15 August 2014

Opozicija za oštriji kurs prema Moskvi

 

Zivkovicu i kompanjoni manite se corava posla. Mlatite praznu slamu. Uvodlenjem sankcija  Rusiji od strane Srbije je van svake pameti. Budite dosledni pa objasnite narodu sta ih ceka od ulaska u Evropu.Gubljenje identiteta,ropstvo,ucene i ponizenje,za razliku od Rusije, koja se prijateljski odnosi prema Srbima,bez ikakvih trgovinskih barijera i ucena.Pa sta vise  hocete. Pitajte narod za misljenje i ne solite im pamet vasim budalastinama.

Vidanovic

 

Opozicija za oštriji kurs prema Moskvi

Živković: Zahladiti diplomatske odnose sa Rusijom

 

DS i Nova stranka poručuju da Srbija nema mnogo prostora za balansiranje (Foto D. Jevremović)

Predstavnici parlamentarnih opozicionih stranaka uglavnom su saglasni u oceni da se Srbija opredelivši se za put u Evropsku uniju automatski i svrstala uz Brisel kada je u pitanju ukrajinska kriza te da nema mnogo prostora za balansiranje. Funkcioner Demokratske stranke Vladimir Todorić smatra da je kasno da se predstavnici vlasti u Beogradu pozivaju na princip teritorijalnog integriteta kad ga na odgovarajući način nisu zaštitili ni na Kosovu.

„Ne mislim tu na potpisivanje Briselskog sporazuma već na to što nije primenjen. Nije formirana Zajednica srpskih opština, lideri Srba su u zatvoru ili će uskoro biti i zato je licemerno pozivati se na teritorijalni integritet", kaže Todorić za „Politiku".

On takođe ocenjuje da je pozivanje na ekonomske razloge neuvođenja sankcija Rusiji vrlo opasno jer se može desiti da neko iz Rusije pita koliko košta odustajanje Srbije od EU, a time bismo, kako ističe, više izgubili nego što bismo dobili.

„Postavlja se takođe i pitanje zašto bi EU i SAD dozvolile Vučiću da se ne pridruži sankcijama protiv Rusije i koliku bi cenu Srbija onda morala da plati na nekoj drugoj strani, odnosno koji bi ustupak morala da napravi po nekom nacionalno važnom pitanju. Od 'Južnog toka' nema ništa sa sadašnjim sankcijama EU prema Rusiji i ukoliko Srbija pristupi sankcijama izgledi za 'Južni tok' neće biti ništa manji ili veći", kaže Todorić.

Na pitanje kako bi se njegova stranka postavila u ovoj situaciji da je u poziciji vlasti, Todorić odgovara da je pozicija Beograda slabija nego što je bila, posebno u regionu.

„Spoljna politika zemlje čijeg ministra diplomatije saslušava sopstvena policija nije baš najuvaženija. Situacija nije laka i pitanje je da li se mogu izbalansirati interesi. Ako vi spoljnu politiku bazirate samo na osnovu interesa onda ona može postati vrlo lako oportunistička, kalkulantska. Vama mora biti jasno zašto ste u određenoj grupi zemalja. Ako ste balanser nećete imati kontakte ni sa jednima ni sa drugima. Teško da bi se ova situacija mogla vrlo grubo kritikovati osim sa argumentom da malo cinično deluje pozivanje na teritorijalni integritet", ističe Todorić.

Kada je reč o daljem razvoju situacije u vezi sa Ukrajinom, on ocenjuje da sankcije ne koštaju samo Rusiju nego i mnoge zemlje EU tako da svaka strana gleda da se što pre završi ova situacija. Naravno, kako kaže, moguća je i i eskalacija ukoliko predsednik Rusije bude sateran uza zid.

„Više niko i ne pominje mogućnost da se Krim vrati Ukrajini već samo šta će biti sa istočnom Ukrajinom. A, kako sada stvari stoje, tu je situacija na pragu još većeg oružanog sukoba", smatra Todorić.

Da Srbija nema mnogo izbora pri opredeljivanju smatra i Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

„Srbija mora da brani naš nacionalni interes kada je ukrajinska kriza u pitanju, a naš nacionalni interes je utvrđen i proklamovan i praktično skoro da je ustavna kategorija, a to je naše približavanje EU. U tom smeru treba kreirati i našu spoljnu politiku. Bratstvo, povrće, voće i ostali argumenti koji se sada potežu kao razlog da poštujemo očigledno oružano mešanje Rusije u unutrašnje stvari Ukrajine ne stoje kao argument", kategoričan je Živković i dodaje da to ne znači da Srbija treba da bude najglasnija u sankcijama, ali mora da zauzme stav u odnosu na svoje osnovne magistralne političke ciljeve, odnosno EU.

Na pitanje da li to znači da bi on bez dileme uveo sankcije Rusiji kada bi bio u poziciji vlasti, Živković kaže da je to pitanje šta bi bilo kad bi bilo.

„Ne vidim da postoji neki veliki pritisak na Srbiju u ovom trenutku  da uvede sankcije, ali ja lično mislim da pored stava koji ima sadašnja vlast da mi poštujemo ukrajinsku nezavisnost i teritorijalni integritet mora da se ide i korak dalje. Za početak bi mogli da se zahlade diplomatski odnosi sa Rusijom, da se ambasador  pozove na konsultacije, da se pokaže da se ne slažete sa politikom jedne države", objašnjava Živković koji veruje da Ukrajina definitivno ide ka podeli te da ona odgovara svima i Briselu i SAD i Rusiji.

U Novoj demokratskoj stranci samo kratko kažu da je to pitanje isuviše kompleksno.

„Ono zavisi od velikog broja faktora da bi bilo ko osim donosilaca odluka o sankcijama mogao da odgovorno iznosi procenu", kaže Konstantin Samofalov, portparol partije.

J. Cerovina

objavljeno: 14.08.2014.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Opozicija-za-ostriji-kurs-prema-Moskvi.lt.html

__,_._,___

 

No comments: