06 November 2010

КПС чува Грачаницу

kpc cuva gracanicu

 






nnnn


ODLUKA DA KPS CUVA GRACANICU  JE DOKAZ DA KORAK PO KORAK KOSOVSKE INSTITUCIJE , HTELI MI TO ILI NE PREUZIMAJU VLAST NA KOSOVU

  IZ DANA U DAN KOSOVO SPROVODI SVE ATRIBUTE DRZAVNOSTI.SVAKIM DANOM KOSOVO KAO DRZAVA  JE VAN ZAKONSKIH OKVIRA SRBIJE.ZVANICNA SRBIJA NA SVE TO  NE REAGUJE.STA CE ONDA KFOR I EULEKS NA KOSOVU?REZOLUCIJA SB1244 JE DAVNO POSTALA MRTVO 

 

SLOVO NA PAPIRU. POSTAVLJA SE PITANJE ZASTO JE TADIC SLUCAJ KOSOVA PREBACIO IZ NADLEZNOSTI SB U UN, GDE VISE NE POSTOJI 

VETO.RUSIJA I KINA VISE NEMAJU UTICAJA I MOGUCNOSTI DA STANU NA PUT AMERICKOJ  PODRSCI KOSOVU. POSLE  FIJASKA SPOLNE 

POLITIKE SRBIJE U MEDJUNARODNOM SUDU PRAVDE,OCEKUJE SE JOS JEDAN PORAZ U UN NA JESENJEM ZASEDANJU GENERALNE

 SKUPSTINE. VEC SE CUJU ZVANICNE IZJAVE DA TO NECE BITI ZNACAJAN POLITICKI NEUSPEH. PITAM SE STA  CE BITI SLEDECI KORAK

MUDROG PREDSEDNIKA TADICA  U POGLEDU KOSOVA.PRIZNANJE KOSOVA OD STRANE SRBIJE JE NEIZBEZNO.ZA 'YADICA' JE VAZNIJA EVROPSKA SRBIJA OD KOSOVA.

 

Поводом преноса овлашћења на Полицију Косова, Кфор је саопштио да је то први корак у реализацији важне одлуке коју је Савет Северноатлантског савеза донео 9. јула.

VIFDANOVIC

КПС чува Грачаницу

 

Одговорност за чување манастира Грачаница прешла на Косовску полицијску службу. Српска православна црква осуђује пренос надлежности за чување Грачанице.

Кфор пренео надлежност за чување манастира Грачаница на Полицију Косова, саопштила је Генерална дирекција Полиције.

<gracanica527.jpg>

Примопредаја надлежности потписана је у Приштини, што значи да од 14 часова припадници косовске полиције обезбеђују овај православни манастир, рекао јеТанјугу заменик командира станице полиције у Грачаници Рама Круезиу.

Круезиу је навео да ће манастир свакодневно, 24 часа, контролисати пешачке патроле полиције, а, уколико ситуација то буде захтевала, обезбеђење ће бити појачано.

У полицији су, према речима Кељанија, оценили да је преузимање одговорности за безбедност манастира Грачаница "велики корак у процесу јачања одговорности Полиције Косова јер ће она обезбеђивати најзначајније зоне културног и верског наслеђа на Косову".

"Овај корак изражава и побољшану ситуацију на Косову и поверење које Кфор има у  способност Полиције Косова да остварује овај значајан задатак", рекао је Кељани.

Косовска полиција сада чува 174 верска и културна објекта, од тога 18 објеката има стално обезбеђење, а остале обилазе патроле полиције. Кељани је додао да до сада није било инцидената у обезбеђивању верских споменика.

Примопредаја без сагласности СПЦ

Владика липљански Теодосије рекао је да је пренос надлежности у обезбеђењу манастира Грачаница са Кфора на Полицију Косова изведен "исхитрено и без сагласности" Српске православне цркве, која је била против одлуке да се обезбеђење манастира препусти Полицији Косова.

У телефонској изјави за агенцију Бета, владика је рекао да није обавештен о преносу дужности на Полицију Косова и да "само зна" да су отишли војници Кфора који су до данас чували Грачаницу.

"СПЦ сматра да је преурањено да се на Полицију Косова пренесу овлашћења" за чување светиња, рекао је епископ Теодосије.

Протосинђел Сава Јањић из манастира Високи Дечани такође је изјавио да је одлука о преношењу надлежности донета без сагласности Српске православне цркве, која о примопредаји није ни била званично обавештена. 

"Епархија рашко-призренска неће дозволити припадницима косовске полиције инсталирање било каквог пункта унутар манастира, нити патролирање полиције унутар зидова манастира. Припадници полиције могу једино да уђу у манастир уколико желе да се поклоне и запале свећу", рекао је протосинђел Сава, уз напомену да Црква мере заштите унутар манастира дозвољава једино Кфору.

Кфор: Предаја Грачанице велики корак

Поводом преноса овлашћења на Полицију Косова, Кфор је саопштио да је то први корак у реализацији важне одлуке коју је Савет Северноатлантског савеза донео 9. јула.

У саопштењу се додаје да је истом одлуком предвиђено да Кфор на Полицију Косова пренесе надлежност за чување манастира Будисавци, Гориоч и Зочиште, али да за њих још није одређено време преноса надлежности.

"Предаја Грачанице је велики корак у процесу чији је циљ да се постепено ојача одговорност безбедносних институција на Косову пошто ће оне чувати једно од највреднијих културних и верских места на Косову", наводи се у саопштењу.

Кфор ће наставити да обавештава СПЦ одаљим активностима и неће предузимати никакве исхитрене кораке, новиди се у саопштењу Кфора. Пећку патријаршију, Високе Дечане и Свете Архангле ће и даље штити Кфор.

Свакодневно патролирање

Агенција Бета је саопштила да су шведски војници отишли, а да око манастира нису приметне веће полицијске снаге.

Поред манастира се шетају два позорника Полиције Косова који су рекли да су у уобичајеној патроли.

Један од позорника Славиша Милошевић рекао је да већ два месеца на сличан начин патролирају око манастира, а да је у последњих 15 дана вршен процес преноса надлежности за чување манастира на полицију.

Стражарско место, које су на улазу у манастир користили војници Кфора, уклоњено је још пре неколико дана.

У економском дворишту манастира, које је практично било база шведског Кфора, сада нема никога. Монахиње у манастиру су уобичајено вршиле вечерњу службу.

<_spacer.gif>

КОМЕНТАРИ

број коментара 12 | <commentW.gif>пошаљи коментар

 

(понедељак, 23. авг 2010, 21:51)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Sansa

Albancima je ovim data najveca sansa da se pokazu demokratama pred celim svetom a na njima je da je iskoriste ako umeju u cilju konacne nezavisnosti. Posto se zna da nikada nisu bili pobornici Demokratije i tolerancije mislim da je ovo potez osmisljen ili u briselu ili u Vasingtonu i ako izdrze da sacuvaju srpske svetinje bar za neko vreme to ce im biti veliki diplomatski plus. Verujem da su svesni toga a posle...bice sto ce biti.

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 21:41)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

svetišta na kosovu

kolo istorije od 2000 god se zatvara,ovo je novi istorijski početak a temelj budućih verovanja je pravoslavlje i ono što su jevreji bili za proteklih 20 vekova sad su srbi za narednih 20. 
razmišljao sam u duhu tumačenja patrijarha PAVLA i mislim da se piše istorija 
sve ostalo nije normalno i logično ,palo je ispod svih normi

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 21:29)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Vec vidjeno

Mislim da ce neko od nizerangiranih uloziti protest.

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 21:25)
Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Demokratija,

O kakvoj se demokratiji govori na KiM kada se moraju cuvati 24 sata Srpske Svetinje i Spomenici kulturnog znacaja ? Nije mi jasno kako se Amerika i mnoge zapadne zemlje ponose i imaju obraza da nazovu KiM demokratckom drzavom, ako je cela demokratija kao sto je na KiM ond neka sami Gospod Bog gromovima rusi demokratiju . Treba da je Sramota Ameriku i zapad koi je dozvolio ovakvu bolest na KiM, Srbija dosta podnosi i neznam koliko moze jos podneti ovakvim ponizenjima. 
Svemu ima crvena linija i ja mislim da se priblizuje granica crvene linije. 
Kosovo i Metohija ce otvoriti nove probleme na Balkanu ako se nastave brutalna ponizenja Srba i Srpske vlasti na KiM. 
Politicke tenzije su svuda u svetu i ja mislim da Amerika treba dobro da shvati da joj tenzije na Balkanu nisu potrebne jer je izgubila ugled u celom svetu. 
Pomolimo se bogu za mir Bozji svuda u svetu a posebno na KiM.

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 21:22)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

KOSOVO

Pa valjda I Kosovo ima policiju i oni sacuvati manastir gracanicu nece dozvoliti da je olos osteti daleko bilo od toga .Citam ovde kako je neko naveo da bi mogli da cuvaju manastir gracanicu sekurite da ali kako kako misle iz Srbije nece to dozvoliti Albanci nikako i mislim da je to neizvodljivo . nadam se da ce se sacuvati Srpske svetinje poz.

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 21:19)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Gracanica meta

Ako samo prizovemo malo secanje i ne da bismo bili zlopamtila vec da bismo bas objasnili zasto ova tako "jednostavna" i "prirodna odluka" madjunarodnih snaga da kosovska policija cuva GRACANICU .Gracanica je tokom bombardovnja Nato pakta 1999 godine skoro bila meta NATO-a.7 misila je palo na samo 1000m daleko od hrama.Sta za KFOR ili SAD znaci GRACANICA ?Pa zista nista NISTA oni ali zaista neznaju ni svoju sopstvenu proslost i trude se SVIM SILAMA DA ZABORAVE SVOJU PROSLOST, kako onda znacaj Gracanice bio za njih nesto veci od obicne pravoslavne bogomolje.NEKA DOBRE MISLI OBICNIH LJUDI CUVAJU GRACANICU to je jedina sansa da prezivi i ovaj stravican destruktivan vek.

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 21:07)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Sansa

Ja u ovome slucaju ipak vidim sansu za srpsku privredu. 
Zivim u nemackoj i radim za privatnu firmu obezbedjenja. Zasto nebih smo predlozili EULEXU i UNMIKU iz licnih bezbednosnih razloga da angazujemo privatne srpske security firme koje naravno rade po zakonu. To je normalna praksa na zapadu, uz odredjenu kvalifikaciju je to realno i moguce. Stim cemo mi Srbi doprineti vecoj bezbednosti naseg naroda i manastira, stvarati radna mesta i biti sigurniji na nasoj teritoriji.

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 20:19)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Istina

Ako su Albanci fin i pošten narod, onda ne treba niko ni da čuva tu srpsku svetinju. Čuvanje srpskih svetinja je šamar Americi i Zapadu, a tek onda Albancima. Niko nas nije toliko ponizio, ni Turci, ni Nemci. 

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 20:07)
anonymous [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Gracanica

Sta ce Srbija da uradi ovodom ovoga?

<_spacer.gif>

(понедељак, 23. авг 2010, 19:34)
Srbin iz Srpske [нерегистровани]

<odgovori.gif>пошаљи одговор

Manastir Gracanica...

...obisao sam ga,Srpska svetinja...Sramota za Srbiju,sramota za Eu,sramota za USA...

 

 

 

No comments: