13 July 2014

Порука Немаца Србији: Док Косово не постане равноправан члан УН, Србија неће постати чланица EУ



Srpskoj politickoj eliti jos nije jasno da se u Evropu bez ispunjenja Nemackih uslova ne moze. Dok se ne sprovede Briselski sporazum i Kosovo ne postane clan UN. Ako srpski  politicari na vlasti uporno tvrde da nikada nece priznati nezavisnost Kosova, to znaci nikad nece Srbija  postati clan Evropske zajednice. To govore a drugo rade. Najboli dokaz je bar do sada ispunjenje svih  zahteva  Tacija.

Braco Srbi probudite se.

Vidanovic

 


Порука Немаца Србији: Док Косово не постане равноправан члан УН, Србија неће постати чланица EУ

категорија Свет / дана 11/07/2014 у 14:17 часова /

БEOГРAД – Порука немачких парламентараца током посете Србиjи била jе да преговори Србиjе са EУ неће почети док се не спроведе Бриселски споразум, као и да Србиjа неће постати чланица EУ, док Kосово не постане равноправан члан УН.

Tо jе за Танјуг рекао Хенри Боне, директор фондациjе Kонрад Aденауер у Београду, коjи jе присуствовао разговорима посланика немачке владаjуће Хришћанско-демократске странке Aндреаса Шокенхофа и Ханс Jоакима фаленског са саговорницима у Београду, током управо завршене посете Србиjи.

Oсим тога, Шокенхоф и фаленски су поручили да "Немачка наставља да подржава реформе и процес интеграциjа, али да инсистира да Србиjа уради своj "домаћи задатак": седам очекивања коjе jе Шокенхоф представио 2012. године jош увек важе и Србиjа мора да их испуни", навео jе Боне.

Tих седам тачака су, како каже, поменута на оваj или онаj начин у свим разговорима.

"Делегациjа jе подсетила своjе партнере на очекивања Немачке да они мораjу да буду испуњени без даљег губљења времена", истакао jе он.
Наjвећи проблеми коjи, по мишљењу немачких посланика, стоjе пред Србиjом су правосуђе и процес нормализациjе односа са Приштином.

"Сходно томе, наjпре ће бити отворена релевантна поглавља, наjвероватниjе поглавље 35 пре свих, ако Београд и Приштина буду напорниjе радили на испуњењу плана имплементациjе Бриселског споразума из 2013. године", рекао Боне.

Oн jе оценио да jе последњих неколико месеци због избора коjе су обе стране имале, напредак био спор.

"Неколико тачака из Бриселског споразума нису имплементиране, међу коjима интегрисање правосуђа и формирање Заjеднице српских општина", навео jе Боне.

Према његовим речима, немачка делегациjа зна да "обе стране мораjу да покажу флексибилност како би се изнашла одржива решења.

Због тога jе, како каже, Шокенхоф посетио Приштину пре две недеље и позвао тамошње власти да раде на напретку.

Упитан да ли jе било речи о усклађивању спољне политике Србиjе и EУ односно ставу Србиjе према украjинскоj кризи и Русиjи, Боне jе одговорио негативно, али jе додао да jе делегациjа коментарисала таjминг посета српских званичника Русиjи и обрнуто протеклих недеља.

Немачки парламентарци су, како jе обjаснио, током посете jасно ставили до знања своj став да не сматраjу да Русиjа игра конструктивну улогу у украjинскоj кризи.

На састанцима jе, како jе навео, такође било речи о потреби за успешним спровођењем планираних реформи у светлу последица катастрофалних поплава.

Српски саговорници су, према Бонеовим речима, информисали немачку делегациjу о законима (као што су закони о раду, приватизациjи итд) коjи су кључни за успех економских реформи владе и обећали да ће они бити брзо донети.

"Делегациjа jе jасно ставила до знања да очекуjе отворену дебату о реформама уз укључивање свих актера, као и опозициjе", поручио jе Боне.

Сумираjући утиске после посете немачких парламентараца Београду, Боне jе рекао да jе његов утисак да jе делегациjа задовољна што се упознала са наjновиjом политичком и економском ситуациjом у Србиjи, како би "боље проценила шта jе постигнуто, а шта тек треба да се уради са становишта Берлина".

Танјуг

http://srbinaokup.info/?p=43165

__._,_.___

__,_._,___