31 August 2015

EPS savetnika plaća 3.840 evra dnevno!

 

Nema sumnje da direktor Obradovic deo konsultantskih primanja sebi stavlja u dzep. Treba pazljivo i odgovorno ispitati koliko i gde  u svetskim bankama drzi svoj novac i sta sve od nekretnina  poseduje licno ili na ime porodice ili prijatelja. Njega licno treba staviti iza resetaka, jer je ostetio drzavu Srbiju za  milione evra.Na kraju ko je njemu dozvolio da angazuje strane konsultante i to bas iz Ceske kod tolikih nasih strucnjaka. Jasno je ko dan da angazovanjem domacih strucnjaka njemu licno nista nebi islo u dzep ili bar ne toliki iznos kao sa ceskim vezama.

Pitam se sta ce  ce Vucicu savetnik Bler i njegovih  usluga koji prelaze milionske cifre godisnj, kada znamo ko je Bler i kakva je  bila njegova uloga u bombardovanju Srbije od strane NATO.Citajuci ovaj izvestaj, pitam se sta se sve to desava u jadnoj Srbiji nekontrolisanjem odliva sredstava s jedne strane i preduzimanjem mera stednje na racun penzionera s druge strane, ili onih jadnika koji mesecima ne primaju plate od mafije poslodavaca sve to na ocigled nadleznih organa vlasti. Predsedmnice vlade Vucicu sta ti kazes na sve ovo?. Sramota.

 

 

informer.rs

OVAKO SE RAZBACUJU DRŽAVNE PARE! EPS savetnika plaća 3.840 evra dnevno!

Tanjug

Direktor EPS Aleksandar Obradović konsultantima iz Slovenije i Češke za savete o razdvajanju distribucija i smanjenu gubitaka godišnje plaća više od 4,2 miliona evra! Izvesni Dean Brabec za jedan dan rada u julu plaćen 3.840 evra, dok je "projekt-menadžer" Radek Svoboda za 22 radna dana naplatio 57.860 evra, što je 2.630 evra dnevno!

INFORMER 31. 08. 2015. 20:00

JA NISAM ODAVDE Direktor EPS Aleksandar Obradović danima ne odgovara na pozive Informera

Direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović u decembru prošle i januaru ove godine potpisao je ugovore sa dve konsultantske kuće, jednom iz Češke i drugom iz Slovenije, na osnovu kojih će 2015. za savete o razdvajanju distribucija i smanjenju gubitaka iz budžeta platiti više od 4,2 miliona evra, otkriva Informer!

Verovali ili ne, pojedini konsultanti angažovani na ovim poslovima plaćeniji su i od slavnih fudbalera (pogledajte okvir).


Konsultanti Pavel Jaroš i Martin Srna, koji imaju status "juniora", odnosno početnika u poslu, primaju od EPS dnevno po 1.250 evra! Taj Srna je u julu za 22 dana zaradio čak 27.500 evra!

Tako ekspert iz Češke, izvesni Dean Brabec, u EPS ima dnevnicu od čak 3.840 evra! Taj čovek, dakle, zaradi u Elektroprivredi Srbije za jedan dan više nego prosečan radnik u istoj firmi za godinu dana!

EPS: To je normalno

Prema pouzdanim informacijama do kojih smo došli, u julu ove godine za konsultantske usluge češkim savetnicima je samo na ime dnevnica isplaćeno više od 200.000 evra! Pomenuti Dean Brabec prošlog meseca radio je jedan dan i plaćeno mu je 3.840 evra, dok je njegov prvi saradnik projekt-menadžer Radek Svoboda za 22 radna dana dobio čak 57.860 evra, što znači da mu je dnevnica 2.630 evra!

- Ukupno su angažovana 22 savetnika iz Češke. Najveću dnevnicu ima Brabec, a i svi ostali primaju sumnjivo velike pare! Tako, na primer, neki Pavel Jaroš i Martin Srna, koji imaju status "juniora", odnosno početnika u konsultantskom poslu, primaju od EPS svakog dana po 1.250 evra! Taj Srna je u julu za 22 dana zaradio čak 27.500 evra! - naglašava jedan od naših sagovornika.

Konsultant plaćen kao Pogba

Računica pokazuje da "projekt-supervizor" Dean Brabec u Elektroprivredi Srbije ima dnevnicu kao jedan od najboljih svetskih fudbalera Pol Pogba u Juventusu!
Pogba u Juventusu ima godišnju platu od 1,5 miliona evra, što 4.109 evra dnevno, ili samo 269 evra više od Brabeca!
A Barselona je, podsetimo, u prelaznom roku za Pogbu bila spremna da plati čitavih 90 miliona evra!

Svi stručnjaci sa kojima smo prethodnih dana razgovarali kažu da su konsultantske usluge u krupnom biznisu "izuzetno skupe", ali naglašavaju da su cifre koje EPS plaća u najmanju ruku sumnjive.

- Ako vam kažem da "Dilojt" najbolje engleske konsultante dovodi za pojedine projekte u Srbiju za dnevnicu koja retko prelazi 1.500 evra, onda vam je valjda jasno da ovo nisu realne cene! Iako sam u ovom poslu decenijama, nikada i nigde nisam čuo da je "junior-member" plaćen 1.250 evra dnevno. Ti ugovori i isplate bi morali hitno da se provere! - kaže za Informer profesor Ekonomskog fakulteta sa velikim iskustvom u međunarodnom biznis-konsaltingu.

Direktor EPS Aleksandar Obradović nije juče odgovarao na naše brojne pozive i poruke, dok su nam iz ove kompanije uoči zaključenja ovog izdanja poručili da su konsultanti izabrani na tenderu i da su dali najpovoljniju ponudu.

"U toku je reorganizacija EPS, najveća organizaciona transformacija u istoriji. Taj proces zahteva angažovanje spoljnih saradnika koji će doneti dodatne resurse i preneti znanje pošto su slične projekte radili širom sveta i regiona, a u Srbiji do sada nije sprovedena reorganizacija neke kompanije kao što je EPS. Troškovi za sprovođenje transformacije su opravdani, jer je planiran rezultat koji donosi uštede, i to na daleko duži rok. Cilj je efikasnija i profitabilnija kompanija", kažu u EPS i dodaju da bi Vlada, MMF i Svetska banka, koje prate reorganizaciju, već reagovale da je reč o lošoj poslovnoj odluci.
 

Sumnjiva "češka veza"
Saleta Čeza

Stručnjaci s kojima smo razgovarali ukazali su nam i na sumnjivu "češku vezu" direktora EPS Aleksandra Obradovića. On je, podsećaju sagovornici, pre nego što je došao na čelo srpske državne kompanije, dugo godina bio jedan od direktora češkog elektroenergetskog giganta "Čez", po kojoj je i dobio nadimak Sale Čez.
- Saberite dva plus dva i videćete da je to u ovom slučaju šest... Pazite, Sale Čez angažuje kao savetnike Čehe i plaća im dnevnice od 3.840 evra?! Hitno to treba proveriti! Ali, hitno!!! - apeluje jedan od eksperata.

Na drugoj strani, ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje da je reč o velikim ciframa koje treba proveriti.

- Trebalo bi konkretnije pogledati te ugovore jer su cene usluga poprilično visoke. Češka ima moćne konsultantske kompanije i stručnjake, ali njihove dnevnice, koliko znam, nisu tolike. Ne vidim da je toliki novac opravdan. Pored toga, EPS ima dobre stručnjake, pa je čudno što angažuju nekoga sa strane - podvlači Kovačević.

Sumnjiva posla

Njegov kolega Ljubodrag Savić takođe smatra da treba ispitati da li je cena angažovanja tih firmi realna. Savić sumnja da je ovde reč o izvlačenju novca iz budžeta.

- Mora se proveriti da li je reč o fiktivnim poslovima za izvlačenje novca iz budžeta. Moguće je da EPS za glavne poslove angažuje strane konsultante, ali je isto tako moguće i da nastavlja sa starom praksom plaćanja usluga koje ne vrede toliko - zaključuje Savić.