06 November 2010

spomenik stevanu nemanji

GOSPODINE MEHO, PREDSEDNICE DREVNOG RASA

Nicim nije opravdan vas stav i vasih predhodnika da se ne podigne spomenik tvorcu srpske drzava i loze Nemanjica,u prvoj srpskoj prestonici, gradu Rasu u kojoj vi danas zivite.Iluzorno je iznalazenja razloga  odbijanja zahteva udruzenja RAS za podizanje spomenika prvom srpskom vladaru dinastije Nemanjica. Neostvarljiv je  Ugljaninov san smatrati da se zivi u  nekoj vasoj buducoj drzavi van Srbije.To  je nedopustivo..Zato vas pozivam u ime Srpsko Kanadskog Udruzenja u Montrealu,doslednih potomaka Nemanjica, podrzavajuci zahtev udruzenja RAS, da  udovoljite   njihovom zahtevu i bez odlaganja  sa vasim blagoaslovom spomenik Stevana Nemanje ugleda svetlost dana.Njegovom spomeniku je mesto u RAS-u prestonici prve drzave  Srbije, i loze Nemanjica. Ne gubite iz vida da je drzava RAS, koja je stekla zapazen ugled  medju narodima  na prostorima sadasnje  Evrope, ponos srpskog naroda. Dusanov Zakonik, jedan od najsavremenijih zakona  tadasnjih evropskih naroda i danas se citira  na Soprboni, kao najsavremeniji zakon toga doba. Dobro poznata je civilizacija i dostignuca loze Nemanjica od koje su evropski narodi imali sta da nauce .Vlastela loze nemanjica je odevena svilom i kadifom. Sluzila se sluzila  srebrnim excegom, dok   vlastela evropskih naroda u to vreme  za takav luksuz nije  znala. Umesto srebrnog excega sluzila se prstima.Umesto svile i kadife nosila  grubu koznu odecu sa  rogovima na glavi. Danasnji savremenici nepoznavajuci  istoriju , srpsko nasledjei kulturnu bastiu Srbe nazivaju gorstacima i divljackim narodom.

Sam Stevan Nemanja vladao jeRaskom  4 decenije a loza nemanjica vekovima , za cije vreme Srbija je postigla vrhunac svoje moci. Na  Nemanjinim vladarskim sposobnostima i tekovinama drzavnosti i vi gospodine Meho, danas kao gradonacelnik Novog Pazara ,prestonice srpske drzave  Raske , prestonice drzave Stevana Nemanje,trebate biti ponosni na istorisku proslost grada  na cijem ste celu danas. Zivite u Srbiji istoriskom gradu Nemanjicke drzave . Trebate  se dostojno oduziti prvom srpskom vladaru, koji zasluzuje spomenik bas na tom mestu, u srcu danasnje raske oblastibiti. Zato se morate  osloboditi svih iluzija, upotrebite svoj autoritet,i bez odlaganja  spomenik Stevana Nemanje zasluzeno nadje na zahtevnom mestu.Tim cinom u ime srpskog naroda oduzicete se slavnom prvom srpskom vladaru. Desetogodisnjem  neprihvatljivom odlaganju podizanja spomenika Stevanu Nemanji nema vise mesta. Dosadasnje odlaganje i navedeni razlozi poprimaju neprihvatljivu latentnu politicku motivaciju, kojoj nema mesta naprostoru kolevke srpstva. Srbija jer dosta kidana i ranjavana.

Takodje apelujem na odgovorne drzavne institucije i pojedince na vlasti da se na najvisem drzavnom vrhu, razmotri postavljanje spomenika Stevanu Nemanji na  trgu u ulici Stevana Nemanje u Novom Pazaru,istoriskom gradu i prestonici prve srpske drzave Ras, danasnjem Novom Pazaru.. Odluku najviseg drzavnog organa Vlade Srbije i Narodne Skupstine  sprovesti  u praksi ,bez daljeg odlaganja. Rasko -prizrenska oblast je sastavni deo Srbije i briga drzave za ocuvanje istoriskog nasledja i obaveza.

Clan Upravnog  Odbora SKU-Montreal

Sava Vidanovic

On 7-May-10, at 9:43 AM, Dobrosav Nikodinovic wrote:



 Удружење грађана РАС Нови Пазар

Омладинска 44

Број 12-4-1/10

Нови Пазар

12.04/ 2010.

тел. 020 312 996

 

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ НОВИ ПАЗАР

ОДЕЉЕЊЕ ЗА УРБАНИЗАМ УПРАВЕ ГРАДА НОВОГ ПАЗАР

ГРАДОНАЧЕЛНИК ДР МЕХО МАМУТОВИЋ

                     

                                                                           НОВИ ПАЗАР

                                                                                                  улица Стевана Немање број 2

 

Предмет:

Пети захтев за  дозволу да се постави

Споменик Стефану Немањи у Новом Пазару

у улици Стевана Немање број 2

 

Иницијатива Удружења грађана РАС да се подигне споменик Стефану Немањи у Нoвом Пазару покренута је давне 1990. године.

Удружење грађана ,,РАС'' Нови Пазар је 2004. године код вајара Коље Милуновића на-ручило је бисту Стефана Немање, бисту је излила ,,Ливница браће Јеремић''. Општини Нови Пазар поднели смо четири захтева за дозволу да се Споменик Стефана Немање пос-тави у улици Стеван Немања број 2. На све ове наше захтеве Општина је одговрила обич-ним обавештењем на следећи начин:

- на први захтев није одговрено,

-на други  захтев је одговорено да урбанистичким планом Новог Пазара није превиђе-но постављање било каквих споменика у граду,

-на трећи захтев је одговорено да  место које се тражи за постављање споменика Сте-фану Немањи предвиђено је за паркирање аутомобила радника општинске управе,

- на четврти захтев је одговорено да наш захтев није комплетиран, без даљег образло-жења.

Сада, после 6 година чекања, подносимо комлетан пети захтев за дозволу да се постави споменик Стефану Немањи у Новом Пазару у улици Стевана Немања број 2,  испред седи-шта управе Општине Нови Пазар.

Знамо да споменици нису грађевински објекти, већ спадају у категорију уређење прос-тора  и да за то није потребна грађевинска дозвола и да разлог одбијања наших бројних за-хтева није урбанистичке природе.

 

Образложење захтева

 

1.                Стефан Немања је оснивач државе Србије која у континуитету постоји и данас,

2.                Седиште те основане државе је било у граду Расу, који је био на простору дана-шег града Новог Пазара, а чије име је промењено 12. маја 1496. године у Јени Базар, садашње име Нови Пазар. Град РАС је био главни град државе око 140 година, а краљ Милутин га одавде преселио  на Косово у место Пауне код При-штине,

3.                Стефан Немања, велики жупан, у рангу краља, владао је преко 38 година, орга-низовао све институције државе - управу, војску, државну веру, привреду, (трго-вину, рударство, занаство, грађевинарство), уметност, писменост, здравство, до-био је међународно признање Рашке, а његовог наследника краља Стефана Првовенчаног крунисао је папа 1217. године. Овде у РАСУ  је рођено 6 краљева и Свети Сава, овде су сахрањени краљ Урош I и краљ Драгутин,

4.                Овде су се одиграли веома значајни историјски догађаји који чине темељ државе Србије, остали су бројни споменици немањићке културе – рашанске цивилиза-ције, који имају значај светске културне баштине. Једном речи, да није било Сте-фана Немање не би било ни државе Србије, ни српског народа, ни Општине Но-ви Пазар. Стефан Немања је отац српске државе и српске нације, најзначајнија личност српске историје. Вековима се све то намерно игнорише и гура у забо-рав.

5.                Стефан Немања је рођен 1113. године, а умро 1200. године, пре 810 година, сах-рањен у својој задужбини Манастиру Студеници. Ово је први и једини споме-ник који му подиже захвална Србија.

6.                Апсолутно је логично, морално оправдано и пожељно да се споменик оснивачу српске државе великом жупану Стефану Немањи подигне у Новом Пазару, седи-шту власти државе коју је основао, где је провео цео свој век и владао до пред крај своје смрти.

Подизање Споменика Стефану Немањи у Новом Пазару је јединствена прилика за градоначелника Града Новог Пазара, носиоца највише фунције власти у овом граду  држа-ве Стефана Немање, да као домаћин буде носилац активности око подизања овог Споме-ника и организује достојанствену примерену свечаност откривања Споменика, која би би-ла највећи културни догађај Новог Пазара од смрти Стефана Немање до данашњег дана. Свако друго схватање и сваки други поступак био би нон сенс и велика политичка грешка која би јавности отркила мрачну позадину политике која се води у Рашкој области.

За конкретну прославу откривања Споменика Стефану Немањи у Новом Пазару  би требало сачинити и спровести детаљан програм свечаности на којем би, поред остлог,  учествовали највиши званичници Републике Србије, а председник Тадић би открио Спо-меник Стефану Немањи у Новом Пазару.

Овај захтев је достављен:

1.                Председнику Републике Србије Борису Тадићу,

2.                Предсенику Владе Србије Мирку Цветковичћу,

3.                Народној Скупштини Републике Србије,

4.                СИНОД-у Српске праволсавне цркве,

5.                САНУ

6.                Удружењу књижњвника Србије

7.                Средствима информисања.

 

Прилози захтеву:

1.                Пројекат Споменика Стефану Немањи у Новом Пазару са ситуацијом,

2.                Сагласност Завода за заштиту споменика културем у Краљеву,

3.                Препорука председника Бориса Тадића,

4.                Препорука САНУ.

5.                Препорука УКС

 

                                                                                                Удружење Рас

др Добросав Никодиновић

                                                                                               председник

 


Von: sava vidanovic <vidanco@bell.net>
An: ANTIC.org-SNN <miroslav@antic.org>; badaska@mail.ru; `@yahoo.com; balkaniyum webmaster <webmaster@balkaniyum.tv>; Aleksandar Pantelic <acapantelic57@hotmail.com>; Diana Todic <diana_td@hotmail.com>; ss@yahoo.com; Svetlana Perovic <ceca.perovic@beotel.net>; Sinisa Djordjevic <sinova52@gmail.com>; Milan Kasic <mkasic@telus.net>; Dobrosav Nikodinovic <dnikodinovic@yahoo.de>; MIodrag Trajanovic <trajanovicmiodrag@yahoo.com>; minja@yahoo.com; Slobodan Mitric <the.serbianarmy@yahoo.com>; Nikola Janic <janic@telia.com>; milo_noz@hotmail.com; Boban Minic <bobanminic.as@gmail.com>; nebojsa@exstra.co.nz; miodrag@yahoo.com; marco.laila@videotron.ca; Vesna Mijailovic <vesnamir@yubc.net>; m.rancic@live.com; Slobodan Mitric <slobodan-radojev-mitric@hotmail.com>; J.E. <zigomatica@videotron.ca>; Tika Jankovic <Tika.Jankovic@Micrel.Com>; jude.bien-aime@cgi.com
Gesendet: Freitag, den 7. Mai 2010, 5:58:26 Uhr
Betreff: poglrdaj i ne placi

Milioneri,TajkuniSarici, vlastodzsci ,pogledajte i smilujte se nad sudbinom ove dece.Zapitajte se  da li je moguce da  u Srbiji u 21. veku  postoje ovakvi primeri zivljenja. Poglrdaj pod uslovom da ne pustis suzu.

Gospodine Branko, zas;uzujes NOBELOVU NAGRADU

Vidanovic

субота, 01. мај 2010, 18:25 

Квадратура круга

У мaтeмaтици, нajвeћa зaгoнeткa je квaдрaтурa кругa. У живoту, то je чoвeк ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments: