27 June 2004

Karic odlucuje ko ce biti predsednik Srbije

 

Karic odlucuje ko ce biti predsednik Srbije

Trece plasirani kandidat na predsednickim izborima u Srbiji odrzanih 13. juna ,Bogoljub Karic, odlucujujeu drugom izbornom krugu izmedju prvo plasiranog Tomislava Nikolica i Borisa Tadica . Kog kandidata u drugom krugu ce Karic podrzati , zavisi od toga ko ce ispuniti njegove pismene uslove podrske.Koje i kakve uslove Karic ce postaviti Nikolicu i Tadicu za sada nisu poznati. Kandidat koji prihvati Kariceve uslove svakako postaje predsednik Srbije.

U Koliko Karic podrzi Nikolica,[30.1+19.3%+3.6% socijalista, sto cini 53% ,Nikolic postaje predsednik Srbije, bez obzira na to da li ce ga jos neko od kandidata podrzati. ili ne.

Tadic sa svojih 27.3%, +13.3%podrske Marsicanina i svih ostalih , pod uslovom da svi glasaju za njega,ne moze preci 45% ukupnog broja glasaca ,sto je nedovoljno da postane predsednik Srbije.

Iznenadjenje u prvom krugu predsednickih izbora je svakako Karic, koji je najverovatnije pokupio najveci broj glasova iz redova DSS.

Prema prvom zvanicnom saopstenju izbornih rezultata ,Tomislav Nikolic je osvojio 30.1% ili 939. 695 glasova, Tadic 27.3% ili 862.230 glasova. Na trecem mestu je je Bogoljub Karic sa19.3% ili 602.342 glasa. Cetvrti je Marsicanin sa 13.3% ,ili 413.935 glasova.Na petom mestu je Dacic , koji je osvojio 3.6% ili 112.405 glasova.Ostali kandidati osim Jelisavete Karadjordjevic sa 2.1% osvojenih glasova, nisu osvojili ni po 1%.

Prvi krugpredsednickih izbora je zavrsen u kome ni jedan kandidat nije osvojio 50% od ukupnog broja 3.117.399 izaslih na izbore.
Odmeravanje snaga izmedju Nikolica i Tadica ponovi ce se u drugom izbornom krugu 28 juna.

Ukupan broj biraca nesto preko 8000 u dijaspori, prema zvanicnim izvestajima ,svoje glasove su dali Tadicu. Tako mali broj glasaca iz dijaspore nece bitno uticati na izbor kandidata u drugom izbornom krugu.

U svakom slucaju Karic ce u drugom krugu izbora za predsednika Srbije odigrati odlucujucu ulogu. On je toga svestan i svakako ce nastojati da dobro proda sebe.Mozda puca na mesto ministra finansije ili guvernera narodne banke Srbije. Ko je spreman da udovolji njegovim zahtevima zasigurno postaje predsednik Srbije. Za sada je tesko tacno predvideti sta Karic zapravo zeli.
Bez podrske Karica ni jedan kandidat nema sanse da osvoji dovoljan broj glasova i postane predsednik Srbije.

U koliko Nikolic postane predsednik Srbije treba ocekivati raspustanje skupstine i izbore na svim nivoima. Neizvestan je opstanak vlade i u slucaju da Tadic postane predsednik Srbije. Vlada je klimava i u svakom slucaju mora doci do reorganizacije vlade.Novi ljudi, nove snage i strucnjaci su potrebni vladi za prevazilazenje gorucih problema i iznalazenja diplomatskih mudrih resenja u odnosima sa Evropom i zapadom.

Nema mesta nikakvom zastrasivanju da u slucaju Nikolica Srbija bira proslost, sankcije , bombardovanja, ponovne redove i tackice. U svakom slucaju stvaraju se uslovi za ravnopravan dijalog i saradnje sa svetom. U slucaju Tadica nova buducnost,taj novi put reformi, tranzicije je put propasti Srbije, srpske privrede, nastavak kriminala i korupcije. Srbi dobro promislite pre no sto odlucite kakvu Srbiju zelite.
Vidanovic

 

 
 

No comments: