08 June 2012

Maske su pale

Maske su pale,  srusila se kula od karata. Nnista od predizbornih obecanja:investicije stranih investitora u Srbiji,otvaranje novih radnih mesta garancija za bolji zivot gradjana, Dobijanje statusa kandidata i investicije su bili glavni aduti Tadiceve DS u predizbornoj kampanji za bolji zivot gradjana Srbije. Da se sadasnja vlada  posle statusa kandidata ne  moze odbraniti od velikog pitiska investitora da dodju u Srbiju.U redovima cekaju ko ce prvi To su bile reci  aktera DS u predizbornoj kampanji. Sve su to bila prazna obecanja da se  da ponovno ukaze poverenje dosadasnjem rezimu, koji je jedino sposoban da  sve to realizuje. Sve su to kao i do sada  bile predizborne lazi.. Odmah po zavrsetku izbora u Srbiji, najavljeni investitori dizu sidra. Nista od investicije Baldieri  i Danijeli . Nista o novoj fabrici u Sapcu  investiciji od 500.000. evra i obecanih 1000 novih radnih mesta.  Investitorii odose u Hrvatsku. Kupise  zeljezaru Sisak za 300.000. evra.  I to nije kraj.Jos se neki pripremaju da  dizu sidra iz Srbije. Na granici nikog da ceka u red za investiranje u Srbiji, kako se govorilo.. Sta se to zapravo desava? Zbog cega do sad najavleni  sigurni investitori  beze iz Srbije? Krivica za to se svaljuje na  novo izabranog  predsednika Tomislava Nikolica .

 Potpredsednica DS Trivana Gebels je pohitala da  optuzi  Nikolica da je on za to glavni krivac Ssvojim izjavama koje  nisu po volji Evropi: negirao  postojanje genocida u Srebrenici, da  je Vukovar srpski grad, da ce priznati  Juznu Osetiju i Abhaziju, da ce stititi Srbe na Kosovu, jednom recju da je nepozelna  licnost protiv evriopskog puta Srbije.Covek rekao ono sto mu se nije svidjalo kod svog predhodnika. Da je Nikolic od Srbije nacinio nesigurno tle za  inostrane investitore. To je objasnjemje dato javnosti da bi se opravdali dosadasnji razlozi neuspesne  vodjene pogubne  ekonomske  i drzavne politike zemlje. Dosadasnji neuspesni razgovori unutar DS koalicije oko formiranja  nove vlade Srbije su jos jedan razlog da se narod ubedi u ispeavnost  formiranja  nove vlade od koalicije D na celu sa Tadicem.. Da se dokaze  i uveri narod da jedino  koalicija DS mora formirati novu vladu na celu sa Tadicem , kao jedino resenje za izlazak iz  trenutne krize.  Jos jedan od razloga koji se navodi za povlacenje investitora Abaldieri i Danieli da bez vlade  DS nema sigurnosti zemlje, koja svakim danom  tone  sve dublje u vecu ekonomsku krizu i zaduzenosti i da ce bez vlade DS definitivno propasti..

 Najlakse je za sve te dosadasnje neuspehe optuziti novoizabranog predsednika drzave  Tome Nikolica , koji nicim nije doprineo sadasnjem stanju drzave.

Pravi razlozi  odustajanja od  najavljenih investicija italijanskih investitora su  prazna drzavna kasa koja nije u mogucnosti da izvrsi obecanje da ce po svakom  novouposljenom  radniku uplatiti  sumu od 10.000 evra. Da Sabac po svojoj lokaciji,van prirodnih saobracajnica ne odgovara investitoru . Pogubno vodjene dosadasnje  ekonomske politike ,  je nesigurno, rizicno tle za spoljne investitore. Tome se  dodaje i velika korupcija, koja odvraca investitore. To je pre nekoliko dana otvoreno u oci  rekla politickom rukovodstvu Srbije prva najveca biznismenka Kanade srpskog porekla  da u Srbiji nikad nece investirati, navodeci da prvo sto su je odgovorni pitali  na koju sumu novca mogu racunati  za njihov vlastiti dzep. U takvoj zemlji i pod takvim uslovima  ja nikad necu investirati u Srbiji.  To nije prvi  niti poslednji slucaj ucene korupcije  u samom vrhu Srbije.

Trosenje namenskih budzetskih  sredstava je  nekontrolisano, u rukama pojedinih licnosti, koje su izmakle svakoj kontroli i odgovornosti. Nepotrebna sluzbena putovanja, mnogobrojnih clanova  delegacija su nekontrolisano tanjile  drzavni budzet za isplatu dnevnica, luksznih hotela.Nekontrolisana  kupovina najskupjlih automobila i koriscenje istih u privatne svrhe. Kupovina najskuplih medicinskih aparata u inostranstvu,nekontrolisan uvoz robe od jaja, belog luka,krompira i drugih poljloprivrednih proizvoda po daleko vecoj ceni od  domacih proizvoda da bi neko stavio u dzep poveci procenat za ucinjene usluge prodavcu. To je javasluk  ogromnih razmera sa kojim ce se susresti nova vlada. Ako to vladu formiraju  oni isti ljudi ,koji  ce nastaviti dosadasnju praksu, Srbiji i srpskom narodu nece svanuti. Nece biti ocekivanih promena za koje se narod izjasnio na poslednim izborima.

Moze li se bez promene  i reforme izbornog sistema racunati na dosadasnje nametnute nrodne predstavnike da ce stititi interesa naroda.U danasnjem  sistemu  izbor   nametnutih predstavnika naroda  ne mogu biti  narodni predstavnici, vec predstavnici politickih partija. Mogu li 169  nametnutih poslanika  iz Beograda, prema 45 autohtonih poslanika u  novoformiranom parlamentu Vojvodine biti predstavnici naroda i stititi njihove interese ili  interese partija, koje su ih nametnule narodu.? To je srpska DEMOSRATIJA koja vlada Srbijom.

Vidanovic

No comments: