17 December 2005

podignuta optuznica protiv zastitnika ustava

PODIGNUTA OPTUZNICA PROTIV ZASTITNIKA USTAVA
Posle 4.5 godina podignuta je optuznica 27 septembra 2005 godine, protiv 35 ljudi iz obezbedjenja Milosevica ,zato sto su postupali po ustavu i sluzbenoj duznosti, braneci predsednika SRJ Milosevica prilikom hapsenja od strane DOS-ovih dzelata . Hapsenje bivseg predsednika SRJ Milosevica je nasilno i protiv zakonito. Hapsenje je izvrseno u noci30/31 marta 2001 godine. I ako se Ustavom Srbije izricito zabranjuje isporuka svojih gradjana stranoj drzavi.Po nalogu vlade DOS Milosevic je uhapsen a zatim 28 juna na najznacajniji istoriski dan Srbije Vidovdan, 2001 isporucen Hagu.Cinom isporuke Milosevica Hagu na Vidovdan, pored hapsenja predsednika drzave, nacinjeno je jos jedno veliko ponizenje srpskog naroda.

Optuznica je podignuta od strane drugog opstinskog tuzilastva u Beogradu protiv 35 lica iz obezbedjenja predsednika Milosevica u vili Mir na Dedinju. Optuznica tereti optuzene za :
-sprecavanje sluzbenih lica u ometanju sluzbene radnje,
- neovlascenog nosenja vatrenog oruzja i
- krivicnog dela protiv opste sigurnosti.

Optuznica tereti pojedince za rukovodjenje i usmeravanje » skupine » u sprecavanju hapsenja predsednika Milosevica. Drugi od optuzenih su policajci iz obezbedjenja Milosevica. I treca kategorija optuzenih su civili gradjani takozvana skupina.

Pod imenom skupina , namerno je izbegnuta rec demonstranti ,koji su izrazili svoje nezadovolljstvo protiv nezakonitog hapsenja predsednika i krsenje ustavnih odredbi. Jednom recju rulja ili narodni neprijatelji.
Tuzba je temeljena na sprecavanje sluzbene radnje po clanu 215 stav 1 KZRS,zbog neovlascenog nosenja oruzja u krugu vile Mir u vremenu od 29 februara do31 marta 2001 godine.
Po ustavu garantovano je obezbedjenje predsednika drzave, kojim to nova manjinska vlada predsednika Kostunice sada osporava kao nezakonito.
Milosevic se dobrovoljno predao da bi sprecio krvoprolice uz pismenu garanciju Kostunice, Djindjica i Jovanovica da nece biti isporucen Hagu. Ta pismena garancija nije ispostovana.
Ucena medjunarodne zajednice da ce organizovati donatorsku konferenciju i prikupiti milijardu i dvesta miliona dolara u koliko Milosevic bude isporeucen Hagu. Prakticno Milosevic je prodan bez garancije.Zahtev je izvrsen, ali je Djindjic kao predsednik tadasnje vlade ostao kratkih rukava. Od obecane sume na ime donacije dobio je samo 80 miliona dolara. Ostalim iznosom su izmireni dugovi prema inostranstvu.

Da bi po Djindjicu ipak hapsenje gradjana Srbije bilo zakonito Vlada DOS donsi uredbu kojom je statut Tribunala u Hagu obavezujuci i iznad Ustava Srbije. Takvom jednom odlukom vladeSrbije, usledila su hapsenja optuzenih Srba za ratne zlocine. Da bi se izbegle nezeljene reakcije gradjana zbog hapsenja srpskih generala, branioca otadzbine Kostunica se posluzio obmanom gradjana takozvanim kupljenim patriotizmom na osnovu cega su se vecina optuzeni generali i politicari predali’’dobrovoljno’’uz veliku cenu koja je za neke iznosila i nekoliko miliona evra. Seselj,General Ojdanic, Sainovic, predsednik Srbije Milutinovic, Lilic i Martic su se predali ‘’dobrovoljno’’ spremni da dokazu svoju nevinost pred Tribunalom. Hapsenje Milosevica, Sljivancanina i ostalih Haskih optuzenika naislo je na osudu srpskog naroda i sire svetske javnosti.Na zapadu uglavnom hapsenje je pozdravljeno.Medjutim sve je vise onih koji osudjuju satanizaciju i hapsenje Srba, sankcije i NATO agresiju na suverenu drzavu SRJ.
.
Po oceni strucnjaka hapsenje Milosevica je nezakonito, protiv ustavno, na zahtev zapada i tuzioca medjunarodnog politickog suda za ratne zlocine u Hagu Karle del Ponte. Milosevic je optuzen za navodne ratne zlocine na Kosmetu BiH i Hrvatskoj na osnovu statuta Haskog tribunala, kojim se negira ustav Srbije .

Najostrije osudjuju podizanje optuznice clanovi izvrsnog odbora SLOBODA za odbranu Slobodana Milosevica, da se radi o montiranom procesu ,da se zaustave sve aktivnosti komiteta, koje se vode za oslobadjanje Milosevica.Medju optuzenima je najvise onih iz komiteta Sloboda. Do sada je prikupljeno 25000 potpisa koji ce biti predati skupstini Srbije sa zahtevom da se izglasa rezolucija za pustanje Milosevica iz haskog zatocenistva da se brani sa slobode.
U komitetu Sloga veruju da ce ovaj proces izneti na videlo mnoge nepoznanice o hapsenju Milosevica. Ko je sve ucestvovao u hapsenju , zasto su se pregovori vodili iskljucivo nocu, ko su ti akteri koji su ucestvovali u hapsenju sa carapama na glavi i pivskim flasama u ruci. To je pravo nasilje , teroristicki akt. Odbrana Milosevica ne moze se smatrati kriminalnim delom, istice se u organizacionom komitetu Sloboda.

Glavni akteri hapsenja Milosevica su Jovanovic, Mihajlovic ,Batic,Djindjic i clanovi zemunskog klana.Mihajlovic u svojoj knjizi Povljenska magla i vidici, istice sebe kao kljucnog coveka zasluznog za hapsenje i izrucenje Hagu Slobodana Milosevica.
Sudjenje Milosevicu u Hagu je sudjenje naciji. On ne priznaje tribunal. Sam se brani i do sada se odlicno brani. Njegovo zdravlje je prema nalazu grupe lekara iz inostranstva kriticno. Grupa lekara zahteva pauzu od 6 nedelja i lecenje pod kontrolom lekara.

Tuzilac Najs je trazio razdvajanje optuznice da nebi zbog narusenog zdravkja umakao bez izricanja presude. Proces o Kosmetu je pred kraj i Najs zahteva da se donese presuda za zlocine na Kosmetu. Milosevic se energicno usprotivio zahtevu za razdvaja optuznice, sto je sud i prihvatio. Nastavak sudjenja Milosevicu ocekuje se za sest nedelja.

Gradjani Srbije osudjuju hapsenje Milosevica za razliku od koalicione vlade, koja sve svoje neuspehe, kao opravdanje pred narod pripisuje Milosevicevom rezimu.Ipak narod vise od 80% smatra da se za vreme Milosevica bolje zivelo cak i pod sankcijama nego danas. Ne shatljivo je hapsenje i izrucenje Srba Hskom Tribunalugu. Ako postoji sumnja za krivicnu odgovornost najnormalnije je da se proces vodi u zemlji . Ni jedan cestiti Srbin ne odobrava hapsenje i isporuku svojih gradjana Tribunalu. Bez obzira da li je neko kriv ili ne. SAD je zastitila svoje gradjane od isporuke Medjunarodnom Krivicnom Sudu u Evropi. Ako neko treba da odgovara za svoje postupke moze odgovarati samo pred americkim sudom u svojoj zemlji.. Srpski politicari ne stite svoje gradjane poput SAD, vec ispunjavaju sve zahteve prema Tribunalu i medjunarodnoj zajednici. Poslusno izvrsavaju sve zahteve do poslednjeg Srbina. To je izdajnicka vlada koju podrzava samo 15% gradjana Srbije.Na vlst se odrzava bezvlascem, korupcijom i kriminalom.
Vidanovic