti predstavnici naroda i stititi njihove interese ili  interese partija, koje su ih nametnule narodu.? To je srpska DEMOSRATIJA koja vlada Srbijom.

Vidanovic

05 June 2012

Vrzino kolo

 

Vrzino kolo

Svakodnevno  slusamo price o hitnom formiranju vlade Srbije da bi se pre svega sprecilo opadanje dinara i svakodnevni gubici od 55 miliona dinara, da stabilna vlada svojom  politikom  spasi Srbiju sudbine Grcke. Medjuitim vrzino kolo se i dalje nastavlja. Opet  je drzava Srbija i interes naroda u drugi plan. Vodi se borba ko ce u mutnome  imati najbolji ulov. I ovom prilikom Ivica Dacic je najveci muti voda.Igra na to ko da vise.U svojim nastupima obecava i SNS a i DS.

Licni interesi Dacica i  njegove SPS su iznad interesa naroda. U svojim nastupima igra ulogu patriote i istice interes drzave i naroda da se vlada sto hitnije formir, a s druge strane odugovlaci njeno formiranje.Dacicevo ponasanje i dvolicna igra  u vrzinom kolu  nije u interesu naroda i drzave. Tako je  i na predhodnim izborima igrao ulogu goluba prevrtljivca. Obecavao koaliciju i SNS i DS i  na kraju otiso Tadicu. U ocima naroda pao  je na niske politicke grane.Do duse na mestu ministra policije se iskupio postignutim rezultatima i danas dospeo na trece mesto popularnosti. To mu nikako ne daje  pravo da se i sada tako ponasa i licne interese stavlja u prvi plan.

Narod ocekuje od Dacica da pristupi koaliciji sa SNS i DSS. Da shvati da su interesi drzave i naroda  iznad licnih interesa Nastupa  ucenjivacki samo da bi  dosao do sto veceg ulova. Sa SNS nebi u Koaliciju  sa DSS, koja je protiv evropskog puta. Sa DS  nece  u koaliciju sa LDP, koja je za nezavisnost Kosova i za koju je Republika Srpska  genocidna tvorevina.Zato podrzava Tadica za  sastav vlade da LDP ne bude u novoj vladi.Dacicu ovoga  puta narod ocekuje promne. Ne daj podrsku gubitnicima kojima je narod  stavio do znanja da je za promene.

Nikolic ne odustaje od evropskog puta, ali Koalicija sa DSS i njne neutralne politike i protiv  Evrope izaziva sumnje Brisela da ce se okrenuti putu  ka Rusiji.   Cak i kaze dok Srbija ne udje u  Evropu bice okrenut Rusiji. A sta posle? Okrenuti  ledja Rusiji? Briselu se to ne svidja, a samim tim zatvara put ka Rusiji. Iskreno receno na spoljno politickom planu Nikolic nema iskustva i tesko  ce se snalaziti u tim vodama. S toga mu je potreban   tim exsperata i savetnika  u spoljnoj politici. Nije dobar plivac i  bez pojasa u vodama spolnje politike  brzo ce dospeti do dna.

Sto se pak Tadica  tice, njega je narod odbacio na izborima i ako je svestan kazne naroda nebi trebao ni da pomisli da i dalje ostane na vlasti u svojstvu premijera. To znaci  prkositi narodu, i dalje nastaviti  sa dosadasnjom pogubnom politikom Srbije.

Nikolic je ponudio SNS da pregovara sa politickim partnerima o formiranju vlade. Mandat je poveren Jorgovanki Tabakovic. Prema prvim informacijama  Dacic je vec pozvan  na pregovore o sastavu nove vlade. Koalicija SNS,DSS i SPS je koalicija  koja ima dovoljnu vecinu za formiranje vlade. To bi bila stabilna vlada, koja bi mogla odmah da pocne pregovore za resavanje bezizlazne trenutne  krize Srbije. Neka eventualne nesuglasice oko neutralnosti i evropskog puta  to pitanje prepuste narodu da se na referendumu izjasni po tom pitanju.

Novu vladu Srbije ocekuje i  resenje  pitanja Kosova. Od izbora do danas  situacija na Kosmetu je svakog dana   se kriticnija. Najnoviji napadi  medjunarodnih snaga na   Srbe na barikadama zahtevaju hitno resenje Kosmetskog pitanja. Oruzani napadi KFORA na srpske civile na barikadama  u kojima je ranjenu 4 Srba i  2 navodno nemacka pripadnika KFORA se osudjuju.Zapad  okrivljuje Srbe za   napad na snage NATO, dok druga strana osudjuje KFOR , koji je podrzava  Tacija umesto neutralne politike. Iz  UN  stigle su optuzbe da  je KFOR prekrsio svoja ovlascenja  stavljajuci se na sreani Pristin. Tvrdi se da su u nemackim uniformama KFORA  pripadnici albanske nacionalnosti, koji su u najnovijom sukobima na barikadama psovali   majku srpskim cetnicima i otvarali vatru a civile sa posebnom bojevom municijom za vece razaranje ljudskog organizma.

Taci koristi trenutnu situaciju u Srbiji i poceo je sa primenom zabrane  kretanja vozila  koja nemaju  kosovske registracije, pa cak i oduzimanje vozila. To je krsenje postignutih dogovora u Briselu i kako tvrdi pregovarac Borko nikakav takav dogovor nije potpisan i da je u pitanju samovoljna odluka Pristine i zaostravanje odnosa sa Srbijom.

Nikolic je svojevremeno izjavio da licno nezna  o cemu se razgovaralo u Briselu i sta je potpisano sa Pristinom. Znaci predstoji utvrdjivanje istine  o pregovorima, da bi se znalo sta dalje.  Nikolic je takodje rekao da on ne priznaje te dogovore i da ce u buducim pregovorima on kao predsednik ucestvovati . Te izjave posle  izbora za predsednika  Srbije nije potvrdio. U nekim dosadasnjim nastupima posle izbora je jos uvek u rukavicama. Hoce li i kada ce ih skinuti , njegovo vreme je pocelo da tece.

Vidanovic

04 June 2012

Iste face

 

    Veoma sam se iznenadio kada sam na polaganju zakletve poslanika  novog sastava Skupstine Srbije video sve iste face. Jedino nema vise Radikala.Da li se mogu ocekivati promene u Srbiji sa  dojucerasnjimomrazenim facama Skupstine.Sve iste face koje smo do juce gledali, koje su dovele Srbiju do ponora. Gledam samo onog starkelja Micunovica,pogdne licnosti svih dosadasnjih rezima. Da bi se dokazao taj je  svasta radio. Jahao popove za vreme Tita.Bio cenjkaros zatvorenika na Golom Otoku posle  Rezolucije Informbiroa  48 u kojoj su mnogi Srbi stradali a mnogi zavrsili na Golom Otoku pod najtezim mukama.. I danas taj isti nezamenjivo podobni  je ne zamenjiv. Igra  i dalje glavnu ulogu u politickom  zivotu Srbije. Taj ce i posle tri metra ispod zemlje biti podoban i uticajna licnost. Mozda ce i kod  Petre biti neki hauz majstor za torturu gresnika u paklu. Ima i onih  faca sa flasterima na ustima ili nemih ,koji u proslom sazivu nisu usta otvorili. Bili su  samo jesmeni,glavoklimatori, brojevi za prebrojavanje glasova, kada je trebalo  izglasavati rezimske odluke. Gledati i dalje poznate face, Sutanovca, buljatog Petrovica, pametnog Cvetkovica, lajatora na zvezde Cedu Jovanovica, Draskovica,Dinkica ,Canka ,krivoustuTrivan i jos mnogo drugih faca od koje vam se povraca kad ih vidite i jos uve morate da  izvrcete stomake, ili jednostavno i dalje dizete ruke od svega. To vam je tako u demokratskoj Srbiji kada  vam se predstavnici naroda namecu odozgo" voljom naroda". po partiskoj licnosti umesto da budu birani directno  voljom naroda iz sredine iz koje poticu i koju ce predstavljati. U cemu  se ogleda danasnja demokratija i kakve su razlike  izmedju bivsih rezima gde su se narodu namecali poslanici odozgo i danas kada se to isto radi. Moze li se to zvati demokratskim izborom predstavnika naroda njihovom voljom unapred odredjenim nametnutim predstavnicima naroda koji ce  stititi interese naroda u sredinama iz koje  ne poticu.To je ta srpska demosratija. Demosratijo diktature, ima li ti kraja.

Vidanovic