17 November 2012

NEZAPAMCENI SAMAR PRAVDI

 

NEZAPAMCENI SAMAR PRAVDI

Oslobadjajuca presuda Apelacionog Veca haskoh Tribunala Hrvatskim generalima Gotovini i Mearcepu je nezapamceni istoriski samar pravdi za zlocinacki poduhvat hrvatskih generala u Oluji 1995 godine. Dve razlicite presude haskog Tribunala,zasluzena kazna za planirane pocinjene zlocinacke poduhvate na 24 i 18 godina zatvora i oslobadjajuce presude Apelacionog Veca sa 2:3 za zakonito granatiranje gradova Srpske kraine,Knina,Benkovca,Obrovca Gracaca,proterivanje 250.000 Srba iz Hrvatske i preko 2000 nevinih zrtava,i nekoliko desetina hiljada spaljenih srpskih domova , nije nista drugo do  zakonit  i opravdani postupak oslobajanja Hrvatske u operacji Oluja  5-og avgusta 1995. To je ne samo  veliki samar pravdi, vec i veliki samar srpskom narodu i zrtvama u Oluji.Nesagledive posledice  pomirenju Balkanskih  naroda.

To je priznanje najveceg  etnickog egzodusa srpskog naroda posle Drugog svetskog rata. Potvrda svih ustaskih zlocina i hrvatske politike od Jasenovca do danas.Potvrda Hrvatske" pravde" i opravdanog oslobodilackog rata."Potvrda srpskog zlocinackog naroda na prostorima bivse Jugoslavije ".

Ponistenje odluke o postojanju udruzenog zlocinackog  poduhvata je veliki udarac pravdi i najveca sramota haskog Tribunala. Posebna bruka  senilnog i sumnjivog uma  sudije  Morena, koji tvrdi da nema  dovoljnih dokaza za osudjujucu presudu na osnovu komandne odgovornosti.Ako je dosta srpskih  generala i politicara osudjeno po osnovu  komandne odgovornosti ,kako je mogce da su izuzetak hrvatski  generali.

Generali su oslobodjeni  svih tacaka optuznice izuzev tacke 3 da su znali za zlocine ,ali ih nisu sprecili.Optuzbe za zlocinacki   poduhvat,deportaciju,pljacke,ubistava,unistenje srpskih domova,nehumanih dela i okrutni tretman srpskog stanovnistva,posebno odlazak srpskog zivlja iz Knina ne moze biti  smatrano deportacijom.

Posle gubljenja kredibiliteta haskog Tribunala nakon jucerasnje sramne oslobadjajuce presude najvecih  zlocinaca u  Oluji,moze li i jedan Srbin   verovati u pravicnost sudjenja haskog Tribunala. Treba li i dalje saradjivati sa  Tribunalom i insistirati na pomirenju  naroda bivse Jugoslavije, posebno sa Hrvatskom.? Posle svega  do pomirenja  i dobrosusedskih odnosa nikad nece doci. Ako hrvatsko rukovodstvo i narod Hrvatske i dalje tvrde da je  Hrvatski rat Oluja bio pravedan i oslobodilacki, treba li i dalje  pomisljati na pomirenje i dobrosusedske odnose?

Dok  se u Hrvatskoj slavi pobeda pravde, a u Srbiji  izrazava tuga ,bol,plac i razocarenje zbog jos jednog samara  srpskom narodu , zrtvama i pravdi nema pomirenja. Najnovije hapsenje u Splitu Srbina za ratne zlocine  i oslobadjanja odgovornosti svih hrvatskih  i ostalih zlocinaca, drugih nacionalnosti, Haradinaja i Orica  je samar pravdi i srpskom  narodu,preko cega se ne moze preci.

Odluka Apelacionog Veca haskog Tribunala je selektivna politicka odluka, neprihvatljiva za srpski  i  slobodoljubivi narod sirom sveta. To je  ne samo nezakonita kreacija UN suda u Hagu samo za Srbe da se dokaze  srpska krivica kao zlocinackog naroda. I dok su srpski heroji u agresiji NATO na Srbiju u znaku pomirenja , zaslugom celnika Srbije dospeli Haga i osudjeni,ili ce biti osudjeni na najvise zatvorske kazne  ,a drugi se oslobadjaju, narodi i drzave pokazuju jedinstvo i ulazu velika  finansiska sredstva na vrsne advokate,lobinge, podrske  osumnjicenih, za razliku od srpskog rukovodstva, nesloge,izvinjenja, dalje saradnje sa Hagom i pomirenju bivsih naroda ex jugoslavije,krajnje j vreme za otreznjenje.

Seselj u Hagu lez skoro deceniju za optuzbu verbalnog delikta, bez dokaza krivice  i ikakve pomoci drzave. Otisao  covek da brani srpske interese i raskrinka  tu politicku tvorevinu  samo za Srbe. Vise od 40 najboljih srpskih sinova je osudjeno na najteze zatvorske kazne, ili  namerno ubijeno da  nebi docekalo oslobadjajucu presudu zbog nedostatka dokaza i nevine optuzbe.

Reakcije u svetu na odluku Suda su negativne.Neshvatlive za mnoge politicare. Tim povodom se oglasila iKarla Del Ponte, osudjujuci  neshvatllivu sramnu i nezakonitu odluku suda.

Posle svega Hrvatska i dalje stoji na provakativnim pozicijama protiv Srba. Zamislite nameru da se na  fudbalskom susretu reprezentacije Srbije i Hrvatske pozovu Gotovina  Mercep da izvedu  pocetni udarac pocetka utakmice. To je krajnji cinizam bez presedana u provakaciji Srbije. Da li ce iko od srpskih reprezentativaca pod takvim uslovima  ponizenja i provakacije pristati da igra sa reprezentacijom  Hrvatske?

ZAKLJUCAK

Posle danasnje odluke Apelacionog Veca Tribunala u Hagu za oslobadjanje  hrvatskih generala, treba  pokrenuti pitanje ispravnosti odluke u SB UN. Pokrenuti zalbu Medjunarodnom sudu pravde na  oslobadjajucu presudu. Ne ponoviti  greskuTadica po pitanju Kosova. Angazovati vrsne strucnjake za sastav zalbe umesto poslusnika i stranih placenika da se ostvare zacrtane namere.I pored toga sto se sumnja u ishod odluke Medjunarodnog  suda pravde, treba verovati u da cde pravda progledati.Prekinuti svaku saradnju sa haskim Tribunalom. Traziti oslobadjanje svih srpskih osudjenika od strane Haga.Dosta je bilo ponizavanja saginjanja i ucenjivanja. Srbima ne treba sramna Evropa.

Vidanovic

17.Novembar 2012