25 December 2012

SKANDAL: Hrvati nam otimaju Miroslavljevo jevanđelje!

 

Narod koji nema istoriju i kulturnu bastinu prisvaja sve sto je tudje. Nije prvi put da  vajni hrvatski akademici prisvajaju sve sto je srpsko. Po njima je i Kraljevic Marko Hrvat,Mrnjavcevici  Hrvati, narodne pesme kosovskog ciklusa su ispevane u hrvatskom duhu,Nikola Tesla je po njima takodje Hrvat i ako je rodjen u srpskoj  svestenickoj porodici u Smiljanima. Po  Tudjmanu i njihovim  akademicima Hrvati su najstariji  narod na planeti. Njihov jezik takodje.Oni su otkrili i Ameriku. Jos malo pa ce  izjaviti da su Hrvati prvi  otisli na mesec.Evo sada nam otimaju i Cirilicu i Miroslavljevo Jevandjelje.Cudo da i Vuka Karadzica nisu proglasili Hrvatom. Mozda i jesu, ali je to meni nepoznato. Koliko su samo srpskih domacih specijaliteta  brendova uspeli da  prijave kao svoje izume,kao na primer rakiju Slivovicu. Nase odgovorne sve to ne pogadja.Sramote li srpske.

Vidanovic

 

 

 

SKANDAL: Hrvati nam otimaju Miroslavljevo jevanđelje!

Društvo, 06:35, 21.12.2012.

Autor:

300 komentara

Hrvatska akademija nauka i umetnosti proglasila najznačajniji srpski rukopis za „delo pisano hrvatskom ćirilicom"

 

Gusle, jevanđelje, šta li će sledeće da otmu?

BEOGRAD - Bacili oko!
Hrvatska akademija nauke i umetnosti (HAZU) pokušava da prisvoji Miroslavljevo jevanđelje! Tu nameru Hrvati su obelodanili na međunarodnom naučnom skupu „Hrvatska ćirilična baština", održanom u Zagrebu krajem novembra, kad je Miroslavljevo jevanđelje proglašeno za „delo pisano hrvatskom ćirilicom i staroslovenskim jezikom hrvatske redakcije".

Glavni zagovornik ambicije da se jevanđelje proglasi hrvatskom ćiriličnom baštinom je Kristijan Kuhar sa zagrebačkog Staroslovenskog instituta.

Pokušaj prisvajanja Miroslavljevog jevanđelja, nastalog pod pokroviteljstvom Nemanjinog brata, humskog kneza Miroslava, deo je višedecenijskih ambicija Hrvata da prisvoje čitavo srednjovekovno srpsko kulturno nasleđe u Bosni, Hercegovini i Dalmaciji.

Filip Vukadinović iz srpskog nacionalnog udruženja Srpska azbuka kaže za Kurir da je hrvatsko svojatanje Miroslavljevog jevanđelja besmislica, ali da se to dešava zato što Srbi ne brane ćirilicu.

- Pošto Srbi ne brane i ne poštuju ćirilicu kao svoju, onda drugi mogu da je svojataju. Hrvati će proglasiti da je njihovo sve srpsko što ima vrednost - kaže Vukadinović.

(S. T.)

Prisvojili i gusle

Filip Vukadinović iz udruženja Srpska azbuka kaže da su Hrvati i gusle proglasili svojim instrumentom.

- Oni imaju zakon o zaštiti nacionalne baštine i zaštitili su sve plesove i narodne igre i sve ono što je bilo srpsko kao svoje - kaže Vukadinović.

http://www.kurir-info.rs/skandal-hrvati-nam-otimaju-miroslavljevo-jevandelje-clanak-570027

 

__._,_.___