19 August 2013

Извјештај НАТО: За Маркале криве Изетбеговићеве снаге

 

Pitanje je zasto se to odmah po saznanju nije javno rekl ko je izvrsio taj zlocin u Markalama 1 i 2. Ruski izvori su to Objavili da su to sami Muslimani uradili,pa i pored toga glas NATO prestavnika se nije cuo. I ako sa zakasnjenjem ova vest potvrdjuje  da su to Muslimani pod  zapovednistvom Izedbegovica uradili, da bi e  vojno intervenisalo sa zapada i uvele sankcije Srbima. Ali sta to vredi kad izrodi poput Danice Draskovic tvrde da  su za sve zlocine krivi Srbi. Moze li iko  stati na put takvom olosu desne ruke zapadnim naredbodavcima.

Vidanovic



Извјештај НАТО: За Маркале криве Изетбеговићеве снаге

18. август 2013.

Пијаца Маркале тог трагичног дана (Фото: Курир)

Стокхолм – Од 9. до 11. августа у шведском граду Дегерфорс одржана је конференција под називом „Нордијски разговори о миру". На скупу је учествовало више организација и мировних активиста из Шведске, Норвешке и Данске, међу њима и организација Јустиција Пакс Веритас са седиштем у Стокхолму, која се бави питањима везаним за конфликте у бившој Југославији.

Током тродневне конференције одржано је низ занимљивих предавања везаних, између осталог, за пузајуће учлањивање Шведске у НАТО пакт, текућу пропаганду о рату у Сирији, легитимирање војних интервнеција САД и НАТО пакта преко доктрине Р2П (Респонсибилитy то протект – Обавеза заштите).

Један од говорника на скупу нордијских мировних активиста био је и професор Ола Тунандер са Института за мировне студије у Ослу (Пеаце Ресеарцх Институте Осло). Током предавања „Послије Либије – Сирија и сталне чланице Савјета безбједности УН" Тунандер је упоређивао пропаганду из Либије и Сирије са оном из рата у бившој југословенској републици Босни и Херцеговини.

Норвешки професор, са блиским везама у НАТО пакту, испричао је у вези бомбардовања сарајевске пијаце Маркале, за које су окривљени Срби, да му је више извора – представник кризног штаба НАТО-а, председавајући у војном комитету НАТО-а Виглеик Еиде, те каснији норвешки министри одбране и спољних послова – саопштило да је закључак истраге НАТО пакта био да је за бомбардовање била одговорна „босанска страна", како је назвао снаге под контролом Алије Изетбеговића.

„Сви су рекли да је НАТО-ов закључак био да се радило о босанском ˙нападу на властито становништво. Али ово никад није саопштено јавно. А изгледа да је уобичајено да се, на примјер, уочи одлука у Уједињеним Нацијама, изводе такозване „фалсе флаг операције", дакле преваре нападом на властито становништво, да би се на тај начин легитимирала војна интервенција"", рекао је норвешки стручњак.

За гранатирање сарајевске пијаце Маркале Хашки трибунал осудио је српског генерала Станислава Галића, док се тај ратни злочини налази и на оптужницама у текућим процесима против бившег председника Републике Српске Радована Караџића и команданта Војске Републике Српске генерала Ратка Младића.

„Нордијски мировни разговори" одржани су по први пут прошле године, такође у Дегерфорсу. Овогодишња конференција завршена је најавом демонстрација у Стокхолму 4. септембра под паролом „Не Великом Брату Обами", поводом предстојеће посјете америчког председника Шведској.