15 July 2013

Dačić: Tražio sam od Francuske da razgovara sa SAD i EU pre nego što nas udave


Ako Taci ne prihvata srpske predloge zasto bi Srbija morala da prihvati njihove. Svi njihovi predlozi su u skladu sa kosovskim ustavom.Sta je onda sa ustavom Srbije. Zar nije prihvatanje kosovskog predloga protivno ustavu Srbije.

Dacicu, u interesu Srbije treba staviti tacku na  briselske dogovore. Nema  datuma za posetak pregovora ako se predlog Pristine ne prihvati. Znaci zbog datuma  treba sve uslove pristine iBrisela prihvatiti. Nikako. To se nesme dozvoliti. Mi smo i do sada ziveli bez Evrope ,pa mozemo i od sada. Citirani paragraf govpri da ste se ipak odlucili za izdaju srpskih interesa, izdaju Kosova i krsenje ustava Srbije.To ste potvrdili vidovdanskim sastankom u Krusevcu Sramota, kakvu istorija Srbije ne pamti.

Vidanovic
- Hoćemo ono što je dato za više od 200 regiona sveta, Nismo tražili pravo veta, niti pravo da se otcepimo od Kosova - predočio je Dačić i objasnio da je Beograd samo tražio da Srbi imaju svoju regionalnu vlast unutar vlasti Kosova.
- Oni to ne prihvataju. Pregovori su završeni treba da se izjasnimo do utorka. Ako ne prihvatimo, nema datuma početka pregovora sa EU - potvrdio je Dačić.

 

Dačić: Tražio sam od Francuske da razgovara sa SAD i EU pre nego što nas udave

FoNet | 06. 04. 2013. - 18:25h | Foto: AP | Komentara: 158

Ponuda Prištine tokom proteklih pregovora je ponižavajuća, neprihvatljiva i neprimenjiva na terenu, izjavio je premijer Srbije Ivica Dačić u intervjuu pariskom Mondu i objasnio da se Srbima nudi protokolarna zajednica bez ikakvih ovlašćenja, čak ni u obrazovanju i zdravstvu, a kamoli u policiji i pravosuđu.

 

Premijeri Srbije Ivica Dačić i Francuske Žan-Mark Ero

- Situacija je skoro smešna. Ne nude nam ništa. Kako to da prihvatimo i potpišemo kapitulaciju? - upitao je Dačić.


On je podsetio da je međunarodna zajednica ranije govorila da nema podele Kosova i da bi maksimum moguć za Srbe bio široka autonomija na severu.
- Sada se više ne nudi nikakva autonomija. To bi bila jedna protokolarna zajednica, bez izvršnih ovlašćenja, da izdaje publikacije i održava okrugle stolove, bez kompetencija u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture, pravosuđe i policiju da i ne pominjem - precizirao je Dačić.


Govoreći o problemima proteklih pregovorima u Briselu, on je preneo da je Beograd prvo tražio da se regionalni komandant policije imenuje na predlog srpske zajednice i da njegove nadležnosti budu za četiri opštine na severu.
- Priština nije prihvatila. Njihov uslov je bio da se uračuna i južni deo Kosovske Mitrovice, naseljen pretežno Albancima, što bi značilo da bi etnički sastav policije bio 65:35 za Albance - ukazao je Dačić.


- Zatim, apelacioni sud. Beograd je tražio da se sud, kada je reč o predmetima Srba, nalazi na teritoriji srpske zajednice, ali oni to neće, što bi značilo da bi Srbi morali da idu u Prištinu. Najzad, kada je reč o vojnom prisustvu, mi smo tražili da albanski pripadnici izvesno vreme ne mogu da idu na sever. To bi trajalo sve dok se ne uspostavi međusobno poverenje. Ali, Albanci nisu hteli taj predlog do kraja čak ni da saslušaju, dodao je Dačić.


- Našoj zajednici se ne nudi nikakva izvršna vlast. Ne samo u pitanjima koje sam pomenuo, već ne možemo da osnivamo škole, univertizete, zdravstvene ustanove. Šta su, dakle, dobili Srbi? Priština je obećala da ćemo imati više od Ahtisarijevog plana. Ali, u poređenju sa onim što oni nude, taj plan je bio dar od Boga - ocenio je Dačić.


Prema njegovim rečima, da bi Srbi prihvatili da budu deo teritorije, a da se ne govori o nezavisnom Kosovu, potrebni su im identitet i njihove specifičnosti.
To je bila naša polazna tačka, i to je govorila Ketrin Ešton, podsetio je Dačić, napomenuvši da Srbija želi da se završi sa prošlošću i da se okrene budućnosti.


Tači je, međutim, nastavio da tokom svih naših sastanaka govori da to nije u skladu sa Ustavom Kosova. Očigledno, smatra Dačić, cilj pregovora je bio da Srbi prihvate da sve bude u skladu sa kosovskim zakonima.


Ali, ako je to bilo tako lako, zašto su me onda zvali na pregovore, upitao je Dačić i ocenio da je Srbija suočena sa teškim problemom, jer tu ponudu ne može da prihvati, a ne može ni da je odbije, jer je direktno vezana sa njenim evropskim integracijama.


- Rekao sam to francuskom premijeru Žan Marku Erou. Mi smo u živom blatu i na najmanji pokret upašćemo u njega. Nemamo na koju ruku da se oslonimo. Nemamo podršku kao Tači, koji ne samo da sa sobom ima Sjedinjene Američke Države, već i EU. Sami smo – naglasio je Dačić.


- Hoćemo ono što je dato za više od 200 regiona sveta, Nismo tražili pravo veta, niti pravo da se otcepimo od Kosova - predočio je Dačić i objasnio da je Beograd samo tražio da Srbi imaju svoju regionalnu vlast unutar vlasti Kosova.
- Oni to ne prihvataju. Pregovori su završeni treba da se izjasnimo do utorka. Ako ne prihvatimo, nema datuma početka pregovora sa EU - potvrdio je Dačić.


On je negirao da je Eštonova navodno pominjala privremenu evropsku administraciju na severu. Da smo to videli na stolu, oziljno bismo ramotrili.
- Želimo da gledamo u budućnost i gradimo dobre odnose sa Prištinom. Želimo da nastavimo pregovore, ako treba i direktno, bez evropskog posredovanja - naglasio je Dačić.


Upitan da li misli da bi sa Tačijem mogao da se dogovori, Dačić je odgovorio potvrdno, ali bi, kako je rekao, u našem narodu to bi bila negativna stvar, ukoliko bi predlog ostao isti.
- Da bismo došli do trajnog rešenja, ono mora biti pravedno - poručio je Dačić i naglasio da je spreman tome da posveti maksimalne napore, zajedno sa potpresednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima vladajuće koalicije.


Na konstataciju da bi, u slučaju neuspeha, Srbija još više zaostala u odnosu na Hrvatsku, koja će uskoro postati članica EU, Dačić je odgovorio da je Srbija u zakašnjenju u odnosu na sve.
- Pre sedam vekova, branili smo Evropu od Turaka. A sada nas je ta ista Evropa napustila. Srbija je evropski parija. To mora da se promeni, zato sam se obratio Francuskoj da razgovara sa EU i SAD, pre nego što nas udave - zaključio je Dačić

http://www.blic.rs/Vesti/376110/Dacic-Trazio-sam-od-Francuske-da-razgovara-sa-SAD-i-EU-pre-nego-sto-nas-udave

__._,_.___

 

No comments: