06 December 2013

Tuga: Kao maratonac osvojio 30 medalja, a spava u šupi na groblju

 

Gde ste sada tajkuni i milioneri sa vise milionskim primanima da se smilujete i pokrenete akciju pomoci ovom mladicu. Ako mozete trositi nekoliko hiljada evra namuzici na  svadbenim veseljima  zasto nebi se odazvali i humanitarnim akcijama.Drzavo i opstinski organi, imate li sluha da cujete  ovu tuznu pricu i sudbinu mladica Lazara Risara i njegove porodice. Gde je ministar sporta,kao poznati sportista da se zainteresuje za ovog mladica i  ukaze mu se odgovarajuca pomoc i paznja kao sportisti. Mnoge zemlje bi zelele da imaju ovakvog perspektivng sportistu. Sramota drustva i odgovornih koji  ne vode  nimalo brige o ovakvim slucajevima. Gospodine Stankovicu,zainteresujte se za sudbinu  Lazara i napravite jednu reportazu o ovom mladicu u vasoj emisiji Kvadratura kruga. Pokrenite inicijativu za  pomoc  porodici Lazara i njegove porodice. Do sada ste u vise navrata imali uspeha u ovakvim socijalnim slucajevima. Vase emisije su veoma popularne i gledane. Verujem da ce akcija s vase strane uroditi plodom. Upucujem apel i svim dobrim ljudima koji su u mogucnosti da pomognu ovom mladicu i njegovoj porodici.U ovim  hladnim zimskim danima  boraveci u toplim  prostorijama i posteljama, pomislite kako je Lazaru u  hladnoj supi. Ujedno se obracam i Srpskoj dijaspori sa apelom da prema mogucnostima pritekne u pomoc porodici Lazar.Autor texta  i gospodin Stankovic be pod hitno trebali da  najave ziro racun na koji bi se  pomoc mogla dostavljati.

Verujem u dobre ljude da  ce se odazvati ovom pozivu.

Pozdrav svim donatorima pomoci.

Vidanovic

 

Tuga: Kao maratonac osvojio 30 medalja, a spava u šupi na groblju

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/425215/Tuga-Kao-maratonac-osvojio-30-medalja-a-spava-u-supi-na-groblju

Alo! | 05. 12. 2013. - 16:49h  17:57h Komentara: 210

Bez dana treninga Lazar Rišar je 2011. istrčao "Somborski maraton" u probušenim cipelama i iznošenim farmerkama, a samo dve godine nakon toga trčao je više od 30 maratonskih trka i osvojio skoro isto toliko medalja, što za plasman, što za učešće u takmičenjima. Za razliku od svojih kolega atletičara, Lazar gladuje i noći provodi u šupi bez grejanja na Malom katoličkom groblju u Somboru.

Lazar Rišar u svojoj "sobi"

Kada je pre dve i po godine novinar Milan Stepanović u "Somborskim novinama" pokrenuo malu medijsku lavinu novinskih natpisa i TV emisija o mladom i siromašnom maratoncu Lazaru Rišaru, na trenutak je izgledalo da se sreća i ljudska solidarnost konačno osmehuju ovom somborskom mladiću.

 

On je 2011. istrćao "Somborski maraton" (odnosno polumaraton od 21,1 km). Od kolega maratonaca, koji su istinski i nesebično bili solidarni prema njemu, dobio je potrebnu opremu za trčanje, nastavio je prekinuto školovanje i dogurao do srednje škole, ali su brojna obećanja o pomoći somborskih institucija (pre svega Grada i Centra za socijalni rad) ostala samo mrtvo slovo na papiru.

 

Lazareva osmočlana porodica i dalje živi u oronuloj jednosobnoj kućici (jedna soba, predsoblje i kuhinjica, bez kupatila) na Malom katoličkom groblju u Somboru. Lazar, kao najstariji od dece, spava u šupi za drva, bez grejanja, na temperaturi koja noću ide ispod nule.

 

 

- Uzmem ikonicu i molim se dok ne zaspim - priča Lazar kako izdržava hladnoću.

 

On redovno trenira i učestvuje u svim trkama gde ga pozovu i povedu starije kolege iz somborskog ARK "Maraton".

 

- Uglavnom gladuje. I smrzava se. Ipak, ma koliko zvučalo patetično, u našem današnjem okruženju prepunom loših vibracija, čistije srce i vedriju dušu od Lazareve nisam sreo - kaže Milan Stepanović.


Sa sve one koji bi Lazaru mogli da pomognu na bilo koji način, bilo da se radi o toploj odeći ili posteljini, njegov broj telefona je 064/543-73-10.

 

 

No comments: