13 August 2012

RAZGOVORI BEZ OBILJEŽJA

Sve vise  narod sumnja  u doslednost   odgovornih licnosti na vlasti u Srbijii  u poredjnju sa politickim stavovima pre izbora i posl osvajanja vlasti.Sa pozicije opozicij  kritikovali su  tadasnju vlast i javno iznosili njihove  greske i kako bi teprobleme  oni resavali. Sada nakon osvojene vlasti  nagomilani problemi nasledjeni od predhodne vlasti se drugacije vide.Prilazi tim problemima su sasvim drugaciji od predhodnih obecanja. To  pospesuje sumnju u licnosti nove vlasti da su skrenuli s puta doslednosti pod sumnjivim okolnostima uticaja sa zapada. Nakon formiranja nove vlasti u Srbijii politicka elita Srbije je  posetila Evropu i Ameriku i po povratku nakon susreta, njihovo misljenje  o resavanju  tekuce problematike je nerazumno. 

Podjimo redom;

1.Tomislav Nikolic-Njegov prvi susret sa predstavnicima  EU u Briselu je  suprotno dijametralan od prvobitnog stava. Pre izbora Nikolic je obecao gradjanima Srbije da nista nece priznati od postignutih dogovora  predhodne vlade o Kosovu.Nakon povratka iz Brisela izjavljuje da  u medjusobnim dogovorima sa Pristinom  nije nista  mimo Ustava Srbije ucinjeno na stetu Srbije. To znaci  priznanje svih postignutih dogovora koji u najostrije kritikovani kao priznanje Kosova kao nezavisne drzave. To znaci potpuno  uvodjenje kontrole  nad celom teritorijom Kosmeta ,po Ahtisarijevom planu suprotno nezadovoljstvu Srba Kosovske Mitrovice, koji ne priznaju  postignute dogovore sa Pristinom. Uzmimo samo jednu odredbu-registracije vozila  Srba  severneKosovske Mitrovice. Da bi Srbi Kosovske Mitrovice registrovali svoj vozila , moraju prihvatiti licne karte Kosova da bi  registrovali svoje vozilo. Samim cinom primanja  licne karte i pasosa  Kosova znaci automatski priznanje nezavisne drzave Kosovo.  Po izjavi Nikolica ispade da je to u skladu sa Ustavom Srbije, sto nije tacno. U koliko  se priznaju svi postignuti  dogovori, zvanicno se od srbije nece traziti deklarativno priznanje Kosova kao uslov  pristupanja  pregovorima o pridruzivanju za ulazak u EU. I posle svega i dalje se postavlja uslov za ulazak u Evropu pitanje Kosova. Ahtisari je cak zvanicno izjavio da  Srbija  nece u Evropu dok ne prizna  drzavu Kosovo.

Izjava Nikolica  da da nikada nece priznati Kosovo,da nije bilo  genocida u Srebrenici,da je Vukovar srpski grad, kasnijom ponovnom izjavom negira svoju predhodnu izjavu. Fakticki Nikolic je poceo da se saplice u prvim koracima  kao predsednik drzave Srbije. To odaje utisak sasvim druge licnosti od pre izbora. Uliva nepoverenje gradjana Srbije idemantuje sva predizborna obecanja data narodu.

2.Vucic; Pamtimo Vucica pre dolaska na vlasti, svojim silovitim i nepomirljivim stavovima sa svim sto je radila predhodna garnitura vlasti. Posle posete Wasingtonu, njegov ton govora je neprepoznatljiv . Poslednja njegova izjava da ce  za Srbiju biti teskih odluka o Kosovu, sto bi znacilo moguce priznanje Kosova .Postavlja se pitanje Koncezusa  o Kosovu, ali  koncenzus o cemu, niko nezna.

Postavlja se otvoreno pitanje, zasto je doslo do promene misljenja posle susreta Vucica sa odgovornim licnostima u Wasingtonu i Nikolica u Briselu.Da li  je u pitanju novac, kao razlog poslusnosti i odustajanja od prvobitnih stavova, ili su u pitanju otvorene pretnje zapadnih mocnika na poslusnost. Novi razgovori sa Pristinom bez obelezja, su  obmana javnosti.To su pitanja  koja trenutno muce srpski narod.Neshvatljivi postupci radjaju sumnju u narodu da od obecanih promena nece biti nista.Zivimo u uverenju da nismo u pravu.U to nas prozvani moraju uveriti postignutim  pozitivnim rezultatima.U najmanu ruku moraju biti obazrivi u svojim izjavama. Neka objasne narodu sta je po sredi.Ako nisu  sposobni da izvrse svoja predizborna obecanja ,treba da  se sklone, da  in nebi narod sklanjao.

Vidanovic

 

Begin forwarded message:



RAZGOVORI BEZ OBILJEŽJA

 

BEOGRAD, 12. AVGUSTA /SRNA/ - Zvanični Beograd insistiraće da tokom dijaloga sa Prištinom ne bude državnih obilježja, kako se takav sastanak ne bi tumačio kao priznanje Kosova.

 

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić kaže da, ako bi Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga sjeli za sto sa državnim zastavama, ne bi morali ništa ni da kažu jer bi to značilo da je Beograd priznao Kosovo.

Izuzetak bi bio ako bi Jahjaga zatražila da dođe u Skupštinu Srbije, što je, kako smatra Simić, malo vjerovatno.

"Nikolić mora da bude oprezan koliko će daleko da ode. Nova vlast još traga za politikom o Kosovu, pa se čuje parola - hoćemo konsenzus, ali niko ne kaže o čemu. Da li o tome da nikad nećemo priznati Kosovo ili da ćemo ga sutra priznati? Da li je to partijski konsenzus ili svih građana na referendumu? Da li bi se pitali građani u užoj Srbiji ili i oni na Kosovu i u kom delu Kosova?", istakao je Simić i dodao:

"/Aleksandar/Vučić je rekao da će biti teških odluka, a to možda podrazumeva neformalno priznanje Kosova. Ova slagalica ima tek prve kockice, većina nedostaje".

Prema mišljenju doskorašnjeg državnog sekretara za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića, u ime Beograda na nove razgovore treba da ode specijalni izaslanik ili specijalni savjetnik predsjednika Srbije, kredibilna ličnost od velikog iskustva u međunarodnim pregovorima i najvećeg Nikolićevog povjerenja - pišu beogradske "Večernje novosti".

"Za samog Nikolića učešće u pregovorima iziskivalo bi veliku pripremu, a, osim toga, ako bi pred kosovske predstavnike otišli lično premijer ili predsednik, to bi bilo indirektno priznanje Kosova", kaže Ivanović.

Za povratak UN kao medijatora u pregovorima, kako smatra, šanse su male iako bi to bilo korisno s obzirom na to da su u Savjetu bezbjednosti dvije članice sa principijelnom pozicijom o Kosovu - Rusija i Kina.

Nekadašnji ambasador Srbije u Njemačkoj Ognjen Pribićević smatra da će nastavak dijaloga krajem septembra u Briselu, izgledati tako što će prvi sastanak otvoriti premijer ili predsjednik Srbije, kao i predstavnici Prištine u tom rangu, koji bi potom mjesta za stolom ustupili savjetnicima ili ambasadorima.

Povratak kosovskog procesa u okrilje UN i on smatra nerealnim, baš kao što je nerealno da Beograd pristane na davanje Prištini stolice u UN, a što bi prema nekim diplomatskim izvorima mogao biti novi zahtjev.

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, rekla je da su konsultacije o načinu nastavka dijaloga sa Beogradom i Prištinom još u toku

http://www.srna.rs/novosti1/23994/razgovori-bez-obiljezja.htm

 

__

 

No comments: