19 June 2014

Priština žuri da otme

 

.


Predsednice Srbije Nikolicu,Predsednice vlade Vucicu,Ministre Dacicu,zasto cutite i mirno prelazite preko privatizacije srpske imovine na Kosmetu.Zar vam nije stalo do te imovine da dignete svoj glas i preduzmete sve potrebne mere pa makar i silu da sprecite  siptare da pljackaju srpsku imovinu. Po svim medjunarodnim propisima svoina je garantovana i neprikosnovena. Zasto se ne obratite UN i Savetu bezbednosti ultimativno da preduzmu  potrebne mere ili cete vi silom to ostvariti. Gde je ta Evrpa  da progleda sta se to desava na Kosovu. Srpski narode, vreme je da dignete svoj glas i kazete Nikolicu Vucicu i Dacicu-dosta je saginjana i ponizavanja.Zar je dizanje ruku od srpske imovine na Kosovu zbog ulaska u Evropu i ispunjavanje ultimatuma gospode iz Brisela vrednije od Kosova Srba Kosova i zastite njihovih prava. Dosta je bilo cutanja i obmanjivanja javnosti da Kosovo nikada necete priznati i pored toga sto ste to vec davno ucinili. To je svima jasno ko dan.Ako niste sposobni ili nemate hrabrosti da povedete narod pravim putem,sklonite se s udobnih fotelja i ustupite mesto pravim predstavnicima naroda.Od vasih praznih prica boli glava.Setite se vasih predizbornih obecanja , opravdajte poverenje koje vam je narod ukazao._

 

Priština žuri da otme

D. Zečević | 18. jun 2014. 21:10 | Komentara: 0

Kosovske vlasti nelegalno prodaju srpsku imovinu, na udaru zemljoradničke zadruge. „Privatizaciju" ne priznaje ni Unmik, ali grabež niko ne sprečava

UZ desetine hiljada uzurpiranih srpskih kuća i stanova, na Kosmetu je poslednjih meseci posredstvom kosovske agencije za privatizaciju na delu i institucionalna pljačka srpske društvene imovine - preduzeća i ustanova. Uprkos činjenici da su radnici i rukovodioci agencije pod istragom čak i svojih vlasti u Prištini, oni kao da žure da okončaju "privatizaciju" preduzeća u srpskim sredinama, kako ne bi ostavili prostora da se o tome pregovara.

  •  

Igor Popović, rukovodilac tima za ljudska prava i imovinske odnose u Kancelariji za KiM, opominje da je poslednjih meseci kosovska agencija za privatizaciju (formirana 2008. posle samoproglašenja nezavisnosti), od početka godine počela nasilnu nelegalnu privatizaciju. Osim što su nedavno zauzeli fabriku "Lola" u Štrpcu, iz koje je na ulicu isterano 150 radnika, prethodno su oteli Veterinarsku stanicu, kao i Robnu kuću "Mladost", a pre dva dana su radnici Agencije zauzeli hotel "Junior", u kojem boravi više od 80 raseljenih lica. Pored masovne eksproprijacije srpskih imanja na Brezovici, Popović naglašava da su poslednjih meseci na "udaru" agencije Zemljoradničke zadruge.

ZAROBLjENE STOTINE MILIJARDI PREMA podacima Privredne komore Srbije, imovina na Kosovu na koju pravo polaže država vredi više od 200 milijardi dolara, a tu nisu uračunata rudna bogatstva i zemljište, kao ni privatna imovina u vlasništvu Srba. Osim velikog broja nepokretnosti na Kosmetu, više od 1,4 miliona kvadratnih metara službenih zgrada, 145.000 kvadrata poslovnih i 25.000 stambenih zgrada, u vlasništvu države Srbije nalazi se i oko 580.000 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta.

- Od početka godine "krenuli" su u gašenje zemljoradničkih zadruga, a poznato je da je srpsko stanovništo potisnuto u ruralne sredine, tako da su im zadruge bile jedini preostali resurs koji bi im donekle obezbedio egzistenciju. Osim južno od Ibra, na "meti" ove agencije našla se i čuvena zadruga u Zubinom Potoku, iako je poznato da ona nije društveno preduzeće - ističe Popović i naglašava da je pomenuta agencija koja sebe predstavlja sledbenikom Unmikove agencije poverenja, iako to nije niti ima pravnog osnova od Unmika, nelegalno privatizovala više od 70 odsto nekadašnjih preduzeća kojih je na KiM bilo oko 700. Od njene prodaje u kasu kosovske agencije slilo se oko 600 miliona evra.

- Mada rezultate "privatizacije" na KiM ne priznaje ni Unmik, niko nije sprečio nelegalna otuđenja srpske imovine uz obrazloženje da nemaju mehanizama. U vezi s povraćajem te imovine, od Euleksa uvek dobijamo odgovor da se, ukoliko smatamo da je privatizacija obavljena nelegalno, možemo obratiti posebnoj komori Vrhovnog suda Kosova, iako u njemu nigde ne predviđaju povraćaj imovine, već novčano obeštećenje - kaže naš sagovornik iz Kancelarije za KiM.

Obeštećenje tek nema smisla, budući da se imovina prodaje po bagatelnim cenama. Primera radi, fabrika "Feronikl" iz Glogovca prodata je za 37 miliona evra, iako prema procenama stručnjaka vredi bar pola milijarde dolara! "Pećka pivara" je prodata za deset miliona evra, dok je njena prava vrednost barem deset puta veća.

Osim društvene imovine, preduzeća iz centralne Srbije imaju više od 1.350 objekata na prostoru Kosmeta, a Fond za razvoj ima vlasnički udeo vredan 180 miliona evra u 163 firme.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:496750-Pristina-zuri-da-otme

__._,_.___

i_,_._,___

 

 

No comments: