22 October 2010

PARADA I OKO PARADE

 

PARADA I OKO PARADE

 

Bilo je dopsta  reci o pojedinostima o paradi ponosa,povoda,kritika,pohvala domacih i stranih politicara,obicnih gradjana Srbije.Osvrnucu se na neke od ocena, karakteristike i reakcija parade ponosa i oko parade.. Zvanicne izjave srpskih politicara su da je parada ponosa,m kao demokratska tekovina Evrope uspela, da je parada ponosa kvalifikovala Srbiju kao demokratsku zemlju  i poslednja barijera za ulazak u Evropu. Pajtic paradu ponosa kvalifikuje kao  dostignuce demokratske Evrope a protivnicke parade kao pokusaj da  se spreci ulazak Srbije u EU. Da je parada uspela kao dokaz demokratije  u Srbiji postovanje zakona i jednakost svih gradjana  na javno demonstriranje svojih prava  garantovana Ustavom Srbije.Ovakva izjava ne pije vodu. Da nije tako u prilog tome ide i  demonstriranje protivnika parade ponosa  kvalivikujuci ih kao Huligane, Naciste,Fasiste,exstremnih grupa, koji  nasilno zele politicke promene demokratske vlade Srbije.Po izjavi Dacica drzava je jaca od huligana i exstremista. A onaj  tvorac Golog Otoka i svojevremeno jahac srpskih  popova gospodin Micunovic srpsku omladinu nezadovolnom sadasnjom situacijom i obecane bolje  buducnosti, naziva Fasistima.Bivsi Otporas Slobodan Homnen iz ministarstva pravde kaze da, gresi svaki onaj ko  misli da moze na ulici da menja demokratsku vlast u  Srbiji i da ce obracun sa demonstrantima biti rigorozan Kada je kao omladinac -OTPORAS ucestvovao u rusenju Milosevicevog rezima 5. oktobra, divljastvo i rusenje  Skupstine i RTS bilo je opravdano,dok je 10 oktobar po njemu  rusenje demokratskog rezima Srbije, sto je  je nedopustivo.



.Lider LDP Ceda Jovanovic, ne uporedivo je porediti dogadjaje od 10-og oktobra sa  5-im oktobrom2000 godine. Petog oktobra smo rusili diktaturu i rezim Milosevica .To je bila borba za slobodu i ljudska prava .Danas 10 .oktobra je pokusaj krsenja demokratije i ljudskih prava od strane huligana,koji voze dzipove od 100000 eura.Nije to omladina koja nema perspektive za zivot kako se pokusava prikazati.Jovanovic bogato zivi, vozi skupa kola, za renoviranje svoje kuce u Zemunu potrosio milion evra i ne vidi kako srpska omladina i Srbi zive, te dozvoljava sebi ovakve nebuloze.Pored toga poznat je kao saradnik sa  zemunskim klanom Nije uzalud dobio ime Ceda hasis. U borbi za vlast pripisuje mu se i ucesce u  likvidaciji premijera Djindjica.O karakteru Cede Jovanovica najbolje govore dogadjaji oko hapsenja Milosevica  kao jednog od od potpisnika garancije da Milosevic nece biti isporucen Hagu.Javnost dobro zna sta se  sa Milosevicem  desilo. Isporucen je Hagu  i pored  date garancije.Narod se pita odkud Cedi toliko bogatstvo i mogucnost  letovanja u najskupljim hotelima u Grckoj uz veliku pratnju i obezbedjenje, dok gradjani Srbije  gladuju i ceprkaju po kontejnerima da bi preziveli.Od kud toliko bogatstvo preko noci. Postenim radom se to ne stice.



Opsta je ocena politicara na vlasti da je Srbija pokazala paradom ponosa svoja demokratska dostignuca i ostovanje ljudskih prava i da je na putu  Evrope  niko ne moze spreciti. Paradom ponosa  Srbiji je orvoren put u Evropu. Uveravanja evropskih odgovornih politicara da je slomljen otpor Holandije kandidaturi Srbije  za ulazak u Evropu. Ali da nije to ali, Srbija bi davno usla u Evropu.Salju se laskave poruke i uveravanja Tadicu ,Dacicu i Cvetkovicu posle svakog izvrsenog zadatka neprihvatljivog za Srbe poput,Rezolucije srama o genocidu u Srebrenici,izvinjenje Tadica muslimanskim zrtvama, promena teksta rezolucije  pod pritiskom Evrope, dostavljene UN i sada parada ponosa kojoj se protivi vecina srpskog naroda da nema vise razloga za protvljenje Holandije  Srbiji za kandidaturu u EU. Na zalost taj optimizam bio je kratkog veka.I dalje se tvrdi i sami sebe uveravaju Tadic,Cvetkovic iostala elita na vlasti da je navodno- IZBEGNUTO HOLANDSKO VETO.

13 oktobra stize vest iz Holandije  da je Holandski parlament zatrazio da se u savetu ministara EU odlozi rasprava o zahtevu Srbije za clanstvo do narednog izvestaja Serza Bramerca u decembru. Ocekivanja su da ce bez obzira  na stav Holandskog parlamenta evropska komisija na savetu ministara EU 25 oktobra u Luksemburgu razmotriti  pitanje kandidature Srbije u clanstvo Evrope. Ide se na mogucnost  takozvanog tehnickog pitanja gde ce se odluka doneti vecinom glasova clanica EU.U slucaju da odluka kandidature Srbije u Luksemburgu proddje vecinom glasova Holandija ce uloziti veto insistirajuci i dalje na maksimalnu saradnju sa Hagom hapsenjem Ratka Mladica i Hadzica, istakao je  sef Holandske diplomatije. Prema tvrdnji srpskih zvanicnika i nekih od Evropskiih  diplomata da je Holandsko veto izbegnuto paradom ponosa je sarena laza.



TADICEVO VIDJENJE TRENUTNOG STANJA U SRBIJI



Tadiceva ocena pre svega o paradi ponosa je nastavak demokratskog procesa u Srbiji i nezakonit postpak huligana  za obaranje demokratske vlade. Niko nema prava da  rusi demokratski poredak i dostignuca na putu ka Evropi ulicnim  nasiljem.. Huligani neka dobro znaju da je drzava sposobna da se suprotstavi  svakom  nasilju i rusilackoj stihiji narodne imovine. Huligani ce biti najstrozije kaznjeni.U tom stilu Dacic dodaje da je drzava  jaca od huligana.Po njemu dogadjaji u Djenovi 12 oktobra su  politicki nastavak onoga sto se desilo 10 oktobra na ulicama Beograda. Namece se pitanje razlike izmedju  5. oktobra 2000 i 10 oktobra 2010. I u jednom i u drugom slucaju rusena je  narodna imovina.Rusenje 5. oktobra je opravdano i niko nije kaznjen niti osudjen zbog  paljenja skupstine Srbije, RTS i vandalizma  na ulicama Beograda,Rusenje 10 otobra  se najstrozije osudjuje i ucesnicima u demonstracijama , po izjavi Tadica, prdsoje najstrozije kazne.Niko se ne pita zasto je doslo do demonstracija?. Kakav je stvarni uzrok demonstracijama. Tadic i dalje tvrdi da su pre svega kontra demonstracije  uperene protiv ucesnika parade ponosa povod rusenja demokratse vlade Srbije i  5.oktobarskog dostignuca. Unapred se znalo da  parada ponosa predstavlja veliki rizik. 85% gradjana Srbije su bili protiv odrzavanja parade ponosa. Zasto je ipak vlada podrzala i finansirala  paradu ponosa i pored volje vecine gradjana.? Zar je utroseni novac 12 miliona evra u paradi ponosa preci od  mase nezadovoljnih gladnih gradjana Srbije.? Preovladava  misljenje pojedinih istaknutih licnosti u Srbiji da je parada ponosa odrzana po zahtevu Evrope da bi se neutralisao naboj nezadovoljstva gradjana Srbije trenutnim rezimom. Siromastvo, besposlica  unistenje  privrede,ekonomska kriza,prezaduzenosti,nezadovoljstvo  radnika i sindikata postojecim stanjem, strajkovi, nagli pad standarda,korupcija, kriminal, svakako su uzroci  demonstraija 10 oktobra kojima su,povod  trenutak  odrzavanja parade ponosa, kao izliv gneva.



.Predsednik Tadic negira sve te cinjenice i tvrdi da se u poredjenju sa  stanjem iz 90-ih godina danas mnogo bolje zivi. Svoje vidjenje temelji vecim platama  porastom od 6 puta u periodu posle 5. oktobra. Tadic  zaboravlja i ne zeli da istakne koliko puta su porasli  proizvodi svakodnevnih potreba gradjana itroskovi zivota,i da  uvecane plate za 6 puta ni iz daleka  ne pokrivaju  zivotne troskove i  druge obavezujuce troskove i namete drzave i da se daleko gore zivi sada nego pre 5. oktobra. U ostalom  po njemu gradjani sada placaju za  taj  predjasnji bolji zivot, kada su vise trosili nego sto su proizvodili.Opet se opravdanje neuspeha i sadasnje krize pripisuje predhodnom rezimu. Mi danas mozemo nerealno povecati plate uz pomoc  MMF, ali ne zelimo da buduce generacije  za to ispastaju.



Drzava je vodjenjem pogresne politike po diktatu zapada u velikom deficitu i prezaduzenosti i umesto ozdravljenje privrede, otvaranjem preduzeca i novih radnih mesta, svakodnevno se pozajmljuje novac i drzava zaduzuje.Preko 33 milijarde evra duga mnoge buduce generacije nece biti u mogucnosti da otplate taj dug. Srbija je vazalna okupirana zemlja. Ucenama zapada ponizeno je dostojanstvo srpskog bica uz pomoc kolaboracione srpske vlade.Daleko se gore zivi od perioda pod sankcijama medjunarodne zajednice, ciji je cilj bio da  se slomi Milosevic ,koji nije pao ni pod dejstvom agresije NATO tomahavkama i uranijimskm kaset bombama. Tadicev prioritet danas je kontinuitet vlasti da bi se  ostvario san Evropske Srbije i boljeg standarda zivota. U tom cilju apeluje na gradjane  na podrsku i ponovni izbor DS. Zahteva od biraca i  od sindikata da se pridruze DS.Pritom zaboravlja da se i cuvari  demokratije- policija pojavljuje na ulicama  Beograda sa zahtevom za povecanje plata.,sto zapravo svedoci koliko ce sutra ta policija   braniti rezim u nekom buducem  5. oktobru.



Jedan od prioriteta Tadiceve politike je i borba protiv kriminala i korupcije, isticuci da se dosta  na tom planu uradilo ,ali da jos uvek tome  nije kraj.To su samo prazne price i obecanja. Tadic zaboravlja da je najveca korupcija u samom vrhu vlade.Vladi nije u racun da rasklinkava korupciju i kriminal u svojim redovima..Najveci tajkuni su finansijeri DS.Tadic time  ne zeli da seca  granu na kojoj sedi. Ako bi poceo obracun sa  tajkunima, morao bi se sukobiti satajkunom Kosticem ,koji je  clan DS i najveci njen finansijer. To je i razlog zasto se ne pocinje s vrha i zasto nisu preduzete nikakve mere u takozvanoj  secernoj aferi u kojoj je Kostic glavni akter,prodavsi 12 tona uvoznog prepakovanog secera Evropi, kao domaci proizvod, zbog cega su uvedene sankcije Srbiji zabrane izvoza secera u EU.I pored toga sto je predsednica komisije za borbu protiv kriminala i korupcije Cacanka gospodja Verica, dokumentovano  zahtevala  kaznjavanje krivaca ucesnika secerne afere, do toga nije doslo. Umesto kazne rad  predsednice  komisije za korupciju i kriminal osudjen je kao   rad van postavljenih zadataka komisije.Tajkun Kostic , kao clan DS i glavni finansijerje za  3 evra postao je vlasnmik 3 secerane u  Srbiji, kao i vlasnik  zgrade CK na Novom Beogradu.



Narodu je svega dosta i te takozvane demokratije,Evrope i izdajnicke nenarodne  vlade, kojoj se odbrojavaju dani i da je 10 oktobar samo uvod u buduci 5. oktobar, kada ce narod Srbije odluciti u kakvoj Srbiji zeli da zivi i koga za prijatelja moze birati.



Poseta Bajdena i sadasnje Klintonke Srbiji u znaku podrske Srbiji  za evropsko opredeljenje i postignutim reformama u tom pravcu su jos jedna potvrda  politike Vasinktona prema Srbiji, da o buducim pregovorima sa vladom Kosmeta  posrednistvom Vasingtona i EU moze biti razgovora samo o tehnickim pitanjima odnosa dveju drzava a ne i o statusu Kosova. To je po koji put do sada ponovila pijana ambasadorka SAD u Beogradu, da je pitanje Kosova za SAD zavrseno.Tadic nije nasao za shodno da se suprotstavi abasadorki i stavio do znanja kako bi se proveo  ambasador  Srbije u Vasinktonu  kada bi se mesao u unutrasnju politiku SAD.



Tadic i dalje  istice njegovu opredeljenost za evropsku Srbiju, razgovoru sa Pristinom o svim pitanjima uklucujuci i  status Kosova.Tadiceva politika je ocuvanje Kosmeta svim politickim i diplomatskim sredstvima za mirno resenje Kosova.Poznato je svima sta  se na tom polju do sada uradilo. Da li je postavljeno pitanje  ispunjenja odredbi rezolucije SB UN,povratak vojske i policije, povratak izbeglica i drugih odredbi. Ucestali napadi na  Srbe, posebno Severnog Kosova, ubistava,prekid telekomunikacija i inplementacija EULEKS-a na Kosovu  sa zadatkom uspostavljanja pravnog poredka nezavisnog Kosova.Uvodjenje granicnog prelaza  sa Srbijom, zabrane ulaska nepozeljnim osobama iz Srbije na Kosovo i mnoge druge mere od strane Pristine, ostaju bz konkretnih mera vlade Srbije, zapravo Tadica, da se stane na put  tom siptarskom teroru na prostoru Kosmeta. Srpski narod se zaslepljuje  Tadicevom frazom da nezavisnost Kosova Srbija nikad nece priznati



. Insistiranje zvanicnika Evrope  na  medjususedskim odnosima Srbije i Kosova je indirektno priznanje  nezavisnosti Kosova. To svi vide i znaju osim Tadica , koji pokusava da i dalje drzi u zabludi srpsku javnost. Krajnje je vreme da se stane na put tim obmanama. i porazavajucom Tadicevom politikom na stetu Srbije i srpskog naroda.  Vreme je da Tadic podnese ostavku,zakaze nove izbore i na vlast didje voljom naroda nepodmitljiv, hrabar covek poput Karadjordja  Petrovica , koji ce izvesti  Srbiju iz nastale krizne situacije. Demokratske promene putem izbora su prihvatljivije od nasilnih promena, krvoprolica i gubljenje zivota.To Tadic treba da ima na umu i da spreci krvoprolice i gubljenje mladih zivota gradjana Srbije.

 

 

Vidanović