26 February 2012

priznanje kosova

PRIZNANJE KOSOVA

Briselskim sporazumon 24.02.2012 pregovaracae  Beograda i Pristine  o regionalnom predstavljanju Kosova Srbija je  zvanicno priznala nezavisnu drzavu Kosovo. Tumacenje Borislava Stefanovica postignutog dogovora u Briselu i zvanicna izjava Borisa Tadica, i dalje negiraju zvanicno priznanje  nezavisne drzave Kosovo, opravdavajuci kao nuznost  regionalnog predstavljanja Kosova na medjunarodnoj sceni.Nigde se  ne pominje ime nezavisno Kosovo a  u skladu sa rezolucijom SB 1244 i MSP, cime su zasticeni nacionalni interesi  i celovitost Srbije sa Kosmetom kao neotudjivog dela teritorije Srbije. To vise ne pije vodu. Niko u te price vise ne veruje. Kosovo je priznato radi dobijanja statusa kandidata.Odreci se  Kosmeta, dela teritorije Srbije,kolevke srpske drzave,kulturne bastine,spomenika kulture,manastira i crkava,radi kandidature i marketinske predizbornje kampanje, podizanje rejtinga za pobedu na  sledecim izborima.Odreci se dela teritorije i Srba Kosova,radi kandidature.Narodski receno zaklati vola za krio mesa je  neprihvatljivo.To je najgora trgovina u istoriji Srbije.Nakon svega, sto se dogodilo,nasuprot podizanja rejtinga i popularnosti EU,nikad losije misljenje birackog tela  do sada nije bilo. Tadic se to preracunao.

 Sta se postiglo tim dogovorom i kakva je pozicija na medjunarodnom planu Kosova, pogledajmo sta je rekla sef pregovarackog tima PristineEdita Tahiri:

 

Begin forwarded message:



Шефица приштинског тима Едита Тахири изјавила је да ће Косово од сада бити представљано једнако као и друге државе у региону и да за Унмиком више нема потребе.

Говорећи o протоколу i примени споразума о интегрисаном управљању прелазима, Едита Тахири је рекла да је Србија данас де факто признала независност Косова јер се тим протоколом, по њеном тумачењу, уређују односи између две државе.

Посредник ЕУ у дијалогу Роберт Купер изјавио је да су обе стране потврдиле посвећеност основним вредностима ЕУ када је реч о регионалној сарадњи. "Споразум ће омогућити Косову да потписује споразуме и да учествује на регионалним скуповима, док су, до сада, споразуми потписивани од стране Унимка, наводи се у саопштењу Купера. 

To je pravo znacenje postignutih dogovora. To znaci da ce od sada Kosovo otvarati svoja predstavnistva sirom sveta. Biti clan medjunarodnih organizacija samostalno bez saglasnosti Srbije. Stice pravo da i u Srbiji otvori svoje predstavnistvo , na nacionalnim obelezjem  i simbolom, zastavom  nezavisnog Kosova. Kako ce to Tadic, Stefanovic, ili neko drugi moci da objasni tu sramotu i ponizenje srpskog naroda.


Setimo se samo sta je Tadic izjavio u oci samog sporazuma u Briselu, da nije optimista, ali ce se boriti za ocuvanje nacionalnih interesa do poslednjeg casa, ma da je znao krajnji ishod sporazuma Time je samo hteo da  postignuti sporazum pripise svojim uspehom u podizanju  marketinskog predizbornog rejtinga DS u birackom telu. Racunica mu je sasvim pogresna. Nasuprot,pored pravog znacenja  sporazuma, prema tumacenju Edite i medjunarodnog posrednika u dijalogu Roberta Kupera,Tadic i dalje tvrdi suprotno , da je sporazum u skladu sa rezolucijom 1244 i MSP,kojim su zasticeni nacionalni interesi Srbije.Tadic je time hteo da pokaze da je njegova politika  Evropa i Kosovo bila ispravna.To ce mu biti glavni adut u politickoj predizbornoj kampanji. Na sledecim izborima narod ce dokazati da je Tadic dosta zla i sramotu naneo  Srbiji i srpskom narodu.Za sve te Tadiceve" zasluge",pogresne politike,sramote i ponizenja, narod srbije reci odlucno NE.

Vidanovic

 

__._,_.___

No comments: