06 November 2010

covek bez obraza

ar

 

 

Description: _CMN_PRINT

 

Description: Саав Видановић
Пише: САВА ВИДАНОВИЋ

        После толиких  увреда нанетих српском народу у својим изјавама америчким медијима, амерички потпредседник Џосеф Бајден, после свега, имао је образа да посети Србију и  без гриже савести  и извињења погледа у очи  српском народу. 
       Бајден није бирао речи увреда на рачун српског народа. И после свега се обрео у Србији да се можда увери, да ли су Срби заиста злочинци, убице албанске деце, простаци, агресори, фашисти и да ли заиста  заслужују концетрационе логоре, или промени мишљење и покаје се  за све што је на рачун Срба рекао.Он пре свега, ако би имало има карактера, не би требао ни да  помисли  да посети Србију , нити   да му се дозволи да званичмо посети Србију. То  може учинити само човек без стида и образа и бити дочекан са највишим почастима  од српске политичке елите, која је  пресла преко нанетих увреда, погазила све пале зртве у агресији НАТО на Србију. Иако знају да је и Бајден у многоме заслужан за све жртве, проливену крв и разарање земље Србије, примљен је уз највише државне почасти, као велики пријатељ.

       Очекивало се да ће Бајденовом посетом наступити нова страница историје пријатељских односа Србије и САД. Да ће пренети нове поруке пријатељства председника Обаме, који је својим  инагурационим говором најавио нову еру у односима  САД према свету. Ниједним  гестом Бајден није потврдио Обамине речи да  ће његовом посетом настати нови односи према Србији и проблема Космета. Напротив, Бајден је рекао да  је независност Косова решена ствар и да Србија треба да гради  добре новосуседске односе са Косовом. САД неће приморавати Србију да призна Косово, и да је неће уцењивати Косовом за улазак у ЕУ. Косово никада више не може бити саставни део Србије и да Србија  не може спречавати признату државу Косово у  међународне светске интеграције нити  у ММФ.  Приоритет Бајденове посете Београду је приступ у чланство НАТО пакта. Министар одбране Шутановац је подржао  предлог Бајдена да Србија треба да приступи чланству у НАТО пакту, као услов уласка Србије у ЕУ. Чуле су се  многе оштре критике опозиционих партија Србије на  рачун Шутановца. Шутановац а ни постојећа влада, не може донети одлуку о приступању НАТО пакту. Опозиција истиче да о томе  народ Србије мора да се изјасни на  референдуму. 
       Према програму  посете Бајден је поред  сусрета са политичким врхом Србије,Тадићем, Цветковићем и Шутановцем, требао  је да  посети и српски парламент. До тога није дошло, пошто  се дошло до закључка да би  га дочекале  непожељне реакције  од стране  посланика  Србије, пре свега као персона  нон грата.
      Да би се  спречио сваки непредвиђени инцидент приликом  Бајденове посете  било је незапамћено обезбеђење, које  Београд до сада није доживео. Многе улице су  блокиране за сваки саобраћај. Сви летови отказани  су 2 сата  пре  и два сата по слетању Бајдена на  аеродром Никола Тесла у Београду.. Кнез Михајлова  улица, у којој се налази америчка амбасада, била је потпуно блокирана, вече пре доласка Бајдена. Представници МУП-а Србије су непрестано дежурали. Приступ пролазницима је забрањен. Вече пре  доласка Бајдена, сва паркирана возила с једне и друге стране су евакуисана популарним Пауком.Пошто сам тог дана морао да путујем преко Минхена за Канаду још у 4 сата сам морао да кренем  на аеродром Никола Тесла, да бих избегао  блокаду и на време кренем за Минхен.

     Размишљао сам о томе, да ли ће се неко сетити да кордон аутомобила усмери Немањином да се " пријатељ" Бајден увери  у рушилачко дејство НАТО агресије  и види страшне призоре дејства  НАТО Томахавка на  зграду  Генералштаба и зграде преко пута.Због јаког обезбеђења  изненађења није било. Једино је Ратибор Тривунац јавно спалио  америцку заставу и због тога био затворен. Приликом саслушања потврдио је да се не каје што је запалио  америчку заставу и да ће то увек чинити кад год му се за то укаже прилика. Неко од присутних приликом саслушања је добацио "боље да си запалио амбасаду него заставу".Било како било и овај инцидет  са паљењем  америцке заставе на јавном месту је симбол мржње српског народа према Америци и НАТО агресији.
       Бајден је након Београда  посетио Приштину и приликом је  поздрављен бурном добродошлицом од стране Албанаца. У изјави за јавност Бајден је рекао да  је Косово реалност и да је независно Косово за Америку завршена ствар. Бајден је приликом званичне посете Приштини одликован највећим одликовањима такозване државе Косово.

ИЛУЗИЈЕ О  КОСОВУ

         Садашњи став владе Србије, да је Космет саставни део територије Србије, и да Србија никада неће признати његову независност, мало ко у то још верује. Што време више пролази Косово поприма све атрибуте државности. Косово је признало до сада  93  светске државе. Тадић чини велике грешке, које иду у прилог независном  Косову. Вуче непромишљене потезе. Дозволио је окупацију ЕУЛЕКС-а над читавом територијом Космета сагласношћу у  СБ УН, да контролу над Косметом преузме ЕУЛЕКС  на основу резолуције СБ 1244. То значи теоретски а не и у пракси да је Космет саставни део Србије. Одредбе резолуције 1244  су мртво слово на папиру. Ниједна одлука из те резолуције није испоштована.Српско руководство, заправо никада није инсистирало на спровођењу резолуције. Његово начело је, борићемо се свим правним средствима да сачувамо Косово. ЕУЛЕКС спроводи одлуке Артисаријевог плана, што се на свакодневним примерима  то показује.Тадић све што  је до сада могао рећи, као реакције на дешавања на Космету је   његова крилатица" ми никада нећемо признати независност Косова.Борицемо се дипломатским средствима, без примене силе, да вратимо Косово у правни поредак Србије".
       И док   Албанци на Косову  стварају армију, и наоружавају се уз помоћ запада, Тадић и Шутановац још увек  уништавају  српску армију. Сетимо се шта су говорили Тадић и  Јеремић, да никад неце дозволити Косову да се интегрише у међународну заједницу, да никада неце дозволити чланство у ММФ. Када се то догодило, све што је  Тадић могао рећи а то је да је то неминовност. Косово је постало члан ММФ-а, а да парадокс буде још већи, Србија мора отплаћивати све досадашње дугове према иностранству. Од 2002 до 2009 Србија је платила 427 милиона долара косовског дуга.. Још ће морати да исплати 1.1 милијарду долара дуга и после пријема у ММФ. Уколико  Србија одбије плаћање дуга, значи аутоматски признаје независност Косова. Данас ЕУЛЕКС уводи  царину на проток робе из Србије и опет ништа. Све што је речено је да  треба разговарати са ЕУЛЕКс-ом. Чак се  позивају грађани Косова српског пореклла на уздржљивост од протеста и нереда.
       Једини адут за питање независности Косова за Тадића и Јеремића је одлука суда правде  која се очекује ове године. Иако би то била само саветодавна одлука, која не обавезује, наши политичари сматрају да би то било решење на основу кога би се  зауставило даље признање Косова од преосталих земаља и да би се политичким деловањањем Косово вратило у правни поредак Србије. Интереси западних земаља на Косову, као једина опција је независност. За Косово се каже да је други Кувајт по рудном богатству  и минералима укључујући и резерве нафте. Поред тога  Косово је  важна стратегијска тачка за деловање у новим освајачким амбицијама и улоге светског жандарма. База Бонстил је доказ свему томе. Албанци Косова теже ка остварењу  давно зацртаног циља, не само независност Косова, већ и стварање велике Албаније, почев од северне Грчке, дела Македоније, Црне Горе и српских територија све до Ниша. У томе имају подршку запада. Нови ратни пожар је неминован. Једно питање се намеће: ако до тога дође чиме ће се Србија бранити? Да ли ће  садашњи борци баба јулиног пука бити у стању да бране отаџбину. У Врњачкој Бањи сам срео доста  регрута на одслужењу војног рока у баба јулином пуку у сервисној служби пацијената у Меркуру. На питање, зашто сте се одлучили да не идете путем ваших предака и честито одслужите војни рок, спремни да сваког тренутка станете на бранику  отаџбине? Ко  још на то у Србији мисли, то је прођлост -уследио је одговор.

 

 

 

No comments: