02 February 2006

KRV NIJE VODA

KRV NIJE VODA
Poruka Putina konferenciji kontakt grupe u oci pocetka u Londonu na kojoj ce se raspravljati o statusu Kometa , Kosovo je neotudjivi deo Srbije. To je nedvosmislena kratka i jasna poruka da nezavisnost Kosova ne dolazi u obzir. Putin se zalaze za univerzalno resenje Kosometa, koje treba dabude uzor, kako treba resavati pitanja kriznih podrucja u svetu.
Nezavisnost Kometaa predstavlja opasnost ne samo za Rusiju vec i druge zemlje u kojima postoje teznje za stvaranje nezavisnih drzava. Univerzalni model Kosmeta rteba da bude prihvatljiv za sve strane u sukobu. Putinov zahtev temelji se na rezoluciji 1244 i medjunarodnom pravu i svako drugo resenje u Savetu Bezbednosti je neprihvatljivo.U resenju Kosova Putin vidi resenje zakavkaskih zemalja , kao I Litvanije Letonije Estonije u kojima je vecinski ruski narod obespravljen.. Resenje prava vecinskog naroda ovih i drugih zemalja i dobijanje samostalnosti nije u interesu SAD i Evrope.Zapad istice da je pitanje Kosova jedinstven slucaj koji nece imati negativne reakcije na ostale zemlje sveta. Pojedinacna resenja od slucaja do slucaja, po nahodjenju, za Putina su u suprotnosti sa medjunarodnim pravom.
Ministar inostranih poslova Rusije Lavrov na sastanku kontakt grupe u Londonu treba da prenese stav Putina.o univerzalnom resenju Kosova.
.
Reakcije zapada na Putinov model univerzalnosti su negativne. SAD se zalaze za nezavisnost Kosova kao najbolje resenje za stabilizaciju u regionu. Vasington smatra da ce privoleti Putina da omeksa svoj stav prema Kosovu.. I sam Ahtisari,. ruski stav je prokomentarisao kao suprotan njegovoj koncepciji. Pitanje Kosova mora biti reseno do kraja ove godine i da on nema nameru da trazi produzenje svog mandata .Stav Putina o resenju statusa Kosova namece mnoge probleme i daleko vise vremena za njegovo resenje, zakljucuje Ahtisari..

Pritisci za status nezavisnog Kosova stizu i sa najviseg mesta evropske zajednice. Doris Pok poslanik evropskog parlamenta zaduzena za Balkan usred Beograda Srbiju izjednacuje sa nacistickom Nemackom i da Srbija treba da plati Kosovom greske Milosevica. Oli Ren takodje cak dovodi u pitanje obustavu zapocetih pregovora za pristup Evropi u koliko se ne ostvari u potpunosti saradnja sa Hagom i EU.Ren dovodi u pitanje cak i dalje prosirenje EU. Ali se ne odustaje od stalnih ucena i pritisaka.Srbiji se nista ne garantuje da ce uci i kada ce uci u Evropu.. Garancije tu nema , ali se kategoricki postavlja pitanje saradnje. S druge strane kada je rec o Kosovu sugerisu se neke olaksice oko prijema u EU za uzvrat predaje Kosova..Zvanicne reakcije na poteze pojedinaca ostaju bez komentara. Postoji sumnja u narodu da je rukovodstvo Srbije, radi licnih interesa spremno na predaju Kosova. Putinov stav o univerzalnom resenju Kosova u tom slucaju nije pozeljan.

PUTIN PROVACIRAN
Izjava putina o univerzalnom resenju statusa Kosmeta u Srbiji je prihvacena sa olaksanjem. Price da Rusija nece pomoci Srbiji, da gleda sopstvene interese i ne zeli da zbog Srbije dovodi u pitanje svoje odnose sa zapadom su se pokazale kao netacne.Putin po prvi put ovako javno istupa po pitanju Kosova.. Ma da postoji opravdanje zbog opredeljenja srpske vlade za Evropu da Putin treba da gleda svoja posla, ipak krv nije voda. Njegov stav prema srpskom pitanju i Kosovu je bratcki i za svaku pohvalu. Da se razumemo ipak je Putinu vise stalo do svoje zemlje i resavanja problema u svojoj kuci, ali je cinjenica da resenjem Kosmeta resava i svoje probleme. Univerzalnim resenjem Kosova lansira jednak pristup za resenje kriznih podrucja ne samo u svojoj zemlji vec i sire. Za zapad je nedopustivo priznanje nezavisnosti pojedinih drzava sa prostora bivseg Sovjetskog Saveza koje zele povratak ruskoj federaciji.

Kosmetsko pitanje Putin temelji na rezoluciji SB 1244 i ta odluka kako kaze nije dekorativnog karaktera , mora se ispostovati. Po rezoluciji SB, Kosovo je sastavni deo republike Srbije . Za ostala krizna podrucja ne postoji primena rezolucije jer ne postoje. Zato je univerzalni pristup resenju Kosova model koji treba primeniti svuda a ne od slucaja do slucaja prema nahodjenju. Putin je naveo slucaj Makedonije u kome je 20% albanaca dobilo pravo ucesca u organe vlasti, za razliku od Rusa u Rigi sa 60% im se osporava pravo ucesca u vlasti. Ako se daje nezavisnost Ceceniji zasto se nesavisnost uskracuje Abraziju, ili Juznoj Osetiji.. Ne mogu se donositi odluke po nahodjenju- kategorican je Putin..

Americki podsekretar za Evropu Rozmari di Karlo izazvala je Putina da lansira univerzalan pristup za resenje kriznih podrucja u svetu , izjavom da je Kosovo jedinstven slucaj u svetu nastao kao posledica nasilnog raspada Jugoslavije i da nece imati nikakvog uticaja na ostala zarista u svetu.
Putinova univerzalnost nije naisla na podrsku ucesnika Londonske konferencije, dok je od javnosti ocenjena kao pozitivan korak za buduce resenje konflikta u pojedinim zemljama.

Zakljuci Londonske konferencije su da se mora postovati volja kosovskog naroda. Ta izjava naisla je na odusevljenje u Pristini ,da je volja albanskog naroda nezavisnost Kosova cija se podrzska ocekuje od strane evropske zajednice.

S druge strane ocene Kofi Anana o trenutnoj situaciji na Kosovu nisu zadovoljavajuce. I suvise ima dosta incidenata i napada na srpske enklave i da se i suvise mnogo radi na statusu Kosova a da su zanemareni standardi koji treba da obezbede uslove mutni etnickog drustva Kosova i bezbedan povratak izbeglica. Svako preuranjeno i nametnuto resenje po Ananu nije prihvatljivo.

Albanci na Kosovu se ozbiljno pripremaju za dobijanje nezavisnosti. U juznoj srpskoj pokraini se na ocigled vlasti Srbije vrsi albanizacija. Menjaju se imena gradova i sela i postavljaju nove albanske saobracajne oznake na putevima. Podujevo postaje Besnija, Istok- Buzim,Kosovska Mitrovica- Dardan, Glogovac- Drenes,Novo Brdo-Artan.

A Srbi ko Srbi ne reaguju i nikako da se sloze. Tako su na nedavnm sastanku skupstine saveta Evrope neki Srbi odbili da potpisu dekleraciju o povratku Srba u RSK, sa obrazlozenjem da peticiju ne mogu potpisati zbog toga sto nije pogodan politicki i diplomatski trenutak, da nebi doslo bo pogorsanja dobrih susedskih odnosa Srbije i Hrvatske. Sa tom motivacijom potpise su odbili : Dragoljub MicunovicDS,Verica Kalanovic G17plus, Ninoslav Stojadinovic SPO, Ivan Kalezicd PS i Ivan BrajovicSDP. Sve jaki Srbi

I pored odbijanja potpisa i pojave Srba protiv Srba, Radikali su uspeli da u evropski parlament obezbede dovoljan broj potpisa i uvrste rezoluciju u dalju proceduru.To su uspeli uz saglasnost poslanika 6 evropskih drzava : Engleske, Ceske, Rusije ,Jermenije, BiH i SCG.Nije iznenadjujuce da ce se pored ovakvih anti Srba naci jos dosta slicnih koji ce podrzati i Albance za dobijanje nezavisnosti Kosova sa istom motivacijom- da se ne kvare dobri susedski odnosi. Sve se to desava na ocigled vlasti i naroda bez propratnih reakcija osude ovakvih pojava.
Draskovic trenutno ima preca posla. Brine se pitanjem popune diplomatskih mesta u svetu. Jedini kriterij po njemu je politicka pripadnost. Cak ni jezik nije vazan. Zato nam tako i ide.
Ziveo Putin.
Vidanovic