12 October 2013

Министарка здравља на платном списку Американаца!

 

Da li ce odluka Munistra Finansije Krstica uticati na ministarku zdravlja Sladjane Djukic Dejanovic da se smanje njena primanja, ili ce i alje nastaviti po starom, da prima nekoliko plata i tezgari na sve strane. Da li taj novac prima ispod stola ili je na platnom spisku tih institucija?. Zbog svega toga grize je savest i iz nacionalnih pobuda ne moze da odbije honorar od 700 evra  kao savtnik Galenike.Kako sama kaze ,nije mogla da odbije taj honorar jer zaboga sta bi svet rekao radi za inostrane firme a  nebi pomogla  domacoj Galenici. Da li ta megaloman zena misli koliko radnih mesta zauzima i kako bi nekom  to dobro doslo da popuni ta radna mesta u kojima Dejanovicka tezgari. Da li je Dejanovicka sa ovolikim svojim primanjima od nekih skoro 600.000 dinara bila neciji  donator? Zar je ne grize savest da gleda kako vecina obicnih gradjana Srbije bedno zivi i ceprka po kontejnerima za prezivljavanje, dok ona zapravo nezna sta ce sa tolikim primanjima.Njena primanja su svakako najveca u Srbiji pored plate guvernera Tabakoviceve, cija je sadasnja plata takodje  preko  pola miliona dinara. Do sada je jedini  Ministar Finansija  Krstic najavio da se odrice primanja  kao clan pojedinih odbora, koje je njegov prehodnik Dinkic  primao. Koliko je takvih  poput Dejanovicke u Srbiji to niko nezna.Tesko je uci u trag tim grebatorima koji zgrcu i kapom i sakom,dok sirotinja i skoro milion besposlenih gladuje. Sit gladnome ne veruje.

Vidanovic

 

Министарка здравља на платном списку Американаца!

"Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља у Влади Србије, налази се на платном списку једне од водећих светских фармацеутских компанија „Merck Sharp&Dohme" из Њу Џерсија, САД, и то за услуге главног истраживача клиничког испитивања лека, чији је спонзор управо ова фармацеутска компанија. "

10.10.2013. СРБИН.инфо

 

Славица Ђукић Дејановић, министарка здравља у Влади Србије, налази се на платном списку једне од водећих светских фармацеутских компанија „Merck Sharp&Dohme" из Њу Џерсија, САД, и то за услуге главног истраживача клиничког испитивања лека, чији је спонзор управо ова фармацеутска компанија.

 

Министарка то ради 20 година!

Иако се ангажман министарке здравља финансира новцем стране фармацеутске компаније, у Министарству здравља у томе не виде ништа проблематично.
„У складу са прибављеним мишљењем Агенције за борбу против корупције, као редовни професор Факултета медицинских наука у Крагујевцу, др Славица Ђукић Дејановић учествује у научно-истраживачком раду, односно клиничким студијама већ 20 година. Сва своја примања по било ком правном основу уредно је пријавила и на њих плаћа порез", пише у одговору који је „Ало!" добио у том министарству, али се не наводи одговор на питања о висини министаркиног хонорара.

 

Иако је функцију министра преузела 22. јуна прошле године, Славица Ђукић Дејановић се није одрекла аранжмана и хонорара које, мимо редовне месечне плате, добија од фармацеутске компаније.

 

Доказ томе је документ Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС) из кога се јасно види да протокол о клиничком испитивању са именом српске министарке као главног истраживача носи датум 1. децембар 2012. године.

 

Како сазнајемо, министарка тренутно руководи трећом фазом клиничког испитивања лекова на пацијентима са биполарним поремећајем, које је одобрио Етички одбор Клиничког центра Крагујевац, и оно се одвија на Клиници за психијатрију те установе, где је Дејановићева у радном односу.

 

Осим спонзора „Merck Sharp&Dohme", у организацији клиничког испитивања учествује и холандска истраживачка организација „Parexel International", чија ћерка фирма је регистрована у Београду. У КЦ Крагујевац нису демантовали ову „тезгу" министарке, али су одбили да нам доставе податке о висини њеног хонорара, као и податке о спонзорским уговорима и свим клиничким истраживањима у којима је током 2012. и 2013. године учествовала Славица Ђукић Дејановић.

 

„Садржина уговора представља пословну тајну због чијег одавања би могле да наступе тешке правне последице по уговорне стране и друга лица која учествују у раду Етичког одбора, који одобрава клиничка истраживања", пише у одговору који је „Ало!" добио од др Небојше Арсенијевића, директора КЦ Крагујевац, који додаје да у тој установи сваки истраживач максимално може бити ангажован на четири клиничка испитивања и да то правило важи и за министарку, за чији ангажман каже да постоји и сагласност Агенције за борбу против корупције.

 

Иначе, у званичној министаркиној имовинској карти, која је објављена на сајту Агенције, пише да, поред лекарске плате од 92.700 динара и професорске плате од 76.326 динара, зарађује и додатне приходе по основу „научно-истраживачке делатности", и то 350.000 динара „по окончању појединих фаза пројекта". У рубрици која означава извор прихода министарка је уписала да овај новац потиче из републичке касе, иако је спонзор клиничког истраживања заправо страна компанија.

 

У „Галеници" хонорарисала за 700 €!

Минстарка је већ једном била у сукобу интереса, и то 2009. године, када је, поред функције председника Народне скупштине, истовремено била консултант у „Галеници". Она је тада од „Галенике" месечно инкасирала 700 евра, док су компанијом управљали директор Ненад Огњановић (СПС) и председник УО Дејан Бацковић (СПС). „До сада сам радила за ‚Фајзер', ‚Новартис', ‚Актавис', ‚Алкалоид' из Скопља, некада и за више од 10 фирми истовремено. ‚Галенику' сам прихватила како не би испало да председница хоће да ради за странце, а неће за националну кућу", рекла је она тада.

 

http://facebookreporter.org/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%99%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83/?fb_source=pubv1

__,_._,___

 

No comments: