10 December 2005

IZBORI PA PREGOVORI

IZBORI PA PREGOVORI
Afera oko izglasavanja pendrek budzeta u skupstini Srbije za 2006. fiskalnu godinu, dovoljno govori o tome da je vlada neodrzuva. Skupstinska debata lici na najobicniju pijacu. Vlada sa podrskom od svega 15% biraca nije legitimna.Manjinska koaliciona vlada je svojom poslusnom zapadnom politikom davno izgubila poverenje gradjana .Skandal prilikom izglasavanja budzeta za 2006 godinu u skupstini Srbije pokazao je sve slabosti za dalje normalno funkcionisanje manjinske vlade.Neminovnost raspisivanja novih izborara na svim nivoima je realnost. Stabilna vlada je prekopotrebna na pocetku pregovora o statusu Kosmeta, koja ce zapoceti I dokrajciti pregovore. Pocetak pregovora o Kosmetu sa postojecom vladom i nastavak sa novim pregovaracima nakon izbora nove vlade je pogubno po Srbiju. Najpre izbori pa pocetak pregovora o Kosmetu uz podrsku vecine gradjana i predstavnika politickih partija Srbije. To je jedina garancija da se pregovoracka pozicija Srbije odvija u pravcu ocuvanja Kosmeta kao deo suverene drzave Srbije.
Danasnja pregovaracka ekipa vlade Srbije nema predstavnika politickih partija ili bar najvece vodece partije SRS.
Savetnik Borisa Tadica gospodin Simic osporava ucesce politickih partija u sastavu pregovarackog tima, pogresnim obrazlozenjem. Po njemu svi poslanici politickih partija treba da ucestvuju u pregovorima sto je kako sam kaze nemoguce. To je pogresno vidjenje. Rec je o najacim politickim partijama Srbije ciji predstavnici trebaju biti u sastavu pregovarackeekipe. U slucaju novih izbora taj kriterijum bi morao biti uzet u obzir.Da pored predstavnika vlade i eksperata, u sastav pregovaraca udju i predstavnici najacih politickih partija.

Predsednik Srbije Tadic se zalaze za nove izbore pre pocetka pregovora o Kosmetu u cemu ima podrsku gradjana. Tadic ne odustaje od svog predloga podele Kosmeta na dva entiteta kao neotudjivi deo Srbije,bez obzira sto je parlament usvojio predlozenu platformu vlade Srbije.

I dok u Srbiji pregovaracke pozicije nisu potpuno jasne , dotle na Kosmetu se cvrsto stoji na poziciji nezavisnosti. U tom cilju se vrse pritisci na svim odgovornim mestima, pocev od americkog Kongresa, Evrope i Oebsa do snaga na Kosmetu.

UnutarKosmeta primecene su nove oruzane formacijei pozivi za odbranu Kosova. Ratna opcija je realna u koliko se odstupi od nezavisnog Kosova.Pritisci od strane militantnih snaga Kosova su sve izrazeniji. Ubistva i teror nad Srbima je pojacan. Pustanje haskih optuzenika propraceno je masovnim manifestacijama Albanaca kao heroja OVKi sos jedan korak ka cilju nezavisnoog Kosova.
Jedno je za sada jasno da je rat neizbezan u koliko se ne ispune zahtevi Albanaca o nezavisnom Kosovu.Medjutim,menjanje granica i nestabilnost na Balkanu imace odjeka ne samo u regionu vec i sire.
Mnogi tu opasnost ne sagledavaju i stoje na stanoviste da uslovna ili potpuna nezavisnost Kosova je jedino resenje krize.

Slovenija i Ceska, kao i rukovodstvo Crne Gore podrzavaju nezavisnost Kosmeta zbog posebnih ekonomskih interesa.Pomoc Rusije je neizvesna. Putinu su vazniji prijateljski odnosi sa svetom od Kosmeta.

Srpska imovina, srpska preduzeca i fabrike se privatizuju bez obzira na pojedinacna upozorenja koja dolaze iz Srbije. Vlada Srbije je i t neodgovorna. Srbija jos uvek otplacuje dugove inostranstvu za ulozene investicije na Kosmetu. Predstavnik UNMIK-a Peterson se oglusuje na pojedinacna upozorenja iz Srbije i ako zna da je vlasnistvo i privatna svojina garantovana zakonima Evropske Unije.

Potpisivanje ugovora Rumunije i Bugarske sa Vasingtonom o stacioniranju trupa u tim zemljama izmedju ostalog je signal Albancima Kosmeta, da u koliko dodje do sukoba stacionirane trupe SAD bi pritekle u pomoc trupama KFOR-a na Kosmetu. To je istovremeno i upozorenje Srbima u slucaju odbrane Kosmeta silom.

Vlada Srbije ne reaguje adekvatno, niti preduzima mere za odbranu nezavisnosti Kosmeta, zastitu Srba i njihove imovine.Rezolucija 1244 je osnov za pregovore.Povratak izbeglica, vojske i policijeje na Kosmet, zahtev koji bi trebao biti upucen Ahtisariju kao predstavniku SB i kreatoru kumanovskog sporazuma odgovornim za nepostovanje sporazuma. To je uslov pre svih uslova i polazna tacka Srbije u pregovorima na Kosmetu. Krajnje je vreme da se srpski narod oslobodi nesposobne, kolaboristicke vlade i da poverenje ljudima koji ce stititi interese drzave i naroda.
Vidanovic