06 November 2010

Otkrivanje spomenika Dr.Viktor Kin u Ribarskoj Banji

Otkrivanje spomenika

 Dr. Viktor Kin

 

 SAVA VIDANOVIC

 

 

Ceo njegov zivot u dijaspori posvecen je drustvenom zivotu. Vise puta biran za predsednika Kanadsko-Jugoslovenskog Udruzenja. Clan je i Srpsko Kanadskog Udruzenja. Osnovao je Radio Montreal i etnicki TV program , ciji je urednik bio 12 godina. Bez pomoci sa strane, vlastitim finansiskim sredstvima i napornim radom obavestavao je svet i srpsku zajednicu o aktuelnim politickim dogadjanjima u zemlji. Neustrasivo se borio protiv zapadne mediske fabrikacije dogadjanja u zemlji i satanizaciji Srba.

 

Povodom 175-te jubilarne  godine RIBARSKE BANJE ,5. maja otkrivena  je bista Svajcarskom lekaru Dr, Viktoru Kin.Svecanom otkrivanju biste prisustvovao je  ambasador Svajcarske u Beogradu  gospodin Elwin Hofer.Bistu Dr. Viktora Kin  uradio je i darivao banji, profesor beogradskog univerziteta gospodin Slobodan Gane Milosavljevic. Na spomen ploci pored ostalog stoji: "potomci srpskih boraca". Otkrivanje biste Dr.Viktoru Kinu je zahvalnost srpskog naroda za ucesce u  Prvom svetskom ratu na strani Srba.  Dr. Viktor Kin , svajcarski lekar, odazvao se pozivu svom skolskom drugu Kralju Aleksandru i sa svojim sanitetskim odredom prikljucio se  Srpskoj vojsci u borbi protiv Austro-Ugarsje i njenih saveznika u  Prvom svetskom ratu 1914. godine. Dr. Viktor Kin, bez razmisljanja odazvao se  pozivu svom starom prijatelju Krallju Aleksandru. Prilikom dolaska u Srbiju Dr, Viktor Kin  upitao je  svog druga iz detinjstva Aleksandra "gde sam najpotrebniji".Tamo gde ima vise ranjenika nego stanovnika, u Valjevu prijatelju, odgovorio je  Aleksandar.

 

Viktor Kin je skolski drug Kralja Aleksandra. Zajedno su u istom razredu pohadjali licej u Zenevi. Otac Dr. Viktora Kina i  otac Kralja Aleksandra, Kralj Petar su stari znanci i zajedno vodili decu u skolu. I nije cudo da  je to prijateljstvo od ranog detinjstva potvrdjeno u najteskim trenutcima srpskog naroda.

Tako je Dr. Viktor Kin celim tokom rata , sa svojom sanitetskim odredom  danonocno bdio nad ranjenim srpskim borcima.  Za svoje zasluge i doprinos  odlikovan je najvecim  odlikovanjem Kraljevine Srbije. Dr, Viktor Kin ,rodjen je u Zenevi 1887. Po zavrsetku Prvog svetskog rata ,vratio se u svoj rodni grad i nastavio  rad u svojoj struci. Nesretnim slucajem  izgubio je zivot ubrzo posle povratka u Zenevu. Viktor Kin nije jedini Svajcarac koji je ucestvovao  u Prvom svetskom ratu  na strani Srba. Tu je i Dr Arci Baldarajs, veliki srpski prijatelj. U znak zahvalnosti i ljubavi prema Srbima , ulica u filmskom gradu ponela je ime Arci Baldarajsa.

 

Prilikom otkrivanja  spomenika  Dr. Viktoru Kinu , svajcarski  ambasador gospodin Elwin Hofer  u svom  kratkom govoru  je istakao da je to dokaz dugog prijateljstva dva naroda. Da je dirnut  srpskim gostoprimstvom i  odusevljen  programom koji je danas video u Ribarskoj Banji.Da je dirnut  paznjom srpskog naroda, koji se na  ovako lep nacin oduzuje svajcarskom gradjaninu i jos vise ucvrscuje trajno prijateljstvo dva naroda, Svajcarske i Srbije.Pohvalno se izrazio  o onome sto je video i istakao da je lokacija Ribarske Banje veoma lepa, atraktivna za turiste.

Direktor Ribarske Banje Dr Katancevic se u pozdravnom govoru  toplo zanvalio ambasadoru  Elwinu Hoferu na odzivu sto je svojim prisustvom uvelicao danasni dan, proslave 175 godina postojanja Ribarske Banje i otkrivanja spomenika  zasluznom gradjaninu SvajcarskeDr. Viktoru Kin,za , neizmernu ljubav i prijateljstvo prema srpskom narodu i ukazanoj pomoci kada je Srbiji bila najpotrebnija.  Danasnji dan je i dan otvaranja  turisticke sezone i kulturnog programa u kome  je uzelo ucesce KUD Ribare. Na pitanje prisutnih novinara   direktor Katancic je ukratko  izlozio sta je dosada ucinjeno u Ribarskoj Banji i da jos mnogo toga treba da se uradi. Da je za renoviranje  objekta do sada utroseno  oko 6 miliona i da  su radovi na Velnesu privremeno obustavljeni zbog nedostatka   sredstava.

 

Na pitanje novinara, naseg zemljaka iz Kanade, kako ste do sada predstavili  inostranstvuRibarsku Banju i njene   prirodne resorse, lekovitost njenih voda u lecenju  reumaticnih oboljenja i  i postoperacionih zahvata , pre svega gradjanima Kanade, u kojoj  su ostri klimatski uslovi te postoji velikii broj potencijalne klijentele.Misljenja sam da bi bilo najbolje da se preko Ministarstva  zdravlja Srbije prezentuju banje Srbije, preko tamosnjeg Ministarstva zdravlja, pozovu odgovorne licnosti i strucnjaci, da se na licu mesta upoznaju sa lekovitim svojstvima banja Srbije, koji bi nakon toga bili u mogucnosti da  svojoj kljijanteli  preporucuju odgovarajuce banje Srbije.Pre godinu dana sam taj predlog uputio vama i direktoru Vrnjacke Banje  gospodinu Dejanu Stanojevicu, pa cak dostavio i imena poznatih strucnjaka Kanade za pojedine bolesti,koje sam i kontaktirao, koji bi trebali biti pozvani da se na licu mesta upoznaju sa resorsima banja.Predlog u direktnim kontaktima sa  vrhunskim strucnjacima Kanade i turistickim agencijama o pozivu, bio je pozitivan. Medjutim tom predlogu ovde u Srbiji od  merodavnih  nije posvecena  paznja. Kakvo je vase misljenje o  ovoj ideji? Ideja je odlicna. Ja cu se licno zainteresovati da ta ideja zazivi. Bicemo u kontaktu. Hvala vam na  ideji.

 

Na kraju svecanosti i kulturnog programa KUD Ribare, gosti su pozvani na svecani rucak, koji je odrzan u restoranu Ribarske Banje.

Sava vidanovic

 

 

 
 
 

SADRZAJ37 & INDEX37 = SERBSKE INTERNET NOVINE (Novi linkovi)

 http://serbskeinternetnovine.spaces.live.com/blog/cns!24033D8F76B3274A!132.entry

 SADRZAJ  & INDEX = SERBSKE INTERNET NOVINE ( Stari linkovi)

http://internetnovineserbske.spaces.live.com/blog/cns!E927C3A9FB9FF104!11782.entry

the.serbianarmy@hotmail.com

novine@live.nl

 

 

 

 

 

No comments: