05 June 2012

Vrzino kolo

 

Vrzino kolo

Svakodnevno  slusamo price o hitnom formiranju vlade Srbije da bi se pre svega sprecilo opadanje dinara i svakodnevni gubici od 55 miliona dinara, da stabilna vlada svojom  politikom  spasi Srbiju sudbine Grcke. Medjuitim vrzino kolo se i dalje nastavlja. Opet  je drzava Srbija i interes naroda u drugi plan. Vodi se borba ko ce u mutnome  imati najbolji ulov. I ovom prilikom Ivica Dacic je najveci muti voda.Igra na to ko da vise.U svojim nastupima obecava i SNS a i DS.

Licni interesi Dacica i  njegove SPS su iznad interesa naroda. U svojim nastupima igra ulogu patriote i istice interes drzave i naroda da se vlada sto hitnije formir, a s druge strane odugovlaci njeno formiranje.Dacicevo ponasanje i dvolicna igra  u vrzinom kolu  nije u interesu naroda i drzave. Tako je  i na predhodnim izborima igrao ulogu goluba prevrtljivca. Obecavao koaliciju i SNS i DS i  na kraju otiso Tadicu. U ocima naroda pao  je na niske politicke grane.Do duse na mestu ministra policije se iskupio postignutim rezultatima i danas dospeo na trece mesto popularnosti. To mu nikako ne daje  pravo da se i sada tako ponasa i licne interese stavlja u prvi plan.

Narod ocekuje od Dacica da pristupi koaliciji sa SNS i DSS. Da shvati da su interesi drzave i naroda  iznad licnih interesa Nastupa  ucenjivacki samo da bi  dosao do sto veceg ulova. Sa SNS nebi u Koaliciju  sa DSS, koja je protiv evropskog puta. Sa DS  nece  u koaliciju sa LDP, koja je za nezavisnost Kosova i za koju je Republika Srpska  genocidna tvorevina.Zato podrzava Tadica za  sastav vlade da LDP ne bude u novoj vladi.Dacicu ovoga  puta narod ocekuje promne. Ne daj podrsku gubitnicima kojima je narod  stavio do znanja da je za promene.

Nikolic ne odustaje od evropskog puta, ali Koalicija sa DSS i njne neutralne politike i protiv  Evrope izaziva sumnje Brisela da ce se okrenuti putu  ka Rusiji.   Cak i kaze dok Srbija ne udje u  Evropu bice okrenut Rusiji. A sta posle? Okrenuti  ledja Rusiji? Briselu se to ne svidja, a samim tim zatvara put ka Rusiji. Iskreno receno na spoljno politickom planu Nikolic nema iskustva i tesko  ce se snalaziti u tim vodama. S toga mu je potreban   tim exsperata i savetnika  u spoljnoj politici. Nije dobar plivac i  bez pojasa u vodama spolnje politike  brzo ce dospeti do dna.

Sto se pak Tadica  tice, njega je narod odbacio na izborima i ako je svestan kazne naroda nebi trebao ni da pomisli da i dalje ostane na vlasti u svojstvu premijera. To znaci  prkositi narodu, i dalje nastaviti  sa dosadasnjom pogubnom politikom Srbije.

Nikolic je ponudio SNS da pregovara sa politickim partnerima o formiranju vlade. Mandat je poveren Jorgovanki Tabakovic. Prema prvim informacijama  Dacic je vec pozvan  na pregovore o sastavu nove vlade. Koalicija SNS,DSS i SPS je koalicija  koja ima dovoljnu vecinu za formiranje vlade. To bi bila stabilna vlada, koja bi mogla odmah da pocne pregovore za resavanje bezizlazne trenutne  krize Srbije. Neka eventualne nesuglasice oko neutralnosti i evropskog puta  to pitanje prepuste narodu da se na referendumu izjasni po tom pitanju.

Novu vladu Srbije ocekuje i  resenje  pitanja Kosova. Od izbora do danas  situacija na Kosmetu je svakog dana   se kriticnija. Najnoviji napadi  medjunarodnih snaga na   Srbe na barikadama zahtevaju hitno resenje Kosmetskog pitanja. Oruzani napadi KFORA na srpske civile na barikadama  u kojima je ranjenu 4 Srba i  2 navodno nemacka pripadnika KFORA se osudjuju.Zapad  okrivljuje Srbe za   napad na snage NATO, dok druga strana osudjuje KFOR , koji je podrzava  Tacija umesto neutralne politike. Iz  UN  stigle su optuzbe da  je KFOR prekrsio svoja ovlascenja  stavljajuci se na sreani Pristin. Tvrdi se da su u nemackim uniformama KFORA  pripadnici albanske nacionalnosti, koji su u najnovijom sukobima na barikadama psovali   majku srpskim cetnicima i otvarali vatru a civile sa posebnom bojevom municijom za vece razaranje ljudskog organizma.

Taci koristi trenutnu situaciju u Srbiji i poceo je sa primenom zabrane  kretanja vozila  koja nemaju  kosovske registracije, pa cak i oduzimanje vozila. To je krsenje postignutih dogovora u Briselu i kako tvrdi pregovarac Borko nikakav takav dogovor nije potpisan i da je u pitanju samovoljna odluka Pristine i zaostravanje odnosa sa Srbijom.

Nikolic je svojevremeno izjavio da licno nezna  o cemu se razgovaralo u Briselu i sta je potpisano sa Pristinom. Znaci predstoji utvrdjivanje istine  o pregovorima, da bi se znalo sta dalje.  Nikolic je takodje rekao da on ne priznaje te dogovore i da ce u buducim pregovorima on kao predsednik ucestvovati . Te izjave posle  izbora za predsednika  Srbije nije potvrdio. U nekim dosadasnjim nastupima posle izbora je jos uvek u rukavicama. Hoce li i kada ce ih skinuti , njegovo vreme je pocelo da tece.

Vidanovic

No comments: