01 June 2013

SrbI Kosmeta

 

 Stojakovic i Vulin posetom Kosmetu pozivaju Srbe na jedinstvo i saranu sa  drzavom Srbijom. Pitanje je da li  je realno traziti jedinstvo i isatovremeno bacati kost radora mdju Srbima Kosmeta smenom takozvanih Tacijevih Srba ,predsednika opstina juzno od Ibba i na njihovo msto imnovati partiske poslusnike, koji ce  prihvatiti briselski sporazum i saradnju sa vladom Srbij naimplementaciji sporazuma. Ako je Vulin podneo ostavku  na mesto sefa kancelarije za KIM i ponovo prihvatio tu duznost na isistiranj Srba Kosmeta i  Vucica. Sada  kao  sef kancelarije za KIM sa novim zadatkom provodi mere razdora medju Srbima tako sto smenjuje predsednike opstina juzno od Iba po nalogu vlade Srbije i imenije nove ljud  partisk  pripadnike vladajuce koalicij da se preko njih  ostvari briselski dogovor i njegova implementacija. Vulin  sada ima ulogu izdajnika Srba Kosova koja mu se pripisuje novim potezom vlade smenom onih koji se protive implementaciji briselskog sporazuma. Ima li mesta posle smene  dosadasnjih predsednika opstina juzno od Ibra jedinstvu Srba. Svakako da je to  razdor i  nove nesloge i deobe Srba na  poslusne i neprijatelje Srbije . To je krajnje nerazuman potez vlade Srbije i licemeran poziv na jedinstvo Srba.Ponovno  prihvatanje vulina mesto sefa kancelarije KIM ocenjuje se od strane Srba Kosova kao izdaja srba Kosmeta. Sama njegova izjava prilikom prihvatanja duznosti  sefa kancelarije KIM da ce  stititi interese  Srba Kosmeta, je suprotna dosadasnjem njegovom radu i razlogom neslaganja sa  briselskim dogovorom zbog cega  podnosi ostavku. U ulozi neprepoznative licnosti  vraca se n istu duznost, u novoj ulozi da seje razdor medju Srbima koji se protive implementaciji briselskog sporazuma i kao takvi  potezom dosadasnjeg zastitnika Srba, budu smenjeni od istog tog  sada neprepoznativog Vulina, potrcka, po zadatku vlade Srbije. Bracu Srbi Kosmeta use i u svoje kljuse, Budite kategoricni i istrajni u ocuvanju svojih prava i suprotstavljanju priznanja drzavi Kosovo.

31 May 2013

Beograd smenio neposlušne Srbe

 

Zavadi pa vladaj je i ovoga [pua na Kosmeu primenjena od strane sadasnje izdajnicke srpske vlade sa odredjenim iljem dobijanja dauma  pocetka pregovoa.Zbog  tadua prodato je Kosovo. Srpsko kosovo,kolevka srpske drzavnosti i kulture zbog cega su pali mnogi srpski zivoti. Srpski junaci dizite se iz svojih grobova  i pravite mesta  novim brankovicima. Smrt  srpskim izajnicima.Zivelo srpsko Kosovo. Ziveo srpski narod Kosova.Braco Srbi Kosova,ostajte dosledni svoje  borbe za ocuvanje srpskog Kosova. Imate podrsku srpske dijaspore.

26 May 2013

Kraljevici na okupu

 

Posmrtni  zemni ostatci cetvoro clanova kraljevske dinastije Srbije ,kralja Petra II ,kraljice Aleksandre,kraljice Marije i kraljevica Andreja,danas su  u crkvi  na Oplencu,zaduzbini kralja Petra prvog, polozeni u kraljevski muzoleum  u Topoli. Svecanoj ceremoniji prisustvovalo je vise zvanica   mnogih rzava,pre svega kraljevskih porodica. Svecanoj ceremonij psustvovali su iTomislav Nikolic,Ivica Dacic,prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic,srpski patrijar sa vladikama,koji je odrzao svecanu liturgiju.Medju prisutnima su bile i mnoge druge  licnosti  kao  Kusturica, Beckovic i clanovi krunskog saveta.

Prigodnim govorima srpskog patrijarha,Jirinja,predsednika vlade Srbije Dacica i predsednika Srbije Nikolica izmedju ostalog istaknut je znacaj danasnjeg dogadjanja za nacionalno pomirenje naroda Srbije specijalno dva tabora Partizana i Cetnika tokom II Svetskog rata ,koji su u medjusobnim sukobima odneli najvise srpskih zivota u tom bratoubilackom sukobu.Apel je bio da se  takvi bratoubilacki sukobi i razdori medju Srbima vise nikad ne ponove. 

Danasnja ceremonija pridruzivanje posmrtnih ostataka kraljevske lozei trebalo bi da bude simbolican kraj  medjusobnim sukobima i neslogama  medju Srbima.

 

U ovim teskim i sudbonosnim vremenima za Srbiju i Srpski narod u vreme najvece ekonomske krize,na grbaci  srpakog naroa priredjena je ta zvanicna ceremonija,dopremanjem zemnih ostataka kraljevske loze u  zemlji Srbiji. Taj cin je kako je u govorima istaknuto, je ucinjen uz postovanje kraljevskoj lozi i  Karadjordjevicima, koji su u istoriji Srbje zasluzili da u miru pocivaju medju svojim narodom.

Taj epitet se mozda ne odnosi na sve clanov kraljevske porodice.Ne na one koji su  kada su bili narodu najpotrebniji prepustili svoj narod na milost i nemilost neprijatelju esesovskoj Nemackoj i  kolaborantima. I ne sam to ,vec su i ogromno bogatstvo poneli sa sobom i to procerdali u tudjini.Srpski narod to pamti i ne zaboravlja,pa je ipk priredio docek kakav dolikuje jednom narodu koji ume da oprasta.

Mozda nije u prilici ove vrste da se kaze ono sto narod misli o  pojedincima kraljevske loze. Mozda ce mi mnogi zameriti a mnog i sloziti se  sa ocenom o kralju Petru II, koji je raskosno i bahato trosio  narodno blago koje je sa sobom pono napustajuci svoju zemlju u najtezim trenutcima svoje istorije. Mnogi ce se pitai sta je sa  vagonima zlata transportovanog u inostranstvo 1941. Sta je sa milionskim svotama  novca na racunima u svajcarskim bankama? Da li se i pored toa moze prihvatiti  konstatacijia da su kraljevici u inostranstvu ziveli bedno kao sto patrijarh Irinej istace u svojoj besedi.

Zasto je krajl Petar II dosao u sukob sa svojom majkom Marijom u Londonu koja je bila protiv sinovljevog rasipnistva i trosenja  narodnog nova stecen na grbaci srpskog naroda.Zasto je kralj Petar II napustio London i presao u Ameriku da nastavi nesmetano boemski i rasipnicki zivot. Nije vodio racuna o sebi i svom ponasanju. Izgubio je svaki ugled medju srpskim imigrantima i na kraju umro i bio sahranjen  dobrovolnjim prilozima Srba Libervila i Ilinoja. Umro je u najvecoj bedi svojom zaslugom.

 Bilo je i onih koji su posteno radili u Engleskoj ne stideci se svog kraljevskog porekla. Tu je vredno spomenuti kraljevica Tomislava ,koji se bavio za vreme  boravka u Engleskoj vinogradarstvom,vocarstvom i poljoprivredom. Tomislav se nije stideo svoga rada. Naprotiv s ponosom je o isticao u susretima  sa Srbima u dijaspori svoje uspehe otoj oblasti ziveci posteno od svog rada.. Licno sam imao  priliku da sa Tomislavom prilikom posete Kanadi za tadasnju Etnicku televiziju u Montrealu ciji sam bio  glavni i odgovorni urednik i producent napravim intervju. U tom intervju je Tomislav sa ponosom pricao o svojim  postenim radom  i dostignucima bez  stida sto pripada kraljevskoj lozi a bavi se poljoprivredom.

 

Za razliku od Tomislava vredno je spomenuti i sadasnjeg predstolonaslednika Aleksandra  Karadjordjevica , koji  je nakon agresije NATO na Srbiju 99 ,prlikom posete Torontu opravdavao agresiju NATO na Srbiju. Zbog te svoje izjave da bi spasao zivu glavu pobegao je iz Toronta i obreo se u Montreal.

 

I sa Aleksandrom sam imao intervju za TV i Radio program u Montrealu. Izmedju ostalog bilo je i pitanje o pogresnoj politici njegovog oca,koji je posle Prvog Svetskog rata primio Hrvatsku u sastavu Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca ,bez da je odredio granice i ko sta unoi u zajednicku drzavu. Da je to ucinjeno i kada je doslo do razvoda braka, odnosno  rusenja  Jugoslavije izneo bi svaki  samo ono sto je uneo. Hrvatska bi u tom slucaju bila  svedena na hrvatsko Zagorje a ne prosirila  svoju teritoriju u avnojskim  granicama na stetu teritorije Srbje. Pasic je  dobro mislio i predlagao ,ali nije imao ko da slusa savete pametnijeg.

 

Danas Predstolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic,povratkom u zemlju se siri na Dedinju osporavajuci pravo nasledstva imovine ostalim clanovima kraljevske porodice. Na racun drzave i srpskog naroda  je na  budjetu  Srbije. To je po mnogo cemu nepotreban teret drzavi i srpskom narodu. Po svemu sudeci Aleksandar nikada  neci biti u situaciji da  postane kralj Srbij a jos manje kako je u mom intervju rekao da ce opet biti  kralj Srba Hrvata i Slovenaca. To je nepovratna proslost za sva vemena.

Izvinjavam se onima koji ne dele misljenje samnom o napred recenom.

Vidanovic