07 January 2014

Нови услов ЕУ: Да Србија одустане од "Јужног ток"-а

Nikolicu,Vucicu,Dacicu, jel ima i dalje mesta  srljanja u Evropsku uniju posle ove ucene, da  Srbija odustane  od Juznog Toka .Po Evropi postignut dogovor o Juznom toku sa Rusijom nije u skladu sa evropskim energetskim zakonom i treba ga menjati. U tom smislu kao pregovarac sa Rusijom u ime sestorke odredjen je Etinger.Srbija je u obavezi da promeni treceg energetskog pakea kako je receno, da ostane na putu evropske integracije. Potpisani biletaralni ugovori  Madjarske Austrije,Grcke, Hrvatske ,Bugarske i Slovenije sa Rusijom o projektu Juzni Tok nisu takodje u skladu sa evropskim zakonodavstvom, te se moraju menjati .U ime  sestorke Etinger ce pregovarati sa Rusima u toku Januara. Veliko je pitanje da li ce  Rusija pristati na  nove dogovore . Krajnje je vreme da srpska elita digne ruke od Brisela i ne  podlegne ovim pritiscima.Ne dovede u pitanje Juzni Tok i najvece do sada ruske investicije u Srbiji. Rusija kao najveci proizvodjac  gasa u Evropi sigurno nece pristati na ucene Brisela i potpisnicima bileteralnog dogovora.Cela Evropa zavisi od Ruskog gasa i nema mesta Evropi da dovodi u pitanje snabdevanje Ruskim  gasnim energentom. Zaostravanje odnosa sa Rusijom je riskantno.  Na celu Rusije danas je Putin a  ne Jelcin ili  Gorbacev. Prosla su  vremena prtisaka na Rusiju i zavisnosti od zapada.Ziveo Putin,ziveo bratski ruski narod.

Vidanovic

 

Нови услов ЕУ: Да Србија одустане од „Јужног ток"-а

Вести | 13.12.2013 | 12:14

 

Брисел – Јужни ток ће се директно уплести у преговарачки процес Србије за чланство у ЕУ. Из Европске комисије су поручили да ће ова тема бити део једног од преговарачких поглавља. Обавеза Србије да спроведе Трећи енергетски пакет пратиће се кроз Уговор о енергетској заједници и у оквиру преговора о приступању кроз поглавље 15, које се односи на енергију – истиче за „Новости" портпарол европског комесара за проширење Петер Стано.

Филеов портпарол такође наглашава да ће, до приступања, Србија морати да у потпуности примени правне тековине ЕУ у области енергетике. Другим речима, мораће да се према питању „Јужног тока" постави као и остале земље чланице. У кабинету европског комесара за проширење подсећају да је Европска комисија од држава ЕУ на које се ово питање односи затражила да поново преговарају о својим билатералним споразумима с Русијом и да их доведу у склад са законима ЕУ.

„Комисија је позвала друге стране да се укључе у разговор с њом и земљама чланицама, да би се обезбедио чврст законски оквир. То је важно да би се створила правна сигурност за инвестиције", истиче Стано. У Бриселу наглашвају да Србија, као чланица Уговора о енергетској заједници, већ има одређене законске обавезе према правним тековинама ЕУ.

„У том смислу, у последњем извештају о напретку објављеном у октобру, ЕК је истакла забринутост око компатибилности споразума за „Јужни ток" с обавезама из Енергетске заједнице", истиче Филеов портпарол. Из кабинета европског комесара за проширење наглашавају да је Србија у обавези да у потпуности примени одредбе Трећег енергетског пакета од 1. јануара 2015. године.

Етингер уместо шесторке

Шест земаља ЕУ које су укључене у пројекат „Јужног тока" овластиле су у четвртак европског комесара за енергетику Гинтера Етингера да у њихово име преговара са руском страном.

„Надлежни министри ових земаља сагласили су се са комесаром да блиско сарађују на решавању овог проблема, с обзиром на то да њихови потписани билатерални уговори с Русијом нису у складу са европским законодавством", изјавила је за „Новости" Етингеров портпарол Марлен Холцнер.

У Бриселу је у четвртак одржан редовни министарски савет за енергетику, на чијим маргинама су представници Мађарске, Бугарске, Аустрије, Грчке, Хрватске и Словеније разговарали са Ефингером о новонасталом проблему. Предвиђено је да Гинтер Етингер с руском страном преговара о овом питању на предстојећем самиту ЕУ – Русија који ће бити одржан крајем јануара.

Горан Чворовић

http://www.vaseljenska.com/vesti/novi-uslov-eu-da-srbija-odustane-od-juznog-tok/