26 May 2013

Kraljevici na okupu

 

Posmrtni  zemni ostatci cetvoro clanova kraljevske dinastije Srbije ,kralja Petra II ,kraljice Aleksandre,kraljice Marije i kraljevica Andreja,danas su  u crkvi  na Oplencu,zaduzbini kralja Petra prvog, polozeni u kraljevski muzoleum  u Topoli. Svecanoj ceremoniji prisustvovalo je vise zvanica   mnogih rzava,pre svega kraljevskih porodica. Svecanoj ceremonij psustvovali su iTomislav Nikolic,Ivica Dacic,prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic,srpski patrijar sa vladikama,koji je odrzao svecanu liturgiju.Medju prisutnima su bile i mnoge druge  licnosti  kao  Kusturica, Beckovic i clanovi krunskog saveta.

Prigodnim govorima srpskog patrijarha,Jirinja,predsednika vlade Srbije Dacica i predsednika Srbije Nikolica izmedju ostalog istaknut je znacaj danasnjeg dogadjanja za nacionalno pomirenje naroda Srbije specijalno dva tabora Partizana i Cetnika tokom II Svetskog rata ,koji su u medjusobnim sukobima odneli najvise srpskih zivota u tom bratoubilackom sukobu.Apel je bio da se  takvi bratoubilacki sukobi i razdori medju Srbima vise nikad ne ponove. 

Danasnja ceremonija pridruzivanje posmrtnih ostataka kraljevske lozei trebalo bi da bude simbolican kraj  medjusobnim sukobima i neslogama  medju Srbima.

 

U ovim teskim i sudbonosnim vremenima za Srbiju i Srpski narod u vreme najvece ekonomske krize,na grbaci  srpakog naroa priredjena je ta zvanicna ceremonija,dopremanjem zemnih ostataka kraljevske loze u  zemlji Srbiji. Taj cin je kako je u govorima istaknuto, je ucinjen uz postovanje kraljevskoj lozi i  Karadjordjevicima, koji su u istoriji Srbje zasluzili da u miru pocivaju medju svojim narodom.

Taj epitet se mozda ne odnosi na sve clanov kraljevske porodice.Ne na one koji su  kada su bili narodu najpotrebniji prepustili svoj narod na milost i nemilost neprijatelju esesovskoj Nemackoj i  kolaborantima. I ne sam to ,vec su i ogromno bogatstvo poneli sa sobom i to procerdali u tudjini.Srpski narod to pamti i ne zaboravlja,pa je ipk priredio docek kakav dolikuje jednom narodu koji ume da oprasta.

Mozda nije u prilici ove vrste da se kaze ono sto narod misli o  pojedincima kraljevske loze. Mozda ce mi mnogi zameriti a mnog i sloziti se  sa ocenom o kralju Petru II, koji je raskosno i bahato trosio  narodno blago koje je sa sobom pono napustajuci svoju zemlju u najtezim trenutcima svoje istorije. Mnogi ce se pitai sta je sa  vagonima zlata transportovanog u inostranstvo 1941. Sta je sa milionskim svotama  novca na racunima u svajcarskim bankama? Da li se i pored toa moze prihvatiti  konstatacijia da su kraljevici u inostranstvu ziveli bedno kao sto patrijarh Irinej istace u svojoj besedi.

Zasto je krajl Petar II dosao u sukob sa svojom majkom Marijom u Londonu koja je bila protiv sinovljevog rasipnistva i trosenja  narodnog nova stecen na grbaci srpskog naroda.Zasto je kralj Petar II napustio London i presao u Ameriku da nastavi nesmetano boemski i rasipnicki zivot. Nije vodio racuna o sebi i svom ponasanju. Izgubio je svaki ugled medju srpskim imigrantima i na kraju umro i bio sahranjen  dobrovolnjim prilozima Srba Libervila i Ilinoja. Umro je u najvecoj bedi svojom zaslugom.

 Bilo je i onih koji su posteno radili u Engleskoj ne stideci se svog kraljevskog porekla. Tu je vredno spomenuti kraljevica Tomislava ,koji se bavio za vreme  boravka u Engleskoj vinogradarstvom,vocarstvom i poljoprivredom. Tomislav se nije stideo svoga rada. Naprotiv s ponosom je o isticao u susretima  sa Srbima u dijaspori svoje uspehe otoj oblasti ziveci posteno od svog rada.. Licno sam imao  priliku da sa Tomislavom prilikom posete Kanadi za tadasnju Etnicku televiziju u Montrealu ciji sam bio  glavni i odgovorni urednik i producent napravim intervju. U tom intervju je Tomislav sa ponosom pricao o svojim  postenim radom  i dostignucima bez  stida sto pripada kraljevskoj lozi a bavi se poljoprivredom.

 

Za razliku od Tomislava vredno je spomenuti i sadasnjeg predstolonaslednika Aleksandra  Karadjordjevica , koji  je nakon agresije NATO na Srbiju 99 ,prlikom posete Torontu opravdavao agresiju NATO na Srbiju. Zbog te svoje izjave da bi spasao zivu glavu pobegao je iz Toronta i obreo se u Montreal.

 

I sa Aleksandrom sam imao intervju za TV i Radio program u Montrealu. Izmedju ostalog bilo je i pitanje o pogresnoj politici njegovog oca,koji je posle Prvog Svetskog rata primio Hrvatsku u sastavu Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca ,bez da je odredio granice i ko sta unoi u zajednicku drzavu. Da je to ucinjeno i kada je doslo do razvoda braka, odnosno  rusenja  Jugoslavije izneo bi svaki  samo ono sto je uneo. Hrvatska bi u tom slucaju bila  svedena na hrvatsko Zagorje a ne prosirila  svoju teritoriju u avnojskim  granicama na stetu teritorije Srbje. Pasic je  dobro mislio i predlagao ,ali nije imao ko da slusa savete pametnijeg.

 

Danas Predstolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic,povratkom u zemlju se siri na Dedinju osporavajuci pravo nasledstva imovine ostalim clanovima kraljevske porodice. Na racun drzave i srpskog naroda  je na  budjetu  Srbije. To je po mnogo cemu nepotreban teret drzavi i srpskom narodu. Po svemu sudeci Aleksandar nikada  neci biti u situaciji da  postane kralj Srbij a jos manje kako je u mom intervju rekao da ce opet biti  kralj Srba Hrvata i Slovenaca. To je nepovratna proslost za sva vemena.

Izvinjavam se onima koji ne dele misljenje samnom o napred recenom.

Vidanovic

 

No comments: