14 July 2005

Anti srpsko delovanje srpskih medija
=============================
Anti srpsko delovanje pojedinih srpskih medija sve je vise izrazeno u sprovodjenju politike zapada. Narocito u slucaju Srebrenice i prikazivanje onih snimaka o ubistvu 6 mladica Muslimana , cije je delovanje uticalo i na Americki Kongres i donosenje rezolucije o Srebrenici da se proglasi najvecim zlocinom posle Drugog svetskog rata.Da je od strane Srba ucinjen genocid nad muslimanskim zivljem u Srebrenici i da su za to odgovorni Mladic i Karadzic, koji moraju biti uhapseni i isporuceni sudu u Hagu. Bez rezerve tome daju posebnu podrsku TV B92 i TV Pink. Pridruzuju se osudi zapada da je u Srebrenici bilo genocida i da su glavni krivci za to Srbi, kao genocidan narod. Ni jednog trenutka se ove mediske kuce nisu potrudile da prikazu idrugu stranu, stradanje Srba na prostorima BiH, Srebrenice i okoline.

Samo u okolini Srebrenice prema nepobitnim dokazima od armije komandanta Orica popaljeno je 128 srpskih sela u kojima je do sada utvrdjeno 3286 ubijenih srpskih civila i da su pomenute TV kuce ostale neme o tim stradanjima Srba. Snimke o ubistvu 6 Muslimana su prikazale onako kako ih je servirala Natasa Kandic i zapadna rezija, bez komentara i mediskog balansa. Prvi efekti su ucinili svoje. Obicno oko gledalaca ih je prihvatilo onako kako su servirani. Sreca je u tome sto tako nisu prosli kod strucnjaka i onih koji znaju kako nastau mediske podvale i trikovi za postizanje ciljeva.Njih je bilo bezbroj do sada.

Kadrovi ubistva su mediske montaze, daleko od istine. Pazljivo oko strucnjaka primeti ce da su zrtve glumci, koji prate kamere, bez jauka, trzaja tela, pucnja i lokve krvi. To su bezimeni junaci, koji svakako imaju svoje ime i prezime.Pocinioci zlocina su takodje bez imena i prezimena, kao i majka koja prepoznaje bezimenog sina. Kako je moguce da se ubice odmah posle dogadjaja otkriju i uhapse.Zasto snimci nisu dosada prikazani i ubice uhapsene, ako se za snimke znalo i ranije da postoje. Zasto su bas sada prikazani. Nije tesko pogoditi ako se zna da su ti snimci prikazani u oci posete Karle del Ponte Beogradu i UN da bi njeni zahtevi i izvestaji bili bez poteskoca prihvaceni.

Nevladine organizacije na celu sa Natasom Kandic direktora za ljudska prava Sorosve fondacije pridruzile su se anti srpskoj kampanji javnim nastupina na TV, demonstracijama i osude neprihvacene rezolucije u skupstini Srbije o osudi genocida u Srebrenici.
Vrhunac je dostignut u emisiji na TV Pink ,Zamke u kojoj je gostovala Sonja Biserko, direktor helsinskog odbora za ljudska prava i novinar, Ustasa Petar Lukovic. Njih dvoje su toliko lupetali i izvaljivali gluposti i lazi,bili bezobzirni prema sagovornicima panela, Radosa Ljusica i Stojanovic Zeljka, urednika Radio Evropa, da se stekao utisak kod gledaoca da ce se sastanak pretvoriti u tucu ili prekinuti napustanjem Lusica i Stojanovica.
Voditelj Zamke,Tanja Vidojevic, poznata po svojoj nesposobnosti da vlada emisijom, bila je totalno nemocna i izgubljena. Krajnje je vreme da proanalizira sebe, kao voditelj pokupi prnje i ode sa tog mesta. TV Pink ,pre svega zbog uvodjenja te debate i nesposobnosti voditelja, gura sebe u politicku provaliju i gubi auditorijum. Prilican broj gledalaca nije bio u mogucnosti da do kraja odgleda emisiju Zamka. To svakako vlasniku TV Pink ne smeta kada za kreiranje politicke rubrike ima Sonju Biserko, koja je ne samo kao ucesnica emisije, vec i izborom Lukovica u panel diskusiji jednog trenutka je doslo do kljucanja zbog napada na Srbe, kao glavne krivce"genocida" u Srebrenici.

Lukovic , kao nekakav samozvani novinar iskazao je ogromnu mrznju i neistinu o Srbima, kome se na momente pridruzila i Sonja Biserko. U nedostatku argumenata odbrane svojih lazi Lukovic je pristupio vredjanju sagovornika kada nije mogao da odgovori ni na jedno pitanje neistomisljenika. Sve u svemu Lukovic i Biserko su navaljivali svim mogucim nacinima da od protivnika panela dobiju priznanje osude zlocina i genosida u Srebrenici. To im nije poslo za rukom.
Na insistiranje Lukovica da se Srbi izvine za zlocin Muslimanima u Srebrenici, docekao ga je Ljusic pitanjem zasto se Hrvati nisu izvinili za Jasenovac ,etnicko ciscenje Srba u Bljesku i Oluji i srpskim zrtvama za koje su Hrvati odgovorni kao i za hercegovacke jame ustaskih zlocina. Odgovor Lukovica je bio da su Srbi to zasluzili i da Hrvati nemaju zasta da se izvinjavaju. Lukovic je i agresiju NATO odobrio kao kaznu za srpske zlocine na Kosovu.

Kulminaciju svoje neobjektivnosti i novinarske kvaliteteje Lukovic je pokazao u clanku koji je procitao Ljusic o poseti Patrijarha Pavla Vasinktonu , koga je nazvao Paja Patak, koji je od uzbudjenja, ono sto je video, doziveo orgazam.To najbolje govori o licnosti " vrsnog novinara" kakvog sebe Lukovic naziva.
S druge strane Sonja je pored ostalih gluposti izvalila da je Srbija okupirala tudju zemlju Bosnu i Hercegovinu. To samo po sbi govori o kakvom profilu i obrazovanju ljudi je rec, koji prave sebe velikim budalama i neznalicama od sebe misleci da imaju Srbe gledaoce ravne njima ,kojima mogu manipulisati i naturiti svoja misljenja. Postigli su poraze od kojih treba da se stide samih sebe pa i mediska kuca koju predstavljaju.
Pada u oci i to da ni jedan slucaj masakra nad Srbima nisu mogli da navedu ni sa jedne druge strane u toku gradjanskog rata u BiH. Jedino su Srbi odgovorni za sva zla i ubistva nevinih Muslimana , Hrvata i Siptara .Siguran sam da medju Srbima nisu mogli steci ni jedan poen i opravdanje njihovom ucescu u emisiji Zamka.Cak su i u ocima svojih placenika izgledali tuzno,jadno i bedno.
Vidanovic

13 July 2005

vrnjacka Banja

VRNJACKA BANJA
Vrnjacka Banja najpoznatija banja ne samo u Srbiji i bivsoj Jugoslaviji, vec i Evropi, svrstana u red najpoznatijih banja kakve su Marijanske Laznji i Karlove Vari u Ceskoj. Na 200 kilometara juzno od Beograda, u zagrljaju planina Kopaonik,Zeljin,Stolova i Goc, smestena je srpska prirodna lepotica Vrnjacka Banja, cijojom su lepotom i prirodnim ambijentom odusevljeni posetioci .Zaodenuta zelenim ruhom parkova, stoletnim lipovim drvecem,opojni miris procvetale lipe, cvrkut ptica, pruza posebno opustanje, uzivanje i zaborav od svakodnevnih briga. Za trenutak pomislite da sre u pravom raju.Ako tome pridodate i blagodete banje , mineralne vode, njhovo korisno dejstvo uz pomoc strucnog osoblja koje vam stoji na raspolozenu i brine se da vam boravak u banji zaista bude prijatno onda se zaista osecate.kao u raju.
Vrnjacka Banja i njena mineralna voda je od davnina bila poznata Rimljanima. O tome svedoce otkrica rimskog bazena za kupanje i izvora Fons Romanus. . Organizovano koriscenje lekovitosti mineralnih voda Vrnjacke Banje pocinje tek 1868. godine. Vrnjacka Banja lezi na zlatu mineralnih voda dosada ispitanih 113 lekovitih izvora od kojih su trenutno u eksploataciji samo 4.Topla voda,Jezero,Slatina i Sneznik.Svi izvori su ispitani i uz pomoc lekara se koriste uglavnome za stomacna oboljenja.Izvor tople vode sa temperaturom od 32 celzijevih je najlekovitiji. Mnogobrojni turisti i osobe sa stomacnim problemima pod nadzorom lekara koriste tu vodu za pice i druge terapije kojim medicinski centar i hotel MERKUR NOVI raspolaze, kao sto su podvodne masaze, fizio terapije, elektro terapije, vakum terapije, inhalacije, parafinske i druge terapije kod reumaticnih i kostanih oboljenjaOsim dijabeta, voda se koristi i kod oboljenja tankog i debelog creva, cireva u stomaku, ostecenja pankreasa , zutice i zenskoh oboljenja.
Posetioci se po zavrsetku boravka u banji ,vracaju preporodjeni i ponovo razmisljaju o novoj poseti. U samom hotelu Merkur Novi smesten je i rekreacioni bazen sa mineralnom vodom. Od pre dva meseca poceo je sa radom i WELLNESS CENTER evropskog standara, hit Madjarske Francuske ,Italije Nemacke i Slovenije. Wellness centar raspolaze velikim Dzakuzi bazenom, solarijumom,saunom,dzakuzi kadama,fizio terapijom ,rucnom masazom, kafe barom za osvezenje izmedju upotrebe terapija i zavrsetka kompletnih aktivnosti. Voda u bazenu je mineralna i menja se svakog dana po zavrsetku radnog vremena. Sve aktivnosti obavljaju se uz kontrolu i nadzor lekara. Svi potrebni specijalisticki pregledi neophodni radi utvrdjivanja dijagnoze i pravilnog lecenja obavljaju se u samom medicinskom centru hotela Merkur , koji pruza kompletne pansionske usluge sa prenocistem i tri dnevna obroka po veoma pristupacnim cenama u glavnoj sezoni za oko 50 dolara dnevno.

Vrnjacka Banja raspolaze mnogobrojnim hotelima.Najpoznatiji su Novi Merkur, Stari Merkur, Sumadija, Mirko Tomic i drugi sa kompletnim konforom,TV i telefona itojletom. U sezoni je potrebna obavezna rezervacija. Od maja do oktobra Vrnjacka banja zivi zivotom kakav se moze samo pozeleti. Ko jednom poseti Vrnjacku Banju taj postaje stalni gost. Navece glavna ulica, setaliste postaje defile turistai mestana. Kafane i letnje baste sa muzikom zive nocnim zivotom. Restorana i specijaliteta sa rostilja i pecenja na svakom koraku. To treba samo videti i doziveti, pa sve specijalitete oprobati.

MOGUCNOSTI POSETE VRNJACKE BANJE
Za nas iz dijaspore preporucuje se organizovano grupno putovanje sa rezervacijom smestaja, organizovanjem prevoza od aerodroma u Beogradu do banje specijalnim autobusima za odlazak i povratak.Izleti i turisticke posete srednjevekovnih manastira: Zice ,Studenice,Ljubostine,Blagovestenski,Gradac kraljice Jelene Anzujske, Djurdjevi stupovi, Sopocani Svete Petke i drugih u radijusu do 100 kilometara, zatim izleti na Goc i Kopaonik ne mogu se zaobici. Biti u Vrnjackoj banji kao turista ili pacijent a ne videti sve to je nenadoknadivi zivotni propust.
Preporucuje se svima onima koji zele da bilo kao turisti posete i upoznaju ovaj kraj ili iz zdravstvenih razloga ,pojedinacno lili grupno da se obrate na tel 450 6710501 ili E-mail vidanco@look.ca i dobi ce sve potrebne informacije. Za dijabeticare je Vrnjacka Banja i njene mineralne vode od posebnog znacajna. Mnogi dijabeticari nakon tronedeljnog boravka i tretmana lekara oslobadjaju se insulina i tegoba stomacnih i crevnih oboljenja, prostate, cireva u stomaku, pritiska i drugih stomacnih oboljenja.

PRIVREDNI POTENCIJALI
Poseta Vrnjacke Banje, organizovano ili pojedinacno je jedan od vidova pomoci privrednom razvitku regiona.
Privredni potencijal ovog regiona je nemerljiv.Perspektive razvoja turizma su velike. Mnogi povratnici penzioneri mogu kupiti stan ili kucu po veoma pristupacnim cenama ili smestaj u domu penzionera pod kontrolom i osiguranjem zdravstvenog centra Vrnjacke Banje. Inostrani kupci su osetili bogatstvo regiona i unosan biznis za investiranje u turizmu i zdravstu ovoga kraja i nastoje da se dokopaju vlasnistva voda i hotela, narocito Merkura.

U vreme mog boravka u toku Juna meseca primetio sam boravak ruskih biznismena koji su zainteresovani za hotelijerstvo posebno za Merkur. Najavljen je dolazak i biznismena iz Egipta i Maroka. U razgovoru sa predstavnicima turistickog saveza Vrnjacke Banje i direktorom hotela Merkur, sugerirao sam da bi bio veliki privredni gubitak u slucaju da se hotelski objekti prodaju strancima. Jedino po mom misljenju je prihvatljiva dokapitalizacija i prodaja akcija do 49%. Zato naglasavam da bi jedan od vidova pomoci srpskoj privredi i braci Srbima od obostrane koristi bilo ivestiranje u hotelijerstvo,pre svega u hotel Merkur ucescem u kupovini akcija. Time se sprecava prelazak hotela u trajno vlasnistvo inostranog kupca, pomaze zaposlenima da zadrze svoja sadasnja radna mesta.
Inostrani biznismeni znaju da ce u buducnosti voda biti skuplja od nafte i zele da se dokopaju tog zlata Vrnjacke Banje. Velika je greska sto se prodao Knjaz Milos inostranom kupcu. Greska se nebi smela ponoviti kada je u pitanju Vrnjacka Banja. Mozda ce se jednog dana ostvariti zelja da voda Vrnjacke Banje vodovodima dopre preko okeana i do Severne Amerike, pogotovo kada se saznaju lekovita svojstva i kapaciteti voda Vrnjacke Banje.

U razgovoru sa predstavnicima opstine Trstenik i biznismenima, rodila se ideja o osnivanju akcionarskog drustva pod rukovodstvom predsednika Trstenika gospodina Rake, pored Bidze najuspesnijeg presednika opstine Srbije, i da se sredstva dijaspore, buducih akcionara, usmeravaju na ocuvanje preostale neprodate firme ovoga kraja. Jedna od tih je i Prva petoljetka u Trsteniku. Neophodno je da privrednici ovoga kraja naprave predlog ponude i potraznje , sta nude a sta potrazuju i da se na bazi reciprociteta vrsi trgovinska razmena sa Kanadom i SAD ,gde bi nasi ljudi u dijaspori nasli interes za ukljucennje u te trgovinske transakcije. Ocekujem da ce se uskoro saciniti lista potreba i potraznje na nivou privredne komorie Trstenika koja ce biti dostupna zainteresovanima za ovaj vid saradnje.Spreman sam na posredovanje i usposstavljanje kontakata zainteresovanih biznismena sa nadleznima u Trsteniku. I na kraju da napomenem i to da sam odusevljen posetom rasadniku voca u Trsteniku u kome na 4 hektara uspeva egzoticno voce proizvedeno u Trsteniku dosad nevidjeno ne samo na nasim prostorime vec i u svetu.To je delo preduzimljivog biznismena iz Trstenika za svaku pohvalu.Rec je o patuljastim stablima svih vrsta voca zemljine kugle koja bi bila rado vidjena u svakoj kuci pre svega kao ukras a potom i korisna vocka. Ono sto inpresionira posetioce rasadnika a to su prenatrpani plodovi patuljastog drveca.Vlasnik rasadnika izrazio je spremnost za plasman svojih proizvoda u Kanadi i Americi.

Imao sam prilike da vidim, po verovanju, najstariju krusku na svetu na imanju vlasnika rasadnika,koja jos uvek donosi plodove i ako je stara 8 vekova. Trenutno zavod za poljoprivredu Srbije , nakon otkrica ovog 8 vekova starog stabla, razmatra mogucnost njegove zastite i konzerviranja.Bogatu Srbiju treba upoznati i sacuvati.
Sava Vidanovic
-----

SRBI SAMI OZALILI SVOJE

Dok je11. jula na komemoraciji u Srebrenici ceo svet prolivao suze za ispolitiziranjim masakrom Muslimana od 92-95. godine , juce su Srbi sami oplakivali svoje na komemoraciji u Bratuncu. Daleko od ociju kamere i sveta,majke srpkinje i Srbi oplakivali su svoje najmilije,poginule od zverske ruke komandanta Orica i njegovih vojnika. 3 286 do sada identifikovanih i sahranjenih svojih najmilijih na prostorima Srebrenice ,u Bratuncu , proliveno je mnogo suza, sakrivene od ociju sveta. Komemoracija muslimanskih zrtva, pracena mnogim zapadnim politicarima i kamerama svetskih medija,osudjena je kao genocid Srba, genocidne tvorevine Republike Srpske ,koja kao takva mora biti ugasena, kako je u svom obracanju istakao visoki politicar federacije BiH Tihic. Redjali su se mnogi govornici osudjujuci Srbe za genocid a da ni jednog trenutka nisu spomenute srpske zrtve. Prema dosada utvrdjenim spiskovima samo na podrucju Srebrenice 128 sela je popaljeno, zitelji pobijeni. Ppocinjeni su strasni zlocini nad Srbima.Ni reci o tim zrtvama i 38 000 Srba na komemoraciji u Srebrenici ,koji se vode kao nestali. Prema podatcima centra u Banja luci za utvrdjivanje nestalih do sada je prijavljeno 38 000 nestalih osoba o kojima se nista ne zna. Predstoji tek utvrdjivanje. Na osnovu prijava rodbine predstoji posao utvrdjivanja kako su lica nestala, kada su nestala, gde su nestala. Sve dok se ne utvrde ti podatci ne moze se sa sigurnoscu tvrditi da su lica poginula.Utvrdjeno je i sahranjeno 3286 srpskih leseva.

Kod Muslimana postupak utvrdjivanja nestalih je gotova prica da su svi nestali zrtve Srba. Da je nad Muslimanima izvrsen genocid. Otuda se izmisljaju cifre od 8000 poginulih Muslimana samo u Srebrenici. Taj podatak je prezentiran javnosti i kao takav prihvacen i Srebrenica osudjena kao najveci zlocin posle Drugog svetskog rata, da bi se opravdao zlocin NATO za bombardovanje Jugoslavije , razaranje njene infra strukture i nekoliko hiljada nevinih zrtava. Da su Srbi genocidan narod i jedini krivci za sva zla u bivsoj Jugoslaviji.

Prema svim nalazima patologa , poznatih svetskih strucnjaka, medju kojima je i nas vrhunski strucnjak pukovnik Stankovic, do sada je otkriveno i identifikovano samo 1886 leseva u Srebrenici, za koje se smatra da su poginuli u medjusobnim borbama 95. godine cija nacionalna pripadnost nije utvrdjena. Sto znaci da se u masovnim grobnicama medju identifikovanim lesevima nalaze i Srbi. Sve ostale price po Stankovicu su proizvoljnosti i nagadjanja. Poznato je ,kako navodi Stankovic da se podkradaju greske i da se medju mrtvima cija su imena ispisana cak i na kolektivnim spomenicima pojavljuju kao zivi. DN test se primenjuje u identifikaciji leseva kao najpouzdaniji i kod svih drugih metoda prepoznavanja su moguce greske. Od strane Americkih autoriteta dilo je obustavljeno dalje istrazivanje leseva, jer bi prica od 8000 nestalih u Srebrenici bila dokazana laz. To svakako ni Muslimani nisu zeleli. Svi navodni dokazi o 8000 zrtava na osnovu spiskova Muslimana i navodno utvrdjenih spijunskim satelitskim nalazima i fabrikacijama Olbrajtke padaju u vodu. Do sada ti snimci nisu nigde pokazani cak i na trazenje Tribunala u Hagu. Sredrenica je politicki motivisana za osudu Srba kao genocidan narod. Muslimani su cak osporili i komisije koje su trebale da ustanove broj onih koji su napustili Srebrenicu za vreme operacije stigli do Sarajeva , Tuzle , ili dospeli do inostranstva. Mnogi vojnici koji su se probili iz obruca potkovica i pridruzili jedinicama u Tuzli ili Bratuncu vode se kao nestali. Tome treba dodati i to da po izvestajima cak i zapadnih izvora mnogi lesevi sirom BiH su transportovani u Srebrenicu i prijavljivani kao zrtve Srebrenice. Cak i vojnici koji su se izvukli iz obruca i prikljuceni jedinici muslimanske vojske vode se kao nestali. Mnoge podvale su providne. Medjutim zapadni politicari sve te cinjenice odbacuju kao neosnovane i deklarisu ih kao zrtve Muslimana.Prikazivanje srpskih zrtava dovodile bi u pitanje istinitost tvrdnje o muslimanskim zrtvama.

KO SU POKLONICI ZRTVAMA U SREBRENICI
Pored politicara BiH, vidjeni su i ambasador SAD i Holbruk , kao i mnogi evropski mocnici. U prvi plan vidjen je i Mesic, koji se poklonio zrtvama. Da li je dobio inspiracije da nastavi sa pokljonjenjem srpskim zrtvama u Jasenovcu,hercegovackim jamama, zlocinima u Bljesku i Olu, pitanje je koje trazi odgovor? Ne grize li ga savest zbog toga sto osudjuje druge a svoje grehe i grehe nacije precutkuje . Otac Dejtonskog sporazuma nije propustio da se nadoveze na reci Tihica da genocidnu tvorevinu Repupliku Srpsku treba ukinuti, dodavsi da Republika Srpska treba da bude u junitarnoj Bosni samo Srpska. Peterson i Esdauen su jos jednom potvrdili da republika Srpska treba da se utopi u GiH i kao takva ispuni uslov za ulazak u Evropu nakon hapsenja glavnih krivaca za genocid u Stebrenici Mladica i Karadzica.
Posebno pitanje je sta je trazio predsednik Srbije Tadic. Kome se on i u cije ime poklonio? Ko ga je ovlastio i u cije ime je trazio oprostaj?Zasto se nije pojavio na komemoraciji srpskim zrtvama u Bratuncu? Nije li to ponizenje srpskih zrtava, jednom recju negiranje istih. Zar ga ne pogadju srpske zrtve, ne potresaju kuknjave i plac srpskih majki, koje su svojim suzama, umesto sinova umivale i grlile njihove spomenike.Zar je Srbija i srpski narod doziveo da ga predstavlja jedan takav izrod?. Zar mu treba i dalje ukazivati poverenje i dalje ga birati kao srpsku izdaicu.Ako je Tadic zaboravio svoju duznost i obaveze date srpskom narodu, srpski narod to nesme zaboraviti.
Jedini srpski politicar Tomislav Nikolic se u Bratuncu poklonio palim zrtvama i podelio bol sa srpskim majkama. Daleko od svetske javnosti i kamera koje su pratile komemoraciju zrtava u Srebrenici, svet nije imao priliku da vidi i srpske zrtve. To se kosi sa politikom osue Srba da se sazna prava istina i pokazu stradanja Srba i zverstva Muslimana. Svet nezna da su pokolji na prostorima Srebrenice, masakri civila i spaljenih 128 sela uzrok pohoda srpske vojske i pada Srebrenice. Bratunac, Potocari,Trnovo, Kadrinja, Vlasenica, Kravice, Skelane su samo neka od sela koja su popaljena i ciji stanovnici su zatekli smrt muslimanskih hordi komandanta Orica. Srbi ne traze ravnotezu zlocina, vec pravdu i osudu svih zlocina.
Vidanovic