06 November 2010

МАРКО КРАЉЕВИЋ ХРВАТ?

 

 

 

Description: _CMN_PRINT

 

КОЛЕКТИВНО ЛУДИЛО
МАРКО КРАЉЕВИЋ ХРВАТ?

Пише: САВА ВИДАНОВИЋ

      Народ без историје, порекла и традиције да би остао и опстао склон је присвајања туђе историје, прошлости и врлине. Народ који заиста нема прошлост којом може да се похвали и инспирише своја будућа покољења, васпитавајући их на примеру других,  није ништа друго до подвала властитој нацији.
       Ко је тај народ? То је народ без историје, репа без корена,тиква без корена. Спреман на својатање свега онога што  сами немају. Примере других народа  својатају ради величања своје нације. У том подухвату дубе на трепавице само да би успели у својим обманама не само свог народа већ и света. Реч је о хрватским  теоретичарима и" научницима", који стварају историју свога народа. Испредају разне теорије о свом постанку и пореклу: да су најстарији народ планете, да потичу са простора некадашње Персије и да немају ништа заједничког са теоријом Јужних  Словена. 
       Да су њихови преци познати  морепловци и да су Симе и Мате први доспели до Северне Америке и да су оци америчке нације, заправо да су први становници  Америке хрватског порекла. Убрајају себе у најстарије, најкултурније  и цивилизоване народе планете, што поткрепљују чињеницом да су Хрвати измислили КРАВАТУ, која по њима  и добила назив Кравата. Да њихова данашња шаховница датира из Персије, коју је њихов творац ЛИЈЕПЕ ЊИХОВЕ Туђман, приликом једне посете тој древној држави приметио ћуп са украсом шаховнице, те на основу тог  симбола на ћупу темељи порекло Хравта из некадашње  моћне државе Персије. Не заборавимо да је Туђман набеђени историчар и да му треба" веровати". Хајде да  поверујемо у те наивне приче, да су пореклом Персијанци, да су измислили кравату, пронашли Америку и да су Американци пореклом Хрвати и ако себе сматрају најкултурнијим и првим цивилизованим народом,где су трагови те цивилизације и културно историјског наслеђа?. Где су ти њихови великани и идоли? Зашто својатају српске великане светског гласа, као Иву Андрића, Пупина, српске Краљеве, династије Мрњавчевића и историјске личности. По хрватском научнику Симундићу, највећи хрватски јунак  је Краљевић Марко, који потиче из истог места ОПАНЦИ-Ловрић из  Имотске Крајине одакле је и Симундић. Да су српски владари, Краљ Вукашин, Урош, Хрвати  из племена Мрњавчевића, да је Цар Душан када је ловио  срео  јунаке Мрњавчевиће и повео Вукашина, браћу и Вукашиновог сина  Краљевића Марка у Македонију и дао  им  велике посед земље на управљање. Све ове "научне тезе" Симундић темељи на основу некаквих имена места и  људи... Народно предање и присвојени  српски епос Мате Симундић  подводи под историјске чињенице.

ЕВО  ШТА О МАРКУ КРАЉЕВИЋУ КАЖЕ МАТЕ СИМУНДИЋ:

   "Мрњавчанима и осталим Ловрећанима годило је док су читали насловљену пјесму. Себе видјеше у њој. Разумије се, бијаху поносни због тога што се глас о њима чује надалеко, што је из њихова гнијезда испрхнуо најславнији јунак наших народних пјесама. Није шала: њихов потомак би утемељитељем једне династије и уједно дадоше велика јунака Марка Краљевића. И он главом рођен је у Мрњавцима, тј. у Ловрећу. О Марку Краљевићу пјева цијели један циклус народних пјесама. Певало се и о  старина Новаку, али нити један ни приближно колико Марко Краљевић. Марко је у пјесмама оличење поштења, храбрости, јунаштва, праведна суца, помагача сиротиње, свега онога што су наши људи осјећали и жељели у својој тешкој прошлости. У невољи су одавали одушка у изградњи личности свога идеала. А знају и за њим син  и македонске народне пјесме. У њима је он Марко Крале. Па када је тај и такав јунак главом и брадом рођени Мрњавчанин и Ловрећанин, онда је разумљив њихов понос и усхит."Тако казе велики науцник Симундиц.

КО ЈЕ МАРКО КРАЉЕВИЋ?

      Марко Краљевић је син српкиње мајке Јевросиме, историјско- легендарна  личност по мери многих народа, својатана од  Бугара, Македонаца и Хрвата. Краљевић Марко је  у народним песмама опеван као идеална личност, моћна  да реши све проблеме са којима су се народи  суочавали у прослошти. О КраљевићуМаркуу су се певале јуначке песме, читав један циклус. Овде Симундић  прелази  некадашње границе Аустроугарске империје у којој је свака позната личност пре свега Хрват и каже да су се наше  народне песме, мисли на Хрватску оКраљевићу Марку, певале и у Македонији и  Србији. Симундић свесно  својата српске народне песме о Краљевићу Марку, које су певане ван Хрватске. Узима за право да истакне  важно хрватско учешћеу самом КОСОВСКОМ БОЈУ 1389. године.Краљевић Марко је, иначе.  турски вазал.
        Даље своје научне закључке о Мрњавчевићимаи Марку Краљевићу, Симундић темељи на  примеру Андрије Качића и његове збирке народних песама под насловом  '' Разговор угодни народа словинскога '', тиме што је на првој страни ставио песму о Мрњавчевићима:
       У збирци  народних песама "Разговор угодни народа словинскога" Андрије Качића издатој 1756. године у Венецији, како каже Симундић, на првој страни стављена је песма о Мрњавчевићима, Вукашину и Урошу, који потичу из Ловреча из засеока Мрњавци, те отуда и будућа династија Ловрећкога рода -Мрњавчевића-.засеока, рода, који потиче из Хрватске. Иначе Андрија Качић Миошићсе бавио историјом Хрватске и  осталих словенских народа.
      Песма  гласи:                                           
Гоји мајка три сина нејака                                         
у Ловрећу ниже Опанака:
једном име Угљеша бијаше                                          
а други се Гојко зовијаше,
трећи бише дите Вукашине,
баш бабајко Краљевића Марка
Биху дица рода господскога,
господскога, али убогога.
Бабо им се Мрњавац зовише,
он старином Хервеговац бише,
од Ловрећа града бијелога
оданлем је племе Краљевића
       И тако, по Симундићу, ми остадосмо без династије Мрњавчевића и Краљевића Марка, кога је, како каже Симундић, највероватније  Вукашин , као дете превео  у Македонију.
         Нема јунака и нема Хрвата којег су хрватске гусле толико опевале као СРБИНА Марка Краљевића. Питају се многи, да ли је Марко Краљевић доиста Србин? Србин није, доказује нам хрватски знанственик и језикословац МАТЕ СИМУНДИЋ. Марко Краљевић је Хрват из Имотске краине, каже Симундић, тачно из оног истог мијеста - Опанци-Ловрић, где се Симундић  родио. Па кад он то каже хајде да му на реч  верујемо. Али Симундић покушава да побије историјско мишљење о пореклу Мрњавчевића, па  каже" историкске чињенице повезане с народном предајом, немогуће је избрисати.

   
    Своје тврдње Симундић, даље темељи на  тезиисторичара Анте Ујевића да је по предању на пролазу кроз Имостску крајину, српски цар Душан из села Ловрића одвео браћу Мрњавчевића. Да је то  и хрватско и српско предање. Каже, народ прича ,да је Душан лов ловио  на Ловрећу и да се тада срео са јуначким представником Мрњавћевица -Вукашином, заволео га и са собом повео у Македонију, заједно са сином Марком, браћом Угљешом и Гојком. Населио их је на  југоистоку своје државе и дао им велике поседе .

БИТКА НА КОСОВУ

      Битка на Косову се данас оспорава да то није битка српског народа и Турака, већ по  неким америчким медијима, да је реч  ХРИШЋАНСКОЈ КОАЛИЦИЈИ, сличној НАТО савезништву, коме су приступили  Хрвати, Мађари, Албанци, Бугари, Грци и да се не зна  бројчано учешће појединих народа у самој битци на Косову, нити број Срба под вођством Кнеза Лазара. Хрвати истичу да  су са војском Краља Твртка  у Косовској битци учествовали   и Хрвати  крсташи под вођством Бана Ивана Палижна. Под влашћу Краља Твртка у то доба била је  читава  Далмација са, како  Хрвати,кажу чистим хрватским пучанством.То  даје за право Хрватима да тврде да су  имали велики удео у Косовској бици, па отуда међу Хрватима  тако велика популарност Косовске битке. Отуда и тврдња Хрвата да  је Косовски циклус песама о Косовској битци и Краљевићу Марку  дошао преко преживелих  бораца, инвалида  који  заменише копља  и сабље   јаворовим гуслама.
         Колико је то тачно да су се не само Хрвати, већ и Бугари, Грци , Албанци, Хрвати борили у алијанси са Србима против Турака, мало је веровати. Грци и Бугари  окупирани су  пре  битке на Косову.. Албанци су ратовали на страни Турака против Срба. У осталом  нека  се о томе   изјасне меродавни историчари.
       Хрвати истичу да  су учествовали  у два рата на Косову 1440 и 1448 у којима  Срби нису учествовали. Сукобили су се са Турцима под командом  Мађара  Сибињанин Јанка 1448 а 1440, оба пута као окупатори  српских територија у саставу мађарске војске.. Хрвати за Косово кажу да је  део хрватске душе и тела, да су га посећивали дубровачки трговци и населили Јањевци, који до данашњег дана нису нити Турци нити Срби асимиловали. Како кажу на Косову су Хрвати живели, ратовали трговали, на Косову су налазили надахнућа за за стварање јуначке епике  са својим Краљевићем Марком и Сибињаним Јанком. Краљевић Марко је хрватски  супермен .
       И даље упорно тврде да је косовски циклус јуначких песама  искључиво генијална творевина српског народа , потпуно депласирано мишљење .Признају да оквир песама, понекад може бити српски, али су оне по свом духу чисто Хрватске.Краљевић Марко и Сибињанин Јанко у Хрватској епици су толико похрваћени, да говоре хрватским језиком. Шта вреди  када  рец – ПОХРВАЋЕНИ - ипак говори супротно, да су  само пусте жеље и вапај за оним што они немају. Морају да  присвајају да би опстали.
      У својој  историји Хрвати су увек биле нечије слуге, хабсбургшке  и аустроугарске  монархије. Били  коњушари и чистачи ципела тадашњих официра, док су Срби Крајишници бранили  те империје од  најезде Турака ка Европи. И у  Првом и Другом Светском рату Хрвати су на погрешној страни. Хитлер им  даје  независну државу НДХ. После распада СФРЈ у знак захвалности Немцима певају ДАНКЕ ДОЈЧЛАНД,  што им створише ЛИЈЕПУ ЊИХОВУ . Срби су увек били на правој страни у свим ратовима, поднели највеће жртве и пустошења. Увек су водили одбрамбене ратове, били пример како се брани слобода и отаџбина и због тога  кажњавани најстрожијим казнама од међународне заједнице и Нато до данашњег дана.Не само Хрвате, већ и друге народе Срби надахњују  храброшћу.  По западној доктрини Срби су криви за све ратове, да су геноцидан и злоциначки народ и као такве их треба  брисати са лица земље. НАТО агресији то није пошло за руком. Зато се пошло  другим путем - кидањем српске територије комад по комад. Данас Космет, сутра Војводина, прекосутра Стари Рас и даља регионализација  Србије на 6 ,7 области до коначног уништења.Тренутно српско руководство је у служби запада, спремно  да оствари западни циљ - нестајање српске државности и нације. Срби су, срећом, неуништиви.

 

 

No comments: