12 November 2005

Kosmet u centru paznje svetske javnosti

KOSMET U OCIMA SVETSKE JAVNOSTI
U predvecerje pocetka pregovora o statusu Kosmeta ucestale su recapture medjunarodnih faktora za resenje kosmetskog problema. Stizu savetodavne recapture pa i pretnje u koliko se donesu nametnuta resenja na stetu Siptara na Kosmetu.Odredjeni su svi pregovaraci sa finskim diplomatom Marti Ahtisarijem na celu.

Ricard Holbruk, kao albanski lobista,c stavio je do znanja Srbima da biraju izmedju Evrope i Kosova i u koliko se opredele za Kosovo da ce ostati i bez Kosova i bez Evrope.
Siptari kosova prete da ce u koliko se odstupi od nezavisnog Kosova biti rata.Publicista Demaci istice da u koliko Srbija i dalje insistira na suverenitetu Kosova, ili medjunarodna zajednica nametne drugo resenje osim nezavisnostiza za nas znaci ropstvo. Demaci optuzuje UNMIK da voidi pro srpsku politiku. Njihov pregovaracki tim je odredjen. U sastav pregovatrackog tima usle su sve politicke partije na celu sa Rugovom. Kosovski parlament, kako je naglasenodonece rezoluciju o nezavisnom Kosovu. Jedina pregovaracka opcija kosovskog tima je nezavisnost Kosova.

Kontakt grupa Evrope u svojoj recepturi nakon sastanka u Briselu zauzima stav da nametnuto resenje Kosova nece biti prihvatljivo. Kosovo se ne moze vratiti na status pre 99. godine, da nece biti podele niti ujedinjenje sa drugom trzavaom ili teritorijom. Resenje mora biti prihvatljivo i od Beograda i od Pristine.

Vasington pak stoji na poziciji uslovne nezavisnosti kao jedinog moguceg resenja. Od resenja Kosova zavisi i prikjucenje Srbije Evropi. Pregovori o ispunjenju standarda o prikljucenju Evropi mogu biti dovedeni u pitanje. Stav o uslovnoj nezavisnosti pojasnio je zamenik sekretara stejta Berns i ako je u jednoj od predhodnih izjava rekao da SAD nece podrzavati ni jednu stranu. Resenje mora biti doneto u direktnim pregovorima Beograda i Pristine prihvatljivo za obe strane.Bilo kakvo nametnuto resenje o statusu Kosova osim suvereniteta,za Srbe je neprihvatljivo. Prema tome Bernsova receptura sa pozicije pregovaraca Srba i Siptara je osudjena na neuspeh.

Ministar ruske federacije Sergej Lavrov, prilikom posete Beogradu istakao je da se resenje mora iznaci bez nametanja sa strane u direktnim pregovorima Beograda i Pristine na bazi rezolucije SB UN 1244, uporednim ispunjenjem standarda. Lavrov zahteva jasne stavove vlade Srbije o Kosmetu po pitanju stabilnosti i bezbednosti u regionu, uredjenje granica,povratak izbeglica i definisano prisustvo medjunarodnih snaga na Kosmetu. Lavrova podrska Beogradu bila jasno izrecena. S pravom se ocekivala podrska u SB i upotreba veta u slucaju nametanja politickog resenja mimo rezolucije SB1244. To ubedjenje je kratko trajalo dok Lavrov u daljim posetama Crnoj Gori i Pristini nije opovrgao sebe izjavom da Rusija zbog Kosova nece se zamerati zapadnim partnerima i prijateljima. To znaci rusko veto nece biti upotrebljeno u SB.Time je potvrdjen raniji stav Rusije, Jelcina Kozirijeva i Cernomidina, da su u najtezim trenutcima kada je Srbima bila neophodna pomoc, izdali srpske intertese.Okrenuli nam ledja kada nam je bilo najteze.Tadic leti u Moskvu da od Putina dobije podrsku u SB koriscenjem ruskog veta u koliko do toga dodje.Da li ce Tadic u tome uspeti za sada je nepoznanica.

DA LI SRBIJA IMA SNAGE DA SACUVA KOSMET
Sadasnje srpsko rukovodstvo nije pokazalo spremnost niti sposobnosti na diplomatskom planu postigne pozitivne rezultate. Da zauzme cvrste stavove u odbrani srpskih interesa, koj garantuju suverenitet Kosova i Metohije, kao neotudjivi deo Srbije.Srpski trio Tadic Kostunica Draskovic, su dokazali svoju nesposobnost. Naprotiv iskazali su svoju naklonost zapadau. Spremni su na daljnu vernost pa cak i predaju Kosmeta sa ciljem da bi se odrzali na vlasti. Spremni su na zrtvovanje Kosmeta radi Evrope i NATO.

Srpske pregovaracke pozicije sadrzane rezolucijom SB UN 1244 su nepobitne za ocuvanje Kosmeta. Medjutim trio nije sposoban da koristi te pozicije i izbori se za status Kosmeta . Njihova naklonost zapadu je glavni problem odsustva borbene sposobnosti da se suprotstave pravim argumentima i cvrsto stanu na braniku otadzbine svim raspolozivim sredstvima, pa cak ako je potrebna i upotreba sile. Medjutim zapad se postarao da unisti nasu armiju i fakticki je onesposobi za borbu po pitanju Kosmeta.

Nisu ni zatrazili od Kofi Anana da se pridrzava rezolucije 1244, da se ispostuju njene obaveze. Da, se odlucno odbije svaki pregovor o Kosmetu sa grupom kosovskih terorista i ratnih zlocinaca.
Da, izraze nezadovoljstvo o naimenovanju Ahtisarija za glavnog pregovaraca o statusu Kosova.
Da ,se suprotstave ucenama i pritiscima EU SAD i haskog Tribunala.
Da, se resenje Kosmetsog problema trazi jedino u UN. UN je prihvatila velike obaveze za resenje Kosmetskog problema.
Snage UN na Kosmetu , umesto uloge pis kipera preuzele su ulogu okupacione snage i sprovodjenje politike zapada ,za trajnu okupaciju Kosmeta.

Pod zastavom UN SAD sprovodi okupaciju Kosmeta kao strateske tacke za dalje ekspanzije prema istoku i zemljama bliskog istoka. Izgradnja najvece vojne baze Bonstil na Kometu, kao buduce sediste sadasnjih americkih snaga iz Evrope .

Drugi razlog okupacije Kosmeta je bogatstvo Kosmeta. Sadasnje rezerve samo uglja racunaju se na eksploataciju koja ce trajati 200 godina.
Dosadasnje investicije Srbije u privredu Kosmeta su ogromne. Godisnja otplata dugovanja prema inostranstvuSrbiju kostaju 250 miliona.Poseban razlog srpskog interesa za Kosmet, kao sastavnog dela Srbije je istoriska proslost, srpsko nasledje, kulturna bastina, sto je sve to za sadasnju politicku srpsku elitu beznacajno.

Po pitanju Kosmeta srpsko rukovodstvo je do sada bilo neslozno. Tadic i Draskovic su insistirali na ucesce u izborima za parlament Kosmeta, dok je Kostunica bio protiv ucesca Srba Kosmeta na proslim parlamentarnim izborima.

Danas jos uvek ne postoji jedinstvo i izgradjena platforma za pregovore o Kosmetu. U skupstini Srbije jos uvek nije zauzet stav niti raspravljano o pregovarackoj platformi o Kosmetu.Neophodan je jedinstven stav po pitanju Kosmeta, formiranje pregovarackog tima od predstavnika politickih partija, eksperata i politicara. To do sada nije uraddjeno a niko nezna razlog Zasto se ceka i na koga se ceka niko ne saopstava. Iz pojedinacnih izjava moze se zakljuciti da je Srbija daleko od cilja politickog jedinstva. Draskovic javno iskljucuje najacu politicku partiju Srbije, dok Labus zastupa resenje podele Kosmeta. Nekome se ocigledno zuri za resenje statusa kosova sa poslusnom politickom garniturom koja je spremna na sve.
.
Pored nabrojanih pregovarackih pozicija pitanje Kosmeta u poredjenju sa RS treba posmatrati u kontestu garancije Dejtonskim sporazumom .Teritorijalni integritet i Kosmeta i RS garantovan je Dejtonskim sporazumom, posebno rezolucijom 1244 koja se odnosi na Kosmet. Kako je moguce da se u slucaju RS trazi prisajedinjenje BiH a u slucaju Kosmeta otcepljenje od Srbije i prekrajanje njene granice. U koliko zaista dodje do nezavisnosti Kosova izazvace nestabilnost regiona i lancane reakcije prekrajanje granica u svetu.Republika Srpska sopravdano moze koristiti svoje pravo po dajtonu da se na referendumu izjasni o pripajanju Srbiji. Te klauzule se Ricard Holbruk najvise boji kao tvorac Dajtona.

Kosmet se mora braniti svim silama pa ako treba i oruzjem. Stranim silama je stalo da pitanje Kosova skine s dnevnog reda dok su na vlasti srpske marionete. Sa drugom vladom to im nece lako poci za rukom.

Evropa je umerenija i zalaze se za nenametljivo resenje i ulaska u Evropu kao zajednica SCG.Evropa ne podrzava stav o nezavisnoj drzavi Crne Gore i Kosova. Crnogorska vlada uporno radi na nezavisnosti Crne Gore. Evropski stavovi za njih nisu obavezujuci a preporuke venecijanske komisije su mesanje u unutrasnje stvari i krsenje zakona Crne Gore. Ricard Holbruk je ocenio da je nacinjena velika greska formiranjem zajednicke drzave Srbije i Crne Gore, koje su fakticki odvojene dve drzave sa zasebnom monetom, carinskim sluzbama i posebnim organima bezbednosti. Crnu Goru srbija interesuje kao krava muzara i nista vise. Neka narod Crne Gore na referendumu potvrdi Njegosa, dali je rec o jedinstvenom srpskom narodu ili dve razlicite nacije,koje nemaju nista zajednickog pa i sam jezik, kako politicari i pojedinci zele da dokazu.
Vidanovic

11 November 2005