25 July 2006

O STATUSU KOSOVA U BECU BEZ DOGOVORA
Na jucerasnjim pregovorima u Becu o statusu Kosova na najvisem nivou delegacije Beograda i Pristine nema napredka. Srpska delegacija je izlozila plan o statusu Kosova kao najvise autonomije. Po tom planu Srbija bi zadrzala pravo inostranih poslova, kontrolu granica, carina i zastitnu funkciju u oblasti prava, verskog i kulturnog nasledja, kao svaka suverena drzava

.Ustavne nadleznosti pripale bi pokraini. Odluke skupstine koje su od vitalnog znacaja za srpske zajednice donosile bi se ako za njih glasa vecina srpskih poslanika. Sve ostale nadleznosti pripale bi Pristini.Tu se pre svega podrazumeva finansiska autonomija, javni prihodi,rashodi i ulaganja.
Stavovi delegacija su dijametralno suprotni. Pristinska delegacija ne odustaje od nezavisnosti. Predsednik Kosmeta Fatmir Serdiju kaze da je njihov cilj nezavisnost Kosova i nista vise do nezavisnosti. Predsednik opozicione partije Vatem Suraji istice da je predlog Beograda neprihvatljiv. On predlaze partnerstvo. Kosovo mora biti funkcionalna nezavisna drzava u kojoj ce se integrisati srpski identitet. Umesto priblizavanja stavova i iznalazenja resenja za srpsku juznu pokrainu u direktnim kontaktima, lice u lice, status Kosova u prvoj rundi na najvisem nivou razgovora u Becu je zavrsen bez rezultata,daleko od resenja.

Postavlja se pitanje kako doci do resenja statusa Kosmeta, postovanjem i primenom medjunarodnog prava, demokratskim standardima ili zaobilazenjem, putem nasilnog prava ili fizickog,sto znaci nametanjem silom i oruzjem.
Predsednik Srbije Tadic je iskljucio svaki oblik nasilja kao jedan od osnovnih uslova za donosene buduceg statusa Kosova. Ni jedan primer nije zabelezen da se na teritoriji suverene drzave stvori nova drzava , da postoji kao argumen,te da se Srbiji oduzme 15% teritorije- istakao je Tadi.

Oblik nasilja po Tadicu iskljucen je od strane Srbije, a dali tako misli i druga strana to je veliko pitanje. Sudeci prema dosadasnjim iskustvima i dogadjajima na Kosmetu, tesko je pomisliti da bi se albanci odrekli nasilja i krajnjeg cilja nezavisnog Kosova. Znaci li to po Tadicu da se na nasilje nesme odgovoriti nasiljem?

Evropska zajednica i kontakt grupa i ovoga puta su potvrdili stavove da se za resenje Kosova nema nametanja. Status Kosova se mora resiti dogovorom Beograda i Pristine. Ti stavovi su do sada po koji put izreceni a da ipak nema vidnih rezultata u dosadasnjim pregovorima..

Albanska strana istice svoje argumente da je Kosovo zemlja u kojoj je pozeljno ziveti, u kojoj je najnizi stepen kriminala i da skoro ne postoje medjunarodni sukobi. Da nije bilo 18. marta i pogroma Srba o cemu je bilo reci i u UN, tesko je verovati takvim pricama.

Svi argumenti i pravni osnovi su na strani Srba i srpske delegacije, ali se ne cini nista konkretno od strane medjunarodne zajednice,da se druga strana primora na popustanje i ustupke do konacnog resenja. Bez pritiska na albansku stranu nema izlaza iz zacaranog kruga. Ciji ce « jarac » pasti s brvna trba sacekati.
To se do sada nije desilo Na protiv Albanci uzivaju podrsku zapada, narocito Amerike. Kriminal, korupcija, ubistvo srpskih gradjana se svakodnevno desava na ocigled Kfora i medjunarodne zajednice.
Pitanje Kosmeta u poredjenju sa RS se ne dovodi u pitanje. Najava da ce u koliko se dobije nezavisnost Kosova u RS ce odrzati referendum za pripajanje Srbiji. Takva ideja u najvisem vrhu Evropske zajednice je odbijena. Uuskraceno je pravo Srbima u RS na referendum kojim bi se izjasnili za izdvajanje iz BIH. Po misljenju celnika EU to nema nista zajednickog sa pravom na referendumu o otcepljenju Crne Gore.

U Americkim krugovima se nezavisnost Kosova uslovljava ulaskom Srbije u Evropu. Jedan od glavnih protagonista trgovine Kosovom je Ricard Holbruk. Ne zaostaje za njim ni dosadasnji predstavnik UNCHER Peterson. Njegovim zavrsenim mandatom na Kosmetu se nikakav pomak nije desio. Ni jedno ubistvo Srpskih gradjana na Kosmetu, niti pitanje nestalih nije reseno.Poruseni manastiri i crkve u pogromu nisu obnovljeni, izbegli Srbi nisu vraceni. To je bilans Petersenovog boravka u svojstvu predstavnika UN na Kosmetu.
Vidanovic