06 November 2010

RUSKE BASZE U SRBIJI?

RUSKE BASZE U SRBIJI?

 

 



 

Date: February 9, 2010 2:27:35 AM EST (CA)

 

 

Sava Vidanovic

 

O ruskoj bazi na Balkanu , zapravo Srbiji sam  razmisljao mnogo ranije. To bi bio pravi potez Rusije da  pre svega stiti svoje  i nacionalne interese investicijeu Srbije, izastiti zemlju od prevelikog uticaja i  ucena zapada. Prisustva brace Rusa u Srbiji je dobro doslo i opravdano. Ako Amerika Novim svetskim poretkom  i ekspanzijom kapitala  sirom sveta, stiti svoje interese vojnim prisustvom i  NATO snagama , kao svetskog zandarma, zasto Rusi to  nebi imali pravo da  stite svoje investicije  na Balkanu. Vojna baza Rusije na Balkanu, Srbiji je pravi odgovor  suprotstavljanja NATO sirenju prema Rusiji. Balkan, odnosno Srbija , je  od velikog strategiskog znacaja za Rusiju. Preko Srbije ce  braniti svoje nacionalne interese. Ako Amerikanci mogu imati najvecu bazu Bonstil na Balkanu, zapravo teritoriji Srbije,zasto  Rusi nebi imali svoju vojnu bazu  u Srbiji. Velika istoriska greska Rusije je sto je povukla svoje snage sa Kosmeta u sastavu Mirovnih snaga UN. nakon okupacije Kosmeta. Slika  Kosmeta bi bila   sasvim drugacija prisustvom Rusa.

Nato snage i EULEKS bi se sasvim drugacije ponasali i sprovodili odluke rezolucije 1244, zapravo zadatak  UN,kojim im je poveren, pre svega da  sprovedu u zivot multi etnicko drustvo na Kosmetu, povratak izbeglica ,vojske i policije, kako je predvidjeno Kumanovskim sporazumom..Do sada se na tome nazalost nista nije uradilo. Ni jedna odluka SB UN nije sprovedena.Izbegli i prognani Srbi sa svojih ognjista nisu vraceni.Vojska i policija po Kumanovskom sporazumu nije vracena. Zasto to pitanje ni jedna vlada posle  Petog oltobra 2000 nije   pokrenula do danas, je dokaz da su sve vlade  marionetske, nametnute srpskom narodu sa zapada. Plavi slemovi umesto mirovnjaka ,kako je rezolucijom predvidjeno su okupatorske snage NATO alijanse. To je velika podvala srpskom narodu, ciji je cilj bio okupacija  Kosmeta i stvaranje nezavisne drzave Kosovo.



Po nalogu UN Artisari je dobio zadatak da taj plan o nezavisnom Kosovu realizuje, o cemu smo svedoci tokom pregovora i najzad proglasenja nezavisnog Kosova ,  na teritorije suverene drzave Srbije i pored toga sto je rezolucijom 1244 receno da je Kosovo sastavni  i neotudjivi deo Srbije. Da  je prisustvo ruskih  snaga bilo na Kosmetu u to vreme,  sigurno se to nebi dogodilo.  Otvaranje ruske vojne  baze u Srbiji, naici ce na odobravanje gradjana i veliko ohrabrenje preostalih Srba Kosova da istraju u borbi za svoja prava, koji su kao konstutativni i nekada vecinski narogd to pravo u nezavisnom Kosovu  izgubili.Nedavna poseta ruskog predsednika Medvedeva Beogradu, povodom 65 godisnjice oslobodjenja Beograda to potvrdjuje. Ruski predsednik je sa velikim odusevljenjem i dobrodoslicom pozdravljen od strane srpskog naroda. U skupstini Srbije sa ovacijama pozdravljen. dobrodoslicom Govorom u skupstini Srbije ukazana je Medvedevu  pocast, sto nikome do sada nije, da  se u skupstini obrati poslanicima i narodu prijateljskim i bratskim govorom ukazavsi da su odnosi ruskog i srpskog naroda na najvisem nivou i da Rusija otvoreno brani interese Srbije na Kosmetu.Najverovatnije je u  razgovoru sa celnicima srpske vlade dotaknuto i to pitanje  ruske baze o cemu se moze samo naslucivati.



U koalicionoj vladi  doci ce do  rascepa i najverovatnije do pada vlade i novih vanrednih  parlamentarnih izbora, u slucaju  gradnje ruskr vojne baze.Cela  sadasnja vlada je u sluzbi zapada i bice protiv ruske vojne baze. Najveci protivnik  ruskoj vojnoj bazi je ministar  vojke Sutanovac, jedan od najvatrenijih zagovaraca pristupanje Srbije NATO paktu. Ako se narod  o pristupanju NATO paktu izjasni na referendumu, zasto nebi u isto vreme odlucio  i o  vojnom prisustvu Rusije u Srbiji izgradnjom vojne baze?Jedina osoba u sadasnjoj koalicionoj vladi Srbije, koja moze s pravom poneti naziv pravog patriote i rodoljuba je svakako ministar inostranih poslova Srbije  Vuk  Jeremic, koji uspesno moze uz podrsku naroda resiti pitanje  ruske vojne baze u Srbiji. U koliko se vrh sadasnje vlade, kao zapadni puleni suprotstave dolasku Rusa, narod treba da bude taj koji ce na novim prevremenim izborima reci dosta je ponizenja i izdajstva srpskog naroda. Formiranjem nove vlade, Rusima  ce  svakako biti  otvorena vrata  Srbije. Reakcije zapada na ruski potez  da se na prostoru Srbije uspostavi vojna baza je za ocekivati. Zapadu nikako ne odgovara rusko prisustvo na  Balkanu. Do ratnog sukoba  NATO  sa Rusijom zbog toga je malo ocekivati. To bi bio pocetak  treceg svetsko rata. Amerika u ovoj situaciji ekonomske krize  nebi se odlucila za rat sa Rusima. Gori im pod nogama  ishod rata u Avganistanu, gde je sve vece americko vojno angazovanje.Na pomolu je slucaj Vijetnama sa Talibanima. Jos jedno sramno povlacenje i kapitulacija  SAD i NATO u Avganistanu. S druge strane zaostravaju se odnosi sa Iranom zbog  nuklearnog naoruzanja a i u Iraku se  stvari komplikuju , tako da je sasvim sigurno da nije pogodno vreme za zapad da otvara  jos jedan  front sa Rusijom  zbog vojne baze u Srbiji.



I sa Kinom   svakodnevno se  politicka klima menja. Kina ima cvrst stav  nepopustanja   prema Vasingtonu. Americko mesanje u unutrasnje stvari  Kine je proslo vreme. Kinezi su  odbacili uslovno nametanje upotrebu Googla na prostorima Kine.Odbacen je i prigovor o kako je receno nerealnom  povecanju  vrednosti  kineske monete u odnosu na dolar. Otvoreno im je receno da  su na svojoj teritoriji Kinezi gospodari i da  mogu raditi sve sto je u interesu kineskog naroda. Kina kontrolise 30% americkog capitala .SAD imaju najveci  dug Kini, te im ne ide u racun zaostravane odnosa sa  njom.

 



TRENUTNO STANJE U SRBIJI




Trenutno stanje u Sribiji je svakim danom sve gore i gore. Nezadovoljstvo naroda radom postojece  koalicione vlade je sve nezadovolnjiji. Zivotni standar gradjana je ispod normale.  800000  gradjana  danas gladuje,Armija od milion nezaposlenih je na ivici tolerancije.Mnogi radnici ne primaju redovno ili nikako plate od strane  gazda privatizovanih preduzeca. Penzionerima su zamrznute penzije, ana drugoj strani se vracaju plate na predhodni iznos. Ukidaju se svake  barijere o povecanju plata  javnog sektora. Po recima Dinkica nema vise razloga da se  kaznjavaju partiske licnosti i javni sektor,kada smo na izlasku recesije. Rast proizvodnje je dostigao nivo rasta u 2008, tako da ce u prvom kvartalu ove godine Srbija potpuno izaci iz recesije i da ce rast privrede biti  1.5 %.To su price a slika stvarnosti je sasvim drugacija. Za mnoge  gradjane Srbije danas izvor egzistencije je u kontejnerima i narodnim kuhinjama{pogledati komentar -Kontejneri izvor zivota} Narod je frustriran  povecanjem plata  administraciji i javnom sektoru, a da se istovremeno zamrzavaju plate radnicima i penzije. Kako je moguce da guverner Narodne Banke Srbije trenutno prima najvecu platu u zemlji od preko400000 dinara i da  ravnodusno gleda kak pojedinci ceprkaju po kontejnerima da bi pronasli koru hleba  za prezivljavanje. Umesto da se vlada bavi  iznalazenja resenja  socijalnoj bedi, otvaranju radnih mesta, zaposljavanju radnika,okrene stednji i smanjenju administracije na osnovu preuzetih obaveza  u pregovorima sa MMF-om. Umesto toga  prave se vece rupe u budzetu i znatno povecava deficit. Umesto svega  toga,vlada se bavi nekakvom nacrtu rezolucije o genocidu u Srebrenici. Krkobabic se oko zamrzavanja plata penzionera kocoperio i pretio istupanju iz vlade u nekoliko navrata i time dovodio do krize i pada vlade, ali kada je Ceda Prasak pristao  da spasava vladu sa svojih nekoliko poslanika u skupstinii u slucaju da Krkobabic istupi iz nje, Krkobabic je splasnuo. Ne napusta mu se  pozicija potpredsednika vlade i pozamasna primanja., okrece ledja penzionerima koji su ga doveli na vlast. Tako je to kad sit gladnome ne veruje.



 Srpski dugovi MMFu i Medjunarodnoj banci trenutno iznose 33 milijarde dolara. Stanje u zemjli je svakog dana sve gore. Na stetu zemlje i svog naroda  koaliciona vlada Srbije pod pritiskom EU, trenutno se bavi  sramnom rezolucijom za usvajanje genocida u Srebrenici. Opet se trci ispred rude bez da se osuda zlocina ne postavlja kod Bosnjaka i Hrvata nad Srbima. Zar  ne postoji zlocin nad Srbima u Bljesku i Oluji 95 godine,Jasenovcu u toku Drugog svetasog rata i zlocini Bosnjaka u toku Gradjanskog rata u Bosni.Zar nije zlocin nad vojskom JNA u Sloveniji mahom srpskih regruta njih oko 350 pobijenih i bez oruzja da se brane. Cijom zaslugom su ostali bez oruzja, pobijeni od Jaksine rulje i danas ostali nekaznjeni. Za osudu je svako izvinjenje Tadica i priznanje zlocina u Srebrenici. Sta je sa  muslimanskim zlocinima nad Srbima u okolini Srebrenice, Gorazde, Kravicama, Prvomajskoj,Zvorniku i drugim mestima za neduzno ubijanja civila, i vojnika, paljenje  i unistavanje citavih sela. Umesto zasluzene kazne za zlocine nad Srbima Oric se oslobadja  haske optuznice i velica kao Heroj. Zlocin Muslimana u Markale jedan i 2, za koje su optuzeni Srbi i pored toga sto je dokazano da su to podvale svetu uz pomoc Amerike i dalje ostaje nekaznjen. I na kraju zar nije zlocin NATO napadom na Srbiju u kome je srusena citava infra struktura Srbije, mostovi,bolnice, skole, obdanista,citava naselja sa nekoliko  hiljada nevinih zrtava. Zar se  moze sve to zaboraviti i ne zahtevati u rezoluciji da se sve to stavi na dnevni red i bez priznanja  genocida nad  srpski narod,rezolucija treba da bude odbacena u Skupstini.  Predsednica Skupstine gospodja  Dejanovic, na pitanje da li ce glasati za rezoluciju o Srebrenici , bez razmisljanja kaze da ce postupiti po odluci partije. To zapravo znaci da je u pitanju politicka odluka i direktiva ,svrha  da se  odluka mora  sledi, koja  dolazi sa zapada. U koliko u Skupstini prodje ta rezolucija o genocidu u Srebrenici, taj kolektivni zlocin srpskood naroda bice najveca  sramota, mrlja koja ce vecito ostati  na licima srpskih pokoljenja.To ni najmanje ne brine Tadica i njegove saradnike. Po njemu  rezolucija o zlocinu i genocidu u Srebrenici mora proci.To je po svemu sudeci pored tolikih problema prioritet vlada, na osnovu necijeg zahteva.



Tadic kao da je pao s neba i nije u toku dogadjaja. Nije upoznat sa zapadnomuslimanskim  podvalama o Srebrenici. Ako cak i neke licnosti i izvestaci sa  dogadjanja u Srebrenici i oni koji su se bavili identifikacijom  leseva u masovnim grobnicama tvrde da  su 2050   identifikovanih leseva zrtve medjusobnih  sukoba i da su neki po drugi put vec identifikovani  negde u Bosni preneseni u Srebrenicu, da bi se  doslo do  cifre od nepostojece 8000 poginulih. Tadicu nisu poznate izjave Madlen Olbrajt, koja je prva pokrenula pitanje genocida u Srebrenici. Njenom prvom izjavom da su iz aviona utvrdjene masovne grobnice  u Srebrenici, krenulo se u potvrdjivanju  navoda. Mnoge ekipe sa zapada  pocele su iskopavanja naznacenih navodnih masovnih grobnica i kada nista nisu pronasli usledila je  druga izjava Olbrajtke, da su Srbi  leseve iz masovnih grobnica prenelo na  stadiomn u Srebrenici o cemu po njoj svedoce novi snimci svezih tragova masovnih grobnica. Na tu vest opet slede iskopavanja i provere sa zapada. Ni tu nije bilo ni traga o  lesevima. Sada sledi  treca  javna izjava Olbrajtke da su  lukavi Srbi unistili leseve  kerozinom, tako da  nedokazana brojka od 8000  pobijenih Muslimana ostaje i danas. Na spiskovima poginulih muslimana, koji se vode kao zrtve Srba u Srebrenici njih 3010 se pojavilo na  glasanje na izborima. O tome su pisali i zapadni izvestaci i pitaju se  kako je moguce da  zrtve Srebrenice se sada zive pojavljuju na biracke spiskove. Kako moze mrtav Musliman  glasati. Kako moze mrtav musliman hodati. Kako se mrtvi Muslimani , mogu pojaviti zivi negde u izbeglistvu na zapadu. Sve su to   podvale svetu o genocidu i  zrtvama Muslimana  u Srebrenici. Kako je moguce posle tolikih dokaza i kontraverznih izjava da   predsednik Tadic pokrece usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici a da se ne  zapita sta je od svega toga istina a sta mediske podvale.Kako je mogao da se Tadic u ime srpskog naroda izvini  Muslimanima za zrtve u Srebrenici, a da istovremeno to ne zatrazi od Muslimana. Kako je moguce da odbije poziv komemorativnog skupa Srba zrtvama u Gorazde, gde je stradalo preko 3500 Srba od vojske zlocinca Orica. Ako se vec ide na  to da se usvoji rezolucija o genocidu, zasto time nisu ukljuceni Bosnjaci i Hrvati, da se osude svi zlocini na prostoru bivse Jugoslavije.Ako se  takva jednosmerna rezolucija o zlocinima  Srba nad Muslimanima i Hrvartima usvoji, onda se otvoreno moze postaviti pitanje pokretaca  rezolucije, sta je cilj te rezolucije. Da li  zvanicno treba proglasiti Srbe za zlocince i genocidan narod, kako je to vec ambasador Protic u Los Angdjelosu na pozivu jevreja na predavanju izjavio, kao i producent filma Plasticni Isus takodje pred publikom  Amerike okarakterisao srpski narod kao genocidan i da zbog toga kao takav ne treba da postoji na zemaljskoj kugli.Za vreme prikazivanja filma Plasticni  Isus na festivalu u Montrealu, Stojanovic , reziser filma Plasticni Isusje izbegavao susret samnom, kao djavo od tamnjana. U to vreme sam bio producent YTV  i radija u Montrealu i zeleo sam intervju sa Stojanovicem i iz pomenutih razloga do intervjua nije doslo.I Stojanovic je  bio naimenovan za ambasadora Sebije, ali intervencijom rodoljuba i patriota dijaspore, opozvan je sa mesta  ambasadora Srbije.



Sto se tice Protica, nakon  izjave u Los Andjelesu, zaslugom  srpskih patriota Amerike i Kanade  direktnim zahtevom upucenim Kostunici, Protic je Smenjen.Prosle godine se pojavila ista greska , kada je Protic naimenovan  ponovo za ambasadora Srbije  u nekoj zemlji u Evropi, cime je prakticno rehabilitovan i ponovo mu ukazano poverenje da predstavlja Srbe u Inostranstvu. Pitam se kako ce jedan takav antisrpski elemenat, dokazani srbomrzac predstavljati Srbe. Usledilo je pismo patriota Srbije Kanade Tadicu sa zahtevom  za opoziv. Nakon cega Tadic  preinacuje  odluku o naimenovanju Protica za  ambasadora. Sve su to  neshvatljive ponovljene greske vlade Srbije, a kao vrhunac svega toga. kao slag na tortu pokrece see akcija  za usvajanje  rezolucije o genocidu srpskog naroda, koja ce  ako se usvoji, biti vecna, neizbrisiva mrlja na licima srpskog naroda buducih generacija.



POGRESNI POTEZI VLADE SRBIJE



Sve dosadasnje vlade posle 5-og oktobra 2000-te godine su na stetu nacije po diktatu zapada, kao zapadne marionete izvrsavale sve  direktive. U koliko bi se neko ohrabrio da se suprotstavi naredbodavcima  bio je likvidiran. To je slucaj Djindjica koji  je likvidiran sto se suprotstavio Amerikancima oko Kosova. To je bila opomena svakom ko bi se suprotstavio planovima Amerike na Balkanu, kao vazne strategiske yacke preko koje ce se kontrolisati bliski istok i biti odskocna daska za ekspanziju prema Rusiji i sibirskog bogatstva. Na pitanje novinara Olbrajtki, zasto se tezi dolasku Amerike na granice Rusije, odgovara u stilu alfabete diplomate, pa kaze da su Amerikanci visokog rasta i da zele da vide sta se u Rusiji desava.Zatim da  nije pravilno da bogatstvo Sibira pripada samo Rusima a da  Amerikanci nemaju pristupa tom  bogatstvu. Amerikance interesuje nepoznanica tog  bogatsta, sto neznaju sta se sve u utrobi Sibira krije i kako do njega doci. Jedina opcija je rat u cijim pripremama je ucestvovao Zbrezinjski.



Vratimo se greskama rukovodstva Srbije.Pocnimo redom:



-Prva greska  takozvane  demokratske , posle 5-o oktobarske vlade je izrucenje  Milosevica Hagu i pored garancije koju su potpisali Djindjic, Kostunica i Ceda Jovanovic da Milosevic  nece biti izrucen Hagu i da ce mu se suditi u zemlji za eventualne greske, za vreme svoje  vladavine.



-Druga greska je izrucenje drzavljana  Haskom Tribunalu zbog navodnih ratnih zlocina i ako  po zakonu ni jedan drzavljanin Srbije ne moze biti izrucen drugoj drzavi. Zakon je prekrsen pod dejstvom pravilima Haskog Tribunala,Neki su  silom isporuceni , dok su drugi, dobrovoljno primorani na predaju uz novcanu nadoknadu  i garancijom  o zastiti njihovih porodica. Tome se najvise suprodstavljao general Pavkovic, da bi na kraju bio primoran ucenom porodice na predaju. Neki od haskih optuzenika su se dobrovoljno predali i pristali na saradnju sa Tribunalom, da bi kasnije bili  oslobodjeni i pusteni na slobodu. Tu svakako spada  bivsi predsednik Srbije Milutinovic. Mnogi su  osudjeni na visoke kazne robije, dok su drugi likvidirani u nedostatku krivicnog dokaza za izricanje presude. Najbolji primer je slucaj Milosevica, koji je otrovan u  Hagu.  U Hagu je najvise Srba od svih osumnicenjih za ratne zlocine na prostorima bivse Jugoslavije, njih 46.Na samom pocetku je bilo jasno da je  formiranje Haskog Tribunal za ratne zlocine, politicki sud formiran iskljucivo za Srbe da se dokaze kolektivna odgovornost Srba za zlocine i genocin na prostoru bivse Jugoslavije posle njenog raspada i gradjanskog rata koji je buknuo nakon proglasenja nezavisnih drzava bivsih Republika zajednicke drzave.



 -Treca greska i to najteza je potpisivanje sporazuma sa NATO alijansom o okupaciji Srbije, zapravo dozvole  prolaska snagama NATO svim putevima Srbije. Time je ispunjen  ULTIMATUM, koji je  u rambujeu odbila skupstin SRJ i Milosevic. 

    - Cetvrta greska  je potpisivanje  sporazuma sa  Amerikom kojim ne podlezu krivicnoj odgovornosti americki vojnici i gradjani  sudovima Srbije, vec              da za svoje postupke jedino odgovaraju pred sudovima Amerike.

    -Peta greska je pristanak na reformu vojske kojom je zapravo unistena svaka  odbranbena  gotovost vojske Srbije, ciji je broj sveden na  manje od 30000 vojnika i stalnog kadra. Odstranjeni su iz armije ,penzionisanjem najsposobniji oficiri, ucesnici u  agresiji protiv NATO snaga. Tadic  kao Ministar odbrane  rasprodao je postojeci arsenal oruzja, sa izgovorom zastarele zalihe, van upotrebe. Tu spadaju i 1200 raketa kojim su u agresiji NATO obarani i oni nevidljivi avioni, ponos Amerike vrhunske tehnologije.

-Sesta greska je svakako usvajanje statuta Vojvodine, sto je otvoren put da sutra Vojvodina podje putem Kosova, a zatim Sandzak da bi se  podelom na najnovijih 5 administrativnih regiona Srbija raspala. Podela Srbije na regione je po diktatu EU, da  ako ikada Srbija uddje  u EU ostane bez prava glasa u evropskom parlamentu.

-Sedma  greska je usvajanje zakona o  slobodi stampe, gde je  po svim  pravilima Srbija postala diktatorska zemlja bez slobode, misli, govora i stampe.Dali se Srbija posle takvog usvojenog zakona  moze nazivati  demokratskom i kititi laznom demokratijom. I po oceni odgovornih u EU taj zakon je neprimeran, ne zabelezen u EU.

-Osma pogresna odluka je priznavanje granice prema Kosovu i uvodjenje carinske zone na prelazu u Kosovo. Bez odobrenja  vlasti Kosova  svaki ulazak i protok robe je podvrgnut kontroli.Ova odluka je donesena po izjavi dacica radi dobrih odnosa i saradnje sa EULEKSOM. To je samo jos jedna karika u priznavanju nezavisnosti Kosova kao samostalne drzave.

-Deveta i  pslednja greska po meni, pored ostalih nepomenutih je dozvola EULEKSA da se infiltrira na Kosmetu da dovrsi  planove zapada o administrativnom ustrojstvu  jednostranog proglasenja nezavisnosti Kosova.Ta greska je sa odobrenjem Srbije  odobrena od SB UN, kojom prilikom je na predlog  sekretaraUN Ban ki Muna sadrzana u 6 tacaka za primenu na Kosovu, koje ostaje mrtvo slovo na papiru , kao i rezolucija 1244. Danas se na Kosovu EULEKS.koji je inplementiran  na citavoj teritoriji Kosova ponasa kao okupator. Na ocigled EULEKSA sprovode se torture  nad Srbima.na Kosovu. Kosovo je po mnogim teoreticarima  izgubljeno i samom infiltracijom EULEKSA formalno priznato  kao nezavisna drzava.I ako postoji  odluka skupstine da se nece priznati nezavisnost Kosova i kategoricka tvrdnja Tadica da se nikada nece odreci Kosova, nije verodostojna. Po mnogima kosovo ce biti priznato onako kako je  davno Holbruk  rekao da Srbija u UN sa Kosovom nikada nece uci.Ili ulazak EU, ili priznanje Kosova.



Celnici EU  zahtevaju od Srbije dobrosusedske odnose sa svim susedima, ukljucujuci i Kosovo, cime se fakticki  priznaje nezavisnost Kosova. Protagonisti sadasnje strategije odbrane Kosova zagovaraju  borba svim  pravnim sredstvima i medjunarodnim pravima, bez primene sile. Ta politika se pokazala neuspesnom. Ocekuje se da ce  neobavezujuca odluka Medjunarodnog suda biti u korist Sribije, sto prakticno nista ne znaci u daljim  koracima za  privodjenje   sadasnjeg rukovodstva nezavisnog Kosova na pregovore sa Srbijom o daljem statusu Kosova u dobijanju najsire autonomije dosad ne zabelezenu u svetu.. Od te odluke Medjunarodnog suda zavisi i  postupak  preostalih zemalja da priznaju  nezavisnost Kosova. Dosada je Kosovo priznalo 64 zemalje sveta. Bez cvrste odluke o neizbeznom oruzanom sukobu da se Kosovo povrati u pravni poredak Srbije, drugog resenja nema. Resenje Kosova diplomatskim putem  u UN i SB nije na vidiku. Ruskom prisustvom i bazom u Srbiji je  ohrabrujuca okolnost za resenje problema putem sile. Znam da  mnogi ne dele misljenje neminovnog sukoba Srbije i Kosova, da je dosta krvarenja Srbije.zrtava i gubljenja zivota. Sve je to tacno, ali povratku Kosova druge opcije osim rata nema, hteli mi to ili ne. Bez  vojne pobede nema povratka Kosova Srbiji. Ako nam nije stalo do Kosova, resenje je pomiriti se sa statusom qvo.



I pored navedenih gresaka i katasrtofalnne spoljne politike  srpske diplomatije Srpski  politicki vrh smatra da je  postigao znatne uspehe na medjunarodnom planu, demokratskog napretka i standarda drustva. O tome  bolje da  drugi  procenjuje a ne celnici na vlasti. Najveci uspeh se smatra odluka o stupanju na snazi  sengenske vizne olaksice, da Srbi bez viza mogu putovati u zemlje Evrope.. Tacno je da su olaksice viznog rezima stupile na snagu, da se bez viza putuje. A da li je to zaista tako,cinjenice govore da je rezim za putovanja u inostranstvu pogorsan. u odnosu na period kada su za putovanja pobile potrebne vize.Sada se umesto viza postavljaju  uslovi putovanja  od strane svake zemlje, koji su u vecini slucajeva nepremostivi. Trazi se od putnika da za svaki dan boravka u doticnoj zemlji  ima novcanu garanciju od 150 evra, da poseduje poziv i obrazlozenje posete, da da izjavu da nesme raditi i jos koje kakva nepredvidjena iznenadjenja, sto svega toga pre stupanja na snagu  odluke sengenske vize nije bilo Najveca greska oko sengenske vize je to sto je vlada Sebije pristala na odluku da  to ne vazi za Srbe Kosova, cime je zaista doslo do podele medju Srbima na gradjane prvog i drugog reda.



 U uspehe postojeca koaliciona vlada pripisuje sebi  kandidovanje Srbije za ulazak u EU, kao i odmrzavanje trgovinskog sporazuma  Srbije za protok robe i trgovinskih olaksica.Taj uspeh je na stetu srpske privrede u korist evropskih privrednika, koji ce uz carinske olaksice plasirati svoju robu na trziste Srbije. U cemu je i dali je to zapravo  uspeh. Ako se osvrnemo na trgovinske odnose sa Rusijom i uvoz robe nasih proizvoda bez carina u neogranicenim kolicinama na rusko trziste, zasto je izostalo opredeljenje za rusko trziste? Kako to srpsko rukovodstvo moze objasniti i dati prednost  sporazumu  sa Evropom?.Ako te neko vuce za rukav da svoje proizvode, bez ikakvog uslovljavanja prodas po ekonomskoj , stvarnoj ceni kostanja a ti odbijes ponudu i okreces se onome ko ce ti dirigovati cenu proizvoda nije logicno. Ovde nije rec o logici i ekonomskoj racunici, vec ucenama i nedostizno obecanje za  bolje sutra, ulaskom u clanstvo EU.Ako je uslov svih uslova  hapsenje Ratka Mladica i Hadzica, prema svim predvidjanjima ulazak Srbije u  porodicu EU nema izgleda. Nije slucajno sto je Rasim Ljajic podneo ostavku kao odgovorno lice za hapsenje Mladica i Hadzica.



PROZVANI KRIVCI



Govorili smo o krivici pojedinaca u koalicionim vladama od 5-og oktobra  2000 do danas i vinovnike krivica  najzad treba prozvati. Necu ici u  daleku proslost.. Po mom licnom ubedjenju i oceni krivicu za sadasnje stanje zemlje snose:bivsi ministar inostranih poslova Draskovic, ministar Dinkic, ministar Djelic, ministar odbrane Sutanovac, lider LDP Ceda Jovanovic, guverner Jelasic,predsednik Tadic i jedan od najomrazenijih politickih licnosti van koalicione vlade  Canak. Ako bi ih rangirao nekim redosledom i poput irackog novinara  gadjao  ne cipelom vec vojnickom cokulom, na prvo mesto bi  moj cilj bio: Cank,zatim, Ceda Jovanovic, Dinkic,Djelic ,Vuk Draskovic ,Sutanovac Jelasic i na posletku Tadic. Ministru inostranih poslova bih svakako uz male primedbe na rasipnistvo, uputio pohvale za dosadasnji rad i napore na diplomatskom polju na medjunarodnom planu, kao pravom  patrioti za doprinos   ugledu Srbije i odbrani njenih prava. Sa  izvesnom rezervom bi  pohvalio  ministra  unutrasnjih poslova i potpredsednika vlade Ivicu Dacica, koji je postigao izvesne rezultate u obracunu sa korupcijom kriminalcima i mafijasima u zemlji. Objavio je rat  korupciji, kriminalu, mafiji, ali je sve to uzelo  maha i duboke korene u drustvu, te je veoma tesko u dogledno vreme iskoreniti sve te negativnosti danasnje srbije.Najteze je poceti s vrha gde je i najveca korupcija i kriminal.Poceti od samog Dinkica je nezahvalno jer bi poseko granu na kojoj stoji i doveo do pada vlade izlaskom Dinkica iz nje. Za ono sto je do sada ucinio treba mu odati priznanje sa porukom da  dovrsi posao i ocisti drustvo od teske bolesti nezakonitosti  u Srbiji.



Ubedjen sam da ce se mnogi prikljuciti  i podrzati  moju analizi ocena situacije u Srbiji, a ne iskljucujem mogucnost neslaganja pojedinaca sa mojom ocenom stanja u Srbiji. Svaki ima pravo na svoje misljenje, sto je u skladu sa demokratskim principima slobode misli i izrazavanja. Izlaz iz trenutne situacije vidim u novim  prevremenim izborima i  zaokret prema Rusiji i prijateljskoj Kini, koje u medjunarodnim naporima podrzavaju Srbiju po pitanju Kosova i investicijama pomazu Srbiji za izlazak iz recesije.To su jedine dve zemlje koje su nesebicno i bez  nekog posebnog interesa priskocile srbiji u pomoc.

Hvala citaocima na strpljenju i ucescu  u diskusiji o mom vidjenju situacije u Srbiji .

Pozdrav

Vidanovic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments: