13 April 2014

broj srba u kanadi

Poštovani gospodine Videnović,

i dalje mi izgleda, da Vi smatrate, da se mogu primeri koje spominjemo izjednačavati. Sada kažete, da ste mislili na izlaganje Obame. To niste bili naznačili. Pored toga, ste izričito stavili i naslov, koji sam spomenuo. I sada ponavljte upoređenja, koja se teško mogu izjednačavati? Nemože se stavljati znak jednakosti između zakonitih postupaka i nezakonitih. To je suština moje primedbe na Vš prvi tekst, a i na ponovo izražen stav.

Što se tiče, broja Srba u Kanadi, sada mi je malo jasnije, ali da pokušam, da ponovim, radi provere, da li sam dobro razumeo:

Srba u Kanadi je do 1990 bilo ?
Srba u Kanadi sada ima ?

Rekli ste, da su to zvanični podaci. Kada kažete zvanični, na koga mislite? Ili se radi o nečijim procenama i čijim?

Kada već o tome pričamo šaljem Vam i neke podatke koje sam dobio sa drugih strana. Boldirani su moji komentari.

Pozdrav,

PS.: Pretpostavljam, da mogu direktno slati "Ćirilica" na mejl adrese na koje ste poslali priloge?
srbi u svetu.doc

Gospodine Mlinarevicu, ovim mislim da zavrsimo nasu diskusiju o spornim pitanjima izmedju mene i vas . Ja tvrdim jedno a vi drugo.Razlika je izmedju mene i vas sto sam ja obrazlozio moje stavove a vi to ne cinite.Tvrdite samo da nema slicnosi izmedju Kosova i Krima. Zasto to ne potkrepite cinjenicama. U ostalom vi imate pravo na svoje misljenje ja na svoje. Citaoci neka procenjuju ko je u pravu.
Sto se tice broja Srba u Kanadi, mislim da sam bio jasan kada sam rekao da je do 90 godine broj srba bio u Montrealu 6000,a posle 90 te taj broj je uvecan na 16,000. ,stim sto u taj broj spadaju i Srbi i Jugosloveni koji su se prema statistickim podacima tako deklarisali.
Ponavljam da prema najnovijim statistickim podatcima Kanade Srba u Kanadi ima 250,000. To su zvanicni statisticki podatci Kanade. Kanada kao zemlja doseljenika izuzev domorodaca indijanaca ,niko osim njih se ne moze izjasniti kao domorodac. Od 35 miliona stanovnika Kanade svi su imigranti osim domorodjaka indijanaca koji zive po rezervatima u veoma malom broju. Od imigranata po etnickom sastavu najvise ima Jevreja, Francuza zatim Talijana,Spanjolaca i tako redom svih zemaljskih etnosa. Srbi su na samom dnu.
Srba svakako ima vise od pomenute brojke,koji se s razlogom nisu izjasnjavali kao Srbi. Srba imigranatao d pre Prvog svetskog rata pecalbara,Srba posle Drugog svetskog rata,politicka imigracija, Srba imigranata posle 60 godine intelectualaca i zanatlija i zadnji talas imigranata posle gradjanskog rata nakon raspada Jugoslavije.
Politicki imigranti i ratni gubitasi zbog svog delovanja i saradnje sa okupatorom,mnogi se nisu smeli izjasnjavati kao Srbi.To je razlog sto se tacan broj Srba u Kanadi a i ostalim zemljama nezna.
Sto se tice ocene o brojnosti Srba prema podatcima o glasanju nisu merodavni. U svojim komentarima sam naglasio da se vlasti plase imigracije. To je razlog sto se krsi ustavno pravo imigranata i na svaki nacin im se onemogucava pravo glasa. O tome sam u svojim komentarima izvestavao da niko u Kanadi nije glasao na parlamentarnim izborima 16 marta 2014,kao navodno niko se nije prijavio da zeli da glasa u ambasadi u Otavi,konzulatima u Torontu i Vankuveru. Zbog navodno malog broja odziva Srba glasanje u Kanadi nije omoguceno.

Prema zvanicnom saopstenju Srbije Ministarstva pravde receno je da svi oni koji su se prijavili za glasanje u Kanadi, u ambasadi i konzulatima,njihove prijave su dostavljene u mestu boravka u Srbiji, pre napustanja zemlje i uvrsceni u tamosnje spiskove gde im se omogucava glasanje. Kakva besmislica. Ko ce zbog glasanja prevaliti put od 8000 kilometara da ode u rodno mesto radi glasanja. Zasto se nije omogucilo glasanje u mestu boravka u Kanadi kao sto to sve druge drzave cine, pokazujuci brigu o svojim iseljencima i njhovim pravima.
Kao sto sam napomenuo razlog je strah od odluke imigracije. Kao sto se vidi glasove dijaspore su dobile partije koje u domovini nisu prosle cenzus.
Prema tome ocene o broju Srba u dijaspori prema broju glasova nisu relevantni podatci o brojnom stanju Srba u Dijaspori. Napomenuo sam da je glavni razlog formiranja Ministarstva dijaspore da vodi brigu o Srbima i dodjde do pravog broja Srba u rasejanju.To jeministarstvo na papiru bez i kakve vlasti i prava odlucivanja.
S postovanjem
Vidanovic
13 april/2014