21 May 2015

Обрт на Сабору СПЦ – владика Георгије трајно разријешен

 

Definitivno pravda je zadovoljena. Sveti Sinod Srpske Pravoslavne Crkve razresio je trajno duznosti  svemocnogg i dosada nedodirljivog episkopaVladiku Georgija upravljanja canadskom eparhijom.Smenom Vladike Georgija stavljena je tacka nagovestavanom raskolu Srpske Pravoslavne Crkve u Canadi.Vecina svestenstva i parohijana canadske eparhije sa odusevljenjem je  docekalo odluku svetog Sinoda.Odluka je primer ostalim vladikama, koji su skloni zloupotrebi svog polozaja i onih koji su pokusali da brane Georgija i Filareta koga ceka ista sudbina.Vladika Georgije je zaista tiranski vladao canadskom eparhijom. Svaki onaj ko je pokusao da  se suprotstavi  vladikinoj samovolji bio je kaznjen.Srpska pravoslavna crkva u Nijagari na cijoj imovini je bez znanja uprave Georgije podigao milionske kredite,  bila je zatvorena kada se  suprotstavila vladikinoj samovolji da je bez znanja uprave zaduzio crkvenu imovinu podizanjem milionske kredite.Crkva je bila zatvorena a  tamosnji svestenik razresen duznosti.Crkva se priklonila americkom raskolu.Drugi slucaj vladikine samovolje je crkveno skolska uprava u Hamiltonu koja se suprotstavila smenii vladike Georgija protiv koga je vodila dugogodisnji sudski spor.Spor je izgubio Georgije koji je trebao da plati sudske troskove nekoliko stotina hiljada dolara. Ti troskovi na njegov zahtev budu placeni od strane crkveno skolskih opstina canadske eparhije umesto Vladike Georgije sa  mesecnom platom od 80,000 dolara. Na racun eparhije ,putovao je na kubu privatnom jahtom u drustvu ptijateljica. Posecivao kafane  u drustvu lakih zena sa kojima se slikao u farmerkama.Pripisuje mu se da je na svecama ostetio eparhiju za 3 miliona dolara tako sto je naredio da se svece kupuju iskljucivo od njegovog kuma, u stvari od vladikine firme koja proizvodi svece.Bilo kako bilo dosao je kraj  neogranicenoj vladavini i rasipnistvu jednog tiranina.

 

 

---------- Forwarded message ----------

Обрт на Сабору СПЦ – владика Георгије трајно разријешен

За трајно разрјешење владике Георгија гласао је 21 епископ – исто толико их је, прије само неколико дана, потписало петицију да се преиспита начин на који је вођен синодски поступак против њега. Сабор би тек требало да се изјасни о владики милешевском Филарету, који је одлуком Синода привремено разријешен управљања епархијом.

 

Званичници СПЦ на светој архијерејској литургији - разријешени владика Георгије други с лијеве странеФото: ПОЛИТИКА

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве трајно је разријешио управљања Епархијом канадском владику Георгија, саопштила је јуче касно поподне СПЦ.

У кратком саопштењу наводи се да је одлука највишег црквеног тијела донијета на јучерашњој сједници, као и да Епархијом администрира патријарх Иринеј.

Како је Политици објашњено у црквеним круговима владика Георгије остаје у статусу епископа, али неће више моћи да управља ниједном епархијом.

Незванично, 21 архијереј био је за да епископ Георгије буде смијењен, а њих 16 били су против. Претходно, Сабору је представљен извјештај синодске комисије која је посјетила Епархију канадску да испита стање у овој удаљеној епархији српске цркве. На основу извјештаја, као и другог доказног материјала, Синод је крајем априла донио Акт о канонској одговорности и привременио смијенио владику Георгија. Сабор је, практично, ту одлуку Синода потврдио.

Читав предмет везан за епископа Георгија има око 1.400 страна. Овај владика је у понедјељак износио своју одбрану на 45 страна, послије чега је Сабор почео расправу о њему. 

Доношењу одлуке претходила је бурна, вишедневна полемика чланова највишег црквеног тијела. Судећи према сазнањима до којих смо дошли, епископат се није подијелио на оне који Георгија сматрају невиним и оне који га сматрају кривим, већ на оне који су за и против синодских одлука. Архијереји су, незванично, имали супротстављена мишљења о томе како треба судити епископима, а владика Георгије, уз другог привремено разријешеног епископа Филарета, био је само повод за полемику. Почетак засједања обиљежила је петиција којом се тражи преиспитивање синодских одлука донесених у вези са овом двојицом епископа. Дио епископата који је потписао петицију, незванично, тражио је преиспитивање начина на који је Синод привремено смијенио двојицу владика. Као иницијатор петиције у црквеним круговима се помиње владика бачки Иринеј, а тај документ је потписао 21 епископ – исто онолико колико их је гласало за разрјешење владике Георгија.

Тај обрт показује да је тешко предвидјети у ком смјеру ће кренути засједање сабора. Као што се обрт десио и на самом почетку сједнице када је промијењен предложени дневни ред, па се одмах почело са расправом о епископима Георгију и Филарету. У дијелу црквених кругова тада се коментарисало да би то могао бити наговјештај да ће се ситуација ријешити позитивно по двојицу епископа. Али, услиједио је нови обрт: владика Георгије је трајно разријешен и послије више од тридесет година више нема придјев "канадски" уз своју епископску титулу.

Саговорници листа из врха СПЦ наводе да су чланови сабора, тек када су чули једну и другу страну, односно и оптужбе против владике Георгија и његову одбрану, одлучили да га разријеше, иако су неки од њих, очигледно, претходно доводили у питање поступак који је против њега водио Синод. Дио епископата, од почетка засједања, није имао дилему да ли је Синод поступио исправно када је покренуо и водио поступак против двојице епископа. На овој позицији био је и поглавар српске цркве који је и предсједавајући Синода, али и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, један од најутицајнијих чланова овог тијела.

Сабор би тек требало да се изјасни о владики милешевском Филарету, који је такође, одлуком Синода привремено разријешен управљања епархијом. И у његовом случају, највише црквено тијело би требало да донесе коначну одлуку, а незванично се помињало да би он чак могао затражити од сабора да га пензионише.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=150701

--