06 November 2010

Скупштина усвојила одлуку Владе

 

Скупштина усвојила одлуку Владе




 

  

Скупштина Србије усвојила је , са 192 гласа "за", Владин предлог Одлуке о мишљењу Међународног Суда Правде о леганости једнострано проглашене независности Косова. Од присутних 220 посланика, после дванаесточасовне расправе, 26 посланика се изјаснило против, а два посланика нису гласала.



 

       

 





Tokom rasprave o predlogu Vlade

o

Na odluku MSP u Hagu,za vreme debate u skupstini, cule su se teskei optuzbe poslanika opozicije na racun pogresne ,porazavajuce politike Vlade Srbije. Optuzbe su upucene Tadicu, Jeremicu i Cvetkovicu. za dosada  pogresno i nestrucno vodjenu politiku za ocuvanje Kosmeta.



.Porazi su se nizali jedan za drugim ,sve do  danas, kada sud pravde u Hagu , realno gledano, priznaje secesiju Kosova.Odlukom  suda nije povredjeno medjunarodno pravo.Svak sa svog stanovista tumaci  odluku suda.Zapad u potpunosti pozdravlja odluku suda i po njima  secesija Kosova je legalna i nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Vlada Srbije ,Tadic,Vuk  Jeremic i Cvetkovic tvrde suprotno. Da svojim savetodavnim misljem  sud nije spomenuo secesiju Kosova i da se pitanje Kosova  mora resiti  u Savetu Bezbednosti UN na jesenjem zasedanju.Argumenti poslanika opozicije o pogresnoj Tadicevoj politici, kao kreatora ideje da se zatrazi neobavezujuce misljenje od MSP o povredi medjunarodnog prava deklaracijom o nezavisnosti Kosova  nije bilo reci..Preporuka suda je da se resenje Kosova mora traziti u SB UN i dogovorom Beograda i Pristine po svim spornim pitsnjims. Postavljeno pitanje savetodavnog misljenja , po kriticarima poslanika opozicije jeje pogresno postavljeno i unapred se znao ishod odluke. Po recima poslanika SRS, Rusi su upozorili  Tadica na ishod opluke suda pravde. Ishod odluke suda pravde bio bi  drugaciji da je formulacija pitanja povereno pravnicima a ne  istoricaru Batakovicu, koji je bio i sef srpske delegacije. Da je kojim slucajem  pitanje  glasilo- Da li je Kosovo drzava shodno medjunarodnom pravu? Da li  priznanje Kosova od strane  trecih zemalja predstavlja krsenje medjunarodnog prava , umesto pitanja - da li je proglasenje nezavisnosti privremenih institucija na Kosovu u skladu sa medjunarodnim pravom? Ishod sudske odluke bi bio svakako povoljniji da su konsultovani pravni eksperti.To opravdava kritike opozicije da se diletanski i nepotrebno trazilo misljenje  suda pravde, onako kako se trazilo, da se dobije u vremenu i privremeno spreci talas priznavanja Kosova.. Znalo se unapred da  medjunarodno javno pravo ne zauzima stav prema deklaracijama nezavisnosti, kako je i odluceno.Po misljenju poslanika SRS i DSS trebalo je tuziti neku od drzava, koje su odmah priznale nezavisnost Kosova. Sud pravde bi u tom slucaju, morao da  donese drugaciju odluku. Konfrontacija sa zapadom SAD i Evropom po  Tadicu je pogubna poliyika. Mi smo za  saradnju sa svima a ne  za konfrontacije, kako se porucuje. Cilj ove vlade i moj cilj je.-evropska Srbija  i zelja  vecine gradjana Srbije, istakao je Taduc.



 Da li je sadasnja odluka suda rezultat nekonfrontacije sa zapadom? Svakako.To je rezultat saradnje i nekonfrontacije ,koja je prihvatljiva za zapad. na stetu Srbije. Svaka druga odluka , koja se ocekuje u SB u korist Srbije po  pitanju Kosova bice porazavajuca  kao i do sada, i ako se  racuna na  podrsku Rusije i Kine. Evropa  i SAD porucuju da je za njih  pitanje Kosova zavrseno. Moze se o svakom drugom pitanju razgovarati, osim nezavisnosti.Na svaku drugu odluku u SB i pored podrske Rusije i Kine, pravo veta ulozi ce SAD i tu je kraj price.



Opozicioni poslanici u skupstini Srbije insistirali su na otkazivanje misije EULEKSA, kao jos jedne pogresne politike predsednika Tadica. Da se insistira na sprovodjenju rezolucije 1244 i povratak vojske i policije radi zastite Srba na Kosmetu i sigurnost povratka  prognanih. Bez konfrontacije sa zapadom u interesu Srbije i srpskog naroda nema buducnosti.Naprotiv na sve uvrede koje su se cule u skupstini na racun  Tadica, Jedemica i Cvetkovica,poslanici koalicione vlade orkestrirano su odobravali dosadasnju politiku vlade i Tadica Tadic  u zavrsnoj reci konstantuje da  je buducnost Srbije u EU i saradnji sa zapadom. Odluka podrske  predloga vlade da se  pitanje Kosmeta resava u SB i pored  kritika  i drugacijih predloga opozicije, iz patriotskih razloga  glasalo  se za  predlog rezolucije. Odluku skupstine Tadic je protumacio kao  demokratsku odluku i nacionalni koncenzus.

ODJEK ODLUKE SUDA

Odluka suda  pravde za buducnost covecanstva je katastrofalna.  To je podstreh mnogim  separatistima sirom sveta  za ostvarivanje  snova o secesiji i stvaranja novih drzava. Na zapadu se  secesija Kosova  tumaci kao jedinstven slucaj ,koji nece imati uticaja na  druge regione u svetu.. Sama odluka ce biti podstreh  drzavama ,koje  nisu priznale Kosovo da to ucine. Sam Hilari Klinton je apelovala na  ubrznu odluku o priznavanju Kosova kao nezavisne drzave i prijem u clanstvo porodice  drzava clanica UN. Iz Evrope  se porucuje da  posle odluke suda  Srbija treba da izvuce pouke i shodno odluci pristupi pregovorima  sa Pristinom o resavanju medjudrzavnih odnosa..



 Radi  instrukcija oko pregovora sa Beogradom Taci je hitno odleteo u Wasington. Odluku medjunarodnog suda pravde Taci je protumacio kao jedino ispravnom. Jos je dodao da ce  Srbima  na Kosovu garantovati sva prava etnickih manjina. Tako  Srbi kao konstutativni narod postaju manjina. Tako su i Srbi u Hrvatskoj postali manjina od prvobitnog  konstutivnog naroda Hrvatske. Da li ce proterani Srbi iz Republike Srpske  Kraine i nihova izbeglicka  vlada u Srbiji koristiti odluku  suda i traziti svoju drzavnost, ili Republika Srpska  zatrazi  secesiju i prikljucenje Srbiji, treba da se vidi. Mocnici sveta negiraju to pravo RS i RSK i bivsim republikama SSSRA da se prikljuce  Rusiji. 

 

POSLEDNJA VEST

 Britanski sud u Londonu oslobodio je Ganica . Ganic nije isporucen  sudu Srbije zbog pocinjenih zlocina otvaranja  vatre   na kolonu JNA u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu prilikom povlacenja is kasarne po dogovoru.  Obrazlozenje suda o odbijanju isporue  Ganica Srbiji  na osnovu interpolove poternice Javnog Tuzilastvapo Srbije, da bi kako je receno sudjenje bilo politicko. Ta odluka je jos jedno razocarenje u ispravnost odluke. Ganic je  odluku  suda protumacio kao svoju nevinost u  odbrani svoje zemlje. Sudska odluka u slucaju Srba  bila bi  najstrozija, sto pokazuje dosadasnja praksa haskog tribunala.To je sud samo za Srbe ,a svi ostali se pored  nepobitnih dokaza oslobadjaju. Nedavno  hapsenje  Haradinaja, koji je oslobodjen optuznice  da mu se ponovo sudi je obicna farsa. Haradinaj je  uhapsen u oci donosenja presude MSP, 22. jula, sa ciljem da  taj sud deli pravdu prema zaslugama.

Vidanovic

 

 

No comments: