16 July 2013

Екстракт рођених

 

Gospodo Nikolicu Vucicu Dacicu, evo vam rezultat vaseg briselskog dogovora o implementaciji. Jel to znaci zastita prava i identiteta Srba na prostoru Kosmeta ?Jel to garancija govornog jezika  srpske manjine, da se umesto izvoda iz maticne knjige daje Ekstrat a umesto vambracno rodjeno dete naziva neozenjeno. Cudno je da je taj "Extrakt "  izdalaI Dusica Popovic, po svemu sudeci  cistokrvna srpkinja.Jel to po njoj rpski jezik ili njeno nepoznavanje tog jezika? Sta ce sve snaci taj srpski zivalj na tom kosmetskom prostoru nakon implementacije briselkog sporazuma. Gde je to obecanje da ce Kosovo priznati  licne isprave i dozvole izdate od strane Srbije.Srbi Kosmeta imaju potpuno pravo da  ne priznaju nikakve dogovore u Briselu. Zasto ih prisiljavate da se odricu srpatva i matice Srbije  priznavanjem nekakve drzave Kosovo, koje je suprotno rezoluciji 1244.Zasto se vi odricete  te rezolucije kojiom je Kosmet neotudjivi deo teritorije Srbije. Vi to briselskim dogovorom gazite radi nekakvog datuma za pocetak pregovora sa EU. Jel to ono bolje sutra koje ste obecali narpodu. Naprotiv narod zivi svakim danom sve gore i gore. Deficita  i rupe u budzetu svakim danom sve vece  i da bi se te rupe popunile  prinudjeni ste na pozajmice i sve vece zaduzivanje kod MMF i Medjunarodne banke. Misilite li  kako cete otplacivati te dugove. Sutra kada  te dugove ne mozete otplacivati bankrotstvo vam je neizbezno. Dajte malo lupite glavom o zid da bi  se prosvestili sta radite i kuda vodite Srbiju. Nije cudo sto se Dacic uporedjuje sa Jelcinom a Vucic sa Gorbacovom  koji su  doveli do propasti bivseg Sovjetskog svza. Zar vam to nije  dobar primer  sta ocekuje Srbiju vasom vlascu. Nece biti iznenadjenja kada svet saznaje da  cete biti  kandidati za Nobelovu nagradu za sve sto ste do sada ucinili za Srbju i navodnu stabilnost na Balkanu te da zasluzujete Nobelovu nagradu zajedno sa Tacijm. To bi bio vrhunac vase izdajnicke politicke karijre i zapadnog sluganstva. Vama je zaista stalo do Nobelove nagrade a ne zbog Srbije i srpskog naroa.

Vidanovic

 

4 of 433

 

 

 Print all

In new window Косовo и Метохијa : Екстракт рођених

Inbox

x

Екстракт рођених

Како се осећа отац када у породилишту у Грачаници за свог новорођеног сина добије екстракт рођених, с личним бројем бебе која је неожењена

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/263735/i/1/ekstrakt.gif

 

Новој реалности на Косову и Метохији потребан је нови српски језик, нова косовска наука, нов идентитет, као би свакодневни живот био лакши.

Ђ. Р., као и све новорођене бебе у Грачаници, добио је „екстракт рођених", а издала му га је Канцеларија за цивилно стање, коју заступа Душица Поповић, на „основу података из Централног регистра за цивилни статус".

Уз податак из екстраката под рубриком „Брачно стање", који би требало да посведочи да је Ђ. Р. неожењен, што је чудно јер се мушке бебе обично рађају ожењене, овај новопридошли грађанин Грачанице добио је „Лични број" што, вероватно, значи да се ради о јединственом матичном броју грађанина (ЈМБГ).

Овај скуп речи без значења и смисла на српском језику требало би да буде један обични извод рођених. Да, „документ" се издаје у косовској општини са српском већином. Отац једне неожењене бебе добио је екстракт рођених и уз њега нови идентитет за свог сина и прво понижење које му је поклонио и које ће га пратити целог живота.

Шта Београд може да задржи као посебан и сигуран механизам и њиме од овакве администрације заштити Србе на Косову и Метохији? Да ли су уступци Београда једини облик одобровљавања Албанаца? Колико траје њихова „добра воља" и од чега она зависи?

Матичне књиге Републике Србије и АП КиМ, уз посредничку улогу Еулекса, лагано прелазе у руке садашњих косовских власти. То је, природно, део процеса који је договорен, то је део сервиса потребног понајвише Албанцима, па се с друге стране могао очекивати благотворни утицај примене овог договора.

Свеједно, то није утицало да личне карте, возачке дозволе и остали папири које издају српске институције, чије је седиште било на КиМ, буду признати или макар толерисани.

„Косовска документа су неминовност, о њима је за нас преговарао Београд, имамо ли ми неко друго решење…" Ове чињенице, с којима се суочио просечан Срби јужно од Ибра, само су детаљи широког оквира у ком је из њихових живота нестајала Србија, а уместо ње, на силу, пристизало Косово.

Елем, на шалтеру „Републике Косова", што је, најчешћи превод на српски језик албанског назива „Republika e Kosovës" (енглеска верзија је Republic of Kosovo), дочекао је гетоизирани, обесправљени, често из свог града протерани Србин и затражио основна документа неопходна за његов опстанак и какво-такво функционисање на КиМ.

„Ако хоћете да платите порез у Косову Пољу не постоји никакво упутство на српском језику како то да урадите, а службеник који је јуче нормално причао српски језик, данас одбија да комуницира на српском", каже један Србин у извештају с дебате „Српско-српски дијалог".

У складу с међународним начелима и југословенском праксом формалне мултиетничности, која искључиво служи подршци државности и лепој слици о „нашем пројекту", тог човека је на шалтеру дочекало „све што му је потребно, по највишим међународним стандардима".

Дочекала га је нова администрација, направљена онако како Албанци замишљају „добре Србе", неки од њих већ годинама статирају у тој администрацији и немају никаквих проблема. Дочекала га је туђа етничка слобода и бахатост победника, у њу он мора да се уклопи, јер цео свет – укључујући и Београд – говори да мора „прихватити нову реалност".

Дочекао га је нови образац и нови српски језик и то српски језик који знају Албанци и њихов и полуписмени статисти. Језик који је њима прихватљив и разумљив никоме ништа не значи јер га већина не разуме.

Прогон и дуга, систематска елиминација научних институција Републике Србије јер оне „раде по другом систему" и свест да тај „паралелни свет" не може да постоји и да је непријатељски само су део процеса у ком ће Срби добијати нови неразумљиви језик и узимати документа која ће им наметати администрација и нова етничка власт.

Равноправна употреба језика прокламована је и гарантована свим страним и међународним законима, а формиране су и комисије за заштиту и чување српског језика на Косову, одржавани су семинари и штампане публикације које су, готово без изузетка, биле пример неписмености и дискриминације.

„Извршење у односима с јавним органима" био је наслов студије која је требало да укаже, заштити, сачува и подстакне свест и науку о значају употребе српског језика у јавном животу и администрацији, затим је формирана Канцеларија повереника за језике која директно одговара премијеру Хашиму Тачију.

Њен шеф, повереник за језике Славиша Младеновић, сматра да би чак и Закон о употреби језика требало поново превести јер је постојећи превод лош и неразумљив.

Он је, учествујући на округлом столу Пројекта „Српско-српски дијалог" у организацији Медија центра из Чаглавице и Фонда за отворено друштво (КФОС), разговарао с дванаесторо Срба и указао да је „проблем сложен и да не може да се реши само активностима Канцеларије као дежурног полицајца, него системским мерама целокупног друштвеног механизма".

„Нова реалност" потребује нови српски језик, нову косовску науку, нови идентитет, она мора да направи раскид између сина Ђ. Р. и његовог оца, она ће ломити сваки отпор, посебност и слободу, без обзира на договоре, добру вољу и намеру.

Живојин Ракочевић

објављено: 14/07/2013

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Ekstrakt-rodjenih.sr.html?fb_action_ids=547192038649784&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%22547192038649784%22%3A163941323793517}&action_type_map={%22547192038649784%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]

__._,_.___

 

 

 

 

15 July 2013

Dačić: Tražio sam od Francuske da razgovara sa SAD i EU pre nego što nas udave


Ako Taci ne prihvata srpske predloge zasto bi Srbija morala da prihvati njihove. Svi njihovi predlozi su u skladu sa kosovskim ustavom.Sta je onda sa ustavom Srbije. Zar nije prihvatanje kosovskog predloga protivno ustavu Srbije.

Dacicu, u interesu Srbije treba staviti tacku na  briselske dogovore. Nema  datuma za posetak pregovora ako se predlog Pristine ne prihvati. Znaci zbog datuma  treba sve uslove pristine iBrisela prihvatiti. Nikako. To se nesme dozvoliti. Mi smo i do sada ziveli bez Evrope ,pa mozemo i od sada. Citirani paragraf govpri da ste se ipak odlucili za izdaju srpskih interesa, izdaju Kosova i krsenje ustava Srbije.To ste potvrdili vidovdanskim sastankom u Krusevcu Sramota, kakvu istorija Srbije ne pamti.

Vidanovic
- Hoćemo ono što je dato za više od 200 regiona sveta, Nismo tražili pravo veta, niti pravo da se otcepimo od Kosova - predočio je Dačić i objasnio da je Beograd samo tražio da Srbi imaju svoju regionalnu vlast unutar vlasti Kosova.
- Oni to ne prihvataju. Pregovori su završeni treba da se izjasnimo do utorka. Ako ne prihvatimo, nema datuma početka pregovora sa EU - potvrdio je Dačić.

 

Dačić: Tražio sam od Francuske da razgovara sa SAD i EU pre nego što nas udave

FoNet | 06. 04. 2013. - 18:25h | Foto: AP | Komentara: 158

Ponuda Prištine tokom proteklih pregovora je ponižavajuća, neprihvatljiva i neprimenjiva na terenu, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić u intervjuu pariskom Mondu i objasnio da se Srbima nudi protokolarna zajednica bez ikakvih ovlašćenja, čak ni u obrazovanju i zdravstvu, a kamoli u policiji i pravosuđu.

 

Premijeri Srbije Ivica Dačić i Francuske Žan-Mark Ero

- Situacija je skoro smešna. Ne nude nam ništa. Kako to da prihvatimo i potpišemo kapitulaciju? - upitao je Dačić.


On je podsetio da je međunarodna zajednica ranije govorila da nema podele Kosova i da bi maksimum moguć za Srbe bio široka autonomija na severu.
- Sada se više ne nudi nikakva autonomija. To bi bila jedna protokolarna zajednica, bez izvršnih ovlašćenja, da izdaje publikacije i održava okrugle stolove, bez kompetencija u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture, pravosuđe i policiju da i ne pominjem - precizirao je Dačić.


Govoreći o problemima proteklih pregovorima u Briselu, on je preneo da je Beograd prvo tražio da se regionalni komandant policije imenuje na predlog srpske zajednice i da njegove nadležnosti budu za četiri opštine na severu.
- Priština nije prihvatila. Njihov uslov je bio da se uračuna i južni deo Kosovske Mitrovice, naseljen pretežno Albancima, što bi značilo da bi etnički sastav policije bio 65:35 za Albance - ukazao je Dačić.


- Zatim, apelacioni sud. Beograd je tražio da se sud, kada je reč o predmetima Srba, nalazi na teritoriji srpske zajednice, ali oni to neće, što bi značilo da bi Srbi morali da idu u Prištinu. Najzad, kada je reč o vojnom prisustvu, mi smo tražili da albanski pripadnici izvesno vreme ne mogu da idu na sever. To bi trajalo sve dok se ne uspostavi međusobno poverenje. Ali, Albanci nisu hteli taj predlog do kraja čak ni da saslušaju, dodao je Dačić.


- Našoj zajednici se ne nudi nikakva izvršna vlast. Ne samo u pitanjima koje sam pomenuo, već ne možemo da osnivamo škole, univertizete, zdravstvene ustanove. Šta su, dakle, dobili Srbi? Priština je obećala da ćemo imati više od Ahtisarijevog plana. Ali, u poređenju sa onim što oni nude, taj plan je bio dar od Boga - ocenio je Dačić.


Prema njegovim rečima, da bi Srbi prihvatili da budu deo teritorije, a da se ne govori o nezavisnom Kosovu, potrebni su im identitet i njihove specifičnosti.
To je bila naša polazna tačka, i to je govorila Ketrin Ešton, podsetio je Dačić, napomenuvši da Srbija želi da se završi sa prošlošću i da se okrene budućnosti.


Tači je, međutim, nastavio da tokom svih naših sastanaka govori da to nije u skladu sa Ustavom Kosova. Očigledno, smatra Dačić, cilj pregovora je bio da Srbi prihvate da sve bude u skladu sa kosovskim zakonima.


Ali, ako je to bilo tako lako, zašto su me onda zvali na pregovore, upitao je Dačić i ocenio da je Srbija suočena sa teškim problemom, jer tu ponudu ne može da prihvati, a ne može ni da je odbije, jer je direktno vezana sa njenim evropskim integracijama.


- Rekao sam to francuskom premijeru Žan Marku Erou. Mi smo u živom blatu i na najmanji pokret upašćemo u njega. Nemamo na koju ruku da se oslonimo. Nemamo podršku kao Tači, koji ne samo da sa sobom ima Sjedinjene Američke Države, već i EU. Sami smo – naglasio je Dačić.


- Hoćemo ono što je dato za više od 200 regiona sveta, Nismo tražili pravo veta, niti pravo da se otcepimo od Kosova - predočio je Dačić i objasnio da je Beograd samo tražio da Srbi imaju svoju regionalnu vlast unutar vlasti Kosova.
- Oni to ne prihvataju. Pregovori su završeni treba da se izjasnimo do utorka. Ako ne prihvatimo, nema datuma početka pregovora sa EU - potvrdio je Dačić.


On je negirao da je Eštonova navodno pominjala privremenu evropsku administraciju na severu. Da smo to videli na stolu, oziljno bismo ramotrili.
- Želimo da gledamo u budućnost i gradimo dobre odnose sa Prištinom. Želimo da nastavimo pregovore, ako treba i direktno, bez evropskog posredovanja - naglasio je Dačić.


Upitan da li misli da bi sa Tačijem mogao da se dogovori, Dačić je odgovorio potvrdno, ali bi, kako je rekao, u našem narodu to bi bila negativna stvar, ukoliko bi predlog ostao isti.
- Da bismo došli do trajnog rešenja, ono mora biti pravedno - poručio je Dačić i naglasio da je spreman tome da posveti maksimalne napore, zajedno sa potpresednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima vladajuće koalicije.


Na konstataciju da bi, u slučaju neuspeha, Srbija još više zaostala u odnosu na Hrvatsku, koja će uskoro postati članica EU, Dačić je odgovorio da je Srbija u zakašnjenju u odnosu na sve.
- Pre sedam vekova, branili smo Evropu od Turaka. A sada nas je ta ista Evropa napustila. Srbija je evropski parija. To mora da se promeni, zato sam se obratio Francuskoj da razgovara sa EU i SAD, pre nego što nas udave - zaključio je Dačić

http://www.blic.rs/Vesti/376110/Dacic-Trazio-sam-od-Francuske-da-razgovara-sa-SAD-i-EU-pre-nego-sto-nas-udave

__._,_.___