06 November 2010

tuzna prica

Subject: tuzna prica




Da bi shvatili ovu istinitu tuznu pricu, podseti cu vas na basnu  COVEK I PAS. Kako su se sprijateljili pas i covek i zasto se  u narodu kaze da je pas veran coveku.  Bilo je to davno, kada je pas  lutao u divljini trazeci prijatelja s kim bi ziveo,kaze basna,  Sreo je lisici i pitao je  da  li zeli da budu prijatelji. i da zive zajedno. Lisica prihvati ponudu.. Kad u noci pas oseti nesto i poce da laje. lisica tada rece psu..Cuti,bre" doci ce vuk i pojesce nas". Pas napusti lisicu i trazi vuka da sa njim bude prijatelj. Naddje  vuka i pita ga da li  zeli da  budu  prijatelji i da zive zajedno. Vuk pristade.Kad u noci, po navici. pas opet zalaja.Vuk  rece.Cuti  cuce te medved i goci ce da nas pojede. Pas  napusti  vuka i potrazi medveda.I medved prihvati  predlog  o prijateljstvu. U toku noci pas ponovo zalaja.Medved rece, cuti, ne laj",cuce te covek i doci ce da nas ubije". Pas napusti i medveda i ode da potrazi coveka., Nadje ga i pita .Covece hoces li da budemo prijatelji i da zivimo zajedno. Covek pristane iprihvati prijateljstvo.. Kad u noci pas opet oseti nesto i zalaja. Covek cuvsi lavez  psa izadje iz  kucesa puskom u ruci i viknu psu, drzigaaaaa i podje  za njim .. Od tog trenutka pas shvati da je naisao na pravog prijatelja, koji se ne boji nicega i od tog trenutka pas i covek postadose pravi prijatelji. Pas stiti  coveka i sluzi njegovim interesima,covek  brine o psu.

Nadam se da  posle ove basne istinita prica koja sledi. potvrdjuje vernosst i  medjusobni odnos  psa i coveka. Dogodilo se to u Montrealu.Covek je kupio malo stene , sorte Labrador.Stenetu nadenuse ime Lilika i od misosti  tepali mu Lili Ziveli su u kuci zajedno vise godina. Lilika postaje pravi  clan porodice  decja ljubimica i clan porodice. Lilika je svakodnevno docekivala i ispracala  decu i  roditelje.. Jedva  je cekala kada ce neko doci kuci Tacno je znala i osecala ko  kada dolazi . Cuceci iza vrata, radosnim lavezom,docekivala je svakog clana porodice. Nocu je bdila nad svakim detetom.Nagovestavala  neprijatnosti u kuci i na svojstven nacin domaci to nagovestavala.karakteristicnim lavezom. neiskljucen sporet,neiskljlucena prgla, ili  ako se neko sunja oko kuce. ili dete u toku noci dobije tenperaturu.

Proslo je tako dosta vremena. Lilika je  dozivela duboku starost. Clanovi porodice primecuju promene kod Lilike.Lilika nije vise onako  zivahan i radostna, spremna za igru .Znala je da  cucne ispred nekog od clanova porodice, a najcesce ispred  glave porodice i tiho zavijajuci, prosto placuci nagovestavala je njen kraj.. Otac porodice  odluci da  liliku povede veterinaru i isprica  njeno cudno ponasanje.. Veterinar pregleda Liliku;i  konstantuje da ima veoma slabo srce i da nece dugo ziveti, da svakog trenutka moze  okoncati zivot. Preporucujem vam da je  ostavite ovde da se mi pobrinemo o Liliki. Suprug nazove telefonom suprugu na poslu i  saopsti joj sta je veterinar ustanovio i sta predlaze. Supruga  rece muzu da  Lilku  ipak dovede kuci da se  clanovi porodice oproste i rastanu ,kao sa clanom porodice. Suprug  povede Liliku kuci. Cim su stigli kuci, Lilika je pocela da sunja po kuci. Od svakog clana porodice  uzela je po neki, deo odece,slozila je nasred dnevne sobe, savila se i legla preko njih. Tuznim pogledom  domacina, koji je jedini bio u kuci ,kao  da je htela da se prosto zahvali za sve sto je cinjeno prema njoj. U zamisljenom zagrljaju i prisustvu clanova porodice zazmuri za uvek. Lilikino srce prestade da kuca  ne docekavsi da  sve jos jednom  po obicaju doceka.

Nacin  na koji se Lilika oprostila od clanova porodice ,koji tog trenutka nisu bili prisutni,[ uzevsi  od svakoga po neki deo odece], zaista potvrdjuje  nesto vise od  ljubavi prema svakom clanu porodice od kojih se oprasta na jedan, po svemu sudeci, jedinstven nacin, koji zasluzuje paznju  i objasnjenje  tog fenomena i instikta prema coveku i clanovima porodice. U  citiranoj basni ima istine. Posle lutanja od  jedne do druge  divlje zveri u potragom za prijatelja, pas  je u coveku nasao prijatelja i ostao mu veran do kraja zivota.

Pas je danas u sluzbi cobeku svojim sposobnostima; inteligencijom, culom mirisa, vidaim i drugim osobinama, treningom nezamenljiv kod otkrivanja, recimo droga. Bas zbog svojih  osobina pas se danas koristi  na mnogim zadatcima u sluzbi coveku. Postoje  razne vrste pasa;labrador,Vucjak,Bernadinac,Golden Triver,Sarplaninac,Buldog,Lisicvar,Lovacki Ker,jazavicar, i druge vrste u sluzbi coveka. Specijalno trenirane vrste pasa sluze kao vodici slepim osobama,cuvari stada ovaca i gonici stoke, tragaci divljaci.S toga se s pravom moze reci,kako se u narodu kaze da je  pas veram coveku, sposoban da se podvrgava i prilagodjava njegovim interesima. Slucaj Lilike je mozda jedinstven , koji pobudjuje posebnu paznju i objasnjenje tog fenomena.
Vidanovic


 

 

 

No comments: