23 January 2013

Kosovo: Ponovo pale srpske kuće!

 

 KAKO STATI NA PUT OVOM VANDALIZMU?

DA LI ODGOVORNI SRBIJE IMAJU  U PLANU DA STANU NA PUT OVOM VANDALIZMU SIPTARA.KAKO MISLE DA POMOGNU SRBIMA KOSMETA KOJI SU SVAKODNEVNA META  SIPTARSKOG TERORA. KAKO TAJ SIPAC PREDSTAVNIK U  PARLAMENTU SRBIJE  MOZE BRANITI VANDALIZAM SVOJIH GRADJANA. NEDAVNO RECE DA  SRBI  SIPTARSKE  ZRTVE PALE ZA SLOBU NAZIVAJU TERORISTIMA. STA TI NJEGOVI BORCI ZA SLOBODU CINE SRPSKOM NARODU I UNISTAVAJU SVE STO JE SRPSKO. JEL TO TEROR ILI  HUMANITARNA AKCIJA NJEGOVIH SIPTARA RUSENJEM SPOMENIKA  PARTIZANIMA, ZRTVAMA NATO BOMBARDOVANAJA,SPOMENIKA POGINULIM DECACIMA  U RECI BISTRICI OD STRANE SIPTARA KOJI DO DANAS NISU OTKRIVENI I PRIVEDENI PRAVDI.PALJENJE KUCA POVRATNIKA,RUSENJE NADGROBNIH SPOMENIKA ,JEL TO CIVILIZACISKI AKT?.AKO RUSENJE SPOMENIKA U PRESEVU PO NJEMU JE NECIVILAOVANI AKT I VARVARSKI CIN,STA JE TO PO NJEMU SVE OVO STO SE DESAVA SRBIMA NA KOSMTU. POLITICKE STRANKE PRESEVA IDU KORAK DALJE I TRAZE ZASTITU MEDJUNARODNOG SUDA PRAVDE, NE MISLECI DA NA TO IMAJU PRAVO I SRBI KOSMETA I ZVANICNA VLADA SRBIJE. INTERESANTNO JE DA EVROPSKI PREDSTAVNICI NE REAGUJU NA TEROR I VANDALIZAM  SIPTARA,A IZRAZAVAJU ZALJENJ ZBOG RUSENJA SPOMENIKA SIPTARSKIM  TERORISTIMA U PRESEVU,GDE JE PO NJIMA SPOR TREBAO BITI RESEN DOGOVOROM. SVE ZAPADNE AMBASADE IZRAZAVAJU ZALJENJE ZBOG  RUSENJA  SPOMENIKA ZLOCINCIMA OVK  I STO NIJE PREOVLADAO RAZUM U RESAVANJU TOG PROBLEMA ,A NIKO  NE REAGUJE NA SIPTARSI VANDALIZAM PROTIV SRBA NA KIM. GOSPODO NIKOLICU,VUCICU, DACICU, SRBI KOSMETA NEMAJU  NIKAKVE KORISTI OD OSUDE SIPTARSKIH ZLOCIN. AKCIJE BRAJKOVICI,AKCIJE A NE RECI OSUDE.

VIDANOVICI

Kosovo: Ponovo pale srpske kuće!

E. V. N. | 22. januar 2013. 11:07 > 19:43 | Komentara: 27

U Belom Polju izgoreo dom porodice Petrović. U Vitini novi atak na srpska groblja i imanja. U novom pogromu na Kosmetu albanski ekstremisti nastavljaju s napadima na pravoslavna groblja i spomenike

 

Izgoreo dom porodice Petrović

I u noći ponedeljak na utorak albanski ekstremisti nastavili su pogrom širom Kosova i Metohije. U selu Belo Polje kod Peći zapaljena je kuća Miodraga Petrovića u kojoj, u trenutku izbijanja požara, srećom, bračni par Petrović nije bio prisutan.

Srbi povratnici iz ovog sela su uplašeni. Jasno im je stavljeno do znanja da je požar - podmetnut. Poručeno im je da se radi o odmazdi lokalnih Albanaca zbog uklanjanja spomenika tzv. OVPMB u Preševu i da im je to „poslednja opomena"!

 

Momčilo Savić iz Belog Polja priznaje da su Srbi uznemireni, ali da su istovremeno odlučni da ostanu na svojim imanjima:

- Napadači su kuću polili benzinom, zapalili vrata i vatra je progutala unutrašnjost i krov kuće. Razumeli smo poruku naših komšija, ali mi ne nameravamo da se selimo. Istina je da ovde ima 90 novosagrađenih kuća za povratnike i da je najveći broj prazan, jer se ljudi plaše da tu žive. Ali nas dvadesetak domaćinstava odlučni smo da ostanemo ovde. Počele su i bebe da se rađaju. Pozivamo komšije Albance da živimo u miru.

I Miloš Dimitrijević, predsednik srpske opštine Peć objašnjavajući da su žitelji Belog Polja i Goraždevca, gde su ekstremisti rafalima nasrnuli na spomenik ubijenoj srspkoj deci, uznemireni i da im je neophodna zaštita države Srbije.

POLICIJA GLEDALA VANDALE Kosovska policija suspendovala je pet pripadnika, uključujući i komandira stanice u Vitini zbog toga što nisu reagovali i sprečili rušenje spomenika stradalima u Drugom svetskom ratu, koji simbolizuje otpor protiv fašizma. U saopštenju KPS se navodi da je direkcija kosovske policije u Prištini najavila regionalnoj komandi u Gnjilanu i komandiru da postoje najave o rušenju tog spomenika, ali oni nisu preduzeli ništa da spreče vandale.

Iako su predstavnici međunarodnih struktura na Kosovu - Unmik, Euleks i Kfor najoštrije osudili divljanje albanskih ekstremista i pozvali ih na uzdržanost, albanski ekstremisti su i u utorak u Vitini sravnali sa zemljom desetak nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju. Ono je u utorak ličilo na bojno polje. Kao da je pala bomba.

- Spomenici su porušeni u noći između ponedeljka i utorka - kaže za „Novosti" sveštenik Zvonko Kostić. On objašnjava da groblje sada obezbeđuje kosovska policija i da tamo ni rodbina pokojnika ne može da obiđe grobove bez dozvole policije.

- Uznemireni smo i zbog sve učestalijih verbalnih provokacija i pretnji Albanaca - ističe sveštenik Kostić. On objašnjava da je od oko 7.000 Srba, koliko ih je do 1999. godine živelo u ovom kosovsko-pomoravskom mestu, ostalo njih svega devedeset.

U Vitini su ekstremisti dan ranije srušili spomenik borcima NOR-a i u susednom Klokotu 27 nadgrobnih spomenika.

Spomenici su prethodnih dana rušeni i na drugim pravoslavnim grobljima na Kosmetu, počev od Kosova Polja, Prilužja, Plemetine, Prizrena... Prema dosadašnjim procenama, jer do mnogih groblja ne može da se priđe, albanski ekstremisti u najnovijem naletu vandalizma porušili su oko 200 nadgrobnih obeležja i porodičnih grobnica.

Zapaljena je i kapela u Miloševu, a stradala je i lična imovina Srba. U selu Drajkovice kod Štrpca zapaljeno je seno jednog srpskog domaćina

Eksplozivom velike razorne moći uništena je porodična grobnica Anđelkovića u Prilužju kod Vučitrna. Veliki bol i neverica uvukao se u srca Srba u ovom selu. Na mesnom groblju, i pored straha da postoji još spomenika koji su minirani, izašli su brojni meštani. Među njima i porodica Anđelković, čiji je spomenik gotovo potpuno uništen.

- Odvajali smo od usta, i mnoge stvari uskratili svojoj deci kako bismo svojim roditeljima napravili večnu kuću kakvu zaslužuju. Danas skupljamo ostatke njihovog spomenika po okolnim njivama. Ovakav vid necivilizacije nema nigde u svetu - plačnim glasom priča Saša Anđelković. - Znamo, hoće da nas zastraše i proteraju. Nije lako, ali preživeli smo i teže stvari. I posle svega, sa svojih ognjišta nećemo odlaziti - kaže Anđelković.

 

Predsednik opštine Vučitrn, Zoran Rakić, kaže da je specijalne jedinice KPS ustanovile da je za uništenje porodične grobnice Anđelkovića korišćen jedan kilogram eksloziva TNT, i dodaje.

- Iako ne postoje potpuni podaci o tome koliko je spomenika na pravoslavnim grobljima na KiM porušeno poslednjih trinaest godina, studija koju je OEBS 2011. godine obradio ukazuje da na Kosmetu gotovo nema groblja osim izvan mesta nastanjenog većinski Srbima nije porušeno. Time se praktično šalje poruka da Srbi ni mrtvi ne mogu da počivaju u miru i spokoju, dok se živim Srbima otvoreno preti nasiljem - kaže za „Novosti" Sava Janjić, iguman Visokih Dečana.

ČUVAJU HRAM HRISTA SPASA Zbog najave albanskih ekstremista da će porušiti Hram Hrista Spasa u centru Prištine, kosovska policija počela je da obezbeđuje ovu nedovršenu svetinju. Kosovska policija, po rečima Milana Janjića, koordinatora opštine Uroševac, čuva i veliko pravoslavno groblje na ulazu u ovaj grad dok su policijske patrole primećene i oko većih pravoslavnih crkava u pokrajini.

On zaključuje da je varvarstvo nad grobovima najveći stepen necivilizacije.

 

RUŠILI I U PRIŠTINI

Na starom pravoslavnom groblju u Prištini, u blizini Crkve Svetog Nikole, porušeno je pet nadgrobnih spomenika, a kosovska policija obezbeđuje crkvu gde žive dvojica sveštenika s porodicama.

Jedan od dvojice prištinskih paroha, otac Darko Marinković je rekao:

- Ploče u krstu su lupane čekićima i na njima se tačno vide tragovi udaraca. Kada uđete na groblje tačno se razlikuju spomenici koji su ranije rušeni od onih koji su sada uništeni. Primetili smo pet, a možda i šest porušenih spomenika.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.291.html:416028-Kosovo-Ponovo-pale-srpske-kuce

20 January 2013

Jug Srbije ( Preševska dolina)-Čečenija Srbije. Re: Dacic trupa kako Taci svira

 

  KO LAZE

Nakon prvog susreta Dacica i Tacija u Briselu saopsteno je da je postignut dogovor o Carinama na takozvanim  administrativnim prelazima sa Kosovom i da sredstva  idu u korist Srba  Severnog Kosova a ne u budzet Pristine.  Odmah nakon tog  usledilo je saopstenje od strane  vlade Pristine da carinske dazbine idu u centralni budzet Kosova i da ce trosenje sredstava kontrolisati  Pristina.  Sta je od svega toga tacno,  ko i zasto laze  i prikriva istinu. Cemu sve to vodi? Zasto  ta vest Pristine ,ako je laz, nije demantovana od strane Dacica kao ovlascenog  pregovaraca Srbije .Po svemu sudeci lazno saopstenje je  doslo od strane  srpskih pregovaraca. Zasto? Dokle ce  se obmanjivati srpska javnost i cemu sve to vodi?Sve se cini da se ispune zahtevi Pristine i Brisela da se dobije datum za pregovore sa Evropom. Spomenik u Presevu siptarskim teroristima jos uvek nije srusen. Ocigledno srpsko rukovodstvo se plasi oruzanog sukoba sa Siptarima. Oni i dalje ruse sve sto je srpsko. Dva  miliona siptarskih laznih azilanata na Kosmetu  su jaci od 9 miliona Srba. velike bruke i sramote. Jebes takvu drzavu na koju i zec  dize kurac.Drzavu koja se i zeca plsi.Srbi.potomci slavnih predaka pokazite svoje pravo lice. Pokazite ko ste i sta ste. Dokle cete trpeti  ponizenja i samare ne samo svojih predstavnika vlasti, vec i laznih prijatelja i Siptara.

Vidanovic

Begin forwarded message:



Subject: Jug Srbije ( Preševska dolina)-Čečenija Srbije. Re: Dacic trupa kako Taci svira

 

Томислав Крсмaновић: Југ Србије ( Прешевска долина)-Чеченија Србије.


Чекао се 17 јануар да се сруши споменик ОВК  у Прешеву( моме  родном месту).Од тога нема ништа.


Уместо одговора шта је било
, свугде влада апсолутна тишина. Николић, Дачић и Вучић су то гутрнули под тепих.

Наводно може доћи до варнице ( као што су биле Меркале), до оружаних сукоба, или рата.

То је изговор.Замена тезе.

Јер се не ради само о споменицима, него о нечему другом: а то је трагедија  преосталих Срба у Прешевској долини, а на неки начин и у општинама Бујановац и Медвеђа.

 

Изгон Срба са југа Србије траје од Тита, преко Милошевића, и ДОС, Демократа, а данас Николић, Вучић и Дачић одбијају да спрече невиђен терор незаштићених Срба на југу земље.

 

Ако споменик не сме да сруши МУП, судство, ако тамо нико из Београда не сме да крочи, сасвим је оправдано питање: ко тамо влада? Да ли тамо држава има своју полицију, судије, државну управу? Ко тамо штити интересе преосталих Срба?

 

Београд се наводно залаже за Косово, а шта је са југом Србије?

 

Ми имамо Чеченију у Србији!

 

Наводне резолуције о Косову, имају за циљ да укрију предају Косова Албанцима, а да ПОРАЗ прикажу као ПОБЕДУ. Да тако преваре гласаче и овековече власт.

 

Има још један циљ. Данашња власт жели по сваку цену да север Косова остане под контролом београдских тајкуна, који тамо имају своје тапије над рудним богатствима.

 

А баш их брига што је југ Србије ван контроле Београда, баш их брига што су преостали Срби тамо без икаквих права, горе него ли на Косову.

 

Знајмо, подела Косова ће одмах охрабрити сепаратизам на југу Србије, у Санџаку и у Војводини. Значи, не ради се само о Косову.

 

Косово је наше по Резолуцији ОУН 1244 и Уставу Србије.Оно је сада под туђом контролом, третирајмо га до даљег као окупирану територију.

 

Никакво признавање независног Косова не долази у обзир, то би била ноторна глупост.

 

А у међувремену се потрудимо да на Косову ојачамо и заштитимо преостале Србе тамо.

 

СПРЕЧИМО СВАКОЈАКА БЛЕБЕТАЛА-НЕЗНАЛИЦЕ, ПОТПЛАЋЕНЕ, УЦЕЊЕНЕ И ЗАПЛАШЕНЕ.


On 19.01.2013 05:52, Sava Vidanovic wrote:

Posle  nastavka pregovora sa Tacijem u Briselu ide sve po starom.
Nista od  rezolucije.Novi sastanak u Briselu  sa Tacijem, Dacic je
pokazao svoje pravo  lice izdajnika srpskog naroda. Od rezolucije i
pretnji Siptarima nema nista. Siptari rade  ono sto su zacrtali da
zavedu  zakon prava na celoj teritoriji Kosmeta. U to imaju podrske
saveznika. Svakodnevno  ruse srpska groblja,spomenike kulture, crkve
manastire,na ocidled  medjunarodnih snaga na Kosovu.Srpske vlasti
dizu prasinu da ce navodno spasti Kosovo, koje sve vise ustupcima u
pregovorima udaljavaju od teritorije Srbije. Zasto se kratko i jasno
ne postavi itanje  ispunjenja rezolucije 1244,povratak vojske i
policije,pitanje privatne svoine,povratak izbeglica.Radi se sve
naopacke. Postavljaju se i ucvrscuju  granice izmedju Srbije i Kosova.
Prodaje se Kosovo radi  utvrdjivanja datuma za pregovore sa EU. Iz
Evrope se aplaudira i hvali odlucnost srpskih pregovaraca na putu ka
Evropi.Svi se slazu da ce podrzati Srbiju na Evropskom putu, samo niko
ne odustaje od stava da ce se to desiti bez Kosova. Srpskoj vladi je
jedini cilj ulazak u Evropu, a kada to niko nerzna pa makar i kao
beogradski pasaluk.