09 January 2013

Приведени младићи тврде да су их тукли у суду у Приштини



 Ovo je vise nepodnosljivo i ne shvatljivo sta se sve cini Srbima Severnog  Kosova od strane  Siptara,naocigled  okupacionih snaga medjunarodne zajednice i vlade Srbije. Trpe se ponizenja uvrede i ucene ,batine,hapsenja, radi  dobijanja datuma za pregovore za ulazak u Evropu. Ako je vec jasno i glasno receno da se u Evropu ne moze dok se ne prizna drzava Kosovo,cemu sve to. Od strane  odgovornih u Srbiji se i dalje tvrdi da Kosovo nikad nece biti priznato, pa se i pored toga  cini sve , cime se potvrdjuje da je Kosovo nezavisna drzava.I dalje se pregovara  kao sa nezavisnom drzavom. 
Utvrdjuju se pojedinosti o granicnim prelazima  carinskim  dazbinama, slobodi kretanja, sve kao sa nezavisnom drzavom.Ako je Kosovo sastavni deo Srbije kako se tvrdi,zar ima mesta  carinskim taksama, kao sa nezavisnom drzavom. Zasto nema carinjenje robe izmedju Srbije i Vojvodine,Sandjaka i Srbije,kao sastavnog dela teritorije Srbije, vec jedino  sa Kosovom se uredjuju   carinski  granicni prelazi kao sa nezavisnim  nekadasnjim  republikama  drzave Jugoslave.

PLATFORMA

Pokusava se da se  na osnovu platforme za resenje  pitanja Kosova donese rezolucija kao osnov za  dalje pregovore sa Pristinom  posredstvom Brisela. Platforma je   jednoglasno usvojena  od strane vlade Srbije i bice prezentirana  Skupstini Srbije na  usvajanje kao rezolucija o Kosovu. Rezolucija  treba da bude usvojena od najviseg organa Skupstine Srbije i kao takva treba  da bude osnov  nastavka buducih  pregovora na najvisem nivou Beograda i Pristine. Rezolucija sadrzi   resenje svih problema nastalih od jednostranod proglasenja nezavisnosti Kosova. Predvidja se autonomija  srpskim opstinama i drugim opstinama u kojima je vecinsko stanovnistvo drugog etnosa. Cilj  rezolucije je resenje spornih pitanja Beograda i Pristine radi dobijanja datuma  pregovora sa EU.

Ako je vec sam predlog platforme odbacen od strane Tacija kao neosnovan, to ce biti i sa rezolucijom.Zapad je takodje stavio primedbe na nacrt platforme, narocito na  deo u kome se kaze "nista  nije  dogovoreno , dok sve ne  bude dogovoreno". 

Sto znaci  sve sto je dogovoreno nece se primeniti u praksi dok ne bude sve dogovoreno.

Dacic obrazlazuci primedbe  zapada,tvrdi da je  "nista nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno" u skladu sa medjunarodnim pravom, ali da su primedbe na mestu,jer kako je rekao, da to vazi za pocetak  pregovora a posto nije pocetak vec nastavak,znaci sve sto je do sada dogovarano to se mora  ispostovati, da bi se dobio datum  pregovora.

Dacic ocigledno  ima odgovor i opravdanje za sve primdbe, ali da li  je to sve tacno i prihvatljivo to je veliko pitanje.Na kraju postavlja se pitanje,sta ce biti ako  Taci   odbaci  rezoluciju Skupstine Srbije,kao i platformu.Znaci li kraj pregovora sa Pristinom  i dizanje ruke od Evrope, ili  ce se radi Evrope  priznati Kosovo kao nezavisna drzava? 

Vidanovic

 

Тема дана

Приведени младићи тврде да су их тукли у суду у Приштини

Кола косовске полиције испред манастира Грачаница Фото Танјуг

ФРАНКФУРТ – Србе приведене после божићне литургије у манастиру Грачаница претукла је косовска полиција, преносе франкфуртске „Вести" навођећи да је до насиља дошло у згради суда у Приштини

Ззаменик шефа Канцеларије за КиМ Крстимир Пантић позвао је због тога представнике УНМИК-а, КФОР-а и Еулекса, да дођу, обиђу повређене и увере се, како је рекао, у бруталност косовске полиције.

Један од десеторице Срба који су за Божић приведени у Грачаници, Дарко Власај (30) претучен је у згради суда у Приштини, а након ослобађања налази се на одељењу урологије у болници у Косовској Митровици.

Како су лекари потврдили он има тешке телесне повреде, а начелник урологије др Дејан Деновић изјавио је Танјугу да Д. В. (30) има тешку повреду мокраћног канала, због чега је и задржан у болници.

Деновић је прецизирао да оваква врста повреде која је изазвана ударцем у препонском делу може имати далекосежне последице, да је пацијенту уграђен катетер и да ће дуже време остати на болничком лечењу.

Тројица младића, укључујући Дарка, прегледана су у Косовској Митровици, а шесторица су тренутно на путу из Грачанице ка Косовској Миитровици, и такође имају повреде.

Како „Вести" незванично сазнају један од младића има трагове удараца на глави, док су остали били ударани по телу.

„Дарка су највише тукли зато што је етнички Албанац, а живи са Србима на северу и дошао је на литургију. Све момке су тукли читаву ноћ, вређали и психички и малтретирали", изјавио је за „Вести" Крстимир Пантић, заменик шефа канцеларије за КиМ.

Пантић каже да је упутио позив представницима УНМИК-а, КФОР-а и Еулекса, да дођу, обиђу Дарка Власаја и увере се у бруталност косовске полиције.

-----------------------------------

Претучени младић: Тукли су ме косовски специјалци

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Дарко Власај, један од десеторице ухапшених Срба који су задржани у Грачаници на Божић, оптужио је данас припаднике специјалне јединице Полиције Косова (РОСУ) да су га брутално претукли у приштинском суду.

Дарко Власај (30) из Лепосавића смештен је на уролошком одељењу косовскомитровачке болнице.

„Оно што се мени десило и оно што смо ми доживели у Суду у Приштини је страшно. Тукли су нас без повода, а шта би се тек десило да смо којим случајем нешто погрешно урадили", рекао је Власај новинарима док су га лекари припремали за операцију.

Он има тешке повреде у пределу перинеума.

„Мене су тукли док сам био у тоалету, говорили су ми да то раде да ја никада не бих имао децу. Ставили су ми лисице на руке, раширили ноге и немилосрдно ударали. Било их је двојица, терали су ме да се умивам како бих освежио лице и запретили да никоме не смем да кажем да су ме тукли", рекао је Власај.

„Када сам дошао код другова успео сам да им кажем да нико не помишља да иде у тоалет јер ће проћи као ја", додао је.

Начелник Уролошког одељења Дејан Деновић рекао је новинарима да је пацијент примљем са „повредама задобијеним ударцем ногом и да му је повређена мокраћна цев".

„Пацијент је отежано мокрио и у мокраћи је било крви. Зато је морао да буде стационарно збринут, јер су такве повреде озбиљне и спадају у групу тешких телесних повреда с далекосежним последицама", рекао је Деновић.

Васић: Понашање полиције вандалско, то није суживот

ЛЕПОСАВИЋ – Представници општине Лепосавић осудили су данас понашање специјалне косовске полиције РОСУ, која је тукла Србе приведене на Божић, оценили га као вандалско и поручили да је сада јасно зашто се Срби на северу Косова одупиру косовским институцијама.

„Ово што се догодило не личи на суживот, то је вандализам. Не можемо да верујемо да су се они који представљају такозване косовске институције и такозвану косовску државу тако понашали", рекао је председник општине Лепосавић Драгиша Васић.

Он је на конференцији за новинаре у Лепосавићу изјавио да су приведени младићи само хтели да обиђу светилиште на Божић, „а зарадили су телесне и духовне повреде".

Члан Општинског већа Лепосавића Бојан Јаковљевић рекао је да су српски младићи који су приведени на Божић брутално пребијени током испитивања у Приштини и то у згради суда.

„Несхватљиво је да специјална јединица косовске полиције РОСУ туче људе у згради суда наочиглед оних који желе да се тај простор зове Република Косово", рекао је Јаковљевић и додао да ће се након овог инцидента Срби са севера још жешће борити против косовских институција.

Он тврди да су десеторицу младића пријавили полицији Срби који раде у косовским институцијама, због чега се запитао:"Значи ли то да ако је неко радник општине не сме да оде на богослужење у Грачаницу?".

Према његовим речима најтеже повређени Дарко Власаи је дете из мешовитог брака и косовски полицајци, додао је, нарочито су према њему били брутални.

Власаи је претучен у згради суда у Приштини када је у пратњи двојице полицајца отишао до тоалета, што су потврдили остали младићи на конферецнији за новинаре.

Танјуг;Бета

објављено: 09.01.2013.

 

 

 

No comments: