09 March 2013

Dozvoliti Rusima da postave svoje baze na severu Kosova

 

Braco Srbi  severnog Koaova ,imate opravdanje da pozovete Ruse da stvore rusku bazu na sever Kosova,koji ce parirati Amerikancima. Ako Ameri mogu nezakonito da okupiraju Kosmet, zasto vi nebi dozvolili Rusima  bazu na vasoj teritoriji. To vazi i za gospodu politicara u Beogradu da dozvole  Rusima da stvore bazu u Nisu. Tek onda ce se  americki okupatori ugristi za uvo ako i dalje budu stitili Albance i pokusaju da se obracunaju sa vama. Beograd je digo ruke od vas.Vi morate  gledati svoje interese .Zastita od strane Beograda sigurno nece uslediti,sto bi bilo normalno da Srbija posaljesvoju vojsku i policiju po odredbama Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma.Gospoda u Beogradu to do sada nije  ucinila i ako ima osnova za to. Ne treba ocekivati ni sada bilo kakvu pomoc, kada  se americke okupacione trupe stacioniraju na Kosovo.Gospodi u Beogradu je cilj dobijanja datuma za pregovore i za  taj datum  za pocetak pregovora ce se odreci Kosova. Gospoda trojka u ponedeljak ide da definitivno pristane na zahteve Brisela. Da hrabro poslednji put izgovore"pokusali smo sve sto je u nasoj moci,ali se nije moglo.Ucinilismo to za vasu bolju buducnost u clanstvo Evrope".

 

Америчке А трупе на Косову

 

Први пут после 10 година, Американци на Косово шаљу активну војну јединицу, која ће заменити припаднике Националне гарде. Америчка 525. Борбено-извиђачка бригада на Косово прекомандована из Авганистана.

Американци, први пут после 10 година, шаљу на Косово активну војну јединицу, док су се од 2003. године у саставу Кфора налазили амерички резервисти и припадници Националне гарде.

Припадник 525. бригаде у Авганистану

Сектори Кфора, укупно 4.962 војника

На пролеће, 525. Борбено-извиђачка бригада из Форт Брега у Северној Каролини замениће војнике из Националне гарде Јужне Каролине у саставу Кфора.

Војници из Јужне Каролине су на Косову од септембра 2012. године, према званичном распореду мисија има траје девет месеци, тако да се нова, 17. ротација америчких снага у оквиру Кфора може очекивати крајем маја или почетком јуна.

Како наводе амерички медији и војска, на Косово ће бити упућен штаб бригаде и јединица 38. Коњичког (оклопног) пука, односно неколико стотина војника.

Са њима ће заједно деловати и јединица ваздухпловаца из Националне гарде државе Јута, као и медицински тим.

Та америчка војна јединица је по специјалности војно-обавештајна и два батаљона са обавештајцима се већ налазе у Авганистану. На амблему јединице налази се и ознака"ваздушнодесантни", што значи да су војници прошли и падобранску обуку.

Америчка 525. Бригада биће уједно команда борбене групе Исток међународних снага на Косову. Војници који долазе на Косово прво су почели да се припремају за одлазкак у Авганистан, а онда им је задатак промењен.

Борбена група Исток обухвата општине у Косовско-поморавском и делу Косовког округа, а то су општине Гњилане, Косовска Каменица, Ново Брдо, Витина, Штимље, Урошевац, Штрпце и Качаник.  

У јуну 1999. године, Американци су на Косово послали најелитније снаге, укључујући маринце и ваздухопловно-десантне јединице, али су те снаге временом заменили припадници Националне гарде. 

Досадашњи командант ове јединице пуковник Ксавијер Брансон рекао је за локални лист Феј обзервер да ће промена задатка са одласка у Авганистан на Косово умногоме утицати на начин размишљања војника и припрему за мисију – јер их сада не очекује честа оружана борба као што се очекује у Авганистану – већ мирна средина где су борбена дејства незамислива.

"Надам се да ће моји војници, у сарадњи са локалним властима, помоћи да се побољша слобода кретања између етничких енклава на Косову. Надам се да ћемо омогућити да буде сигурно и безбедно и да људи да могу слободно да иду тамо где хоће", рекао је Брансон.

Како се најављује, Американци ће своје задатке извршавати у сарадњи са војницима из Јерменије, Марока, Немачке, Пољске, Турске и Украјине. 

Припадници Националне гарде Јужне Каролине помогли су војницима који долазе на Косово да боље схвате шта их чека на терену.

Организован је и посебан академски програм за војнике, како би успело да упознају за њих веома компликовану и непознату историју народа који живе у јужној српској покрајини, као и културу и менталитет локалног становништва.

Војници су, такође, прошли обуку за контролу масе и сузбијање нереда.

Организован је и симулирани интервју за посао у једној локалној ватрогасној станици, како би војници научили да помажу локалној заједници и буду, како кажу, официри за везу, ментори и тренери у локалној заједници.

 

No comments: