29 June 2013

velicanje izdaje

 

Nezapamcene pohvale u istoriji srpskog naroda zbog uspeha vlade Srbije sa Pristinom u Briselu, kao kruna danasnje odluke ministarskog saveta Evrope o pocetku pregovora sa Srbijom za clanstvo u EU .

Sramne izdaje vlade o navodnim uspesima ,sto do sada ni jedna vlada nije postiga, koje su se cule danas na  svecanoj sednici vlade Srbije  u Krusevccu povodom odluke ministarskog saveta o pocetku pregovora za pristup Srbije u clanstvo Evrope u zamenu za  Kosovo je nezapamcena izdaja.

Da ironija bude veca svecana sednica na Vidovdan danas 28 juna odrzana je u prestonici cara lazara I bitke na Kosovu,  bitci u kojoj su pali bezbrojni srpski zivoti i Kosovo natopljeno krvlju srpskih junaka  na celu sa lazarom u odbrani svete zemlje Kosovo,kao dokaz pobede,koja do danas nije zabelezena.

Danas se slavi najveca izdaja u istoriji srpstva na dan slavne kosovske bitke I baca ljaga na pale  kosovske zrtve od Kosova do danas, kao  pobeda na diplomatskom polju koju ni jedna vlada Srbije do danas nije postigla.

 Da se pristupi ispunjenju briselskog sporazuma izmedu Beograda I Pristine,da otpocne odluka o pocetku pregovora sa Kosovom o sporazumu o stabilizaciji I pridruzivanju skupo je placena odricanjem Kosova.Odricanjem ponosa I dostojanstva svih kosovskih zrtava.

Niko od danasnjih govornika nije se usudio da  objasni narodu sta zapravo znaci  ta krilatiaca " sporazum o stabilizaciji I pridruzivanju".Jel to zapravo znaci Srbija sa Kosovom ili bez Kosova. To znaci nastup  Srbije I Kosova kao nezavisnih drzava za clanstvo u Evropu.

Taj datum za pocetak pregovora je jos uvek neizvestan.Kosovo je otpisano bez cene. Nemacka  zahteva da se  pocetak datuma pregovora  odobri od  saveta Evrope nakon uspesne primene postignutog aprilskog dogovora izmedju Beograda I Pristine, pocetkom januara 2014.

 Datum za pocetak pregovora  sa Evropom je jos uvek negde daleko preko brda do cilja I, ako je predsednik evropskog saveta Rompej rekao da nema novih ucena I uslovljavanja , da ce  savet Evrope samo potvrditi odluku  ministara  Evrope o pocetku pregovora u januaru 2014 godine, naravno u koliko Srbija ispuni sve postignute dogovore  iz Brisela.to zapravo znaci malo morgen.

Mnoga priznanja I pohvale Srbiji za  hrabre poteze u pregovorima sa Pristinom u Briselu, pristigli su sa mnogih strana,sto rukovodstvo Srbije tumaci ne kao pobedu imperijalostickih sila,vec  kao veliki uspeh svoje politike na diplomatskom polju.Zapad je time postigao svoj cilj u sprovoddjenju sramne imperijalisticke politike Nemacke I SAD prema Srbiji.

 Za samu Srbiju I srpski narod to je najveca  do sada nezapamcena izdaja jedne vlade, koja se fakticki odrice svoje teritorije,svoga porekla,kosovskih  zrtva,  kulturnog dostignuca svojih predaka, radi evra okacenog na nedostignutom visokom drvetu van dohvata ruku,iluzornog blagostanja i boljeg zivota  gradjana Srbije.

Vidanovic

Свечана седница Владе Србије

 

Одлуком Европског савета Србија призната као поуздан партнер, рекао премијер Ивица Дачић на свечаној седници Владе у Крушевцу. Србија овим Видовданом преокренула ток своје историје, поручио први потпредседник Владе Александар Вучић.

17.55 - Наш циљ је Србија као пуноправни члан Европске уније - тим речима премијер Дачић закључио је седницу Владе Србије.  

17.50 - "Ми смо данас добили озбиљну шансу, а од нас зависи да ли ћемо ту шансу искористити", рекао министар финансија и привреде Млађан Динкић.

17.29 - Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да је Србија овим Видовданом преокренула ток своје историје.

17.20 - Дачић поручио да је датум само први минут, први корак великог путовања на које смо кренули, као и да је Србија сада призната као поуздан партнер.

17.15 - Премијер Ивица Дачић отворио свечану седницу Владе Србије у Крушевцу обавестивши чланове Владе о одлуци Европског савета. 

Свечана седница Владе Србије, у склопу обележавања Видовдана, 624. годишњице Боја на Косову, одржана је у Крушевцу.

Извештај Јелене Обућине

 

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је на седници да је на данашњи дан Србија променила своје вековно веровање, начин понашања, крајњи циљ и мит који нас је толико дуго терао да гледамо уназад и да не идемо напред.

Дачић је истакао да је Савет ЕУ одлучио да отпочне преговоре о приступању и чланству Србије, без додатних нових услова и још једне додатне провере.

"Сама та чињеница чини овај дан историјским и великим, али постоји још нешто важније по цему ћемо памтити овај 28. јун. Данас је наша земља променила и своје вековно веровање, начин понашања, крајњи циљ, мит који нас је толико дуго терао да гледамо уназад и да не идемо напред", истакао је премијер Србије.

Он је раније данас у Крушевцу рекао да је одлука Европског савета да отвори приступне преговоре коначна, историјска, али да Србија њоме није најзадовољнија.

Србија је, како је рекао Дачић на седници Владе, почела да слави живот, да верује у способност и рад и да мирно, рачунајући на оно што је урадила, очекује добитак, без страха да он може да јој измакне.

"Порази које славимо, жртвовање народа за битке које не можемо да добијемо више нису наша опција. Србија мора да игра на победу, славићемо прошлост, али ћемо правити и будућост", истакао је Дачић и напоменуо да добијање датума није ништа друго него увод и први минут на путовању на којем смо кренули.

Премијер Дачић поручио је да су преговори са Европском унијом сложен посао који ће захтевати ангажовање целог друштва, јер је "Европа пред вратима, али није још у Србији".

Дачић је захвалио и председнику Србије Томиславу Николићу, првом потпредсенику Владе Александру Вучићу и европској посредници Кетрин Ештон на досадашњем залагању у евроинтеграцијама.

Говорећи опширно о прецедури преговарања и прикључења ЕУ, Дачић је истакао да ће Србија бити равноправни саговорник свим државама чланицама ЕУ.

 

"Наш циљ је да што пре завршимо данас отворене преговоре. Да их завршимо у року од четири до пет година", рекао је премијер и додао да ће Влада Србије због тога бити практично у сталном заседању.

"Датум је само почетак тог пута, пут ће бити дугачак и тежак, а трасе, међе и границе одређиваће само резултат који постижемо. Тај резултат ће бити разлог због којег ће ова Влада бити у сталном заседњу", поручио је Дачић и напоменуо да датум не може и неће бити алиби за рад ове Владе.

Он је, како је рекао, разлог да погледамо шта можемо да радимо још боље, истакао је премијер и додао да ће један од кључних корака у наредном периоду бити именовање главног преговарача, преговарачког тима, даље јачање капацитета државне управе за вођење преговора.

Вучић: Карта у једном правцу за ЕУ

Србија је данашњим Видовданом преокренула ток своје модерне историје и одлуком о отварању преговора о чланству у ЕУ платила карту у једном правцу за јануарски воз ка ЕУ, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

"Ништа нисмо продали, издали и ничега се нисмо одрекли. Никада више нећемо бити изоловани и уморни, разапети између Истока и Запада. Упозоравам све политичаре и привреднике да праве реформе и напори тек почињу", рекао је Вучић на свечаној седници Владе.

Вучић је раније посетио манастир Високи Дечани, где је рекао да српски народ треба да гледа у будућност не заборављајући прошлост.

Први потпредседник Владе на седници је оценио да одлука о отварању преговора Србије са ЕУ представља европску верификацију наше политике и да Европа том одлуком проглашава Србију партнером.

Према његовим речима, јануарски почетак преговора о уласку у ЕУ мање је од оног што је очекивао, али је то више него што је било која Влада у последњих 25 година урадила.

"Када смо почињали овај тежак посао и када смо сели у Владу Србије рекао бих да нико није веровао у постизање озбиљних резултата. Саплитани, оговарани, неретко исмевани били смо окренути себи, али смо урадили нешто што други нису", истакао је Вучић и додао да је у разговорима са представницима међународне заједнице чуо да нико од њих није помислио да ће Србија Видовдан дочекати на овакав начин.

Вучић је поручио и да посао који је урађен није мали, али да није довољан ако не завршимо и спроведемо реформе, модернизацију и бољи живот за грађане.

"Ово је коначно један Видовдан који не означава почетак рата, несрећу, борбу за останак, на Видовдан смо славили херојство и највеће поразе, славили смо и одвођење наших државника из змље, али никада нешто чиме би генерације које долазе могле да се поносе", рекао је Вучић и напоменуо да је Србија овим Видовданом преокренула ток историје и показала да нико не може зауставити реформе, модернизацију и пут ка напред.

Према његовим речима, Србија нема разлога за славље, али има за задовољство, а пред нама су "тешки испити".

"Има зноја, али по први пут можемо да кажемо - нема и неће бити крви", нагласио је Вучић.

Вучић је захвалио председнику и премијеру Србије Томиславу Николићу и Ивици Дачићу за напоре које су уложили да би Србија почела преговоре са ЕУ, и пријатељима Србије у Европи који су се залагали за датум.

Динкић: Шанса за Србију

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да је одлуком Савета ЕУ о отварању преговора са Србијом наша земља добила "озбиљну шансу" за коју је сигуран да ће ова Влада учинити све да је искористи, због градана Србије.

"Данас је велики успех свих грађана Србије који су већ 12 година подржавали европску идеју и европски пут Србије. Добили смо озбиљну шансу, а да ли ћемо је искористити од нас зависи, зависи од наших грађана. Сигуран сам да ће ова Влада учинити све да се та шанса искористи због грађана Сбрије", рекао је Динкић на свечаној седници Владе.

Он је поручио да ће сада не само грађани Србије бити сигурнији, већ и инвеститори који нису имали храбрости да улажу у нашу земљу, јер се "нисмо налазили на европској мапи".

"Постојала је неизвесност, а инвестирали су они који су желели да преузму ризик", рекао је Динкић.

Динкић је указао и да нам Европа неће решити све проблеме уместо нас самих, већ да морају да се спроведу реформе како бимо се квалификовали за европске фондове.

"Морамо да спроведемо реформе да бисмо се квалификовали за европске фондове као и друге земље ЕУ, које када постану члан имају милијарду и 400 милиона евра годишње. Тим реформама треба да поставимо стандарде како бисмо се квалификовали за неповратна средства из тих фондова. Али пре тога морамо да превалимо дугачак пут", поручио је министар.

Динкић је захвалио свима који су у протеклих 12 година дали допринос српском путу ка ЕУ, наглашавајући да највеће заслуге иду премијеру Ивици Дачићу, првом потпредседнику Александру Вучићу, потпредседници Владе Сузани Грубјешић.

 

 

 

 

 

ight © 2008 - 2013 РТС. Сва права 

No comments: