29 September 2006

Zbog salutiranja dobio otkaz

OTKAZ ZBOG SALUTIRANJA
Bilo to nekome pravo ili ne, salutiranje podoficira Zarka Stojanovica posteru Ratka Mladica je jasna poruka akterima Akcionog plana i Tribunalu da heroj Ratko mladic ostaje na slobodi.Da Ratko Mladic ima snaznu podrsku ne samo u narodu vec i vojsci. To nije pozdrav posteru vec Ratku Mladicu da ima podrske i u vojsci. Nameran ili slucajan, pozdrav je jasna poruka svima da je Ratko Mladic heroj, a ne ratni zlocinac; Jasan signal kako ce narod reagovati u slucaju hapsenjaRatka Mladica.
Postupak mladog vojnika Zarka Stojanovica je odraz volje gradjana. Kaznjen zbog svog postupka otkazom , kao odgovor,Zarku Stojanovicu su pristigle mnoge ponude za zaposlenje. To je samo nagovestaj da ce zbog svog postupka Zarko Stojanovic u bliskoj buducnosti biti rehabilitovan i nagradjen kao heroj srpskog naroda.

Objava slike salutiranja Zarka Stojanovica posteru Ratka Mladica je kuraz pristalicama da brane odbeglog generala.
Vlast je brzo reagovala smenom Zlatka Stojanovica i zahtevom za pokretanje postupaka protiv dnevnih listova Glasa javnosti i Kurira zbog afere salutiranja.Po misljenju strucnjaka ne postoji nikakvo krivicno delo za podizanje optuznice protiv medija sa obrazlozenjem provakacije javnosti i krsenja zakona. To je samo dokaz gusenja slobode medija i kontrole od strane rezima.Dokaz da u proglasenoj demokratskoj srbiji ne postoji sloboda stampe i javnog misljenja.
Pre svega ucinjeni su veliki propusti od strane organizatora parade. Ko je taj covek sa posterom i kako je mogao dospeti sa njim ispred same tribine. Da li se nasao tamo namerno ili slucajno i zasto to nije spreceno je veliko pitanje?Zasto nisu zabranjeni posteriri sa likom Ratka Mladica u gradu, maicama obozavatelja Ratka Mladica. To nije krivicno delo. Krivicno delo je sto je podoficir salutirao posteru Ratka Mladca.
U demokratskom svetu slobodnih medija nema takvih primera. Novinari su ti i foto reporteti da zabeleze stvarne dogadjaje onako kako ih vide.

U Americi ni jedan novinar nije kaznjen sto je obelodanio snimke izivljavanja americkih vojnika nad zatvorenicima u Iraku. Ili novinar koji je snimio leseve americkih vojnika u Somaliji kako ih putem vuku vozila.
U sali skupstine opstine Zadar i sada stoji na zidu okacena slika Ante Gotovine, Zagreb pun postera Gotovine i niko ne pokrenu krivicni postupak protiv vinovnika. Zasto je to u Srbiji tako to je veliko pitanje?
Sigurno ce Ministar Stankovic i Genera Ponos dobiti unapredjenja i pohvalnice od Karle del Ponte za brze reakcije i gusenja izrazavanjnedopustivih simpatija i podrske Ratku Mladicusrpskom heroju a ne ratnom zlocincu. Ratko Mladic niti bilo ko drugi nije i ne moze biti ratni zlocinac dok se ne dokaze krivica.

U Srbiji termin zlocinac je u cestoj upotrebi za sve one koji su na haskoj listi posebno kada je u pitanju Ratko Mladic.

U celom ovom slucaju rec je o pritiscima pooliticara , politike i centre moci na medije, da se zakoni i saradnja sa Hagom mora postovati. Dati nekom pravo a nekom osporavati je cenzura.

U medijama ne postoji izgradjen kodeks jedinstva i novinarska etika suprotstavljanja uticaja moci na slobodu stampe. I pored svega toga primetno je da uticaj politike i pritisaka na medije slabi. Hajka u poslednje vreme koja je vodjena protiv pojedinih dnevnih listova nije urodila plodom. Konstatacija da je za vreme Milosevica bilo vise nezavisne i slobodne stampe nego danas u takozvanoj demokratskoj Srbiji, nazalost je tacna.
Vidanovic.

26 September 2006

NACRT REZOLUCIJE SAD O NEZAVISNOM KOSOVU
Prema poverljivim dostupnim informacijama SAD su pripremile rezoluciju o nezavisnom Kosov, koju uskoro treba da saopsti SB.UN Marti Ahtisari .
Rezolucija sadrzi:
1- Ograniceni suverenitet pod kontrolom medjunarodne civilne misije i snage NATO.
2 -Rezolucijom nije predvidjen broj NATO snaga, niti njihova ovlascenja.
3- Rezolucijom se ne zabranjuje revizija granica
.
To prakticno znaci rezolucijom se ne zabranjuje formiranje novih bezbedonosnih struktura i ne precizira da ce Kosovo imati svoju vojsku, da ce se u bezbednosti angazovati i vojska Kosova, niti pak zabranjuje pripajanje Kosova Albaniji. Sve su to otvorena pitanja u korist Siptara, namerno ne precizirana, koja im se stavljaju na raspolozenju.

Ovo je najnoviji predlog rezolucije od dosadasnjih mnogobrojnih , kojim je zbunjivana javnost i preokupacija Evropske i medjunarodne zajednice.

Neobavesteni Ministar Inostranih poslova Srbije, Vuk Draskovic se na drugoj strani istrcava izjavom da je za Srbiju prihvatljiva uslovna nezavisnost Koova bez prava clanstva u UN. Ovu izjavu Draskovic je saopstio Erkardu Buseku, koordinatoru pakta za stabilnost jugoistocne Evrope, neznajuci da je pitanje Kosmeta gotova stvar

Razulareni pastuv Draskovic je po ko zna koji put do sada samovoljno istrcao ispred rude na stetu Srbije i da zato ne bude kaznjen. Takvom svojom izjavom ne samo da pokazuje svoju razularenost, vec je direktno narusio pozicije srpskog pregovarackog tima u Becu i politici Putina za univerzalno resenje Kosmetskog problema bez nametanja, prihvatljivog za sve zemlje u svetu, koje su suocene sa istim problemom.—nezavisnosti.

Interesantno je da do sada na anti drzavne istupe Draskovica, Kostunica nikada nije reagovao, pokusao da zauzda pastuva, niti da ga kazni zasluzenom kaznom,nogom u tur iz svoje vlade.
Kostunica radi vlasti i vlastoljublja i dalje drzi Draskovica u svom kabinetu na tako odgovorno mesto Ministra Inostranih poslova Srbije. Draskovic znajuci slabost Kostunice i snagom svojih 3-4 poslanika u skupstini Srbije vestacki sprecava pad vlade. Jer bi obracun sa Draskovicem Kostunica iskopao sebi jamu u koju bi za sva vremena upao da vise nikada ne uspe da se docepa vlasti. Morali bi biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, cime bi se oznacio i kraj vladavine DSS u Srbiji. To je glavni razlog zasto Kostunica tolerise ispade Draskovica na stetu drzave i nacije.

Draskovic je u svojim anti srpskim ispadima pozdravio i odobrio agresiju NATO na Srbiju,zalozio se povlacenje tuzbe za ratnu odstetu protiv NATO alijanse,pozdravio povlacenje tuzbe protiv BiH za ratne zlocine, potpisao specijalni sporazum sa SAD o neisporucivanju americkih vojnik Medjunarodnom krivicnom sudu Evrope, potpisao sporazum sa komandom NATO o prolazu stranih trupa kroz Srbiju , koriscenju vojnih baza, aerodrome i nebo Srbije,sto je prakticno sa SOFA sporazumom definitivna kapitulacija Srbije. To su samo nekoliko primera Draskoviceve samovolje na medjunarodnom diplomatskom polju. I pored svega toga da bi Kostunica i dalje ostao na vlasti ima nameru da i dalje Draskovica zadrzi na mestu sefa srpske diplomatije cije se mesto posle raspada SCG automatski gasi..

Kostunica je obelezio svoju eru vladavine od SRJu svojstvu predsedni, pa do danas na mestu predsednika vlade Srbije kao najprljaviji zakulisni politicar u srpskoj istoriji.Tu svoju prljavu dvolicnu politiku u sluzbi zapadu pokrivao je vecitim pozivanjem na pravdi i zakonu. Setimo se samo njegovog stava u slucaju hapsenja Milosevica, koji se predao na rec Kostunice i potpis kao garancije da nece biti isporucen Hagu. To je jedini uslov koji je Milosevic postavio Kostunici kome je verovao.Nakon svrsenog cina hapsenja i isporuke Hagu ,Kostunica se pravdao da o svemu tome nije znao i nije bio obavesten. Ili u susretu sa Milosevicem posle buldozer revolucije obavestava Milosevica o odluci vrhovnog suda da je pobednik na izborima i tako prevarom dolazi na vlast.

Medjutim takva sudska odluka nikada nije donesena sto potvrdjuje sudija vrhovnog suda gospodja Arezina. Arezina je to predocila Milosevicu, ali je vec on priznao svoj poraz iznudjenim javnim saopstenjem.Zbog nepravilnost izbori na Kosmetu su morani biti ponovljeni i bez njih, Kostunica nije osvojio 51% da bi se deklarisao pobednikom na tim izborima. Kutije sa glasackim listicima su u skupstini Srbije spaljeni da bi se zametnnuo trag izbornim podvalama .Zaslugom Amerike, zapadne Evrope i placenicima otporasa i opozicije srusen je Milosevic, koji je od medjunarodne zajednice proglasen za diktatora, kasapina i ratnog zlocinca, kome je sudjeno u Hagu. Sudjenje Milosevicu je bilo i sudjenje celom srpskom narodu.

Hag se plasio izricanja krivice Milosevica za optuzbe kojim je terecen, a koje ni po jednoj tacki optuznice nisu dokazane. Da bi se izbegao skandal i farsa haskog Tribunala Milosevic je otrovan i time zadovoljena haska pravda. Bilo kako bilo Milosevicu nije mogla biti izrecena presuda. Time je zatvoren dosije Milosevic, koji ce ostati predmet izucavanja buducim generacijama te vestacke tvorevine medjunarodne zajednice, suda za ratne zlocine u Hagu i uloge vlade Srbije na celu sa Kostunicom u doprinosu za optuzbe i predaji svojih gradjana i pomoci sudu i ako je po Ustavu Srbije zabranjena svaka isporuka svojih gradjana.Sve je to legalista Kostunica znao, pravio se i danas se pravi mutav na stetu svog srpskog naroda.
Vidanovic.