24 February 2006

Sta posle Mladica

STA POSLE MLADICA

Pitanje je da li ce Evropa i zapad stati sa ucenama Srbiji ili ce jos uvek biti u opciji ona njihova « jos nije dovoljno » u koliko se Mladic isporuci Hagu. Ove nedelje se vise no ikada do sada bile spekulacije o hapsenju Ratka Mladica .Vest o hapsenju Ratka Mladica je tema dana svetskih i domacih medija.Trebalo je skrenuti paznje sa protesta Muslomana o objavljenim karikaturama oMuhameduTvrdi se da je Ratko Mladic uhapsen i preko Tuzle isporucen Hagu.Zvanicno niko nije potvrdio tu vest. Bilo je i nagadjanja i proizvoljnosti na pretek. Zvanicne izjave Beograda su da je Mladic lociran na Ceru i da se vode pregovori o dobrovoljnoj predaji. Svi, orkestrirano od zvanicnog Beograda do Haga i svetskih diplomatskih krugova, negiraju hapsenje, ali da se ocekuje svakog trenutka njegovo hapsenje.
Stice se utisak da iza orkestrirane negacije da Mladic nije uhapsen vec samo lociran, da se ipak nesto desava.S razlogom nesto krije od javnosti , pre svega gradjana Srbije. Strahuje se da bi zvanicno saopstenje o hapsenju generala Mladica izazvalo reakcije gradjana Srbije, pa cak i ponovio 5. oktobar. To nije u interesu, srpskoj marionetskoj vlasi pa i zapadu, jer bi zapad ostao bez poslusnika. Marionetska vlada bi u tom slucaju mogla pasti i novi izbori doneli velike promene u Srbiji. To bi dovelo i do preispitivanja svih dosadasnjih trasiranih puteva za ulazak u Evropu.U koliko bi Radikali dosli na vlast revizija postignutih dogovora i zaokret prema Evropi je neminovn.

Sva su ocekuvanja da hapsenje Ratka Mladica nece biti kraj ucenama zapada. U ponedeljak. Oli ren, evropski komesar za prosirenje EU podnece zvanican izvestaj o nesaradnji Srbije sa Hagom sa zahtevom da se suspenduju zapoceti pregovori sa SCG o stabilizaciji i pridruzivanju . To je i razlog spekulacijama o hapsenju Ratka Mladica da se prolongira suspenzija zapocetih pregovora i negativan izvestaj Oli Rena na sastanku ministara EU zakazan za ponedeljak. Iz Beca stizu vesti da ministarski savet Evrope odluku o suspenziji mora doneti koncenzusom. Postoji mogucnost da do toga ne dodje.

Kostunica nastoji da promeni misljenje Oli Rena i dokaze da se najozbiljnije radi na hapsenju Ratka Mladica i da je pitanje dana kada ce on biti isporucen Hagu i da sa odlukom o suspenziji pregovara ne treba zuriti.

Vest o hapsenju Mladica u Srbiji je zvanicno ocenjena kao proizvoljna ,stetna po Srbiju i naporima koje vlada cini u izvrsavanju obaveza prema Hagu. Utisak je da Kostunica pokusava da prolongira saopstenje o hapsenju Mladica ,ispita puls i reakcijeje naroda kada se zaista zvanicno saopsti njegovo hapsenje . U pitanju je politika zakulisne igre predsednika Kostunice, kako i na koji nacin da saopsti vest o hapsenju Mladica, a da njegova stolica ne bude uzdrmana. U opciji su navodno pregovori o dobrovoljnoj predaji i u koliko se u tome uspe izbegla bi se svaka nasilna reakcija gradjana. U koliko se u tome ne uspe, Mladic mora biti uhapsen i ilegalno predat organima RS , kojom prilikom bi na scenu stupile snage Eufora i uhapsile Mladica.. Time bi tvrdnje Kare del Ponte da se Mladic nalazi u Srbiji bile definitivno odbacene.

Sta posle hapsenja Mladica,kakav ce se scenario odigrati , se moze samo nagadjati. Ratko Mladic je postao srpska legenda i s pravom se ocekuju reakcije Srba.Na objavljenu vest o hapsenju Mladica u nekim gradovima Srbije bilo je ulicnih demostracija i pucnjave.. Jedno je zasigurno jasno da ce iza Mladica doci zahtev za isporuku Karadzica, pa pitanje Kosometa,pitanje Sandzaka, Vojvodine do beogradski pasaluk i nestanka Srbije. Zato se smatra da je bolje sada reci Evropi ne i otkazati svaku saradnju. Srbija i ovako nece dospeti u Evropu.Za 20 godina Evropa kao takva verovatno nece postojati Zasto onda uzaludna zrtovanja ,ponizenja, odricanja i sramote.

Buducnost Srbije je na istoku.Saradnja sa Rusijom je neminovnost. Ponude ruskih biznismena i investiranje u Srbiju je znak dobre volje. Jelasiceva i Dinkiceva dosadasnja finansiska politika zatvaranja vrata ruskom kapitalu u Srbiji je neopravdana i nerazumna.Pomoc ruske diplomatije i pruzanje bratske ruke Putina u resavanju Kosmetskog problema je od velikog znacaja za Srbiju. Pogledajmo realnosti u oci i okrenimo se nasoj buducnosti. Pristup EU, Partnerstvu za mir i NATO paktu Srbiji i srpskom narodu ne obecava prosperitet,jednak standard i ravnopravnost sa ostalim narodima zajednice.Nametnute obaveze novim clanovima zajednice i ocene koje se cuju su opomena da nikoga pa ni Srbe ne ceka omesen pa obesen.
Vidanovic

20 February 2006

POLITICKI FIJASKO AHTISARIJA

Izjava Ahtisarija Spiglu u oci pocetka pregovora o statusu Kosova u Becu da o buducnosti Kosova odluciju zitelji Kosova a ne drzavljani Srbije je neodrziva. O buducnosti Kosova ne mogu odlucivati albanski imigranti ,koji nemaju status drzavljana Srbije i ilegalno zive na Kosmetu. Neophodna je revizija trenutnog stanovnistva Kometa da se utvrdi njihov status i ustanovi ko ima pravo glasa i ucesca na referendumu o Kosovu. Ilegalni imigranti iz Albanije koji su naselili Kosovo po medjunarodnom pravu nemaju pravo glasa. Imigranti na zapadu nemaju pravo glasa na redovnim izborima sve dok ne dobiju status drzavljana doticne zemlje i ako su dobili useljenicke vize doticne drzavei na taj nacin legalizovali svoj status.Srbija to pitanje nikad nije razmotrila niti resila. Na osnovu kog zakona i kako ilegalni albanski imigranti Kosmeta, po Ahtisariju, treba da odlucuju o Kosovu a da se istovremeno to pravo osporava Srbima drzavljanima suverene Srbije . Kosmet je neotudjivi deo Srbije i po medjunarodnom pravu i rezoluciju SB 1244 Pitam Ahtisarija , dali ilegalni imigranti u njeovoj zemlji imaju pravo glasa i da li mogu glasati za otcepljenje dela Finske i prikljucenje susednoj drzavi? Zasto se to ne dopusta recimo Irskoj ili Baskima u Spaniji?Tito je Otvorio granice SFRJ i dozvolio nekontrolisano naseljavanje Albanaca na Kosmet. Cak je zakonom zabranio povratak prognanim Srbima u toku Drugog svetskog rata da se vrate na Kosmet, da bi ostvario zivotni prostor za pridosle Albance. Poznato je da su albanski imigranti za vreme Tita zauzimali i visoke polozaje u CK i predsednistvu vlade, kao sto je slucaj Fadilj Hodze. Za vreme agresije NATO izbeglo je ,kako se tvrdilo na zapadu 800 000 Albanaca da bi se nakon nedelje dana po ulasku NATO trupa vratilo 1.500.000 Albanaca koji nikada nisu ziveli na Kosmetu.Zar ti skorojevici sada treba da imaju veca prava od gradjana, drzavljana Srbije.Srpski tim pregovaraca u Becu ,pitanje ilegalnih imigranata iz Albanije na Kosmetu treba da uzme u najozbiljnije razmatranje kao jedno od mnogih neresenih pitanja. Kada to pitanje bude reseno, ilegalni imigranti vraceni maticnim zemljana i vraceni izbegli 250 000 Srba u toku i posle agresije NATO, tek onda se moze postaviti pitanje referenduma i ko moze ucestvovati u odlucivanju o Kosovu. Srbi drzavljani Srbije i Srbi siptarske nacionalnosti , Romi, Muslimani, Egipcani, Hrvati mogu na referendumu odlucivati o sudbini Kosmeta. Ahtisari sigurno nije imao na umu nacionalni sastav i etnicko sarenilo drzavljana Srbije ,koji ne mogu biti liseni prava odlucivanja o delu teritorije svoje zemlje. Jednom iskusnom diplomati kao sto je Ahtisari nebi se smelo dogoditi takav politicki fijasko, da ilegalne imigrante Albanije , koji nisu drzavljani Srbije ,ubraja u vecinsko punopravno stanovnistvo Kosova sa pravom glasa na referendumu .Na Ahtisariju je da analizira svoje postupke i koriguje brzoplete nedopustive greske.Vidanovic