09 January 2013

Приведени младићи тврде да су их тукли у суду у Приштини Ovo je vise nepodnosljivo i ne shvatljivo sta se sve cini Srbima Severnog  Kosova od strane  Siptara,naocigled  okupacionih snaga medjunarodne zajednice i vlade Srbije. Trpe se ponizenja uvrede i ucene ,batine,hapsenja, radi  dobijanja datuma za pregovore za ulazak u Evropu. Ako je vec jasno i glasno receno da se u Evropu ne moze dok se ne prizna drzava Kosovo,cemu sve to. Od strane  odgovornih u Srbiji se i dalje tvrdi da Kosovo nikad nece biti priznato, pa se i pored toga  cini sve , cime se potvrdjuje da je Kosovo nezavisna drzava.I dalje se pregovara  kao sa nezavisnom drzavom. 
Utvrdjuju se pojedinosti o granicnim prelazima  carinskim  dazbinama, slobodi kretanja, sve kao sa nezavisnom drzavom.Ako je Kosovo sastavni deo Srbije kako se tvrdi,zar ima mesta  carinskim taksama, kao sa nezavisnom drzavom. Zasto nema carinjenje robe izmedju Srbije i Vojvodine,Sandjaka i Srbije,kao sastavnog dela teritorije Srbije, vec jedino  sa Kosovom se uredjuju   carinski  granicni prelazi kao sa nezavisnim  nekadasnjim  republikama  drzave Jugoslave.

PLATFORMA

Pokusava se da se  na osnovu platforme za resenje  pitanja Kosova donese rezolucija kao osnov za  dalje pregovore sa Pristinom  posredstvom Brisela. Platforma je   jednoglasno usvojena  od strane vlade Srbije i bice prezentirana  Skupstini Srbije na  usvajanje kao rezolucija o Kosovu. Rezolucija  treba da bude usvojena od najviseg organa Skupstine Srbije i kao takva treba  da bude osnov  nastavka buducih  pregovora na najvisem nivou Beograda i Pristine. Rezolucija sadrzi   resenje svih problema nastalih od jednostranod proglasenja nezavisnosti Kosova. Predvidja se autonomija  srpskim opstinama i drugim opstinama u kojima je vecinsko stanovnistvo drugog etnosa. Cilj  rezolucije je resenje spornih pitanja Beograda i Pristine radi dobijanja datuma  pregovora sa EU.

Ako je vec sam predlog platforme odbacen od strane Tacija kao neosnovan, to ce biti i sa rezolucijom.Zapad je takodje stavio primedbe na nacrt platforme, narocito na  deo u kome se kaze "nista  nije  dogovoreno , dok sve ne  bude dogovoreno". 

Sto znaci  sve sto je dogovoreno nece se primeniti u praksi dok ne bude sve dogovoreno.

Dacic obrazlazuci primedbe  zapada,tvrdi da je  "nista nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno" u skladu sa medjunarodnim pravom, ali da su primedbe na mestu,jer kako je rekao, da to vazi za pocetak  pregovora a posto nije pocetak vec nastavak,znaci sve sto je do sada dogovarano to se mora  ispostovati, da bi se dobio datum  pregovora.

Dacic ocigledno  ima odgovor i opravdanje za sve primdbe, ali da li  je to sve tacno i prihvatljivo to je veliko pitanje.Na kraju postavlja se pitanje,sta ce biti ako  Taci   odbaci  rezoluciju Skupstine Srbije,kao i platformu.Znaci li kraj pregovora sa Pristinom  i dizanje ruke od Evrope, ili  ce se radi Evrope  priznati Kosovo kao nezavisna drzava? 

Vidanovic

 

Тема дана

Приведени младићи тврде да су их тукли у суду у Приштини

Кола косовске полиције испред манастира Грачаница Фото Танјуг

ФРАНКФУРТ – Србе приведене после божићне литургије у манастиру Грачаница претукла је косовска полиција, преносе франкфуртске „Вести" навођећи да је до насиља дошло у згради суда у Приштини

Ззаменик шефа Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић позвао је због тога представнике УНМИК-а, КФОР-а и Еулекса, да дођу, обиђу повређене и увере се, како је рекао, у бруталност косовске полиције.

Један од десеторице Срба који су за Божић приведени у Грачаници, Дарко Власај (30) претучен је у згради суда у Приштини, а након ослобађања налази се на одељењу урологије у болници у Косовској Митровици.

Како су лекари потврдили он има тешке телесне повреде, а начелник урологије др Дејан Деновић изјавио је Танјугу да Д. В. (30) има тешку повреду мокраћног канала, због чега је и задржан у болници.

Деновић је прецизирао да оваква врста повреде која је изазвана ударцем у препонском делу може имати далекосежне последице, да је пацијенту уграђен катетер и да ће дуже време остати на болничком лечењу.

Тројица младића, укључујући Дарка, прегледана су у Косовској Митровици, а шесторица су тренутно на путу из Грачанице ка Косовској Миитровици, и такође имају повреде.

Како „Вести" незванично сазнају један од младића има трагове удараца на глави, док су остали били ударани по телу.

„Дарка су највише тукли зато што је етнички Албанац, а живи са Србима на северу и дошао је на литургију. Све момке су тукли читаву ноћ, вређали и психички и малтретирали", изјавио је за „Вести" Крстимир Пантић, заменик шефа канцеларије за КиМ.

Пантић каже да је упутио позив представницима УНМИК-а, КФОР-а и Еулекса, да дођу, обиђу Дарка Власаја и увере се у бруталност косовске полиције.

-----------------------------------

Претучени младић: Тукли су ме косовски специјалци

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Дарко Власај, један од десеторице ухапшених Срба који су задржани у Грачаници на Божић, оптужио је данас припаднике специјалне јединице Полиције Косова (РОСУ) да су га брутално претукли у приштинском суду.

Дарко Власај (30) из Лепосавића смештен је на уролошком одељењу косовскомитровачке болнице.

„Оно што се мени десило и оно што смо ми доживели у Суду у Приштини је страшно. Тукли су нас без повода, а шта би се тек десило да смо којим случајем нешто погрешно урадили", рекао је Власај новинарима док су га лекари припремали за операцију.

Он има тешке повреде у пределу перинеума.

„Мене су тукли док сам био у тоалету, говорили су ми да то раде да ја никада не бих имао децу. Ставили су ми лисице на руке, раширили ноге и немилосрдно ударали. Било их је двојица, терали су ме да се умивам како бих освежио лице и запретили да никоме не смем да кажем да су ме тукли", рекао је Власај.

„Када сам дошао код другова успео сам да им кажем да нико не помишља да иде у тоалет јер ће проћи као ја", додао је.

Начелник Уролошког одељења Дејан Деновић рекао је новинарима да је пацијент примљем са „повредама задобијеним ударцем ногом и да му је повређена мокраћна цев".

„Пацијент је отежано мокрио и у мокраћи је било крви. Зато је морао да буде стационарно збринут, јер су такве повреде озбиљне и спадају у групу тешких телесних повреда с далекосежним последицама", рекао је Деновић.

Васић: Понашање полиције вандалско, то није суживот

ЛЕПОСАВИЋ – Представници општине Лепосавић осудили су данас понашање специјалне косовске полиције РОСУ, која је тукла Србе приведене на Божић, оценили га као вандалско и поручили да је сада јасно зашто се Срби на северу Косова одупиру косовским институцијама.

„Ово што се догодило не личи на суживот, то је вандализам. Не можемо да верујемо да су се они који представљају такозване косовске институције и такозвану косовску државу тако понашали", рекао је председник општине Лепосавић Драгиша Васић.

Он је на конференцији за новинаре у Лепосавићу изјавио да су приведени младићи само хтели да обиђу светилиште на Божић, „а зарадили су телесне и духовне повреде".

Члан Општинског већа Лепосавића Бојан Јаковљевић рекао је да су српски младићи који су приведени на Божић брутално пребијени током испитивања у Приштини и то у згради суда.

„Несхватљиво је да специјална јединица косовске полиције РОСУ туче људе у згради суда наочиглед оних који желе да се тај простор зове Република Косово", рекао је Јаковљевић и додао да ће се након овог инцидента Срби са севера још жешће борити против косовских институција.

Он тврди да су десеторицу младића пријавили полицији Срби који раде у косовским институцијама, због чега се запитао:"Значи ли то да ако је неко радник општине не сме да оде на богослужење у Грачаницу?".

Према његовим речима најтеже повређени Дарко Власаи је дете из мешовитог брака и косовски полицајци, додао је, нарочито су према њему били брутални.

Власаи је претучен у згради суда у Приштини када је у пратњи двојице полицајца отишао до тоалета, што су потврдили остали младићи на конферецнији за новинаре.

Танјуг;Бета

објављено: 09.01.2013.

 

 

 

07 January 2013

Dacicu kontrolisite se

Prosledjujem ponovo poruku Dacicu.U tekstu,neznam iz kih razloga je doslo do sastavljanja reci. Da bi se u potpunosti razumela poruka morao sam da otklonim te anomalije i ponovo prosledio isti tekst.
Hvala na razumevanju.VidanovicПразник је свеопштег праштања и мирења - рођен је Христос.

Ваљда ће се и са сопственом памећу ова земља Србија измирити:
1. Споменик браниоцима Београда и ослободиоцима Београда као и споменик Руске славе/погинулим за Србију Белогвардејција (која је себе саможртвовала у Првом светском рату) држимо на (Новом) гробљу (где им није место) уместо да су у центру Београда да их обилази сваки туриста који посети Београд а
2. са друге стране Министар унутрашњих послова и Председник Владе не сме да сруши споменик из центра града АЛБАНСКИМ ИРЕДЕНТИСТИМА, СЕПАРАТИСТИМА И ТЕРОРИСТИМА УЧК или их пренесе у Албанију.

Ако се Дачић плаши од УЧК и њихових заштитиника из САД (који по целом свету сеју семе сепаратизма, па очигледно и на Југу Србије) да пренесе споменик албанским терористима у Албанију, ко Дачићу брани да пренесе споменик српским Браниоцима Београда из Првог светског рата у центар Београда када су нам САД биле савезници и ко брани да се споменик погинулим за Србију руским Белогвардејцима пренесе у центар Београда? Или се плаши Дачић

Кога се Дачић плаши или ми треба да се плашимо њега па и ове нове коалиционе власти која има могуће једну (васкрслу брозовску) идеологију?

Или се Дачић плаши Добровољачке југословенске пешадијске бригаде (под командом Ивана Месића), коју су органи СССР формирали од окорелих нациста – усташа, заробљених под Стаљинградом, где су чинили зверства против руског народа, али су ради личног спасавања пошли да као «добровољци» да ослобађају Европу од нациста и задржали се у Београду, где до дана-данашњег раде против свега што је српско, свега што је православно и, пре свега, против азбуке, које у центру Београда скоро да уопште нема.

Ваистину се роди - Христос!!

Ми Дачићу на светли празник Христовог рођења све праштамо и разумемо га али му неће опростити будући нараштаји!


Gospodine Dacicu,
pametan ste covek, ali vise puta u izjavama kojedajete ste zagonetni i neshvatljivi.
Recimo povodom zabrane poseteNikolica Gracanici ste izjavili da je to veoma los signal zanastavak pregovora. Odmah zatim izjavljujete da se razgovori saTacijem moraju nastaviti. Time stavljate do znanja svom pregovaracuTaciju da ne brine, da ce biti sve u redu.
Na momente usvojim kontradiktornim izjavama dajete zapravo gradjanima da vas svrstavaju u taborTadica i koalicije sa njima, da sve sto je postignuto u razgovorima sa Pristinom se mora postovati. Po vama Kosovo je cas izgubljeno, cas nudite podelu, cas pokusavate da spasite sto se spasti moze.
Po pitanju spomenika na jugu Srbije takodje ste neodlucni. Kazete da ce te se ponasati evropski i da ce te spomenike srusiti. Kada ce to biti, valjda kada dobijete odobrenje od americke ambasade u Beogradu, koje nikada nece uslediti. Sta onda.Pusti cete Albance da setaju juznom Srbijom i da vam postavljaju nove uslove za pripajanje presevske doline Kosmetu.
Nema nista dok ne pokazеte zube Siptarima i ostalim okupatorima Kosmeta. Zasto se ne drzite rezolucije1244 da vratite vojsku i policiju na Kosmet? Da prekinete svake dalje pregovore sa zlikovcem Tacijem ili Haradinajem. Da ponistite sve dosadalje postignute dogovore saPristinom kad ih vec sami Siptari ne postuju.
Vec ste jednom rekli da u koliko Sipci krse postignute dogovore da cete uzvratiti istom merom.Na to ste se cak i pismeno obavezali i dali garancije Srbima Severnog Kosova. Ostanite dosledni svojih reci. Ako nastavite tako,nemojte biti samouvereni da cete dobro proci na sledecim izborima.Narod pamti i ne zaboravlja. Vraca kada se za to ukaze prilika. Verujte da moje primedbe nisu usamljene. Ja to ne govorim kao pojedinac. Dobar je broj onih koji dele moje misljenje. Moje primedbe su dobronamerne. Govorim sa najboljim namerama. Zelim vam uspeha u buducem radu i da istrajete do kraja na putu boljeg sutra za Srbe i drzavu Srbiju i sve Srbe pod istim krovom.
Vas evropski put je za Srbe ubitacan.
Vidanovic________________________________________

06 January 2013

Vestacke Obamine suze

Predsednik SAD Obama je nedavno povodom tragicnog dogadjaja u jednoj americkoj skoli u Kenetikenu - Sinsinati od ruku domaceg dusevnog bolesnika i narkomana stradalo 20-toro nevine dece i 6 nastavnika te skole.Nakon masakra u skoli ubica Adam Lanza je posao kuci i ubio svoju majku iz istog automatskog oruzja iz njene kolekcije. Na kraju ubica vrsi samoubistvo posle pokolja.
To je do sada nezapamcen zlocin nad decom jedne skole u Americi.
Tim povodom Obama je javnim pojavljivanjem izrazio saucesce svim roditeljima cija su deca poginula od hitaca manijaka. Necu pogresiti ako kazem da se vestackim suzama Obama preko televizije pridruzio bolu roditelja cija su deca ubijena.Izmedju ostalog tom prilikom Obama je izjavio da se najvecoj tragediji ove vrste u SAD mora stati na put. I ranije je bilo slicnih ubistava i pokretane inicijative u Kongresu za zabranu prodaje oruzja, ali bez uspeha.Nacionalna organizacija za proizvodnju oruzja se suprotstavila toj ideji. Umesto zabrane prodaje predlazu da ispred svake skole
mora biti obezbedjenje sa oruzjem radi sprecavanja ovakvih
tragedija. Pojedinci su se uplasili da se zaista ne zabrani prodaja oruzja dugih cevi i pohitali u kupovinu oruzja. Kako je receno zabelezena je rekordna prodaja automatskog oruzja tih dana. Sta to zapravo znaci i koliki je uticaj na gradjane imala ta tragedija procenite sami.

Po proizvodjace oruzja zabrana prodaje oruzja ima stetne posledice ne samo za proizvodjace oruzja ,vec i samu drzavu i njen budzet. Za njih profit je vazniji od tragedije ove vrste. Veliko je pitanje da li ce i posle ove tragedije u Sinsinatiju proci bilo kakva odluka na stetu privrede zabranom prodaje oruzja.

VESTACKE SELEKTIVNE OBAMINE SUZE

Javnim pojavljivanjem Obame i stavljanjem u ulozi roditelja primecene su imitacije vestacke Obamine suze saucesca i zalosti za zrtve dece americkih gradjana Sinsinatija. Zlocin sam po sebi je za svaku osudu i saosecanje sa roditeljima cija su deca nevino stradala, tek sto su zakoracala u zivot.Slucaj je dirnuo svakog roditelja. Ali se postavlja pitanje, sta je sa stradalom decom u pojedinim drzavama od americke agresije.
Da li postoje razlike izmedju americke dece ili dece, zrtve agresije recimo u Avganistanu Vijetnamu,Kambodzi Iraku,Ceceniji,Srbiji,Libiji
Egiptu,Siriji. Koliko je nevine dece stradalo od vojne agresije SAD
u tim zemljama i niko da se zapita, i makar pokusa da vestacki prolije suzu zalosti zbog zlocina nad hiljade i hijlade ugasenih nevinih decjih zivota. Kakva je razlika izmedju americke dece i dece tih zemalja.Za agresore to su bica nizeg ranga. Zar sva deca nisu od mesa i krvi.Zar samo americka deca imaju pravo na zivot.Zar suze roditelja Amerikanaca samo bole?
Kakva jerazlika izmedju ubica te dece i ubice americke dece.Zasto se ne osudjuju ubice dece roditelja van Amerike.Na protiv. Ubice strane dece su celnici drzave Amerike koji donose odluke o tome koga proglasiti i napasti kao potencijalnim neprijateljem Amerike. Pokrece se nezapamcena vojna sila, koja rusi sve pred sobom po planu kreatora.Nikoga nije briga za zrtve.

Deca starci,nevini civili,obdanista,skole, vrtici,domovi su meta i vojni ciljevi agresora. Niko nikada nije pozvan na odgovornost za pocinjene zlocine.Vojne akcije su za agresora humanitarne akcije sa ciljem zastite i podrske anti rezimskih snaga , rusenje rezima, likvidacije nepodobnih licnosti koje stoje na putu americke ekspanzije i trecem svetskom p[oretku.Uvodjenje americke demokratije i dovodjenje podobnih ludi na vlasti. Takvih primera danas ima na pretek. Prvo se nepodobni proglasavaju diktatorima a zatim najcesce silom svrgavaju.
I tu postoji selektivnost ko ce biti proglasen diktatorom, ako je duze na vlasti.

Da li je i jedan americki predsednik, donoseci odluku o intervenciji bilo gde u svetu zapitao sebe sta cini.? Napada se svim sredstvima za ostvarenje cilja. Nikoga ne grize savest za mnogobrojne zrtve, narocito dece. Niko nije pustio suzu za nevine zrtve dece poginule od uranijumskih bombi , granata i kursuma agresora.
Zar ima razlike izmedju poginule devojcice male Milice iz Nove Pazove i mnogih drugih Milica ne samo u Srbiji vec sirom sveta i devojcice zrtve domaceg manijaka.Razlike u izvesnom smislu postoje.Poginuloj deci u skoli uKenetikenu Americi se zna broj, dok u Srbiji i drugde, broj poginule dece se nezna i ne zele da se zna.
Koliko je dece poginulo u samoj agresiji a koliko latentno umiru i umirace bezbroj neduzna deca i gradjani od posledica radijacije americkih uranijumskih bombi.

Zrtve dece u skoli U Kenetikenu su zrtve americkog manijaka,Adama Lanze, a zrtve dece Srbije i ostalih zemalja su zrtve planirane agresije.
Niko ne zazali za te zrtve planiranih agresija. Deca agresora su bezbedna i van dometa agresije i opasnosti radijacije. I dalje danas nevina deca u Avganistanu svakodnevno stradaju a da Obama ni ne pokusava da kao otac, makar protrlja oci i pusti laznu suzu saucesca.
Makar za trenutak zamisli da je u ulozi roditelja koji su izgubili svoje najmilije. Obama se ni jednog trenutka ne zapita kako je roditeljima izgubljene dece.Americkim majkama ciji sinovi svakodnevno ginu od ruku Muhadzedina u Avganistanu,ili samoubistvom.
Prema najnovijom statistickim podatcima u trenutnim konfliktima sa Muhadzedinima dosada je poginulo 420 americkih vojnika a 442 samoubistvom.
Americke majke s pravom pitaju zasto i zbog cega njihovi sinovi ginu negde daleko,od granica Amerike.Zasto i dokle tako. Hoce li se neko naci da stane na put americkoj agresivnoj politici.?