31 July 2005

reakcije na poziv za predaju

REAKCIJE NA POZIV ZA PREDAJU
Od kako je pre dva dana Ljiljana Karadzic preko medija javno uputila apel suprugu da se preda,vest je paznja svih svetskih medija, politicara i svetske javnosti. Komentari su razliciti. Nagadjanja na pretek i nista vise. Da li ce se Radovan Karadzic predati to iskljucivo zavisi od njega. Nikakva sila ga dosad nije naterala na predaju, pa je tesko reci kakva ce njegova krajnja odluka biti posle apela njegove supruge Ljiljane.
I dosada je bilo maltretiranja, ucena i tortura njegove porodice i selog srpskog naroda. Radovana nista nije promenilo. Zna on dobro sta ga ceka u Hagu. Njegova krivica je dokazana bez dokaza.U jednom javnom nastupu , svima dobro poznata, kao borac za ljudska prava, Natasa Kandic je izjavila da ce Radovanu biti sudjeno u odsustvu. To nije samo pitanje krsenja ljudskih prava, vec i poraz NATO i celog zapada, sam protiv svih, uspesno odoleva svim akcijama jedne vele sile.NATO nije u stanju da uhvati jednog golorukog coveka, koji uspesno odoleva svim akcijama i poterama. Prkosi celom svetu.
Javni poziv njegove supruge da se preda je poslednji u nizu planiranih poduhvata zapada i NATO. Sasvim je sigurno da je rec o iznudjenoj izjavi Ljiljane Karadzic, koja je nozem pod grlom rekla ono sto se od nje trazi.U pitanju su nove ucene, kidnapovanja dece i unucadi, pa i pretnje smrcu. To je najosetljivija bolna tacka svakog roditelja, Ahilova peta, sa kojom zapad racuna da ce slomiti i srce Radovana Karadzica da se odluci na predaju.
U opciji je i mogucnost vec donete odluke Radovana Karadzica da se preda Hagu i da je u pitanju opravdanje odluke o predaji. Da je Karadzicu garantovana bezbednost i fer sudjenje u Hagu. S druge strane postoje tvrdnje da Karadzic ziv nesme dospeti u Hag. Otkrio bi istinu o celoj igri americke politike u Bosni. Toga se najvise plasi Ricard Holbruk, koji je bio zaduzen za Bosnu i balkansko pitanje.
Sa sigurnoscu se zna sta je sve Holbruk obecao Karadzicu da se povuce iz politike , preda duznost predsednika RS i partisku funkciju Biljani Plavsic a da za uzvrat bude oslobodjen gonjenja za navodne ratne zlocine.. Sta je sve tu bilo, kakvih obecanja i pritisaka je bilo, to samo zna Karadzic i Holbruk. O tome Holbruk mudro cuti. Morao bi progovoriti ako bi se Karadzic nasao u Hag.
Opravdano se sumnja da bi Holbruk sprecio predaju Karadzica likvidacijom, kao bi ostala tajna americke politike prema RS. Bilo kako bilo, predaja Karadzica bi bila samar majkama, koje su izgubile svoje sinove,ciji su zivoti ugradjeni u Republiku Srpsku i celom srpskom narodu. Karadzic nesme zaboravi srpske zrtve, izgubljene zivote za srpske ideale i da sada na kraju sve to zrtvuje za spas svoje porodice.To je nedopustivo.
U opciji je i da Karadzic nije u zivotu i da je izjava njegove supruge opravdanje da treba dici ruke od porodice Karadzic i ostaviti je vec jednom na miru. Ljiljana Karadzic je uputila javni apel suprugu po utvrdjenom scenariju, da bi joj porodicu ostavili na miru. U samoj izjavi postoji signal, neizrecena poruka suprugu- ne predaj se. Poruka je jasan signal Karadzicu, kao strucnjaku psihijatru koju je nadajmo se shvatio.
Na stranicama nekih svedskih poznatih listova cuju se i glasovi osude represalija porodice Karadzic i iznudjeneog poziva suprugu na predaju.
Osudama postupaka NATO i zapada protiv porodice Karadzic bi se svakako morali pridruziti humanitarci i borci za ljudska prava, naravno u koliko nisu na platnim spiskovima zapadnih finansijera i boraca za uvodjenje otvorenog drustva u cilju sprovodjenja novog svetskog poretka i likvidacija svakog ko se tome suprotstavi.
Srpski politicari u apelu za predaju vide spas srpskog naroda i skidanje svake dalje prepreke za prikljucenje Evropi. Tadic i Vuk Draskovic pozdravljaju odluku Ljiljane Karadzic. Vuk Draskovic jos dodaje da poziv nije samo za spas porodice vec i cele srpske nacije o kome u apelu nije bilo reci. To bi Draskovic trebao da pokaze licnim primerom, da ode dobrovoljno u Hag, i brani sebe po optuznici koja je na pomolu.
Vidanovic