16 February 2011

PAD VLADE I PREVREMENI IZBORI

Odluku o pokretanju postupka za razresenje Mladana Dinkica sa funkcije  podpredsednika Vlade saopstio je premijer Mirko Cvetkovic juce na konferenciji za stampu.Vest o smeni ministra ekonomije Mladjana Dinkica sa funkcije podpredsednika vlade Srbije sokirala je javnost. 

 

 Cvetkovic je saopstio:Obavestio sam predsednika Borisa Tadića da Vlada nije u mogućnosti da funkcioniše i da treba da se zamene oni njeni članovi koji bez trunke mere ruše njeno jedinstvo. Svaki ministar mora biti odgovoran za sve što izgovori, a Vlada mora ostati složna .

Dinkic je  isprovacirao  Cvetkovica izjavom da  j e vlada nesposobna,nejedinstvena, da je u drzavi stanje katrastofalno i da su nuzne promene.

Cvetkovic prihvata izazov Dinkica, uskace u ring i nokautira Dinkica odstranivanjem  sa duznosti podpredsednika  vlade.Time je Cvetkovic zeleo da stavi do znanja svim  clanovima Vlade i javnosti da on nije  Njinja,Tadicevo potrckalo.Pohitao je da obavesti Tadica da se na taj korak ,navodno samostalno odlucio, zbog toga sto Vlada nije jedinstvena i da se moraju odstraniti svi oni koji ruse jedinstvo Vlade. Vlada mora biti jedinstvena i svaki ministar mora  biti svestan svojih reci.

 

 Dinkiceva reakcija je usledila  nakon nekoliko sati. On prihvata odluku Cvetkovica i dodaje:

 

 U svojoj izjavi  kaze da stoji iza svojih reci ,da mu je jako zao sto se Tadicu nije dopalo da Vlada ne funkcionise i da stanje u drzavi nije dobro, da su potrebne promene, ali da nije na meni da o tome sudi.Tadic je jedini merodavan. U DS i dalje vidim partnera - rekao je Dinkić i nastavio:

- Postoje brojne lažne optužbe na moj račun. Odlučio sam da više ne ćutim i trpim napade. Nekima je sve dozvoljeno, a samo meni sve zabranjeno! Napali su me da navodno zloupotrebljavam državni novac u političke svrhe. To su najobičnije podmetačine. Ne moram biti ministar, ali ću biti čovek. Nisam se plašio ni Amerikanaca ni Rusa, pa se neću plašiti ni Tadića ni Cvetkovića - kazao je Dinkić, dodajuci da potpredsedničko mesto u Vladi prepušta koalicionim partnerima. Time je pokazao da  njegova namrea nije da rusi Vladu, niti mu je namera da  time dodje do prevremenih izbora. Kako je rekao ostaje veran koaliciji.

Pored Dinkica   Cvetkovic je zatrazio smenu i sekretara u ministarstvu finansija Slobodana Ilica, zbog kako je receno , sukoba oko izmestanja  Gorenja iz Valjeva u Zajecar.

Odluka je iznenadila  clanove G17 plus, ali ce na prvoj narednoj sednici  biti donesena odluka ko ce zameniti Dinkica i Vericu Karanovic,ministarke NIP koja je podnela ostavku kao reakcije neslaganja sa  odlukom Cvetkovica.

Dinkic ide dalje i danas izjavljuje da podnosi ostavku i na mestu Ministra Ekonomije.U skupstini  zadrzava pravo ministra i spoksmena  grupe ministara G17 plus.Ovo nije prvi put da Dinkic napusta Vladu. To je ucinio nakon 2. godine u Kostunicnoj Vladi.

PADA VLADA

Postupak Mladjana Dinkica  da izadje iz Vlade je iznudjen, Unapred sracunat da padne Vlada i  dodje do  prevremenih izbora. Procenio je pogodan trenutak nefunkcionisanja Vlade i  svadje  ministara, kao i tesko stanje u Srbiji. Odluka o smeni mora biti doneta u Skupstini  koncenzusom, sto je nemoguce.  Svih 129 poslanika  koalicije sigurno nece  podrzati odluku o Dinkicevoj smeni. I ako je naglasio da  ce na prvoj sednici  G17 plus biti naimenovan novi ministar ekonomije na mesto Dinkica i ostala ministarska upraznjena mesta, kao potvrda podrske  Tadicevoj koalicij. Glasanje u  Skupstini ce pokazati prave namere  Dinkica. Pre svega  poslanici G17 plus njih  24, ne racunajucu Dinkica sigurno nece   jednoglasno podrzati predlog. Bez podrske poslanika G17 plus Vlada mora pasti.

 LDP na celu sa Cedom Jovanovicem niece podrzati predlog, posto se vec Ceda izjasnio za nove izbore kao jedini izlaz  iz  zatecenog stanja u Srbiji. Ni drugi  lideri opozicije  nece podrzati  cvetkovicev predlog za smenu  Dinkica. Svi su za  prevremene izbore i rusenje Tadiceve  neprikosnovene vladavine Srbijom.

Ne iskljucuje se mogucnost da je Dinkic izazvao krizu Vlade  uz predhodni dogovor sa opozicijom o rusenju Vlade i prevremenim  izborima. Kome bi se  u tom slucaju prikljucio i skim pravio koaliciju  vreme ce pokazati. Najverovatnije da svoju buducu politicku karijeru vidi u koaliciji ca Naprednjacima i Novom Srbijom ,ma da  javno tvrdi da  jedino  i dalje DS vidi  kao koalicionog partnera. To tek treba videti .I ako po cvetkovicu nema mesta  novim izborima ,da je vlada funkcionalna i da Srbija ide brzim  putem  ekonomskog oporavka Po njemu je sve po planu i da nema mesta za zabrinutost i pored toga  sto je narod sve nezadovoljniji svakodnevnim strajkovima i protestima, skokom  zivotnih namirnica, . Sadasnja Vlada izlazak iz  krize vidi u  daljem zaduzivanju kod MMF, umesto ozivljavanja privrede, otvaranja kompanija  i novih radnih mesta.Punjenje budzeta iz realnih izvora jacanjem privrede, a ne prodajom Telekoma , najuspesnije kompanije danas u Srbiji. i zaduzivanjem kod MMF.

Vidanovic