09 July 2004

Na pomolu sukobi Tadic-Kostunica

Slucaj  optuzenih generala oko isporuke Hagu ne samo da je  podelio srpski narod vec  su  raskoraci nastali i u samom politickom vrhu. Dok  su jedni protiv hapsenja i isporuke generala ,drugi  su za ispunjenje obaveze prema medjunarodnoj zajednici.Tadic je za bezuslovnu saradnju sa Hagom, dok Kostunica podrzava stav dvosmernog puta  sa  Hagom. Zadnja Tadiceva izjava, kada jos zvanicno nije preuzeo duznost predsednika Srbije,da je protiv  dvosmernog puta  saradnje. To je nagovestaj  novoj politickoj podeli i sukoba DS i DSS, zapravo Kostunice i Tadica. Na pomolu je vec vidjeni scenario Djindjic- Kostunica ,sada u nesto izmenjenim ulogama.Kostunica ,predsednik vlade -Tadic predsednik Srbije .Svi su izgledi da ce Kostunica biti ponovni gubitas.Cas je na jednoj, cas na drugoj strani. Cas je nacionalista , cas sa Amerikancima . Tadic je njihova uzdanica, cijom zaslugom je izabran za predsednika Srbije. Kostunica je prokockao poverenje svojom neodlucnoscu, mlitavoscu i nedoslednim delovanjem.i kod Srba i Amerikanaca. Kada ga zapad pritegne on klima glavom, a kad se iscupa stege vrti glavom. Izgubio je  ugled i medju Srbima ne Esamo u domovini , vec i u rasejanju.
 
Za mandatara  manjinske sadasnje vlade  Srbije dosao je i ovoga puta zaslugom zapada, kao manje zlo. Od njegove demokratske  koalicije doziveo je poraz na predsednickim izborima.Zajednickog kandidata Marsicanina su glasali samo  clanovi DSS. Svi su mu okrenuli ledja. DSS  danas vlada Srbijom  sa svega 13%. Ko ce ispasti  pobednik izmedju Tadica i Kostunice,nije tesko pogoditi.Nije neocekivati da ce se taj veliki borac Kostunica  odluciti na predaju i bez borbe,sto bi ga  na sledecim  parlamentarnim izborima dovelo do  potpuniogpolitickog  fijaska.
Svi su izgledi da ce  do novih parlamentarnih izbora Tadic uspeti da ojaca svoju partiju  u koliko i tada Srbi budu kratkog pamcenja,da zaborave vladavinu DS i ponovo ih dovedu na vlast. Za vreme DS, Srbija  je dozivela najcrnje dane u svojoj istoriji. Valda nece ponoviti iste greske i  dati  DS ponovnu sansu da nastave ono sto je ostalo nedovrseno.To znaci nastavak  reforme, rasprodaja preostale drustvene imovine, korupcije , kriminala, privrednog kolapsa zemlje.
 
KO JE GLASAO TADICA
Glasali su za njega oni koji su se bojali odgovornosti i suda pravde, plasljivci i naivci koji su verovali da ce ih opet stici sankcije zapada. Otporasi, omladina, koja  sanja o izvestacenoj Americi koju poznaje preko filmskog platna i vestern filmova.Tadiceve obozavateljke  i lezbejke i svi oni koji su poverovali u bolje sutra obecanim. sa zapada.Pretnjama Evrope i Amerike. Srpski domacini i oni koji razmisljaju svojom glavom dali su svoje glasove Nikolicu.
 
Tomislav Nikolic je bio sam protiv svih, politickih protivnika ,Evrope, Solane Amerike.Pod takvim okolnostima Nikolic je bio na domaku uspeha. Osvojio je  nesto preko 45% glasova. Njegov uspeh  i popularnost SRS je ogroman. Na sledecim parlamentarnim izborima ima izgleda da osvoji vlast.
Najveci adut Solane i ostalih zapaqdnih mocnika je glasajte za  Evropu i kandidata koji ce vas dovesti u Evropu.Glasate li za Nikolica znacilo bi  ponovna izolacija Srbije, zatvaranje vrata Evropi.
 
Setimo se obecanja pre 5. oktobra, obecanja donatora vezana za isporuku Milosevica, hapsenja ratnih "zlocinaca", prijema u Partnerstvo za Mir, NATO,Evropu. Sve su to bila obecanja i nista vise. I sada kada je pobedio zapadni miljenik Tadic izgledi za prijem u EU su  prolongirani. Pre 2015. Srbija nece postati clanica Evrope.2015. se pominje  kao krajnji rok kada ce  biti primljene sve balkanske drzave kao celina. To znaci Srbija kao drzava ce nestati, Srbi kao gradjani te drzave ostace bez drzave, imena ,nacionalnosti. To je put ropstva ,pocinjenosti, eksploatacije. Takva Evropa Srbima nije potrebna.Tadicev put u Evropu je put bez povratka u vecito ropstvo.Put u Evropu treba da bude put narodne volje i bolje sutra, bez ucena, pretnji i pritisaka.
Tadic smatra da je njemu predodredjeno da  u ulozi Arsenija Carnojevica povede Srbe u Evropu. Nadajmo se da nije tako i da treba  mnogo soli  i hleba da se stigne do Evrope i da zasigurno nece bitiTadic koji ce na belom konju usetati u Evropu.
Vidanovic