17 November 2005

dekleracija kontra dekleracije

Deklaracija skupstine Kosova o nezavisnom kosovu usvojena je danas.. Dekleracija se kako je receno temelji na povelji UN o pravu na otcepljenje. Ni govora o rezoluciji SB 1244 kojim se Kosmet tretira kao neotudjivi deo teritorijesuverene repuplike Srbije. Srbi Kosova podrzani od raseljenih Srba sa Kosmeta doneli su deklaraciju o opstanku Srba na Kosmetu kao odgovor pristinskoj dekleraciji. Time je pokazana odlucnost Srba na neotudjivo pravo zivljenja na Kosmetu. U poslednje vreme od izvestaja Eidija, Siptari na Kosmetu su pojacali napade na srpsko stanovnistvo i snage KFORA sto posle izjave siptarskih zvanicnika ,da ce biti rata u koliko dodje do suprotstavljanja nezavisnom Kosovu. zaista dodje do oruzanog sukoba na Kosmetu. Izaslanik UN na Kosmetu Peterson je izjavio da u koliko se donese rezolucija u skupstini Kosova onog trenutka ce biti suspendovana. To se za sada jos nije desilo ali je jasan signal medjunarodim snagama i Srbima da budu na oprezi. Revolt moze izbiti svakog trenutka kao odgovor na Petersonovu odluku o suspenziji dekleracije.Vidanovic

evropa nesme ponoviti gresku

EVROPA NESME PONOVITI GRESKU

Greska Evrope 91 godine prema Jugoslaviji,danas u pogledu Kosova i Metohije se nesme ponoviti. Tu svoju gresku Evropa je skupo platila i danas placa. Sprovodjenjem u zivot zakljucke Badinterove komisije da Jugoslavija kao mnogonacionalna drzava ne moze opstati, te je kao takvu treba rasturiti, je najveca greska Evrope.. Time je dato zeleno svetlo secesionistickim republikama Slovenije, Hrvatske a zatim BiH i najzad Makedonije da deklarisu svoju nezavisnost u Avnojskim granicama . Najvecu ulogu u rasturanju Jugoslavije odigrala je Nemacka i Vatikan.

Ministar inostranih poslova Nemacke Genser i Vatikan kreirali su raspad Jugoslavije. Priznali nezavisnu drzavu Slovenije a zatim i Hrvatske. Na preporuku pape nastalo je lancano priznanje najpre Slovenije, potom Hrvatske i na kraju BiH i Makedonije u avnojskim granicama. Time je ucinjena velika teritorijalna steta Srbiji. Cisto srpske teritorije u Sremu, naseljene vecinskim srpskim stanovnistvom I koje nikada nisu pripadale Hrvatskoj usle su u sastav Hrvatske. Ta nepravda do danas nije ispravljena i uzrok je etnickim konfliktima.U Bosni entitetska podela izmedju RS i BiH napravljena je vestacki,tako da je podelila familije, bracu rodjake i imovine linijom razgranicenja

Secesija Jugoslavije je izazvala gradjanski rat na prostorima bivse Jugoslavije. Vihor rata odneo je mnoge ljudske zivote.Rasturilo i podeliloo mnoge familije.Dovela do etnickog ciscenja , masovnog pomeranja izbeglica sa tih prostora, koji su doprli u mnoge zemlje zapadnog sveta.Srbija je postala najvece steciste izbeglica.Od 7000 000 izbeglica mnogi su i danas u Srbiji.Pored Srba sa prostora Hrvatske i BiH su Hrvati , Muslimani i ostale manjine nekadasnje Jugoslavije.

Sa izbeglicama nastaju i problemi,kao sto su kriminal, terorizam droga, trgovina belim robljem, prostitucija,nezaposlenost, sucim se susrela Evropa. Jednostavno zavladao je talasetnickih netrpeljivosti i nesigurnosti, sto sve to dans Evropa skupo placa. Svemu tome je razlog medjunarodna agresivna politika zapada prema malim suverenimdrzavama u kreiranju novog svetskog poretka i prekrajanja karte sveta, cije su temelje udarili 1982. Papa Jovan 2. i Regen na zajednickom sastanku u Vatikanu..

Na udaru je bila i Jugoslavija, posle berlinskog zida Sovjetskog Saveza i Cehoslovacke. Iz strateskih razloga. Jugoslavija se nasla na raskrsnici puteva koiji vode na istok, zapad sever i jug. Medjutim tu postoji i jedan drugi razlog o kome se malo govori, a to je osveta Nemacke zbog poraza i nanetih gubitaka u Prvom i Drugom svetskom ratu i posebna licna osveta prema Srbima od strane ministra inostranih poslova Nemacke Gensera, ciji su roditelji kao folksdojceri iz Banata proterani posle Drugog svetskog rata. Sam Genser, tvrdi se ,da je rodjen u Jugoslaviji i da zbog svega toga zadojen osvetnickom mrznjom prema Srbimaispoljava te naboje.Imovina folksdojcera ,koji su aktivno ucestvovali u ratu protiv Srba je konfiskovana, a vlasnici proterani.. Ti folksdojceri su s ciljem naseljavali prostore narocito Vojvodine kao oslonac nemacke osvajacke politike u borbi za osvajanje novih teritorija i ekspanzije Treceg Rajha.

ISTA GRESKA SE NESME PONOVITI

Poucena iskustvom iz proslosti Evropa u slucaju Kosmeta, bar za sada, zauzima oprezne i pomirljive stavove. Evropa stoji na stanovistu da status Kosmeta mora biti resen tako da ne izazove lancane reakcije i nestabilnost ne samo u regionu vec i sire. Od resenja etnickog problema Kosmeta zavisi da li ce se usporiti ili rasplamsati sadasnje tenzije pojedinih etnickih grupacija u Evropi,koje teze ka stvaranju nezavisnih drzava. Irci, Baski, Katalonci, Kurdi, Korzikanci, Mongonci , Cecenci i mnogi drugi narodi,do Kvibeka u Kanadi,izvucice pouke na primeru Kosmeta. U koliko bi Kosmet dobio nezavisnost, bio bi snazan podstreh tim nacijama na polju nezavisnosti. Zbog toga je od drzava suocene sa svojim problemima slicnih Kosmetu, opravdano ocekivati da ce zauzeti pomirljivije stavove. Otuda i razumna preporuka Evropske Unije da Kosmet mora biti resen bez nametanja sile. Rezolucije EU i NATO idu u prilog nenasilnom resenju Kosmeta na bazi rezolucije SB 1244.

Danas je skupstina Kosova izglasala rezoluciju o nezavisnom Kosovu. Kao odgovor na tu rezoluciju Srbi Kosova doneli su deklaraciju o opstanku Srba na Kosmetu.Predstavnik UN na Kosmetu Peterson je izjavio da ce onog trenutka kada bude doneta rezolucija o nezavisnom Kosovu biti ponistena. Za sada je rano predvideti kakve ce reakcije izazvati rezolucija kosovskog parlamenta.

Iz stavova EU se moze zakljuciti da preovladava razum umesto sile i oruzja. Glasovi sa najviseg mesta politickog vrha Kosova da ce biti rata u koliko medjunarodna zajednica vrsi pritisak da Kosovo ne dobije samostalnost suprotni su pomirljivim stavovima medjunarodne zajednice. U tom slucaju sukob sa medjunarodnim snagama na Kosmetu je neizbezan. Albanski lobi u Kongresu i senatu SADtrenutno vrsi velike napore da se dobije podrska o nezavisnom Kosovu kao jedino resenje za smirivanje regiona.. Pojacani teror i akcije na Kosmetu su pojacani od kako je Eide izneo svoje misljenje o Kosmetu. Napadi na snage KFORA i srpsko stanovnistvo su ucestali. Nisu iskljucivi sukobi sirih razmera.
Medjunarodna zajednica i Vasington ce onda jednom za svagda shvatiti da su Srbi bili ti koji su se borili protiv terorizma na Kosmetu i da ce teroristi biti- teroristi a ne Oslobodilacka Vojska Kosova i da ce zajednickim snagama nastati borba protiv terorista.Od dosadasnjih srpskih “agresora” trazice se saveznistvo u borbi protiv terorista Sve su to cinjenice koje pojacavaju buduce pregovaracke pozicije Srbije o statusu Kosmeta.

STA SE DESAVA U SRBIJI

Na unutrasnjem politickom planu Srbije o statusu Kosmeta trenutno ima pomaka. Vlada Srbije jednoglasno je usvojila predlog rezolucije o statusu Kosmeta o kojoj ce se skupstina Srbije izjasniti 21. novembra u ponedeljak na dan slave Sveti Arandjel.S obzirom da su istoriske odluke u proslosti obicno vezivane za neki znacajniji praznik, smatra se da ce i ovoga puta taj datum biti od velikog znacaja u srpskoj istoriji.. Ocekuje se da ce predlog rezolucije o statusu Kosova i Metohije biti podrzan od svih politickih partija.Nakon usvajanja rezolucije objavi ce se sastav pregovarackog tima Srbije.

Medjutim opet su u pitanju srpska posla, poturanje klipa u tocku. Pored predloga rezolucije, predsednik Tadic je u Moskvi izneo svoje vidjenje za resenje Kosova i Metohije i predlaze podelu Kosmeta na dva entiteta: srpski i albanski.Tadicevom izjavom zatecen je i Kostunica i sira javnost . Doslo se do politickog raskoraka predsednika vlade Srbije Kostunice i predsednika Srbije Tadica. Ma da se cuju tumacenja da nije dovedena u pitanje predlozena rezolucija , vec da je rec o igri reci. Tadiceva izjava je po njegovim pristalicama proizasla iz vec usvojene rezolucije o Kosmetu iz 2004 .godine. Osporavanje Tadiceve izjave tvrdi se ,je u tome sto je otkrio minimum ispod koga se nesme ici u koliko bi doslo u pitanje nezavisnost Kosmeta. Misljenja i samih Srba na Kosovu i Metohiji su podeljena. Sve u svemu podela Kosmeta i po pojedinim stranim posmatracima je neprihvatljiva.

I podpredsednik vlade Srbije Miroljub Labus podrzava ideju o podeli Kosmeta na dva entiteta. Ta ideja podele Kosmeta nije prihvatljiva jer bi mnogi kulturni spomenici, crkve i manastiri bili istrgnuti srpskoj kontroli. Podela u sustini nije prihvatljiva za Srbe, pa prema tome do usaglasavanja stavova Kostunice i Tadica mora doci u skladu sa predlogom rezolucije koja je zasnovana na rezoluciji 1244 i medjunarodnom pravu. Nikakvi pritisci niti nametnuta resenja ne mogu biti prihvatljiva. Skupstina Srbije po predlogu rezolucije ima poslednju rec odlucivanja i nema opravdanja da skupstina ne prihvati taj predlog.

Pokret Snaga Srbije Bogoljub Karic predlog za resenje Kosmeta vidi u zajednickoj drzavi Srbije i Crne Gore ulaskom u Evropu po kratkom postupku do 2006. godine. Po njemu je to jedino moguce resenje kojim ce se resiti svi politicki problemi i spreciti sirenje ratnog zarista u regionu i sire. Danas je Kosovo sutra ce doci na red Vojvodinai dalje dok se ne dodje do beogradskog pasaluka, istice Karic.

Inace od resenja statusa Kosmeta zavisi i pristup Srbije evropskoj zajednici. Prognoze pristupa su razlicite od 2012 do 2020 a mozda i kasnije. Labus se sa tim prognozama ulaska u Evropu najvise kompromituje. Od izjave do izjave njegove prognoze su razlicite, zavisno od evropskih vetrova i politicke situacije u Srbiji.

Danasnja preokupacija srpskih politicara treba da bude preokupacija resenjem pitanja Kosmeta da se de fakto i de jure vrati Srbi. Pitanje pridruzivanje Evropi, partnerstvu za mir i Nato paktu treba presaltovati na drugi kolosek. Dok Srbija dodje na red 2020 . godine pitanje je da li ce postojati evropska zajednica i kako ce izgledati. Zrtvovanje za neizvesnost je bespotrebno. Niko ne garantuje Srbiji ulazak u Evropu posle zrtvovanja i ispunjavanja mnogobrojnih pogubnih zahteva.. Ko garantuje da Evropa nece doneti zakon o zabrani prosirenja EU novim clanstvom. Na kraju postavlja se pitanje zasto se postavljaju jedino Srbiji takvi rigorozni uslovi za ulazak u Evropu na tako daleke staze. Zasto je Srbija izuzetak u odnosu na zemlje u okruzenju, ili recimo balticke zemlje koje su usle u EU na mala vrata

U Etoniji ,Letoniji i Litvaniji pitanje ljudskih i manjinskih prava narocito naroda ruske nacionalnosti su primeri kako se krse ljudska prava i niko se ne bavi tim problemima.Najnoviji neredi u Francuskoj , koji prete da se prosire i na Nemacku, Dansku, Belgiju i Holandiju su rezultati neresenih ljudskih prava manjina. I dok se Evropa ujedinjuje, Istocna i Zapadna Nemacka ujedinila,Sovjetski Savez nestao, Jugoslavija nestala, Srbija se i dalje rasparcava, karta zemljine kugle silom menja.Ratovi besne, nevin narod gine. Ima li nade da se uspostavi politicka ravnoteza u svetu i stane na put zahuktalom agresoru- americkom imperijalizmu ? Najvece oruzje SAD u prekrajanju sveta je zandarmska , agresivna uloga NATO.Sta ce Evropi NATO, sta ce Srbiji pqartnerstvo za mir I NATO. Protiv koga iod koga ce nas NATO braniti da moramo stati ispod njegove borbene zastave Setimo se agresije NATO na Srbuju i da li tako dokazani srpski aggressor moze biti srpski saveznik i prijatelj? .

Taj dan politicke ravnoteze mora doci. Sa velikim nestrpljenjem se ocekuje. Potreban je jedan Hruscov koji ce neustrasivo lupiti cipelom o sto i teci dosta je bilo svega. Od sada pa nadalje vlada ce sila zakona a ne sila oruzja.
Vidanovic