11 June 2015

Георгије канадски одбија да преда дужност патријарху

 

Napolje iz Kanade s tom djukelom bivsim vladikom Georgijem.Njegov dalji boravak u crkvenom domu u Miltonu i Kanadi je stetan po eparhiji. Pitam se  ko  su ti  koji jos uvek podrzavaju ovog idiota. Njegovo trenutno ponasanje prema patrijarhu je neoprostovo. Svojim postupcima dokazuje svoju samovolju, kao da je eparhija , pogotovo manastir njegova prcija.Odbijanjem primopredaje duznosti je pravo ludilo coveka koji nije pri cistoj savesti. Tog idiota treba lincovati.

 

Георгије канадски одбија да преда дужност патријарху

Фото Л. Вулетић

Примопредаја дужности у Епархији канадској и даље није обављена, иако је Свети архијерејски сабор Српске православне цркве трајно разрешио владику Георгија, досадашњег епархијског архијереја, и именовао патријарха Иринеја за администратора ове епархије до избора новог владике.

Патријарх Иринеј, који је прошлог петка допутовао у Канаду, позвао је владику Георгија да обаве примопредају дужности у понедељак, али је он то одбио. Како је у свом извештају владикама СПЦ навео архијерејски заменик протојереј-ставрофор Василије Томић, на позив патријарха Иринеја да му преда дужност, владика Георгије је одговорио да он с тим нема посла.

Георгије сматра да је то ствар Епархијског савета и неће да преда епархију док не дође редовно изабрани епископ, а и тада ће, каже он, то учинити само под одређеним условима. Не прецизира се, међутим, који су то услови владике Георгија. „Неће бити друге него да се прибегне мукотрпном и на све начине исцрпљујућем судском процесу", оцена је оца Василија Томића коју је навео у свом кратком извештају.

 

Па­три­јарх Ири­неј и вла­ди­ка Ми­тро­фан на ли­тур­ги­ји у Мил­то­ну Фо­то Епар­хи­ја ка­над­ска

У епархијским извештајима о дочеку патријарха Иринеја у Канади наводи се да су верници и свештенство организовали поглавару српске цркве срдачан и топао дочек и да су у великом броју дошли на литургију коју је овог викенда служио у манастиру Преображења Господњег у Милтону. С друге стране, према истим изворима, владика Георгије приредио му је прилично хладан дочек. Тако је прошлог петка уместо разрешеног епископа, пред манастиром у Милтону патријарха дочекало шест полицајаца и два члана Епархијског савета који су га уверавали да владика Георгије није знао да патријарх долази. Патријарх им је, међутим, објаснио да су њих двојица разменили поруке пре његовог доласка и имали договор да се сретну у манастиру у Милтону. Владика Георгије видео се са патријархом, који га је претходног дана узалуд чекао, у суботу и тада су, како наводи отац Василије Томић, разговарали око сат времена, али без резултата. Разрешени канадски епископ присуствовао је у недељу литургији коју је патријарх служио у милтонском храму, али је отишао пре дељења нафоре и без поздрава. У краткој изјави за „Политику", архијерејски заменик, отац Василије, којег је на то место поставио патријарх Иринеј, каже да својим образом може да посведочи да ниједан свештеник Епархије канадске није пружио подршку епископу Георгију.

– У недељу, на литургији, било је више верника него икада до сада о епархијском дану. Осим, заиста, групице прелашћених и, ако хоћете блажи израз, заведених, народ је листом уз своју цркву – напомиње отац Василије Томић.

Он додаје да владика Георгије и даље борави у „фамозној кући" поред манастира у Милтону. Та луксузна, кућа која наводно има и базен, купљена је епархијским новцем. Али према незваничним сазнањима, половина се води на владику Георгија, због чега је Сабор, највише црквено тело, затражио од њега да некретнину у потпуности пребаци у црквено власништво. Уобичајено је иначе да умировљени и разрешени епископи пребивају у неком од манастира СПЦ, али ни то овде није случај.

Ј. Ч.

------------------------------------------------------- 

Филарет мирно предао дужност

Други епископ који је трајно разрешен на овогодишњем заседању Светог архијерејског сабора, владика милешевски Филарет, одмах по објављивању одлуке Светог архијерејског синода, који га је привремено разрешио управе, мирно је предао дужност администратору којег је одредио Синод. То је владика будимљанско-никшићки Јоаникије.

објављено: 11.06.2015

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Georgije-kanadski-odbija-da-preda-duznost-patrijarhu.sr.html

--

No comments: